Saffraan: culinair kruid met grote gezondheidsvoordelen Saffraan: culinair kruid met grote gezondheidsvoordelen

Saffraan is niet alleen een geliefd culinair kruid, het bezit daarnaast diverse voordelen voor onze gezondheid. Wat kan deze duurste specerij ter wereld, ook wel het ‘rode goud’ genoemd, voor ons betekenen?

Wat is saffraan oftewel ‘het rode goud?

We kennen allemaal wel de rode draadjes waarmee we fantastische sauzen kunnen maken, maar waar komen die draadjes nou vandaan? Die draadjes komen van de saffraankrokus (Crocus sativus). Dit is een bloem die slechts acht dagen per jaar bloeit. Het kruid (de saffraandraadjes) komen uit de stampers. Elke bloem heeft maar drie van die draadjes. Als u dus één gram saffraan wilt, heeft u hier wel honderdvijftig (!) krokussen voor nodig.

Voor een kilo saffraan komt dit prijsgewijs neer op ongeveer dertigduizend euro. Los van de beperkte hoeveelheid saffraan in elke saffraankrokus wordt de prijs ook bepaald door het feit dat saffraan oogsten een tijdrovend en moeizaam proces is. Zo moeten de bloemen net voor zonsopgang worden geplukt. Een arbeider die één kilo wil plukken, heeft hier ongeveer veertig uur voor nodig. Geen wonder dus, dat dit kruid behoorlijk aan de prijs is. Nochtans hield dit Cleopatra niet tegen om geregeld een bad met saffraan te nemen, zodat haar huid een gouden kleur en romantische geur kreeg. Hierdoor kreeg het bedrijven van de liefde een extra dimensie.

“Typische gerechten waar saffraan aan wordt toegevoegd, zijn risotto, curry en paella”

Saffraan in de keuken

Zoals gezegd, is saffraan een specerij. Het wordt gebruikt om een krachtige kleur, smaak en aroma toe te voegen aan diverse gerechten. Saffraan is een complex specerij. De smaak lijkt wat op die van honing, maar dan bitterder. Smaakgewijs wordt saffraan ook wel eens vergeleken met kurkuma. Typische gerechten waar saffraan aan wordt toegevoegd, zijn risotto, curry en paella. Als u saffraan gebruikt, kunt u deze trouwens het beste eerst even in koud water laten weken. Zo komt de smaak nog meer vrij.

“Hoe roder de saffraandraadjes, hoe beter de kwaliteit”

Hoe test u de kwaliteit van saffraan?

De geschiedenis leert ons dat alles wat duur is, vrij snel goedkopere varianten met zich meebrengt. Dit geldt ook voor saffraan. Met dit kruid wordt namelijk nogal eens gesjoemeld. Hoe kunt u nu de kwaliteit van uw saffraan testen? Door alleen al goed te kijken, komt u een heel eind. In het algemeen geldt: hoe roder de saffraandraadjes, hoe beter de kwaliteit. Daarnaast geven we u een truc mee: leg uw saffraan op een wit papiertje en wrijf het draadje er voorzichtig overheen. In het geval van echte saffraan kleurt het papier geel.

“Tibetaanse monniken gebruikten saffraan voor gebeden en zegeningen”

Geschiedenis van saffraan

Het woord saffraan stamt van het Latijnse woord ‘safranum’, hoewel sommigen beweren dat het van het Arabische woord ‘za’feran’ komt, wat ‘geel’ betekent. De bijzondere kenmerken van saffraan zijn al meer dan vierduizend jaar bekend. In oude beschavingen in Perzië, Egypte, Griekenland en China was saffraan al bijzonder populair. Het was een multi-inzetbaar kruid dat vele toepassingen had. Tibetaanse monniken gebruikten saffraan voor gebeden en zegeningen. En wist u dat sommige kalligrafen (schoonschrijvers) saffraan gebruikten om de koran te schrijven?

Rond 1350 werd de saffraanteelt in Engeland geïntroduceerd. In eerste instantie trof men het alleen aan in kloostertuinen, later verplaatste de teelt zich naar Essex. Dit gedeelte van Engeland heeft een lichte, goed gedraineerde kalkbodem en de perfecte klimatologische omstandigheden voor saffraan. Hier werd vervolgens vierhonderd jaar lang volop saffraan verbouwd. Inmiddels is Iran met 90% van de wereldproductie de grootste producent van saffraan.

“Saffraan is enorm rijk aan mangaan”

Welke voedingsstoffen zitten in saffraan?

Saffraan is een krachtige antioxidant. Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen. Het rode goud bevat dan ook veel fytonutriëntenmineralen en vitamines. Zo is saffraan enorm rijk aan mangaan. Dit mineraal is bij onze energiestofwisseling betrokken en draagt bij aan het behoud van sterke botten. Daarnaast speelt het een rol bij de vetzuur- en koolhydraatstofwisseling en de stofwisseling van aminozuren. Andere mineralen die we in saffraan aantreffen, zijn ijzermagnesiumkoper en fosfor. Dit bijzondere kruid bevat bovendien vitamine C, die onder meer bijdraagt aan het immuunsysteem en de opname van ijzer bevordert. Ook bevat saffraan vitamine B6. Overigens wordt geadviseerd om niet meer dan 1,5 gram saffraan per dag te gebruiken.

“Saffraan werkt stimulerend voor het mannelijk én het vrouwelijk libido”

Wat kan saffraan voor onze gezondheid betekenen?

Sinds het begin van de 21e eeuw worden de toepassingen en werkzame stoffen in saffraan wetenschappelijk onderzocht. Inmiddels is er in ieder geval consensus bereikt over het gegeven dat saffraan een bijdrage kan leveren aan een goede gemoedstoestand* en ondersteuning biedt bij stress*. Ook kan saffraanextract worden benut bij het ondersteunen van maandelijkse vrouwelijke ongemakken* en staat het van oudsher bekend om z’n stimulerende invloed op zowel het mannelijk als het vrouwelijk libido*.

* De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Hoogwaardig saffraan extract in een capsule

Wie graag al het goede van saffraan wil benutten maar het niet elke dag in de keuken wil gebruiken, kan ervoor kiezen om saffraan extract in te zetten. U kunt bij ons terecht voor hooggestandaardiseerd saffraan extract, dat afkomstig is van het gepatenteerde merk Satiereal®. Dit extract bevat per capsule 50 mg van het gepatenteerde Satiereal®, met 0,3% saffranal. Daarnaast verkopen wij Saffraan Premium. Dit supplement is met het hoogwaardige Affron® saffraan extract, dat via een speciaal ontwikkelde extractiemethode wordt verkregen. Het is gemaakt van 100% duurzaam geteelde saffraan uit Spanje en op 3,5% Lepticrosalides® gestandaardiseerd. Ook is BioPerine (zwarte peper extract) toegevoegd voor een betere opname.

Recept scampi in saffraansaus

(Bron: receptenvandaag.nl)


Ingrediënten

 • 1 ui
 • 1 appel
 • 1 el bloem
 • 150 ml water
 • zout en peper
 • 1 dl visbouillon
 • 2 tl kerriepoeder
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 teentje knoflook
 • 1 tl paprikapoeder
 • 3 el olie
 • enkele draadjes saffraan
 • 30 ml (koffie)melk of room
 • 400 g gekookte, ongepelde grote garnalen
Scampi in saffraansausScampi in saffraansaus

Bereiden
Pel de garnalen, snipper de ui, schil de appel, verwijder klokhuis en snij in blokjes.

Maak de prei schoon en snij in dunne ringen.

Verwarm de olie, voeg de ui, appel en prei toe. Voeg kerriepoeder toe. Roer vervolgens de tomatenpuree, visbouillon, saffraan en bloem door het mengsel. Schenk het water en de (koffie)room erbij. Roer tot het geheel gaat binden. Pers de knoflook boven de saus uit. Breng op smaak met paprikapoeder.

Laat 3 minuten sudderen. Voeg de scampi toe. Breng op smaak met zout en peper

Het gerecht is klaar als de scampi’s door en door warm zijn.

Serveer met rijst en eventueel een (mango)chutney.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over supplementen met saffraan of andere specerijen? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers: tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).