Vette vis: boordevol visolie Vette vis

Visolie is goed. Zet daarom vaker (vette) vis op het menu. In visolie zitten omega-vetzuren. Deze zijn een goede ondersteuning voor het hart, de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Het Voedingscentrum en de Hartstichting adviseren om minstens éénmaal per week vis op het menu te zetten. Tot nu toe eten we in Nederland echter gemiddeld slechts eenmaal per twee weken vis. En dat is jammer, want vette vis zit boordevol visolie.

Wat is vette vis?

We noemen vis pas vette vis als deze voor tenminste 10% uit vet bestaat. Gelukkig vallen de meest populaire vissoorten onder deze definitie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zalm en haring. Het specifieke vet in deze vissen maakt ze zo gezond, omdat het belangrijke onverzadigde vetzuren betreft.

"Wilde forel eet voornamelijk kreeftjes en garnalen. Hierdoor heeft de vis de mooie roze kleur."

Wat zijn de bekendste (vette) vissoorten?

  • MakreelMakreel: Een vis die lekker is om te stomen of te roken. Makreel is lekker op brood en in een salade. Bovendien kun je er een heerlijke stamppot met rucola of prei van bereiden. Makreel is rijk aan vitamines, omega 3-vetzuren, eiwitten en magnesium.
  • Tonijn: Tonijn behoort tot de matig vette vissoorten. Tonijn is enorm populair omdat deze vis veelzijdig inzetbaar is. Daarnaast bevat de vis veel eiwitten, vitamines en mineralen. Dit lekkere visje is rijk aan gezonde vetten die goed zijn voor uw hart en bloedvaten en die ondersteunend voor de cholesterol werken. Helaas worden twee tonijnsoorten met uitsterven bedreigd: de geelvintonijn en de blauwvintonijn. Let dus bij het kopen van tonijn altijd op het MSC logo (Marine Stewardship Council) voor wildvangst. Voor kweekvis kunt u letten op het ASC (Aquaculture Stewardship Council) logo.
  • ZalmZalm: Zalm is er in alle soorten en maten: gerookt, als moot en als zalmhaasje. Deze roze vis is superpopulair in Nederland en dus heel geschikt om wekelijks op het menu te zetten. Volgens het Voedingscentrum staat zalm op de eerste plaats in de top 10 van meest gekochte vissoorten. U kunt er dan ook alle kanten mee uit. Zalm is een uitstekende bron van eiwitten en ijzer.
  • Oesters: Bent u dol op oesters? Dan kunt u ze wellicht vaker aan uw voedingspatroon toevoegen. Dit weekdier heeft een hoog zinkgehalte en bevat veel magnesium en vitamines.
  • Forel: Forel zit boordevol fijne omega 3-vetzuren. De vis is heerlijk in een lunchsalade. Wilde forel eet voornamelijk kreeftjes en garnalen. Hierdoor heeft de vis de mooie roze kleur.
  • SardinesSardientjes: Wist u dat sardines familie zijn van de haring, een andere bekende vette vis? Ze zijn niet alleen goedkoop maar zitten ook vol belangrijke voedingsstoffen. Naast vet zit er ook een portie eiwit en vitamine D in deze kleine vissen. Sardientjes zijn erg lekker om in de oven te grillen of om op de barbecue te leggen.
  • Haring: Zoals hierboven vermeld, zijn haringen familie van sardines. Haring is vooral in het voorjaar op z’n best omdat de vis zich dan heeft volgevreten. Dit betekent dat de visvetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) dan goed vertegenwoordigd zijn in de vis. Haring past dus helemaal bij het voornemen om dit jaar meer vette vis op het menu te zetten. De eiwitten in haring zijn van hoge kwaliteit en hebben een gunstig effect op onze spieren en organen, ons zenuwstelsel en de samenstelling van ons bloed.

In het algemeen kunnen we stellen dat ook magere vis gezond is. Visoliesupplementen en vis, en met name schaal- en schelpdieren, bevatten veel vitamine B12 en mineralen. Daarnaast komen mineralen als selenium, jodium en fosfor veel voor in vis. Uiteindelijk geldt: hoe vetter de vis, hoe gezonder.

“In principe zijn alle soorten vis gezond”

Bewerkte of onbewerkte vis?

In principe zijn alle soorten vis gezond. Dus niet alleen verse vis maar ook die uit blik of diepvries. Het is wel een goed idee om erop te letten dat de vette vis niet is gepaneerd of gezouten. Zeker aan vis in blik is vaak zout toegevoegd. Welke vis u ook kiest, probeer deze altijd zonder verzadigd vet te bereiden, dus te grillen, pocheren of stomen. Onthoud dat het bij vette vis gaat om vis die van nature vet is en niet om vis die pas na bereiding, zoals lekkerbek en kibbeling, vet wordt. Bij visoliesupplementen heeft u dat probleem niet.

Risico’s van te veel vis eten

VisoliecapsulesVisoliecapsules

Helaas zijn veel wateren niet meer zo schoon als we zouden willen. Dat betekent dat we kans lopen om met het eten van vis ook vervuiling van industrie en scheepvaart binnenkrijgen. Vette vis is vaak meer vervuild dan magere vis, omdat schadelijke stoffen zich in het vet ophopen. Daarnaast hebben grote roofvissen meer last van vervuiling dan vissen die plantaardig eten. Ook goed om te weten, is dat vis uit Europese wateren vaak vervuilder is dan vis uit de Stille Oceaan. Het is daarom raadzaam om niet vaker dan vier keer per week (max. 600 gram) vette vis te consumeren. Tijdens zwangerschap en borstvoeding is tweemaal per week het maximum.

EPA en DHA in visolie

VisoliecapsulesVisoliecapsules

Vis bevat de fijne omega 3-vetzuren EPA en DHA. EPA? DHA? We begrijpen dat het u duizelt bij dit soort afkortingen. Graag leggen we het nog eens uit. We kennen diverse soorten omega 3-vetzuren. De drie belangrijkste zijn echter ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). In vette vissoorten vinden we EPA en DHA. Deze zitten ook in onze visoliesupplementen.

“De omega 3-vetzuren in onze visoliesupplementen zijn essentiële vetzuren”

Welke visolie supplementen zijn het beste?

EPA? DHA? Er bestaan verschillende soorten omega 3, waarvan ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) de belangrijkste zijn. In vette vissoorten treffen we DHA en EPA aan. De omega 3-vetzuren in onze visolie supplementen zijn essentiële vetzuren. Dat betekent dat ons lichaam ze uit voeding moet halen. In de Super EPA-Visolie capsules van vitaminesperpost.nl treft u een uitgekiende balans aan van de stoffen EPA en DHA.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over visolie of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).