Wanneer kan ik het beste supplementen innemen? Met mes en vork een supplement doorsnijden

Wanneer en op welk tijdstip kunnen we supplementen het beste innemen? Welke supplementen kunnen we beter niet op hetzelfde moment met elkaar combineren? Om deze vragen te beantwoorden, moeten we naar de meest optimale omstandigheden voor opname van de stof in het bloed kijken. Vitamines, mineralen en plantaardige supplementen kunnen een wisselwerking met elkaar hebben. We bespreken hier de supplementen die het meest worden gebruikt.

Op welk tijdstip welke supplementen?

Het is veruit het beste om zoveel mogelijk vitamines en mineralen via de voeding binnen te krijgen. Vitamines, mineralen en sporen bevinden zich voornamelijk in plantaardige voeding. Als u veel verse groente, fruit koudgeperste, ongeraffineerde plantaardige olie, noten en peulvruchten eet, zult u wellicht voldoende binnen krijgen. Veel mensen eten echter onvoldoende van deze producten. Bovendien is de plantaardige voeding in deze tijd minder rijk aan voedingsstoffen door monocultuur en door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het kan daarom raadzaam zijn supplementen te gebruiken. Een pillendoosje met verschillende vakjes kan helpen met het verdelen van de supplementen voor inname op verschillende momenten van de dag.

Ochtend: nuchtere maag Pro- en prebiotica, aminozuren
Ochtend: ontbijt Vitamine C, vitamine B-complex, multivitamine
Lunch of tussendoortje Calcium, Vitamine A, E, D, E, Selenium, visolie, vitamine C
Avond: diner  -
Avond: een uur voor het slapen Magnesium, (eventueel) 5-HTP, melatonine, GABA, L-theanine

De opname van mineralen

Mineralen werken in het lichaam vaak samen en horen in een bepaalde verhouding aanwezig te zijn. Op het moment dat deze verhouding verandert, kan er weer een tekort aan een ander mineraal ontstaan. Zo staat calcium in relatie tot magnesium en fosfor. Deze drie stoffen dienen in het lichaam aanwezig te zijn in een verhouding van 2:1:1 of 1:1:1.

Op welk tijdstip calcium en magnesium innemen?

Magnesium tablettenMagnesium tabletten

Wanneer en op welk tijdstip kunt u het beste magnesium en calcium innemen? Voor beide stoffen geldt dat het in verband met de opname in het bloed beter is om kleine hoeveelheden per keer in te nemen. Breek desnoods tabletten in tweeën, of bijt ze door. Het is bij deze combinatie ook mogelijk te kiezen voor een supplement dat beide mineralen bevat. Omdat magnesium een ontspannend effect heeft, kan dit het beste ‘s avonds bij of net na de maaltijd worden ingenomen.

Vitamine D heeft een gunstige invloed op de calciumopname en magnesium draagt eraan bij dat vitamine D, onder invloed van het zonlicht, goed in ons lichaam wordt aangemaakt.

"Vroeger zat er veel selenium in de grond en kregen we dat via plantaardig voedsel binnen"

Selenium

Selenium is een sporenmineraal met antioxidante eigenschappen. Selenium ondersteunt het afweersysteem, draagt bij aan een normale productie van schildklierhormonen en de normale werking van de schildklier. Bovendien is het goed voor haar en nagels. Vroeger zat er veel selenium in de grond en kregen we dat via plantaardig voedsel binnen. Tegenwoordig zijn de meeste landbouwgronden arm aan selenium. Selenium laat zich goed combineren met vitamine E, omdat ze elkaars opname vergemakkelijken en combineert goed met jodium en zink.

ParanotenParanoten

Paranoten zijn een goede, rijke bron van selenium, maar niet iedereen is gek op deze grote, wat melige noten. Voor die mensen is een seleniumsupplement daarom een goede oplossing. Zorg er wel voor niet teveel selenium binnen te krijgen.

"Neem vitamine C verdeeld over de dag in kleinere hoeveelheden in"

Wanneer vitamine C innemen?

CitrusvruchtCitrusvrucht

Vitamine C zorgt voor een betere opname van ijzer. Wie een ijzersupplement neemt, kan dat het beste op een nuchtere maag in de ochtend innemen met een glas jus d’orange. Andersom is het voor de beste opname van ijzer en vitamine C een goed idee om de vitamine C in kleinere hoeveelheden, verdeeld over de dag, in te nemen. Ook goed in combinatie met voedsel en dan het liefst met groene groente (ijzer) of met een stuk fruit (flavonoïden).

Vitamine C op een nuchtere maag is niet aan te raden omdat de (wateroplosbare) vitamine C het lichaam dan weer te snel verlaat via de urinewegen. Met vitamine C kan prima in de ochtend worden begonnen, alsmede op andere momenten, maar liever niet ‘s avonds. Hoe meer over de dag verdeeld, hoe beter.

"Vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbare vitamines. Omdat ze vetoplosbaar zijn, kan het lichaam ze opslaan"

De vetoplosbare vitamines A, D, E en K

Vitamine A (en de voorloper bèta-caroteen), D, E en K zijn vetoplosbare vitamines. Omdat ze vetoplosbaar zijn, kan het lichaam ze opslaan en zullen ze het lichaam niet snel via de urinewegen verlaten. Het is het beste deze vitamines niet al te laat op de dag in te nemen, rond de lunch bijvoorbeeld. Omdat deze vitamines graag samengaan met wat vet, is het aan te raden ze te combineren met bijvoorbeeld een visoliesupplement of met een half theelepeltje kokos- of olijfolie.

"Omdat de B-vitamines wateroplosbaar zijn, kunnen ze het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen"

Vitamine B-complex

De meeste B-vitamines zijn betrokken bij de omzetting van voedingsstoffen naar energie. Vitamine B Complex is dan ook energiestimulerend. Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan vitamine B-complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten. Vitamine B zit in veel voedingsmiddelen, zowel van dierlijke als van plantaardige oorsprong.

Vitamine B-rijke voedingsmiddelenVitamine B-rijke voedingsmiddelen

Visolie-capsules

Visolie moet altijd met voedsel worden ingenomen. Het liefst tijdens het ontbijt of de lunch. Neem visolie niet voordat u gaat sporten of slapen. Het kan invloed hebben op de spijsvertering. Visolie is goed te combineren met de meeste andere supplementen.

"Het is het beste probioticasupplementen op een nuchtere maag in te nemen" 

Probiotica

Gefermenteerde groentenGefermenteerde groenten

Maagzuur is niet handig voor probioticastammen. Ze zijn gevoelig voor maagzuur en andere stoffen in het spijsverteringssysteem. Daarom is het het beste probioticasupplementen op een nuchtere maag in te nemen. De natuurlijke manier om probiotica via voeding binnen te krijgen, is door het eten van gefermenteerd voedsel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld (biologische) yoghurt en zuurkool. Het voordeel van probiotische supplementen is dat u daardoor in één klap een grote hoeveelheid verantwoorde bacteriën binnen krijgt.

Een manier om ze te laten ontwaken (of te activeren), is om de avond ervoor een capsule door wat volle, biologische yogurt te roeren en dat de volgende dag op te eten.

Vragen of advies?

Bij de inname van supplementen is het handig te weten wat mogelijke samenwerking of tegenwerking is van de stoffen. Hetzelfde geldt voor het combineren van supplementen en medicijnen. Als u medicijnen gebruikt en supplementen wilt nemen, is het verstandig daar zelf goed onderzoek naar te doen of u te laten adviseren en informeren door iemand die daarvoor heeft geleerd. Als u advies wilt of hulp bij het maken van een keuze voor het juiste supplement, kunt u met ons contact opnnemen via onze contactpagina of telefonisch tijdens kantooruren op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).