Waarom is knuffelen zo gezond? Knuffelende vrienden in een group hug

Ze zeggen wel eens dat we vier knuffels per dag nodig hebben om te overleven, acht als onderhoud en twaalf om als mens te kunnen groeien. En wie houdt er nu niet van een stevige knuffel? Wist u trouwens dat een goede knuffel meer is dan een heerlijke omhelzing? Knuffelen is namelijk hartstikke gezond! Dit komt allemaal door het bijzondere hormoon oxytocine.

Wat gebeurt er als we knuffelen?

Moeder knuffelt met babyMoeder knuffelt met baby

Ieder jaar is het op 21 januari Wereldknuffeldag. En niet voor niets. Knuffelen is namelijk een eerste levensbehoefte. Baby’s die niet of nauwelijks worden geknuffeld, ontwikkelen zich minder goed, groeien langzamer en hebben moeite met leren. Hoe vaker en intensiever we elkaar omhelzen, aaien, strelen of vasthouden, hoe krachtiger de effecten. Huidcontact met een geliefde of iemand anders die we aangenaam gezelschap vinden, zet de oxytocinefabriek in ons lichaam aan het werk. 

Als we worden gestreeld of gemasseerd dan geven miljoenen zenuwuiteinden in de huid onmiddellijk een seintje aan onze hersenen: op volle kracht vooruit met die oxytocineproductie. Vervolgens belandt dit ‘knuffelhormoon’ in het bloed. Onze bloeddruk daalt, onze hartslag wordt lager en eventuele stresshormonen in ons lichaam, nemen een vlucht. En dat allemaal door die stevige omhelzing! Knuffels en aanrakingen zouden zelfs existentiële angsten verminderen en zijn goed voor het zelfvertrouwen. Knuffelen is zogezegd het tegengif voor stress.

"Oxytocine staat bekend als het knuffelhormoon"

Wat is oxytocine?

Maar wat is oxytocine dan precies? Nou, dit is het hormoon en tevens de neurotransmitter, die bekend staat als het ‘knuffelhormoon’. Neurotransmitters sturen signalen vanuit de zenuwcellen door aan onze klieren, spieren en andere zenuwen. Andere bekende neurotransmitters zijn adrenaline, serotonine en dopamine.

Oxytocine wordt zowel bij mannen als vrouwen in de hypothalamus aangemaakt. Het helpt ons om op een geschikte manier op onze sociale omgeving te reageren. Dit doet oxytocine door zich afwisselend in verschillende gebieden van de hersenen te concentreren.

“Oxytocine werkt als tegenhanger van cortisol”

Wat is de functie van oxytocine?

Feel good hormoon oxytocine heeft een scala van functies in ons lijf. We zetten er een paar op een rij.

 • Oxytocine speelt een belangrijke rol bij hechting en vertrouwen.
 • Oxytocine maakt ons rustig.
 • In spannende tijden wordt het 'stresshormoon' cortisol aangemaakt. Knuffelen heeft als eigenschap dat het cortisolniveau daalt.
Man wordt gemasseerdMan wordt gemasseerd
 • Oxytocine komt vrij bij knuffelen en bijvoorbeeld bij massages en seks.
 • Bij de bevalling zorgt oxytocine voor de samentrekkingen van de baarmoeder.
 • Oxytocine stimuleert de toeschietreflex van melk bij de borstvoeding.
 • Oxytocine kan een geborgen gevoel geven.
 • Oxytocine is opbeurend bij een neerslachtig gemoed.

“Oxytocine maakt de weg vrij voor vrolijkheidshormonen”

Wat zijn de voordelen van knuffelen voor onze gezondheid?

Vrolijke jonge vriendinnen die knuffelenVrolijke jonge vriendinnen die knuffelen

Knuffelen maakt de weg vrij voor zelfs twee vrolijkheidshormonen: oxytocine én dopamine. Dopamine komt overigens ook vrij tijdens het sporten. “Oxytocine is verantwoordelijk voor gevoelens van toewijding, vertrouwen en binding”, stelt de Amerikaanse psycholoog Matt Hertenstein. Het kan echter meer! Dit hormoon dat vrijkomt na een knuffel maakt namelijk niet alleen gelukkig, het is ook gezond!

 • Tijdens het knuffelen, voelen we een zachte druk op ons borstbeen. Hierdoor wordt oxytocine aangemaakt. Dit wordt vervolgens gelinkt aan een lagere bloeddruk en verlaagde hartslag. Bovendien verstevigt deze reactie ons immuunsysteem.
 • Oxytocine reguleert het hormoon cortisol. Cortisol is het hormoon dat ons lichaam aanmaakt als we stress ervaren. Als we knuffelen en dus meer oxytocine aanmaken, daalt het cortisolniveau in ons bloed en daarmee onze stress.
 • Regelmatig knuffelen, zorgt voor rust en verbinding. De oxytocine die dan wordt geproduceerd, heeft een interactie met de wanden van de bloedvaten en zet deze cellen aan om zich te ontspannen. Oxytocine is ook goed voor de spijsvertering. Het helpt om ons voedsel te verteren. Bovendien ervaren we sneller een verzadigd gevoel als we veel van dit hormoon in ons lijf hebben.
 • Knuffelen is fantastisch voor onze mentale gezondheid. Het stimuleert de hersenen namelijk om dat andere hormoon dopamine vrij te geven. Dit stofje is verantwoordelijk voor ons gevoel. Bij de productie van meer dopamine vermindert angst en somberheid.

“Oxytocine komt ook vrij bij het strelen en knuffelen met uw hond, kat, konijn, cavia of andere aaibare huisgenoot”

Hoe kunt u zelf meer oxytocine aanmaken?

Huisdieren
Niet iedereen heeft dagelijks iemand om mee te knuffelen. Hoe kunt u dan toch meer oxytocine aanmaken? Voor alle huisdierliefhebbers is er meteen goed nieuws. Oxytocine komt namelijk ook vrij bij het strelen van en knuffelen met uw hond, kat, konijn, cavia of andere aaibare huisgenoot. Bovendien maakt het de band met uw geliefde huisdier alleen maar sterker.

Baas krijgt een kusje van zijn hondBaas krijgt een kusje van zijn hond

Complimenten
Daarnaast kunnen aanmoedigende woorden de productie van oxytocine verhogen. Een compliment krijgen, zorgt voor troost en een goed gevoel. Dit gevoel van welbevinden neemt toe als u zelf ook aanmoedigende woorden naar anderen uitspreekt. Woorden verbinden ons met anderen en dragen vriendelijkheid, liefde en medeleven over. Hierdoor stijgt bij beide personen de oxytocinespiegel.

Luisteren
Luisteren is eveneens een goede manier om de oxytocinespiegel te doen stijgen. Iedereen wil zich immers erkend voelen. Wie lichamelijk aanwezig is bij het luisteren naar de ander, creëert een verbinding. Dit geldt ook voor gul zijn voor een ander.

Yoga en meditatie
Ook met yoga en meditatie kunnen oxytocinelevels een vlucht nemen. Het ontspant lichaam en geest en bevrijdt deze van stress. Als de ultieme rust wordt bereikt, maakt het lichaam vanzelf oxytocine aan.

Beweging
En wat dacht u van beweging? Hierbij komt een heel scala aan hormonen vrij. Niet alleen de oxytocine-, maar ook de dopamine- en endorfinespiegels stijgen. Een half uurtje in de buitenlucht wandelen kan al dat fijne gevoel geven.

Huilen
Het klinkt misschien wat vreemd maar ook huilen kan de oxytocinespiegel verhogen. Na een goede huilbui voelen we ons ineens enorm ontspannen. Het onderdrukken van uw emoties werkt juist averechts.

Last but not least: lach zoveel u kunt!

“Superfoods voor neurotransmitters”

Kan voeding de aanmaak van het knuffelhormoon stimuleren?

Schaaltje met verse plakjes banaan Schaaltje met verse plakjes banaan

Hoewel bovenstaande tips het meest effectief zijn om specifiek het knuffelhormoon oxytocine aan te maken, bestaan er enkele superfoods om de productie van álle neurotransmitters te stimuleren. We zetten ze in willekeurige volgorde voor u op een rij.

 1. Bananen zijn een uitstekende bron van tyrosine. Dit is een aminozuur dat in het lichaam in dopamine en norepinephrine wordt omgezet. Deze lichaamseigen stoffen zijn belangrijk voor de motivatie, concentratie, geheugen en focus. 
 1. Kip en eieren bevatten een eiwit dat eveneens deze niveaus verhoogt. Daarnaast is kip een goede bron van Q10.
 2. In appels, rode ui en kappertjes treffen we quercetine aan. Deze antioxidant is eveneens fijn voor de neurotransmitters.
 3. Rode bieten bevatten van nature het aminozuur betaline. De stof betaïne stimuleert de productie van SAM-e.
 4. (Vette) vis bevat omega 3-vetzuren. Hiervan is bekend dat ze belangrijk zijn voor onze hersenfuncties. 
 5. Watermeloenen zijn onder meer rijk aan de vitamines A, B6 en vitamines C. Met name vitamine B6 is nodig voor de productie van enkele neurotransmitters.

“Gezond eten en genoeg slapen, helpen om lekker in uw vel te zitten”

Hoe zit het dan met supplementen?

Uiteindelijk zult u sowieso lekker in uw vel zitten en daardoor wellicht meer interactie met anderen hebben als u genoeg slaapt en gezond en lekker eet. Dan komt het met dat knuffelhormoon vanzelf goed. Mocht u toch een beroep op voedingssupplementen willen doen, dan zou u bijvoorbeeld kunnen kiezen voor saffraanextract, SAM-e of 5-HTP. Saffraan helpt de geest helder te houden* en kan worden gebruikt bij stress*. Bovendien is het goed voor het libido* en gunstig voor de geestelijke balans*.

SAM-e is betrokken bij meer dan honderd verschillende interne, biochemische processen. 5-HTP is een natuurlijk extract uit de zaden van de West-Afrikaanse struik Griffonia simplicifolia. Van 5-HTP is eveneens bekend dat het gunstig is voor een goede geestelijke balans*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Knuffelrecept: Hot oysters

Heerlijk hete oesters!Heerlijk hete oesters!

(Bron: femma.be)

Natuurlijk kunnen we het lekker knuffelen met onze geliefde stimuleren door een maaltijd vol liefdesingrediënten te bereiden. Verras uw lief bijvoorbeeld eens met dit overheerlijke oesterrecept dat barst van de knuffelpotentie. Oesters zijn immers dé afrodisiaca van de zinnenprikkelende keuken.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 12 platte oesters
 • 50 g gesmolten boter
 • 1 citroen
 • halve mespunt cayennepeper
 • 75 g panko (Japans broodkruim)
 • halve verpakking zeekraal

Bereiden:

 1. Haal de oesters uit de schelp en reinig de holle kant van de schelp.
 2. Rasp de schil van de citroenen. 
 3. Kook de goed gewassen zeekraal met de citroenrasp gedurende 4 minuten.
 4. Verdeel de zeekraal over de schelpen.
 5. Meng de panko met de cayennepeper en een scheutje citroensap.
 6. Leg de oesters op de zeekraal en bedek met het pankomengsel.
 7. Verdeel de gesmolten boter over de schelpen.
 8. Gril 3 minuten onder een hete grill. 
 9. Serveer met een glaasje prosecco, cava of champagne.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de supplementen van vitaminesperpost.nl? Neem dan tijdens kantooruren contact met onze medewerkers op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).