Alles over ashwagandha, een bijzonder koninklijk kruid Ashwagandhaplant en -supplementen

Wat wisten de Indiërs en Chinezen eeuwen geleden al dat wij niet wisten? Zij wisten dat ashwagandha een bijzonder kruid is. In de traditionele Ayurveda en Chinese kruidenkunde neemt ashwagandha dan ook een bijzondere plek in. Het werd al 6000 jaar voor Christus beschreven. Vanwege z’n prachtige eigenschappen heeft de wortel zelfs de naam ‘koninklijk kruid’ verworven. Hoog tijd om wat dieper op dit wonderkruid in te gaan.

De oorsprong van ashwagandha

AshwagandabesAshwagandabes

Ashwagandha staat ook wel bekend onder de namen Winterkers, Withania somnifera en Indische ginseng. Ashwagandha betekent in het Sanskriet ‘paardengeur’ (ashwa: paard en gandha: geur) Dit verwijst naar de typerende geur die de verse wortel afgeeft. Ook verwijst de naam naar de sterke, afrodiserende eigenschappen die de wortel zou hebben. De herkomst van dit koninklijk kruid ligt in India, Pakistan en Sri Lanka. Van daaruit is het verspreid over het Middellandse Zeegebied, het Midden-Oosten en Afrika.

Vandaag de dag wordt ashwagandha onder meer in Amerika gecultiveerd. Ashwagandha groeit als een struik met kleine groene bloemen en kan tot 1,5 meter hoog worden. De vruchten kleuren oranje-rood als ze rijp zijn. Aan de plant zitten wortels die diverse alkaloïden bevatten. De bladeren en vruchten bevatten een aantal bruikbare stoffen, maar de wortel wordt het meest gebruikt.

"Er is een lange waslijst met voordelen die aan ashwaganda worden toegeschreven"

Voordelen van ashwagandha

In India wordt ashwagandha als smaakmaker in de keuken gebruikt. De jonge scheuten en bladeren kunnen aan een maaltijd worden toegevoegd. Het wortelpoeder wordt met andere kruiden in een mix genaamd 'chuma' gemengd. Deze mix wordt gebruikt om soepen, sauzen en vegetarische gerechten mee te kruiden. Behalve als smaakmaker, wordt ashwagandha vooral gebruikt in de kruidenkunde. Er is een lange waslijst met voordelen die aan ashwaganda worden toegeschreven.

Relaxte mensenRelaxte mensen

Zo is het een antioxidant* en gunstig voor een goede geestelijke balans*. Dit is onder meer te danken aan de bijzondere inhoudsstoffen. Withanoliden zijn de belangrijkste actieve inhoudsstoffen van ons Ashwagandha extract en Ashwagandha Premium supplement.

"Ashwagandha biedt ondersteuning om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in periodes van stress"

Ashwagandha bevat van alle planten ter wereld de meeste withanoliden

Withanoliden zijn dus de belangrijkste inhoudsstoffen in ashwagandha. Withanoliden zijn een groep van minstens 360 van nature voorkomende chemische verbindingen. De meest bekende toepassing van Ashwagandha is dat het ondersteuning biedt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in periodes van stress* en helpt bij verlies aan vitaliteit* . Oudere mensen hebben er baat bij omdat het bescherming biedt tegen ouderdomsverschijnselen* en als antioxidant gezonde cellen en weefsels beschermt*. 

*Deze gezondheidsclaims worden geëvalueerd door de EFSA.

Andere bioactieve stoffen in ashwaganda

Bioactieve stoffen zijn voedingsstoffen die invloed op onze gezondheid kunnen hebben. Er zijn er ongeveer vijftig van bekend. Bioactieve stoffen zijn nodig voor alle levensprocessen. De bestanddelen komen in zowel plantaardige als dierlijke producten voor en kunnen ook synthetisch worden vervaardigd. Ashwagandha bevat verschillende bioactieve stoffen. Dit zijn dit onder meer lactonen, alkaloïden zoals tropine, withanine, anaferine, isopelletierine, somniferine, saponinen, coumarines, fytosterolen, aminozuren, mineralen en bioflavonoïden.

Voedingssupplement met ashwagandha

Vitaminesperpost.nl verkoopt verschillende voedingssupplementen met ashwagandha:

  • Ashwagandha-extract: Als u een ashwagandhasupplement koopt, is het belangrijk dat de capsules een hoge concentratie aan actieve inhoudsstoffen bevatten. Eerder hadden we het over withanoliden. Ashwagandha-extract is gestandaardiseerd op maar liefst 7% withanoliden.
  • Ashwagandha Premium: Ashwagandha-extract is de basis van Ashwaganda Premium. Daarnaast is een nieuwe, bijzondere inhoudsstof toegevoegd: ETAS®50 asperge-extract. Bovendien bevat het L-theanine uit groene thee en BioPerine® voor een goede opname in ons lichaam.
  • Ashwagandha KSM-66: Dit supplement bevat het gepatenteerde KSM-66® extract. KSM-66® is een natuurlijk geteelde vorm van ashwagandha. Deze is afkomstig uit de wortels van de Withania somnifera plant. Het unieke van deze duurzaam geteelde ashwagandha is dat het extract het gehele spectrum aan actieve stoffen uit de wortel bevat. Naast de belangrijkste stof withanoliden bezit dit extract onder meer withanine, somniferine en tropine. Deze combinatie vormt een mooi huwelijk om zo optimaal te kunnen profiteren van alles wat ashwagandha heeft te bieden.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ashwagandha of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).