Ademen zien we allemaal als iets vanzelfsprekends. De meesten van ons merken niet eens op dat ze ademen. Maar voor miljoenen volwassenen en kinderen is diep ademhalen een gevecht en wordt zuivere lucht altijd zeer gewaardeerd. Sinds de opkomst van industrieën, auto’s en vliegverkeer is de samenstelling van de lucht heel anders dan een eeuw geleden. En dat heeft zeker invloed op onze luchtwegen.

Ons bloed transporteert zuurstof door ons lichaam

LongenDe belangrijkste stof die we via de lucht binnen krijgen is zuurstof. Organen en weefsels functioneren optimaal als ze voldoende zuurstof binnen krijgen. Zuurstof wordt in de longen opgenomen en bindt zich vervolgens aan hemoglobine, een stof in de rode bloedcellen die ons bloed de rode kleur geeft. Vervolgens wordt de zuurstof via het bloed door het hele lichaam getransporteerd en in de cellen gebruikt bij de verbrandingsprocessen. Dit wordt ook wel ons ‘metabolisme’ of onze stofwisseling genoemd.


Een combinatie van een actieve leefstijl, gecombineerd met voeding- en plantaardige stoffen kan de algehele gezondheid van het ademhalingssysteem prima ondersteunen.

 

Hoe ademen wij?

De longen bevinden zich in de ribbenkast. Ze zijn gemaakt van sponsachtig, elastisch weefsel dat zich uitstrekt en vernauwt terwijl we ademen. De luchtpijp en de bronchiën zijn de luchtwegen die lucht in de longen brengen; ze zijn gemaakt van gladde spieren en kraakbeen, waardoor de luchtwegen kunnen samentrekken en uitzetten. De longen en luchtwegen brengen zuurstofrijke lucht binnen en ontdoen zich tevens van koolstofdioxide.


Planten, dieren en mensen; een symbiotische relatie?

We lijken daarbij wel een beetje op planten. Alleen doen die het omgekeerd. Die geven (overdag) zuurstof af en gebruiken de kooldioxide voor hun stofwisselingsproces. ‘s Nachts is het omgekeerd. Het laat zien waarom planten zo belangrijk voor ons zijn. Ze voorzien ons van zuurstof en wij hen van kooldioxide. Het laat ook zien waarom het belangrijk is geen planten in de slaapkamer neer te zetten, die verbruiken ‘s nachts ‘onze’ zuurstof. Maar er zijn meer factoren waarbij planten een belangrijke rol spelen bij onze zuurstofvoorziening.


Het belang van het mineraal ijzer

IJzer is is het zuurstofbindende onderdeel van hemoglobine. In atomaire vorm worden de zuurstofatomen gebonden aan de ijzeratomen, waarna de reis door het lichaam begint. Het is dus van groot belang naast voldoende zuurstof, ook voldoende ijzer binnen te krijgen. Planten beschikken over een plantaardige stof die erg lijkt op hemoglobine; chlorofyl. Deze stof geeft de groene kleur aan de plant. Chlorofyl kan gedeeltelijk worden omgezet in hemoglobine. Clorofyl maakt niet gebruik van ijzer, maar van magnesium.

Het bovenstaande laat zien hoe en waarom het belangrijk is voldoende zuurstof in ons bloed te laten circuleren en er zijn ook een aantal zaken die we zelf kunnen doen om onze luchtwegen en het zuurstofgehalte in ons bloed zo optimaal mogelijk te houden.

Zorg voor voldoende en regelmatige beweging

Regelmatige beweging (een paar keer per week intensief en ook wandelen en fietsen in de buitenlucht is goed) zorgt ervoor dat het metabolisme wordt verhoogd. Intensieve beweging verhoogt de ademhaling en versnelt de verbranding. Daarnaast zorgt het ervoor dat het lichaam sterk en in goede conditie blijft.


Eet veel groene (blad)groentes

Tarwegras

Groene (blad)groentes bevatten veel chlorofyl en ondersteunen de hemoglobine en daarmee de zuurstofopname in het bloed. Vooral tarwegras en andere grassoorten hebben een goede reputatie als het gaat om chlorofyl. Neem in plaats van het traditionele lunchtrommeltje met boterhammen een soep, smoothie of salade mee als lunch. We moeten eigenlijk 400 gram groenten per dag eten en dat is alleen maar haalbaar als we meerdere keren per dag groente eten en niet alleen maar ‘s avonds. Groentepoeders laten zich eenvoudig verwerken in smoothies. Verbeter de smaak door er een paar dadels aan toe te voegen. Die bezitten bovendien ook andere waardevolle stoffen, natuurlijke suikers en vezels.

Er zijn een aantal supplementen die onze luchtwegen ondersteunen of die ervoor zorgen dat we op een goede manier zuurstof uit de lucht kunnen opnemen.

Zes supplementen voor de luchtwegen en het zuurstoftransport in ons lichaam


1. Boswellia serrata

De Boswellia serrata is een boom uit de familie Burseraceae en groeit in Afrika en India. Sommige bomen uit deze familie vormen een geurige hars. De hars van de boswellia serrata heeft een lange traditie binnen de Ayurveda en de belangrijkste stoffen uit deze hars, de zogenaamde ‘boswellia-zuren’ hebben een verzachtende werking op de luchtwegen*.


2. Andrographis paniculataAndrographis

De Indiase gentiaan (Andrographis paniculata) is een bittere plant met een veelzijdige functie. De plant bevat stoffen die ons lichaam goed kan helpen ondersteunen. Dit kruid heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen én is goed voor het hart en de bloedvaten*. Andropraphis paniculata bevat 10% van de actieve stof andrographolide.

 

3. IJzer

Voldoende ijzer in het bloed is noodzakelijk om de zuurstof te binden en door het lichaam te vervoeren. IJzer Complex is een speciale ijzerformule die het unieke Ferrochel® ijzerchelaat bevat. Onderzoek heeft aangetoond dat deze vorm zeer goed wordt opgenomen in het lichaam. Dit complex bevat tevens vitamine C, B12, foliumzuur, Dong quai (Chinese engelwortel) en framboosblad voor een betere opname.

 

4. Echte Salie (Salvia officinalis)Echte Salie

Salie staat, naast een geurige smaakgever als keukenkruid bij de bereiding van varkensvlees, goed bekend als een kruid dat ondersteuning biedt aan de luchtwegen* én verzachtend werkt op de mond en de keel*. Thee van salie is heerlijk met honing.

 

5. Driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje (Latijnse naam Viola tricolor) komt algemeen voor in Europa en staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed op het menselijk lichaam. Zo heeft het driekleurig viooltje een verzachtende invloed op de luchtwegen* en beschermt ze door de slijmstoffen, flavonoïden en polyfenolen die het bevat.

 

Guduchi6. Guduchi

Guduchi (Tinospora cordifolia) is bekend in de Ayurveda en wordt als een ‘goddelijk kruid’ beschouwd. Met name het blad, de wortel en de stengel worden gebruikt om het afweersysteem van het lichaam te stimuleren en is (onder meer) goed voor de luchtwegen*.

 


*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn in behandeling bij de EFSA.

 

Zelf kruiden zoeken in de natuur

WeegbreeAls u op vakantie bent in Nederland of in het buitenland, is het altijd leuk op zoek te gaan naar wilde kruiden en planten om daar thee van te trekken. In de kruidenleer wordt gezegd dat planten met slijmstoffen een goede invloed hebben op de menselijke slijmstoffen. In Nederland kunt u voor de luchtwegen dan bijvoorbeeld smalle weegbree of kamille plukken en in de bergachtige, mediterrane gebieden tijm en rozemarijn. Wilde kruiden, vooral als ze worden geplukt in schone gebieden, zijn altijd krachtiger dan hun gecultiveerde evenknie.