Medicijnen en supplementen

Vitamines, mineralen en plantaardige supplementen zijn er om de normale functies in ons lichaam te ondersteunen. Van de meeste vitamines is inmiddels bekend wat de precieze werking is. Voor de gebruiker vergt het echter een beetje onderzoek om in kaart te krijgen wat de werking is van de medicijnen en of er een mogelijke wisselwerking bestaat met vitamines en mineralen. Toch loont het de moeite hier tijd en energie in te steken. Het gaat tenslotte wel om uw gezondheid.

 

rode bloedcellen rode bloedcellen

Vitamine K is betrokken bij de bloedstolling

Bepaalde voedingsstoffen en kruiden kunnen in het lichaam de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Andersom kan geneesmiddelengebruik zorgen voor tekorten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een vitamine de werking van een medicijn zoals bijvoorbeeld vitamine K beïnvloedt. Deze vitamine is van nature betrokken bij het proces van bloedstolling. Daarom kan de vitamine van invloed zijn op medicijnen als bloedverdunners die de bloedstolling juist proberen te voorkomen of te verminderen.

Waar blijven uw mineralen?

Omgekeerd is het ook zo dat sommige medicijnen eraan bijdragen dat bepaalde vitamines of mineralen minder goed worden opgenomen. Bij het gebruik van bloeddrukverlagers en plaspillen is het belangrijk om in de gaten te houden dat er voldoende mineralen in het lichaam aanwezig blijven. Denk hierbij aan kalium, magnesium en zink. Deze stoffen verlaten het lichaam maar al te gemakkelijk via de urinewegen.

Bewust bezig met uw gezondheid

Op een dag heeft u besloten dat u zelf ook wat wilt bijdragen aan uw gezondheid door bewuster met uw voeding om te gaan, ervoor te zorgen dat u voldoende buiten komt en beweegt. Dat is ook het moment om te kijken naar de middelen die u elke dag slikt en of u daar zelf iets aan kunt verbeteren.

 

Het gebruik van vitamines, mineralen en plantaardige middelen kan twee kanten op werken. Het is daarom belangrijk om goed bij te houden wat u doet. Als u weet wat de werking van uw medicijn is, kunt u potentiële vitaminetekorten tijdig aanvullen. Daarnaast kunt u voor uzelf bepalen welk plantaardig middel u wel kan ondersteunen en welke u beter niet kunt nemen omdat u niet duidelijk is hoe het werkt.

Hoe kunt u het combineren van medicijnen en supplementen het beste aanpakken?

Schrijf eerst de namen op van de medicijnen die u slikt en waarvoor u ze slikt. Kijk vervolgens in de bijsluiter bij ‘bijwerkingen’ en schrijf de belangrijkste bij de naam van het medicijn. Als u geen bijsluiter meer heeft, kunt u op de website van het ‘Farmaceutisch Kompas’ in het zoekveld de naam van uw medicijn intikken. De bijsluiter komt dan al snel naar boven. Er is een beetje onderzoek op internet voor nodig, maar zo weet u wel precies wat u inneemt.

bloedonderzoek bloedonderzoek

Meten is weten

Bij alles wat u aan uw lichaam geeft, is het belangrijk te weten wat het precies doet. Er zijn bijvoorbeeld verschillende medicijnen die de opname van natuurlijke vitamines bemoeilijken. Het is dan belangrijk te laten controleren of u wel voldoende van die desbetreffende vitamine in uw bloed hebt. Uw deskundige kan dat door middel van een bloedtest laten meten. Er zijn op internet echter ook testen voor particulieren te vinden waarvan u gebruik kunt maken. Ze werken met een eenvoudige vingerprik. Een vrij uitgebreide test kost rond de € 200,- en wordt over het algemeen niet door de verzekering vergoed.

Onderzoek de wisselwerking van medicijnen en supplementen

Plantaardige supplementen kunnen eveneens van invloed zijn op de werking van uw medicijnen. Het hoort dan te zijn aangegeven op de verpakking of op de website. Maar het kan nooit kwaad zelf een overzicht te maken van wat u precies allemaal in neemt en op internet te onderzoeken of er mogelijk een wisselwerking is.

 

Er is een aantal medicijnen dat extra aandacht behoeft als het gaat om de normale opname van bepaalde vitamines en mineralen:

  •  maagzuurremmers
  • bloedstollingsmedicijnen
  • diabetes medicijnen
  • chemo- en radiotherapie
  • anti-epileptica
  • pijnstillers
  • antibiotica

Factsheet van het Vitamine Informatie Bureau

Het Vitamine Informatie Bureau heeft een ‘factsheet’ gemaakt waarin precies staat welke invloed sommige medicijnen hebben op de opname van bepaalde vitamines en mineralen.

De NPN, de branchevereniging van verkopers voedingssupplementen waarvan vitaminesperpost.nl ook lid is, heeft een document uitgegeven waarin de belangrijkste bekende werkingen staan van vitamines, mineralen en plantaardige supplementen. Uiteraard meldt vitaminesperpost.nl dit zowel op de website als op de verpakking.

microscoop microscoop

Kwaliteit en integriteit is maatstaf

Bij de keuze van uw supplementen hoeft u niet per se te kijken naar de sterkste middelen. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam is krachtig en met kleine aanpassingen kunnen al positieve kettingreacties worden ingezet. Het is wel belangrijk te kijken naar de kwaliteit van een supplement. Welke grondstoffen worden er gebruikt? Is er onderzoek naar de stof gedaan? Is er een betrouwbare leverancier?

 

Vitaminesperpost.nl hecht veel belang aan de kwaliteit van de grondstoffen, de controleerbaarheid van het productieproces en de betrouwbaarheid van de leverancier. U kunt daarom verzekerd zijn van een kwalitatief hoogstaand supplement.