Waarom zou ik voor vegan omega 3 kiezen? Algen

Dat omega 3-vetten belangrijk zijn voor de hersenen en het hart, weet bijna iedereen. Toch krijgen lang niet alle Nederlanders dagelijks voldoende omega 3-vetzuren binnen. Een groeiende groep vegetariërs en veganisten geeft de voorkeur aan een plantaardig alternatief. Waar wordt vegan omega 3 eigenlijk van gemaakt en waarom zou u ervoor kiezen?

Waarom omega 3?

Voeding die rijk is aan omega-3 Voeding die rijk is aan omega-3

Omega 3-vetzuren zijn een groep essentiële vetzuren. Essentieel betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken en dat we ze dus via voeding dienen binnen te krijgen. De drie belangrijkste soorten zijn ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). ALA komt voornamelijk voor in plantaardige voeding zoals noten (met name walnoten), avocado, zeewier en lijnzaad.

EPA en DHA komen van nature voor in vette vis, schaal-en schelpdieren en algen. Ons lichaam kan vanuit ALA ook EPA en DHA aanmaken, alleen in geringe hoeveelheden. Enkel het eten van voeding met ALA is dan ook niet voldoende om aan voldoende EPA en DHA te komen. 

“Essentiële vetzuren zoals omega 3 bevinden zich in al onze lichaamscellen”

Waar is omega 3 goed voor? 

Essentiële vetzuren zoals omega 3 bevinden zich in al onze lichaamscellen en -weefsels. Het gebruik van omega 3 met voldoende EPA en DHA is dan ook van belang voor het goed functioneren van verschillende lichamelijke processen. Enkele goedgekeurde claims voor EPA en DHA zijn:

HersenenHersenen
  • EPA en DHA ondersteunen het hart¹, de bloeddruk² en ze dragen bij aan de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed³
  • DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en het draagt bij aan de instandhouding van de normale hersenfunctie₄

¹ Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

² Het gunstige effect wordt verkregen bij een minimum van 3 gram en maximaal 5 gram per dag

³ Het gunstige effect wordt verkregen bij een minimum van 2 gram en maximaal 5 gram per dag

₄ Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA

“Onze Westerse voeding bevat in verhouding (te) veel omega 6"

De verhouding tussen omega 3 en omega 6

Stenen in balansStenen in balans

Het innemen van omega 3 is daarnaast belangrijk voor het handhaven van een juiste vetzuurbalans in het lichaam. De tegenhanger van omega 3 is namelijk omega 6. Omega 6-vetzuren treffen we voornamelijk aan in plantaardige oliën. Hoewel omega 6-vetzuren zoals linolzuur in de basis gezond zijn, bevat onze Westerse voeding in verhouding (te) veel omega 6. De verhouding tussen omega 3 en omega 6 zou tussen de 5:1 of 3:1 moeten liggen. 

Op dit moment ligt de verhouding in onze voeding vaak rond de 15:1 of hoger.

“Vissen voeden zich met algen die een rijke bron van omega-3 vormen”

Algenolie versus visolie

Voor mensen die weinig of geen (vette) vis eten, is het lastig om dagelijks voldoende EPA en DHA binnen te krijgen. Een omega 3-supplement op basis van algenolie kan dan uitkomst bieden. Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat niet vis, maar algen de ware bron van omega 3-visvetzuren zijn. Vissen voeden zich immers met algen die een rijke bron van omega-3 vormen.

AlgenAlgen

In plaats van deze vetzuren uit vis te halen, kunnen we deze voedingsstof ook direct uit algen winnen. Zo wordt de vis niet belast en verkrijgen we een zuivere olie die de broodnodige EPA- en DHA-vetzuren bevat.

“Dit maakt algen tot de meest duurzame bron van omega 3"

Algenolie: Al het goede van omega-3 zonder vis

Vrouw met omega 3-supplementVrouw met omega 3-supplement

Algenolie vormt dus een uitstekend plantaardig alternatief op visolie. Behalve dat algenolie de broodnodige hoeveelheden EPA en DHA bevat, zijn er nog meer redenen om voor een supplement op basis van algenolie te kiezen:

  • De algen voor Vegan Omega 3 worden gekweekt middels een fermentatieproces. Hierdoor is de olie zuiver en vrij van dioxines en pcb’s die veelal in vis voorkomen.
  • Vissen halen hun omega 3 uit algen. Door de olie direct uit algen te halen, gaan we direct naar de bron en krijgen we de meest zuivere vorm van omega 3.
  • Algenolie is neutraal van smaak (geen visboertjes meer) .
  • Algen worden op duurzame wijze geproduceerd, zodat de oceaan niet wordt belast. Dit maakt algen tot de meest duurzame bron van omega 3.
  • Algen bevatten meer omega 3 dan vis, waardoor er minder grondstof nodig is voor de capsules.

Vegan omega 3 met algenolie van Dmax®

In de afgelopen jaren is het aantal vegetariërs, veganisten en mensen die geloven in het maken van duurzame voedselkeuzes explosief toegenomen. Dmax® algenolie is ontwikkeld voor mensen die willen profiteren van de voordelen van omega 3, zonder vis te gebruiken. De groene microalgen (Schizochytrium sp.) die voor onze Vegan Omega 3 softgels worden gebruikt, worden middels een fermentatieproces gekweekt.

Dit levert een zuivere olie op met een minimum van 450 mg/g DHA. DHA is een belangrijke voedingsstof voor onze hersenen en is goed voor het gezichtsvermogen. De ingrediënten van de Dmax® worden zuiver geproduceerd en zijn met het officiële V-Label gecertificeerd. Bij vitaminesperpost verkopen wij zowel vegan omega 3 als vegan omega 3 DHA

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over algenolie of andere omega 3-supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of middels ons contactformulier