Kunnen medicijnen en supplementen worden gecombineerd? Medicijnen en supplementen

Vitamines, mineralen en plantaardige supplementen zijn er om de normale functies in ons lichaam te ondersteunen. Van de meeste vitamines is inmiddels bekend wat de precieze werking is. Voor een gebruiker vergt het echter een beetje onderzoek om in kaart te krijgen wat de werking is van de medicijnen en of er een mogelijke wisselwerking bestaat met natuurlijke vitamines en mineralen. Toch loont het de moeite hier tijd en energie in te steken. Het gaat tenslotte wel om uw gezondheid.

Vitamine K is betrokken bij de bloedstolling

Rode bloedcellenRode bloedcellen

Bepaalde voedingsstoffen en kruiden kunnen in het lichaam de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. Andersom kan geneesmiddelengebruik tekorten veroorzaken. Als het goed is, wordt dat in de bijsluiter vermeld, maar het kan nooit kwaad om zelf wat aanvullend onderzoek te doen op internet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een vitamine zoals bijvoorbeeld vitamine K een medicijn beïnvloedt. Vitamine K is van nature betrokken bij het proces van bloedstolling.

Daarom kan deze vitamine invloed uitoefenen op medicijnen als bloedverdunners die de bloedstolling juist proberen te voorkomen of te verminderen.

"Het gebruik van vitamines, mineralen en plantaardige middelen kan twee kanten op werken"

Waar blijven uw mineralen?

Omgekeerd is het ook zo dat sommige medicijnen eraan bijdragen dat bepaalde vitamines of mineralen minder goed in het lichaam worden opgenomen of voortijdig worden uitgescheiden. Bij het gebruik van bloeddrukverlagers en plaspillen is het daarom belangrijk om in de gaten te houden dat er voldoende mineralen in het lichaam aanwezig blijven. Denk hierbij aan kalium, magnesium en zink. Deze stoffen verlaten het lichaam maar al te gemakkelijk via de urinewegen.

Bewust bezig met uw gezondheid

Als u uw gezondheid wilt ondersteunen door bijvoorbeeld bewuster met uw voeding om te gaan en ervoor te zorgen dat u voldoende buiten komt en beweegt, is tevens het moment aangebroken om te kijken naar de middelen en supplementen die u elke dag slikt.

Het gebruik van vitamines, mineralen en plantaardige middelen kan twee kanten op werken. Daarom is het belangrijk om goed bij te houden wat u doet. Als u weet wat de werking van uw medicijn is, kunt u potentiële vitaminetekorten tijdig aanvullen. Daarnaast kunt u voor uzelf bepalen welk plantaardig middel u wel kan ondersteunen en welke u beter niet kunt nemen omdat u niet duidelijk is hoe het werkt of wat de interactie is met andere middelen die u gebruikt.

Hoe kunt u het combineren van medicijnen en supplementen het beste aanpakken?

Schrijf eerst de namen op van de medicijnen die u slikt en waarvoor u ze slikt. Kijk vervolgens in de bijsluiter bij ‘bijwerkingen’ en schrijf de belangrijkste bij de naam van het medicijn. Als u geen bijsluiter meer heeft, kunt u op de website van het ‘Farmaceutisch Kompas’ in het zoekveld de naam van uw medicijn intikken. De bijsluiter komt dan al snel naar boven. Er is een beetje onderzoek op internet voor nodig, maar zo weet u wel precies wat u inneemt.

"Er zijn op internet ook laboratoriumtesten voor particulieren te vinden waarvan u gebruik kunt maken"

Meten is weten

Buisjes bloedBuisjes bloed

Bij alles wat u aan uw lichaam geeft, is het belangrijk te weten wat het precies doet. Er zijn bijvoorbeeld verschillende medicijnen die de opname van natuurlijke vitamines bemoeilijken. Het is dan belangrijk te laten controleren of u wel voldoende van die desbetreffende vitamine in uw bloed hebt. Uw deskundige kan dat door middel van een bloedtest laten meten. Er zijn op internet echter ook laboratoriumtesten voor particulieren te vinden waarvan u gebruik kunt maken. Ze werken met een eenvoudige vingerprik.

Een vrij uitgebreide test kost rond de € 200,- en wordt over het algemeen niet door de verzekering vergoed.

"Het Informatiecentrum Voeding en Gezondheid (IVG) geeft veel informatie over supplementen"

Onderzoek de wisselwerking van medicijnen en supplementen

Doosje met medicijnenDoosje met medicijnen

Plantaardige supplementen kunnen eveneens invloed hebben op de werking van uw medicijnen. Het hoort dan te zijn aangegeven op de verpakking, of in de bijsluiter.  Het kan echter nooit kwaad zelf een overzicht te maken van wat u precies allemaal inneemt en op internet te onderzoeken of er mogelijk een wisselwerking is. Er is een aantal medicijnen dat extra aandacht behoeft als het gaat om de normale opname van bepaalde vitamines en mineralen:

Maagzuurremmers, bloedstollingsmedicijnen, diabetesmedicijnen, chemo- en radiotherapie, anti-epileptica, pijnstillers, antibiotica en stoffen die invloed hebben op de geest.

Factsheet van het Vitamine Informatie Bureau

Het Vitamine Informatie Bureau heeft een ‘factsheet’ gemaakt waarin precies staat welke invloed sommige medicijnen hebben op de opname van bepaalde vitamines en mineralen.

Het Informatiecentrum Voeding en Gezondheid (IVG) is een website die is opgezet door de NPN, de branchevereniging van verkopers van voedingssupplementen waarvan vitaminesperpost.nl ook lid is. Op deze website vind u veel verantwoorde informatie over supplementen en er is ook een speciale pagina over medicijnen en supplementen.

"Het zelfgenezend vermogen van het lichaam is krachtig"

Kwaliteit en integriteit is maatstaf

MicroscoopMicroscoop

Bij de keuze van uw supplementen hoeft u niet per se gebruik te maken van de sterkste middelen. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam is krachtig en met kleine aanpassingen kunnen al positieve kettingreacties worden ingezet. Het is wel belangrijk te kijken naar de kwaliteit van een supplement. Welke grondstoffen worden er gebruikt? Is er onderzoek naar de stof gedaan? Is er een betrouwbare leverancier? Wordt het supplement goed opgenomen door het lichaam?

Vitaminesperpost.nl hecht veel belang aan de kwaliteit van de grondstoffen, de controleerbaarheid van het productieproces en de betrouwbaarheid van de leverancier. U kunt daarom verzekerd zijn van een kwalitatief goed supplement.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost heeft een verkoopt een groot assortiment aan voedingssupplementen. Heeft u een specifieke vraag of wilt u hulp bij het maken van een keuze? Wij zijn telefonisch te bereiken op werktijden via nummer +31 (0)75-512 12 47 of via onze contactpagina.