BioPerine® (zwarte peperextract) voor een betere opname Handvol peperkorrels

In de wereld van voedingssupplementen valt vaak het woord BioPerine®. Dit is een hulpstof die in veel capsules zit. Waarom wordt specifiek voor BioPerine® gekozen? Wat is BioPerine® eigenlijk?

Wat is zwarte peperextract?

Ribeyes worden gekruid met gemalen peper uit de molenRibeyes worden gekruid met gemalen peper uit de molen

Vrijwel elk recept voor een lekker gerecht eindigt met de woorden ‘voeg naar smaak peper en zout toe’. Iedereen heeft deze twee smaakmakers dan ook in het kruidenrek staan. Ook als u een gerecht wat meer pit wilt geven, grijpt u al snel naar zwarte peper. Zwarte peper (Piper nigrum) bezit in tegenstelling tot zout dan ook diverse positieve kenmerken voor het lichaam. Dit heeft met de stof piperine te maken. Dit is de belangrijkste actieve stof in peper. Elke zwarte peperkorrel bevat 5 tot 9% piperine oftewel zwarte peperextract.

"Peper werd in vroeger tijden zo gewaardeerd, dat het als betaalmiddel werd ingezet"

Zwarte peper komt oorspronkelijk uit India. Inmiddels groeit de plant echter in veel tropische gebieden. De zwarte peperplant is een klimplant, waaraan bessen in trosjes groeien. Na het oogsten, worden de bessen gedroogd of geconserveerd. Dit zijn de peperkorrels die wij in de keuken gebruiken. Zwarte peper komt specifiek van onrijpe, groene besjes. Ze worden pas zwart na het drogen. De scherpe smaak hebben de korrels te danken aan de stof piperine.

Peperplant met tris besjesPeperplant met tris besjes

In India en in de Ayurvedische kruidenleer wordt zwarte peper op handen gedragen als ondersteuner van de gezondheid. Grappig detail: peper werd in vroeger tijden zo gewaardeerd, dat het als betaalmiddel werd ingezet. Het moest immers uit verre landen worden gehaald, wat het een kostbare specerij maakte. Vandaar de uitdrukking dat iets ‘peperduur’ is.

“BioPerine® is een volstrekt natuurlijke voedingsstof”

Hogere biologische beschikbaarheid met BioPerine®

Verse en gedroogde peperbesjes in mandjeVerse en gedroogde peperbesjes in mandje

Zwarte peperextract (piperine) is tegenwoordig gepatenteerd onder de naam BioPerine®. Het is het enige product afkomstig van piperine dat deze gepatenteerde status heeft gekregen. Het is dan ook klinisch getest in de Verenigde Staten. BioPerine® is een volstrekt natuurlijke voedingsstof. De stof heeft in voedingssupplementen tot doel om de biologische beschikbaarheid van andere stoffen te verhogen.

Dit heeft ermee te maken dat het lichaam bij een combinatie tussen BioPerine® en andere voedingsstoffen, het lichaam meer van die andere stof, zoals bijvoorbeeld ginseng, kan absorberen. Zo belanden ze gemakkelijker in de bloedbaan. Overigens is het belangrijk om op te letten met het gebruik van BioPerine® en reguliere medicijnen. Deze kunnen namelijk (ongewenste) interacties samen hebben. Wat supplementen betreft, worden vrijwel alle kruiden beter opgenomen in combinatie met BioPerine®.

“BioPerine® helpt de wanden van de darmcellen om beter te ontspannen”

Hoe werkt BioPerine®?

Het menselijk spijsverteringskanaal kan slechts een deel van de voedingsstoffen opnemen. Het gedeelte van een voedingsstof dat het lichaam kan verteren, opnemen en gebruiken, noemen we de biologische beschikbaarheid. Zo is bijvoorbeeld de biologische beschikbaarheid van eiwitten erg hoog, soms wel 90%. Wat u niet gebruikt of opneemt, verlaat op natuurlijke wijze weer uw lichaam. Om een voedingsstof op te nemen, is het noodzakelijk dat deze via de celwand van de darmcellen in uw bloedbaan belandt. Dat is bij grote moleculen niet evident. BioPerine® helpt de wanden van de darmcellen om beter te ontspannen. Dit zorgt ervoor dat grotere deeltjes toch in de bloedbaan terecht komen.

“Ook wateroplosbare én vetoplosbare vitamines worden beter opgenomen als BioPerine® is toegevoegd”

Voedingssupplementen met BioPerine®

Wij hebben om bovenstaande reden aan sommige voedingssupplementen BioPerine® toegevoegd, zoals bijvoorbeeld aan kurkuma-extract. Elke capsule bevat 500 mg curcumine met 95% curcuminoïden en 5 mg zwarte peperextract (BioPerine®) voor een betere opname. Ook wateroplosbare én vetoplosbare vitamines worden beter opgenomen als BioPerine® is toegevoegd. Dit geldt eveneens voor aminozuren en mineralen.

Aardbeien met zwarte peper

Aardbeien met zwarte peperAardbeien met zwarte peper

 

Ingrediënten:

  • 250 gr aardbeien
  • 1 el honing
  • Zwarte peper
  • 1 el suiker
  • Verse munt, fijngehakt
  • 250 ml slagroom

Bereiding:

  • Klop de slagroom met de suiker net niet helemaal stijf.
  • Verhit de aardbeien 2 minuten in een steelpannetje met de honing.
  • Serveer de slagroom met aardbeien en bestrooi met flink wat mint en zwarte peper.
  • Ook lekker met een bolletje ijs.

(Bron: Leuke recepten)

Vragen of advies?

Wilt u graag meer informatie over BioPerine® of andere hulpstoffen? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.