Adhatoda vasica of Vasaka: om vrijer te ademen Adhatoda vasica

Adhatoda vasica of vasaka is een belangrijk onderdeel van de traditionele Ayurveda. Met name de bladeren van de plant worden voor diverse doeleinden gebruikt. Wat maakt deze struik zo bijzonder? 

Wat is Adhatoda vasica?

Vasaka (Adhatoda vasica), is de sanskriet benaming van malabarnoot, vasa of Indiaas longkruid. Vasaka is een kleine, tropische struik die tot de familie Acanthaceae hoort. Als we naar het Indiase subcontinent zouden reizen, zouden we ontdekken dat deze struik een veel voorkomend onderdeel van het landschap is. Het groeit met name in droge klimaten en op droge grond en het strekt zich uit tot aan de uitlopers van de Himalaya.

Adhatoda vasica-struikAdhatoda vasica-struik

De vasaka kan tot 2 meter hoog worden en blijft het hele jaar door groen. De plant heeft een gele bast, mesvormige bladeren en witte en paarse bloemen. De bladeren van de adhatoda vasica zijn rijk aan vitamine C, caroteen en essentiële oliën. De gedroogde bladeren van deze plant worden al duizenden jaren binnen de Ayurveda gebruikt vanwege hun heilzame eigenschappen. 

“Vasaka staat ook wel bekend als ‘leeuwensnuit’ en ‘hengstentand’”

De naam Vasa vertaalt zich als ‘parfum’

De bloemen van de adhatoda vasicaDe bloemen van de adhatoda vasica

Hoewel de struik zelf niet heel bijzonder oogt, vormen de bloemen de ‘kroon op het werk’. Een van de namen van de vasaka, vasa, vertaalt zich dan ook als ‘parfum’. Deze naam is afkomstig van de flamboyante bloemen. Omwille van deze bloemen staat vasaka in de Sanskriet-botanie ook bekend als ‘leeuwensnuit’ en ‘hengstentand’. Deze twee krachtige namen eren de waarde van de plant. 

“Hoe minder blokkades, hoe meer prana”

Ons ademsysteem is een van de belangrijkste ritmes in ons leven

Volgens de Ayurveda zorgt ons ademsysteem voor een van de belangrijkste ritmes in ons leven. Via onze adem verwelkomen we zuurstof en prana (de vitale levensenergie) in ons lichaam. We hebben deze levensenergie nodig om te bestaan. Het doel van de Ayurveda is om zoveel mogelijk blokkades in het lichaam te verwijderen, zodat er meer prana door het lichaam kan stromen. Hoe minder blokkades, hoe meer prana.

AdemoefeningAdemoefening

Omdat een goed functionerend ademhalingssysteem van belang is, zijn er tal van Ayurvedische kruidenelixers die de luchtwegen ondersteunen. Misschien bent u bekend met de typische kruiden die worden gebruikt om de luchtwegen te ondersteunen* zoals tulsi, Andrographis paniculata, zoethout en guduchi.  

“Van oudsher wordt het bladsap verwerkt in de vorm van een kruidenelixer”

De rol van Adhatoda vasica binnen de Ayurveda

MengkomMengkom

We vertelden u eerder dat ons ademhalingssysteem een belangrijke plek heeft binnen de Ayurveda. Als dit systeem onder druk staat of wat extra liefde nodig heeft, zijn er tal van krachtige kruiden die we kunnen inzetten. Adhatoda Vasica is er zo’n eentje. Omdat vasaka zo’n krachtig kruid is, wordt het bladsap van oudsher verwerkt in de vorm van een Asava (kruidenelixer). De klassieke methode voor het extraheren van het sap uit de bladeren is een ingewikkeld proces.

Tijdens het proces wordt geplet, vers blad aan hitte onderworpen. Vervolgens wordt het sap eruit geperst. Hierdoor blijft er een hoge concentratie van alkaloïden en vasicine bewaard. Vasicine is het actieve ingrediënt van de plant.

“De bittere smaak koelt het boze ‘pitta’ af, terwijl het de ‘kapha’ lichter maakt en uitdroogt”

Vasaka heeft een verlagende werking op vata, pitta en kapha

Volgens de Ayurveda bestaan er 3 geest-lichaamstypes, de zogeheten dosha’s. Ons dosha-type (of constitutietype) ligt vanaf de geboorte vast en bepaalt onze lichaamsbouw, geestelijke gesteldheid en voorkeuren. Als u weet wat uw dosha is, kunt u hier uw voedingspatroon en leefstijl op aanpassen, om zo in balans te komen. Ook de vasaka is van invloed op de dosha’s van een persoon.

De 3 dosha's De 3 dosha's

De bittere smaak koelt het boze ‘pitta’ af, terwijl het de ‘kapha’ lichter maakt en uitdroogt. Het kruid is ook geweldig om dingen op te ruimen zoals hitte, ama (gifstoffen die ontstaan bij een onvolledige spijsvertering) en vocht. De samentrekkende smaak ondersteunt het vermogen van de vasaka om disbalans in kapha en pitta te overwinnen die zich in de luchtwegen kunnen vestigen.

Bovendien veroorzaakt vasaka vernauwing door het hele lichaam, ook in het vrouwelijke voortplantingssysteem, waardoor de baarmoeder samentrekt. Om deze reden wordt het gebruik van Adhatoda vasica tijdens de zwangerschap afgeraden.

“Tegenwoordig zijn ayurvedische kruiden niet langer voorbehouden aan de beoefenaars van deze gezondheidsleer”

Vrijer ademen met een Adhatoda vasica-supplement

Als u ontdekt hoeveel Adhatoda vasica kan doen voor het ademhalingssysteem (en meer!) is het niet gek dat zoveel generaties de kennis van dit kruid hebben doorgegeven. Tegenwoordig zijn ayurvedische kruiden niet langer voorbehouden aan de beoefenaars van deze gezondheidsleer. Het extract is beschikbaar voor iedereen die van de positieve eigenschappen wil profiteren. Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij Adhatoda vasica-extract van Sabinsa. Dit supplement kan worden ingezet om de luchtwegen te ondersteunen* en kan helpen om vrijer te ademen*.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Adhatoda vasica of andere producten die de luchtwegen ondersteunen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via het contactformulier of via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).