
Visolie is goed. Zet daarom vaker (vette) vis op het menu. In visolie zitten omega vetzuren. Deze zijn een goede ondersteuning voor het hart, de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Het Voedingscentrum en de Hartstichting adviseren om minstens éénmaal per week vis op het menu te zetten. Tot nu toe eten we in Nederland echter gemiddeld slechts eenmaal per twee weken vis. En dat is jammer, want vette vis zit boordevol visolie.
- Wat is vette vis?
- Wat zijn de bekendste vette vissoorten?
- Bewerkte of onbewerkte vis?
- Risico’s van te veel vis eten
- EPA en DHA in visolie
- Welke visolie supplementen zijn het beste?
Wat is vette vis?
We noemen vis pas vette vis als deze voor tenminste 10% uit vet bestaat. Gelukkig vallen de meest populaire vissoorten onder deze definitie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zalm en haring. Het specifieke vet in deze vissen maakt ze zo gezond, omdat het belangrijke onverzadigde vetzuren betreft.
Wat zijn de bekendste (vette) vissoorten?
-
Makreel: Een vis die lekker is om te stomen of te roken. Het is lekker op brood en in een salade. Bovendien kun je er een heerlijke stamppot met rucola of prei van bereiden. Makreel is rijk aan vitamines, omega 3-vetzuren, proteïne en magnesium. - Tonijn: Tonijn behoort tot de matig vette vissoorten. Tonijn is enorm populair omdat deze vis veelzijdig inzetbaar is. Daarnaast bevat de vis veel eiwitten, vitamines en mineralen. Dit lekkere visje is rijk aan gezonde vetten die goed zijn voor uw hart en bloedvaten en die ondersteunend voor de cholesterol werken. Helaas worden twee tonijnsoorten met uitsterven bedreigd: de geelvintonijn en de blauwvintonijn. Let dus bij het kopen van tonijn altijd op het MSC logo (Marine Stewardship Council) voor wildvangst. Voor kweekvis kunt u letten op het ASC (Aquaculture Stewardship Council) logo.
-
Zalm: Zalm is er in alle soorten en maten: gerookt, als moot, als zalmhaasje. Deze roze vis is superpopulair in Nederland en dus heel geschikt om wekelijks op het menu te zetten. Volgens het Voedingscentrum staat zalm op de eerste plaats in de top 10 van meest gekochte vissoorten. U kunt er dan ook alle kanten mee uit. Zalm is een uitstekende bron van eiwitten, proteïnen en ijzer. - Oesters: Bent u dol op oesters? Dan kunt u ze wellicht vaker aan uw voedingspatroon toevoegen. Dit weekdier heeft een hoog zinkgehalte en bevat veel magnesium en vitamines.
- Forel: Forel zit boordevol fijne omega 3-vetzuren. De vis is heerlijk in een lunchsalade. Wilde forel eet voornamelijk kreeftjes en garnalen. Hierdoor heeft de vis de mooie roze kleur.
-
Sardientjes: Wist u dat sardines familie zijn van de haring, een andere bekende vette vis? Ze zijn niet alleen goedkoop maar zitten ook vol belangrijke voedingsstoffen. Naast vet zit er ook een portie eiwit en vitamine D in deze kleine vissen. Sardientjes zijn erg lekker om in de oven te grillen of om op de barbecue te leggen. - Haring: Zoals hierboven vermeld, zijn haringen familie van sardines. Haring is vooral in het voorjaar op z’n best omdat de vis zich dan heeft volgevreten. Dit betekent dat de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) dan goed vertegenwoordigd zijn in de vis. Haring past dus helemaal bij het voornemen om dit jaar meer vette vis op het menu te zetten. De eiwitten in haring zijn van hoge kwaliteit en hebben een gunstig effect op onze spieren en organen, ons zenuwstelsel en de samenstelling van ons bloed.
“Hoe vetter de vis, hoe gezonder”
In het algemeen kunnen we stellen dat ook magere vis gezond is. Visolie supplementen en vis, en met name schaal- en schelpdieren, bevat veel vitamine B12 en mineralen. Daarnaast komen mineralen als selenium, jodium en fosfor veel voor in vis. Uiteindelijk geldt: hoe vetter de vis, hoe gezonder.
Bewerkte of onbewerkte vis?
In principe zijn alle soorten vis gezond. Dus niet alleen verse vis maar ook die uit blik of diepvries. Het is wel een goed idee om erop te letten dat de vette vis niet is gepaneerd of gezouten. Zeker aan vis in blik is vaak zout toegevoegd. Welke vis u ook kiest, probeer deze altijd zonder verzadigd vet te bereiden, dus te grillen, pocheren of stomen. Onthoud dat het bij vette vis gaat om vis die van nature vet is en niet om vis die pas na bereiding, zoals lekkerbek en kibbeling, vet wordt. Bij visolie supplementen heeft u dat probleem niet.
Risico’s van te veel vis eten
EPA en DHA in visolie
“De omega 3-vetzuren in onze visolie supplementen
zijn essentiële vetzuren”
Welke visolie supplementen zijn het beste?
EPA? DHA? Er bestaan verschillende soorten omega 3, waarvan ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) de belangrijkste zijn. In vette vissoorten treffen we DHA en EPA aan. De omega 3-vetzuren in onze visolie supplementen zijn essentiële vetzuren. Dat betekent dat ons lichaam ze uit voeding moet halen. In de Super EPA-Visolie capsules van vitaminesperpost.nl treft u een uitgekiende balans aan van de stoffen EPA en DHA.
Visolie is goed. Zet daarom vaker (vette) vis op het menu. In visolie zitten omega vetzuren. Deze zijn een goede ondersteuning voor het hart, de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Het Voedingscentrum en de Hartstichting adviseren om minstens éénmaal per week vis op het menu te zetten. Tot nu toe eten we in Nederland echter gemiddeld slechts eenmaal per twee weken vis. En dat is jammer, want vette vis zit boordevol visolie.
- Wat is vette vis?
- Wat zijn de bekendste vette vissoorten?
- Bewerkte of onbewerkte vis?
- Risico’s van te veel vis eten
- EPA en DHA in visolie
- Welke visolie supplementen zijn het beste?
Wat is vette vis?
We noemen vis pas vette vis als deze voor tenminste 10% uit vet bestaat. Gelukkig vallen de meest populaire vissoorten onder deze definitie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zalm en haring. Het specifieke vet in deze vissen maakt ze zo gezond, omdat het belangrijke onverzadigde vetzuren betreft.
Wat zijn de bekendste (vette) vissoorten?
-
Makreel: Een vis die lekker is om te stomen of te roken. Het is lekker op brood en in een salade. Bovendien kun je er een heerlijke stamppot met rucola of prei van bereiden. Makreel is rijk aan vitamines, omega 3-vetzuren, proteïne en magnesium. - Tonijn: Tonijn behoort tot de matig vette vissoorten. Tonijn is enorm populair omdat deze vis veelzijdig inzetbaar is. Daarnaast bevat de vis veel eiwitten, vitamines en mineralen. Dit lekkere visje is rijk aan gezonde vetten die goed zijn voor uw hart en bloedvaten en die ondersteunend voor de cholesterol werken. Helaas worden twee tonijnsoorten met uitsterven bedreigd: de geelvintonijn en de blauwvintonijn. Let dus bij het kopen van tonijn altijd op het MSC logo (Marine Stewardship Council) voor wildvangst. Voor kweekvis kunt u letten op het ASC (Aquaculture Stewardship Council) logo.
-
Zalm: Zalm is er in alle soorten en maten: gerookt, als moot, als zalmhaasje. Deze roze vis is superpopulair in Nederland en dus heel geschikt om wekelijks op het menu te zetten. Volgens het Voedingscentrum staat zalm op de eerste plaats in de top 10 van meest gekochte vissoorten. U kunt er dan ook alle kanten mee uit. Zalm is een uitstekende bron van eiwitten, proteïnen en ijzer. - Oesters: Bent u dol op oesters? Dan kunt u ze wellicht vaker aan uw voedingspatroon toevoegen. Dit weekdier heeft een hoog zinkgehalte en bevat veel magnesium en vitamines.
- Forel: Forel zit boordevol fijne omega 3-vetzuren. De vis is heerlijk in een lunchsalade. Wilde forel eet voornamelijk kreeftjes en garnalen. Hierdoor heeft de vis de mooie roze kleur.
-
Sardientjes: Wist u dat sardines familie zijn van de haring, een andere bekende vette vis? Ze zijn niet alleen goedkoop maar zitten ook vol belangrijke voedingsstoffen. Naast vet zit er ook een portie eiwit en vitamine D in deze kleine vissen. Sardientjes zijn erg lekker om in de oven te grillen of om op de barbecue te leggen. - Haring: Zoals hierboven vermeld, zijn haringen familie van sardines. Haring is vooral in het voorjaar op z’n best omdat de vis zich dan heeft volgevreten. Dit betekent dat de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) dan goed vertegenwoordigd zijn in de vis. Haring past dus helemaal bij het voornemen om dit jaar meer vette vis op het menu te zetten. De eiwitten in haring zijn van hoge kwaliteit en hebben een gunstig effect op onze spieren en organen, ons zenuwstelsel en de samenstelling van ons bloed.
“Hoe vetter de vis, hoe gezonder”
In het algemeen kunnen we stellen dat ook magere vis gezond is. Visolie supplementen en vis, en met name schaal- en schelpdieren, bevat veel vitamine B12 en mineralen. Daarnaast komen mineralen als selenium, jodium en fosfor veel voor in vis. Uiteindelijk geldt: hoe vetter de vis, hoe gezonder.
Bewerkte of onbewerkte vis?
In principe zijn alle soorten vis gezond. Dus niet alleen verse vis maar ook die uit blik of diepvries. Het is wel een goed idee om erop te letten dat de vette vis niet is gepaneerd of gezouten. Zeker aan vis in blik is vaak zout toegevoegd. Welke vis u ook kiest, probeer deze altijd zonder verzadigd vet te bereiden, dus te grillen, pocheren of stomen. Onthoud dat het bij vette vis gaat om vis die van nature vet is en niet om vis die pas na bereiding, zoals lekkerbek en kibbeling, vet wordt. Bij visolie supplementen heeft u dat probleem niet.
Risico’s van te veel vis eten
EPA en DHA in visolie
“De omega 3-vetzuren in onze visolie supplementen
zijn essentiële vetzuren”
Welke visolie supplementen zijn het beste?
EPA? DHA? Er bestaan verschillende soorten omega 3, waarvan ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) de belangrijkste zijn. In vette vissoorten treffen we DHA en EPA aan. De omega 3-vetzuren in onze visolie supplementen zijn essentiële vetzuren. Dat betekent dat ons lichaam ze uit voeding moet halen. In de Super EPA-Visolie capsules van vitaminesperpost.nl treft u een uitgekiende balans aan van de stoffen EPA en DHA.