Liefdeskruiden en andere afrodisiaca Godin van de liefde

De liefde van de man gaat door de maag, zegt men wel eens. Dit geldt echter ook voor vrouwen. De juiste voeding kan lustopwekkend zijn en onze zinnen prikkelen. We noemen deze liefdeskruiden en erotische voeding 'afrodisiaca'. Hoewel het enige afrodisiacum dat altijd werkt natuurlijk de liefde is. Duik mee in de wereld van de afrodisiaca. Perfect voor Valentijnsdag! 

Verboden kruiden

AnijsAnijs

Sommige afrodisiaca worden als erotisch beschouwd vanwege hun vorm. Denk hierbij aan oesters of asperges. Andere werken verwarmend, bijvoorbeeld gember of peper. In een ver verleden stonden sommige kruiden zelfs te boek als ‘verboden’ vanwege hun zinnenprikkelende uitwerking. In het boek ‘Aphrodite’ van de Chileense literatuurschrijver Isabel Allende (1998; Wereldbibliotheek) worden diverse oude opvattingen omtrent deze kruiden genoemd.

Zo gold anijs als in veel landen als middel om de liefde tussen pasgehuwden aan te wakkeren en om impotentie te genezen. Ook basilicum was een verboden kruid. Het werd in oude culturen, en nu nog in de Haïtiaanse voodoocultuur, geassocieerd met vruchtbaarheid en hartstocht.

Borago officinalis, oftewel borage of bernagie zou aanzetten tot wellust. Van fenegriek wordt al eeuwen in Europa gemeend dat het lage hartstochten doet ontbranden en sensuele dromen oproept. Over gember wordt gezegd dat de koks van Madame Du Barry er een mengsel met eierdooiers van maakten. Dit dreef Lodewijk XV en de minnaars van deze hofdame tot wellust. Dan is er kardemom, dat in sommige tantristische rituelen wordt gebruikt als symbool van de vrouwelijke geslachtsdelen. En wist u dat niezen een erotisch genot is? Het wordt zelfs wel eens een mini-orgasme genoemd. U zou dus volgende keer wat peper op het kussen van uw geliefde kunnen strooien. Als laatste kruid noemen we hier saffraan. Saffraan is niet alleen een onontbeerlijke smaakmaker, het is gunstig voor een goede, geestelijke balans* en is goed voor het libido*. 

"Volgens de Italianen prikkelt rauw vlees de zintuigen"

Vleselijke afrodisiaca

Ook over de zinnenprikkelende effecten van vlees bestaan de meest uiteenlopende verhalen. Volgens de Italianen prikkelt rauw vlees de zintuigen. Ze serveren het meestal in enorm dunne, haast doorzichtige plakjes met de mooie naam carpaccio. De geitenbok staat voor mannelijke seksuele energie maar het vlees is taai en sterk van geur. Varkens- en lamsvlees staan nergens bekend als afrodisiaca. Daarentegen hebben de testikels van sommige dieren de reputatie stimulerend te zijn. 

Carpaccio Carpaccio

In Azië eten ze het liefst apentestikels, in Amerika die van stieren en in andere delen van de wereld die van lammeren of runderen. In de Verenigde Staten noemt men ze bergoesters. Dan de lever en nieren. Vroeger werd gedacht dat de lever en niet het hart het centrum was van energie en leven. Om die reden werd aan de lever van bepaalde dieren een seksueel stimulerende kracht toegekend.

"Aan het Chinese hof werd in de oudheid zwaluwnestensoep gegeten"

Niet-doorsnee zinnenprikkelende gerechten

Taiwanese schildpadTaiwanese schildpad

Over de hele wereld worden naast kruiden en vlees ook zinnenprikkelende kenmerken toegekend aan niet-doorsnee voeding. Zo bestaan er in Taiwan restaurants waar schildpadden in aquaria worden gehouden en slangen in kisten. De bezoeker kiest er eentje uit, de kok onthooft ze in bijzijn van de klant en giet het bloed bij een sterke likeur met suiker. Terwijl de bezoeker deze drinkt, wordt de schildpadsoep of gegrilde slang bereid. 

Deze worden als dusdanig zinnenprikkelend beschouwd dat er in hetzelfde restaurant, waar vrouwen bij het menu zijn inbegrepen, vertrekken zijn waar de calorieën meteen kunnen worden verbrand. In het oude Griekenland werd Venus, de godin van de liefde, schrijlings gezeten op een schildpad afgebeeld. Aan het Chinese hof werd in de oudheid zwaluwnestensoep gegeten om de decadente lusten van de keizer aan te wakkeren. Tot op de dag van vandaag zijn er massa’s mannen die nog steeds in de erotische kracht van zwaluwnestjes geloven.

"Oesters spelen de hoofdrol in vrijwel elk erotisch diner dat op film of in de literatuur is vastgelegd"

Zinnenprikkeling uit de zee

Sommigen griezelen ervan, anderen kunnen er niet genoeg van krijgen: inktvis en octopus. In de geschiedenis worden aan deze bijna buitenaardse wezens diverse krachten toegekend. Zo wordt in Spanje een gerecht bereid van met inkt zwartgemaakte rijst, dat zo prikkelend is dat het onbetamelijk zou zijn om het nonnen en weduwen voor te zetten. Garnalen en andere schaaldieren zijn niet alleen heerlijk en decoratief maar ook bijzonder zinnenprikkelend.

Oesters Oesters

Zee-egels worden in Azië en Zuid-Amerika als een sterker afrodisiacum beschouwd dan de oester. Zee-egels verspreiden een intense geur van diepzee en iets erotisch. Men zegt dat het voor fijnproevers is alsof ‘er een engeltje over je tong piest’. Oesters zijn natuurlijk de aanvoerders van de zinnenprikkelende keuken. Ze spelen de hoofdrol in vrijwel elk erotisch diner dat op film of in de literatuur is vastgelegd.

"In verschillende landen worden kwarteleitjes als afrodisiaca verkocht"

Een ei hoort erbij

Kaviaar Kaviaar

In alle culturen worden aan eieren erotische en herstellende vermogens toegeschreven. Men beweert dat ze oudjes temperament geven, lusteloosheid genezen en de uitgedroogde buik van onvruchtbare vrouwen weer ontvankelijk maken.

In Chili bestaat een traditie om eieren als een oester te eten: rauw. Hiermee zou de mannelijkheid worden bevorderd. In verschillende landen worden kwarteleitjes als afrodisiaca verkocht.

U kunt natuurlijk ook kiezen voor nog kleinere eitjes in de vorm van kaviaar. Kaviaar is een van de duurste afrodisiaca ter wereld, bijna net zo duur als de eerder genoemde zwaluwnesten.

"Onze Hollandse peer is populair in de erotische kunst vanwege zijn vrouwelijke vorm"

Verboden vruchten

In de erotiek wordt ook vaak zinnenprikkeling aan vruchten en noten toegekend. Zo worden aardbei en framboos vaak gezien als kleine tepeltjes die volgens het erotisch reglement uitnodigen tot de liefde. Amandelen worden geassocieerd met passie en vruchtbaarheid en zijn het zinnelijkste ingrediënt in een Arabische banketbakkerij. De appel is bijbels gezien natuurlijk hét symbool van de verleiding. Daarnaast is de roem van de appel universeel. Hij wordt gebruikt in liefdesdrankjes, toverdrankjes en bij betoveringen. 

In het oude Griekenland staat de vijg bekend als een van de heilige etenswarenIn het oude Griekenland staat de vijg bekend als een van de heilige etenswaren

Avocado’s worden in sommige regionen als groente beschouwd. Eigenlijk is het echter een vrucht die de Azteken ‘ahuacatl’ noemden, wat testikel betekent. Hét fallussymbool bij uitstek is natuurlijk de banaan. In de tantra worden hij geassocieerd met erotische energie. Dadels staan erom bekend dat ze de mannelijke potentie verhogen, evenals de vrouwelijke koketterie. Bovendien wordt uit het gegiste sap uit de kroon van de dadelpalm een zinnenprikkelende likeur met de naam palmwijn bereid. Wat de Romeinen al wisten, geldt nog steeds voor druiven: een orgie is geen orgie als druiven ontbreken. Deze vrucht wordt dan ook met genot, vruchtbaarheid en blijmoedigheid geassocieerd. In sommige erotische teksten worden ook aan de granaatappel zinnelijke kwaliteiten toegekend.

Onze Hollandse peer is populair in de erotische kunst vanwege zijn vrouwelijke vorm. Perzik en abrikoos zijn misschien wel de sensueelste van alle vruchten. Vanwege hun geur, het zachte en sappige vlees en de rozerode kleur zouden ze een sprekende weergave zijn van de vrouwelijke intieme delen. Dit geldt ook voor de pruim. Als laatste de vijg. Deze vrucht werd in het oude Griekenland een van de heilige etenswaren die met vruchtbaarheid en lichamelijke liefde werden geassocieerd.

"Honing is de nectar van Afrodite, de godin van de liefde"

Andere zinnenprikkelende uitblinkers

Zowel honing als chocolade verdienen eigenlijk een geheel eigen artikel. We gaan er hier kort even op in. Een andere naam voor chocolade is theobroma. Dit betekent: de vrucht der goden. Chocoladedrank was de heilige drank van de Azteken, verbonden aan de vruchtbaarheidsgodin Xochiquetzal. De drank werd alleen door de adel gedronken. Toen chocoladedrank in Spanje werd geïntroduceerd, verwierf het dusdanige faam als afrodisiacum dat vrouwen het stiekem dronken. Inmiddels heeft chocolade een symbolische waarde in vele romantische rituelen.

Honing is de nectar van Afrodite, de godin van de liefde, voortgekomen uit het hart van bloemen en het werk van bijen. Honing heeft een wijdverbreide reputatie als afrodisiacum: bruidsparen gaan op ‘honeymoon’ en in veel culturen komt honing voor in de huwelijksceremonie en het bruidsmaal. Dit heeft te maken met het hoge gehalte aan vitamine B en C en mineralen in het stuifmeel. Honing doet uitgeputte geliefden meteen weer opleven omdat het lichaam het in korte tijd opneemt. De beroemde Arabische medicus Avicenna schreef honing met gember voor bij impotentie. Daarnaast wordt beweerd dat de schone Hoeri’s in het paradijs van Allah naar honing smaken.

"Truffel wordt ook wel de ‘testikel van de aarde’ genoemd"

Meer manieren om het liefdesvuur aan te wakkeren

Truffels in een mandTruffels in een mand

Naast al deze heerlijke voedingsmiddelen zijn er natuurlijk ook nog diverse dranken die zinnenprikkelend werken. Denk hierbij aan absint, amaretto, benedictine, champagne, parfait-amour en wodka. Daarnaast gebruikten de Mexicaanse indianen sarsaparilla om bij neerslachtige en vertwijfelde mannen het mannelijk vuur weer aan te wakkeren. En wie heeft er nooit gehoord van gemalen Spaanse vlieg, die een stevige erectie kan opwekken maar tegelijkertijd de urinewegen mateloos irriteert?

Ook cannabis en hasj worden in veel culturen als lustopwekkend beschouwd, net als talloze groente die als zinnenprikkelend geldt, zij het qua vorm, zoals bijvoorbeeld de komkommer. Madame de Pompadour bedacht een selderijsoep om het vuur van de passie in Lodewijk de XV aan te wakkeren. Truffel wordt ook wel de ‘testikel van de aarde’ genoemd. Het heeft een intense geur en smaak en wordt daarom spaarzaam gebruikt.

"Super Libido Vrouw is een natuurlijke formule met 9 verschillende kruiden"

Voedingssupplementen voor de erotiek

In de huidige tijd zijn we niet langer compleet afhankelijk van voeding om erotiek aan te jagen. Geen paniek dus, u hoeft niet op zoek naar zee-egels of zelf schildpadsoep te maken om het hart van uw geliefde te winnen. Natuurlijk begint het allemaal met de liefde, maar daarnaast heeft de moderne mens de keus uit talloze zinnenprikkelende supplementen, die meestal op basis van een van bovengenoemde voedingsmiddelen zijn gemaakt. Zo kunt u bij ons terecht voor Saffraan Premium. Het 'rode goud' is volgens onderzoekers 'de sleutel tot een pikant seksleven'. Ook druivenpit is in de huidige tijd onverminderd populair. Druivenpitextract is onder meer goed voor de doorbloeding*. 

Super Libido Vrouw is een 100% natuurlijke formule, speciaal geformuleerd voor het libido van de vrouw*. Dit natuurlijke middel bevat maar liefst 9 verschillende stoffen. Een van die stoffen is rhodiola, om in de juiste stemming te komen en de bloedcirculatie te ondersteunen*. Muira puama, een populair ‘liefdeskruid’ in Brazilië, is eveneens toegevoegd. Daarnaast bevat Super Libido Vrouw het bekende aminozuur L-Theanine

 *Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Bron: Isabel Allende, Afrodite (1997) Uitgeverij Wereldbibliotheek

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen die kunnen helpen om uw zinnen te prikkelen? Aarzel niet en neem tijdens kantuururen contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.