Hoe verbeter ik de opname van mijn supplementen? Verschillende supplementen

Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen. De belangrijkste redenen zijn ondersteuning van de algehele gezondheid, voor de weerstand en om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Wilt u het meeste uit uw supplementen halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe u uw lichaam kunt helpen om alle stoffen zo goed mogelijk op te nemen. Met deze tips zorgt u voor een optimale opname van uw supplement! 

U bent wat u opneemt

Vrolijke vrouw met supplementVrolijke vrouw met supplement

Als u dit leest, maakt u waarschijnlijk wel eens gebruik van suppletie. En u bent niet de enige. Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) neemt wel eens wat extra’s in. En als u supplementen slikt, gaat u er waarschijnlijk vanuit dat deze te allen tijde goed worden opgenomen. Helaas is niets minder waar. Verschillende factoren bepalen hoeveel uw lichaam uiteindelijk absorbeert van een vitamine, mineraal of kruid. Als uw supplement niet goed wordt opgenomen, heeft u eigenlijk hele dure urine.

“In koffie zitten bepaalde polyfenolen die de opname van calcium, ijzer, magnesium en zink verhinderen” 

Deze factoren belemmeren de opname van uw supplement

Spijsverteringskracht

De eerste factor die de opname van uw supplement bepaalt, is uw spijsverteringskracht. Een goede darmgezondheid is cruciaal voor een goede opname van voedingsstoffen uit uw voedsel en uit suppletie. Neem nou vitamine B12. De opneembaarheid van vitamine B12 in ons lichaam gaat en staat bij een goed functionerend maag-darmstelsel. In het traject van cyanocobalamine (afkomstig uit onze voeding) omzetten naar de biologisch actieve vorm, kan namelijk veel fout gaan. Bij het kiezen van een B12-supplement is het daarom belangrijk om voor de reeds omgezette vorm te gaan. Een goed B12-supplement wordt tevens aangeboden in de vorm van een smelttablet. Middels een smelttablet kan vitamine B12 via het mondslijmvlies worden opgenomen, waardoor het maag-darmstelsel wordt omzeild. Hierdoor vindt een betere én snellere opname van B12 plaats.

Medicijngebruik

Veel reguliere medicijnen verbruiken essentiële voedingsstoffen, waardoor uw behoefte verhoogd is of er simpelweg minder van uw supplement wordt opgenomen. Er zijn bekende interacties tussen bijvoorbeeld vitamine K en stollingsmedicatie. Het Vitamine Informatie Bureau heeft daarom een overzichtelijke factsheet gemaakt over supplementen en medicijnen die wel of juist niet goed kunnen worden gecombineerd. In dit blog vertellen we u meer over het combineren van supplementen met medicatie.

Antinutriënten

Behalve medicijnen zijn er ook stoffen uit onze voeding en dranken die de opname van bepaalde mineralen tegenwerken. In koffie (en zwarte thee) zitten bepaalde polyfenolen die de opname van mineralen als calcium, ijzer, magnesium en zink verhinderen. Hetzelfde geldt voor fytaat. Dit is een zuur uit granen en peulvruchten dat bindende eigenschappen heeft en om die reden een ‘antinutriënt’ wordt genoemd.

Koffie met warme, geklopte melkKoffie met warme, geklopte melk

Inname van fytaat vermindert de opname van ijzer, zink, magnesium en calcium. Ook calcium afkomstig uit zuivel kan de opname van het ijzer bemoeilijken. Betekent dit dat u koffie, melk en thee voortaan moet laten staan? Nee hoor, dat hoeft niet. Al kan het wel verstandig zijn om hierop te letten als u uw ijzerstatus wilt verbeteren. IJzerrijke voeding of een ijzersupplement kunt u beter niet wegspoelen met melk en uw koffiemomentje kunt u beter uitstellen tot na de maaltijd.

“Het lichaam kan foliumzuur niet gewoon gebruiken zoals het is”

Actieve versus inactieve vormen

De vorm van uw supplement zegt alles over de opneembaarheid en de effectiviteit ervan. Behalve bij vitamine B12 is het ook belangrijk om bij vitamine B11 voor de biologisch actieve vorm te kiezen: folaat. De natuurlijke vorm van vitamine B11 vinden we in onbewerkte voedingsmiddelen zoals groene bladgroente, volkorenproducten, peulvruchten, avocado’s en sommige fruitsoorten.

Foliumzuur vinden we in onbewerkte voedingsmiddelenFoliumzuur vinden we in onbewerkte voedingsmiddelen

In supplementen wordt vaak foliumzuur verwerkt. Dit is een synthetische vorm van dit nutriënt. Het lichaam kan foliumzuur niet gewoon gebruiken zoals het is. Het moet een omzettingsproces doorlopen voordat het in onze bloedsomloop terecht komt. Een deel van de wereldbevolking is niet goed in staat om folaat of foliumzuur afkomstig uit supplementen op een efficiënte manier om te zetten en op te nemen. Om deze reden is Quatrefolic® 5-MTHF in het leven geroepen.

“Quatrefolic® 5-MTHF is een reeds omgezette vorm van foliumzuur die goed wordt opgenomen” 

Wat is de best opneembare vorm van foliumzuur? 

Zoals we al eerder vermeldden, moet foliumzuur eerst worden omgezet voordat het door het lichaam gebruikt kan worden. 5-MTHF is het glucosaminezout van (6S) -5-methyltetrahydrofolaat. Het is qua structuur hetzelfde als de actieve vorm van foliumzuur. Quatrefolic® 5-MTHF is een reeds omgezette vorm van foliumzuur (zie afbeelding) die goed door het lichaam wordt opgenomen. Deze vorm doorloopt niet hetzelfde omzettingsproces, waardoor de zure maag omgeving wordt omzeild. Hierdoor kan iedereen de effecten van foliumzuur optimaal ervaren. 

“Calcium en magnesium hebben elkaar nodig om onze spieren te laten samentrekken en ontspannen”

Welke supplementen combineren goed? 

Vrouw met handvol supplementen en glas waterVrouw met handvol supplementen en glas water

Behalve voedingsstoffen die elkaar tegenwerken, zijn er ook voedingsstoffen die elkaars werking juist ondersteunen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar effectieve supplementencombinaties. Veel voorkomende combinaties zijn:

Vitamine D en K

Vitamine D en K zijn vetoplosbaar en vormen de belangrijkste vitamines voor onze botten.

Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium en fosfor uit onze voeding en vitamine K zorgt er vervolgens voor dat de calcium op de juiste plekken belandt. De vitamines werken dus nauw samen om onze botten sterk te houden. Het is van belang om naast voldoende calcium ook genoeg vitamine D en K binnen te krijgen. 

Calcium en magnesium

De mineralen calcium en magnesium vormen samen een goed huwelijk. Ze spelen een belangrijke rol in verschillende lichaamsprocessen. Behalve dat ze nauw samenwerken, hebben calcium en magnesium elkaar nodig om onze spieren te laten samentrekken en ontspannen. Ze bevorderen onder meer de energiestofwisseling en dragen bij aan de normale werking van zenuwen. Door een supplement te slikken met zowel calcium als magnesium, komen beide stoffen het best tot hun recht.

Vitamine B-complex

Vitamine B bestaat uit acht afzonderlijke, wateroplosbare vitamines. Het geheel aan B-vitamines wordt ‘vitamine B-complex’ genoemd. Vrijwel alle B-vitamines spelen een rol bij onze energiestofwisseling. Een belangrijk kenmerk van B-complex is dat ze goed met elkaar samenwerken. Als u kiest voor een supplement met vitamine B, is het  belangrijk om voor een vitamine B-complex te kiezen.

IJzer en vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en belangrijk voor de huid is. Ijzer is een mineraal dat in het menselijk lichaam belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen. Vitamine C stimuleert de opname van andere micronutriënten en in het bijzonder ijzer. Als u gebruik maakt van een ijzersupplement of een ijzerrijke maaltijd eet, kunt u dat het best combineren met voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals paprika’s, sinaasappels, spruitjes of aardbeien. Ijzer wordt dan wel twee tot drie keer beter opgenomen.

Selenium en zink

Selenium en zink zijn onmisbare spoorelementen. Beide mineralen hebben een belangrijke rol in de ondersteuning van ons afweersysteem en beschermen onze gezonde cellen en weefsels. Zink en selenium werken met wat in de biologie bekend staat als een ‘synergetisch effect’. Het begrip synergie beschrijft een proces waarbij het samengaan van twee chemische stoffen meer oplevert dan elk van de stoffen afzonderlijk zou kunnen bereiken. 1 + 1 = 3 dus.

Vitamine B6 , taurine en magnesium

Een ander voorbeeld van synergie tussen voedingsstoffen is bij vitamine B6, taurine en magnesium. De werking van magnesium, B-vitamines en taurine zijn sterk met elkaar verweven. Zonder vitamine B6 kan magnesium namelijk niet in onze cellen komen. Het aminozuur L-taurine en magnesium gaan van nature ook goed samen. Dit maakt dat deze combinatie uitstekend door het lichaam wordt opgenomen.

“Bij vitaminesperpost.nl bieden wij enkel kwalitatief hoogwaardige supplementen aan” 

In het kort

In dit blog heeft u geleerd welke factoren de opname van uw supplement kunnen beïnvloeden. Door kritisch te kijken naar het etiket van uw voedingssupplement, voorkomt u dat u dure urine heeft in plaats van de verwachte gezondheidswinst. Zorg ervoor dat u voor de biologische, actieve vorm van een vitamine of mineraal kiest en ga voor de juiste combinaties zoals in bovengenoemde voorbeelden. Bij vitaminesperpost.nl bieden wij enkel kwalitatief hoogwaardige supplementen aan met een hoge biologische beschikbaarheid. Zo weet u zeker dat u optimaal van de inhoudsstoffen profiteert. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de opneembaarheid van onze supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).