Hoe kunnen we onze luchtwegen natuurlijk ondersteunen? Ontspannen vrouw in de natuur

Ademen zien we allemaal als iets vanzelfsprekends. De meesten van ons zijn zich er niet eens van bewust dat we ademen. Maar voor miljoenen volwassenen en kinderen is diep ademhalen een gevecht en wordt zuivere lucht altijd gewaardeerd. Sinds de opkomst van industrieën, auto’s en vliegverkeer is de samenstelling van de lucht heel anders dan een eeuw geleden. En dat heeft zeker invloed op onze luchtwegen.

Ons bloed transporteert zuurstof door ons lichaam

Tekening van de longenTekening van de longen

De belangrijkste stof die we via de lucht binnenkrijgen is zuurstof. Organen en weefsels functioneren optimaal als ze voldoende zuurstof binnenkrijgen. Zuurstof wordt in de longen opgenomen en bindt zich vervolgens aan hemoglobine, een stof in de rode bloedcellen die ons bloed de rode kleur geeft. Vervolgens wordt de zuurstof via het bloed door het hele lichaam getransporteerd en in de cellen bij de verbrandingsprocessen gebruikt. Dit wordt ook wel ons metabolisme of onze stofwisseling genoemd. Een combinatie van een actieve leefstijl, gecombineerd met gezonde voeding en plantaardige stoffen kan de algehele gezondheid van het ademhalingssysteem prima ondersteunen.

Hoe ademen wij?

De longen bevinden zich in de ribbenkast. Ze zijn van sponsachtig, elastisch weefsel gemaakt dat zich uitstrekt en vernauwt terwijl we ademen. De luchtpijp en de bronchiën zijn de luchtwegen die lucht in de longen brengen. Ze zijn gemaakt van gladde spieren en kraakbeen, waardoor de luchtwegen kunnen samentrekken en uitzetten. De longen en luchtwegen brengen zuurstofrijke lucht binnen en ontdoen zich tevens van koolstofdioxide.

"We lijken wel een beetje op planten. Alleen doen die het omgekeerd"

Planten, dieren en mensen: een symbiotische relatie?

We lijken daarbij wel een beetje op planten. Alleen doen planten het omgekeerd. Zij geven (overdag) zuurstof af en gebruiken de kooldioxide voor hun stofwisselingsproces. ‘s Nachts is het omgekeerd. Het laat zien waarom planten zo belangrijk voor ons zijn. Ze voorzien ons van zuurstof en wij hen van kooldioxide. Vroeger dachten we dat het niet gezond was om planten in de slaapkamer neer te zetten. Ze verbruiken ‘s nachts ‘onze’ zuurstof.

(Slaap)kamerplanten(Slaap)kamerplanten

Dat blijkt echter een achterhaald idee. Planten verbruiken 's nachts zo weinig zuurstof, dat het niet van invloed is op een gezonde nachtrust. Ze zorgen daarentegen wel voor een gezonde vochtigheidsgraad en brengen rust in een ruimte.

"Het is belangrijk is om voldoende zuurstof in ons bloed te laten circuleren"

Het belang van het mineraal ijzer

HemoglobineHemoglobine

IJzer is is het zuurstofbindende onderdeel van hemoglobine. In atomaire vorm worden de zuurstofatomen aan de ijzeratomen gebonden, waarna de reis door het lichaam begint. Het is dus van groot belang om naast voldoende zuurstof ook voldoende ijzer binnen te krijgen. Planten beschikken over een plantaardige stof die erg lijkt op hemoglobine: chlorofyl. Deze stof geeft de groene kleur aan de plant.

Chlorofyl kan gedeeltelijk in hemoglobine worden omgezet. Chlorofyl maakt geen gebruik van ijzer, maar van magnesium. Het bovenstaande laat zien hoe en waarom het belangrijk is om voldoende zuurstof in ons bloed te laten circuleren. Er is ook een aantal zaken dat we zelf kunnen doen om onze luchtwegen en het zuurstofgehalte in ons bloed zo optimaal mogelijk te houden.

"Intensieve beweging verhoogt de ademhaling en versnelt de verbranding"

Zorg voor voldoende en regelmatige beweging

Regelmatige beweging zorgt ervoor dat het metabolisme wordt verhoogd. Een paar keer per week intensief sporten en wandelen en fietsen in de buitenlucht is goed. Intensieve beweging verhoogt de ademhaling en versnelt de verbranding. Daarnaast zorgt het ervoor dat het lichaam sterk en in goede conditie blijft.

Lekker wandelen in het bosLekker wandelen in het bos

"Neem in plaats van het traditionele lunchtrommeltje met boterhammen een soep, smoothie of salade mee als lunch"

Eet veel groene (blad)groente

Groene tarweGroene tarwe

Groene (blad)groente bevat veel chlorofyl. Groene groente ondersteunt de hemoglobine en daarmee de zuurstofopname in het bloed. Vooral spirulina en chlorella hebben een goede reputatie als het om chlorofyl gaat. Neem in plaats van het traditionele lunchtrommeltje met boterhammen een soep, smoothie of salade mee als lunch. We moeten eigenlijk 400 gram groente per dag eten. Dat is alleen maar haalbaar als we meerdere keren per dag groente eten en niet alleen maar ‘s avonds. 

Groentepoeders laten zich eenvoudig in smoothies verwerken. Verbeter de smaak door er een paar dadels aan toe te voegen. Die bezitten bovendien ook andere waardevolle stoffen, natuurlijke suikers en vezels. Er is een aantal supplementen dat onze luchtwegen ondersteunt of dat ervoor zorgt dat we op een goede manier zuurstof uit de lucht kunnen opnemen.

6 Supplementen voor de luchtwegen en het zuurstoftransport in ons lichaam

1. Boswellia serrata

De Boswellia serrata is een boom uit de familie Burseraceae en groeit in Afrika en India. Sommige bomen uit deze familie vormen een geurige hars. De hars van de boswellia serrata heeft een lange traditie binnen de Ayurveda. De belangrijkste stoffen uit deze hars, de zogenoemde boswelliazuren, hebben een verzachtende invloed op de luchtwegen*.

Andrographis

2. Andrographis paniculata

De Indiase gentiaan (Andrographis paniculata) is een bittere plant met een veelzijdige functie. De plant bevat stoffen die ons lichaam goed kunnen helpen. Dit kruid heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen én is goed voor het hart en de bloedvaten*. Andropraphis paniculata bevat 10% van de actieve stof andrographolide.

3. IJzer

Voldoende ijzer in het bloed is noodzakelijk om de zuurstof te binden en door het lichaam te vervoeren. IJzer Complex is een speciale ijzerformule die het unieke Ferrochel® ijzerchelaat bevat. Onderzoek heeft aangetoond dat deze vorm goed in het lichaam wordt opgenomen. Dit complex bevat tevens vitamine C voor een betere opname.

Salie

4. Echte Salie (Salvia officinalis)

Salie staat bekend als een geurige smaakgever bij de bereiding van varkensvlees. Daarnaast staat het goed bekend als een kruid dat ondersteuning biedt aan de luchtwegen* én verzachtend werkt op de keel*. Thee van salie is heerlijk met honing.

5. Driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje (Latijnse naam Viola tricolor) komt algemeen voor in Europa. Het bloempje staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed op het menselijk lichaam. Zo heeft het driekleurig viooltje een verzachtende invloed op de luchtwegen* en beschermt ze door de slijmstoffen, flavonoïden en polyfenolen die het bevat.

Guduchi

6. Guduchi

Guduchi (Tinospora cordifolia) is bekend in de Ayurveda. Het wordt als een ‘goddelijk kruid’ beschouwd. Met name het blad, de wortel en de stengel worden gebruikt om het afweersysteem van het lichaam te ondersteunen*. Guduchi is (onder meer) goed voor de luchtwegen*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Zelf in de natuur kruiden zoeken

WeegbreeWeegbree

Als u op vakantie bent in Nederland of in het buitenland, is het altijd leuk op zoek te gaan naar wilde kruiden en planten om daar thee van te trekken. In de kruidenleer wordt gezegd dat planten met slijmstoffen een goede invloed hebben op de menselijke slijmstoffen. In Nederland kunt u voor de luchtwegen dan bijvoorbeeld smalle weegbree of kamille plukken en in bergachtige, mediterrane gebieden tijm en rozemarijn. Wilde kruiden, vooral als ze in schone gebieden worden geplukt, zijn altijd krachtiger dan hun gecultiveerde evenknie.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een uitgebreid assortiment aan natuurlijke supplementen. Als u advies wilt bij het maken van de juiste keuze of als u meer informatie wilt, kunt u ons tijdens kantooruren bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Of u kunt met ons contact opnemen via onze contactpagina. Onze vriendelijke en deskundige medewerkers staan u graag te woord!