Top 4 voedingssupplementen voor de gewrichten Sportende man in park

Iedereen wil graag tot op hoge leeftijd mobiel blijven, maar weinig mensen zijn ook bereid te investeren in wat daarvoor nodig is. Wie de moeite neemt een gezonde levenswijze aan te houden met veel onbewerkte, verse vitaminerijke voeding en voldoende beweging heeft veel meer kans ook op de oude dag nog te kunnen genieten van een goede mobiliteit en een soepel bewegingsapparaat. Vooral intensieve beweging, waarbij er druk komt op de botten, is belangrijk om ze sterk te houden. Hierbij zijn krachttraining en hardlopen het meest effectief.

Deze gezonde levenswijze kan worden aangevuld met supplementen die de voeding en de levensstijl ondersteunen. Er zijn verschillende supplementen op de markt die kunnen bijdragen aan soepele gewrichten en sterke botten. Van vitamine D en K2 is inmiddels bekend dat ze bijdragen aan sterke botten. Er zijn nog wat andere opties.

"Van vitamine D en K2 is inmiddels bekend dat ze bijdragen aan sterke botten"

1. Vitamine D en calcium

Veel mensen hebben weinig vitamine D in hun bloed. Een reden hiervoor is dat we in Nederland op het noordelijk halfrond leven en daar minder zon is dan in andere delen van de wereld. De drie belangrijkste manieren om vitamine D binnen te krijgen, zijn:

a. door de huid bloot te stellen aan zonlicht

b. door het eten van bepaalde voedingsmiddelen

b. door vitamine D-supplementen te nemen

Hoewel het moeilijk is om voldoende vitamine D uit voedselbronnen te halen, kan het in ons kikkerlandje geen kwaad toch voor vitamine D-rijke voeding te kiezen. Vitamine D vinden we in vette vis (die daarnaast ook nog eens allemaal goede vetzuren bevat), in paddestoelen en het wordt ook wel aan bepaalde margarines toegevoegd. Maar margarine, een twijfelachtig product van de voedingsindustrie, raden we niet aan als bron van vitamine D. Dan liever in het zonlicht. 

Er zijn vitamine D-capsules met lanoline (wolvet) zijn gemaakt, maar er bestaan ook vegetarische/veganistische capsules die uit paddestoelen, algen of uit korstmos worden gemaakt.

Calcium
Calcium is (onder meer) van belang voor een sterk gebit en sterke botten. Het is belangrijk om dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen om uw botten en weefsels sterk te houden. Calcium is een van de bekendste mineralen. Het is een essentieel mineraal voor het behoud van sterke botten en tanden. Vitamine D draagt bij aan de opname van calcium. Het is derhalve een goede combinatie. En wie echt goed wil combineren, voegt hier ook nog vitamine K aan toe. Ook vitamine K draagt bij aan de opname van mineralen waaronder calcium in de botten en het botweefsel en speelt een rol bij de botaanmaak.

"Curcuminoïden zijn de biologisch actieve stoffen die bijdragen aan het behoud van een goede gewrichtsfunctie"

2. Kurkuma

Kurkuma is een van de meest populaire supplementen als het gaat om het in stand houden van een goede gewrichtsfunctie en sterke botten*. Curcuminoïden zijn de biologisch actieve stoffen die hieraan bijdragen. Ons 100% natuurlijk Curcumine C3 Complex® is een gepatenteerd merk, met een gestandaardiseerd extract van de Curcuma longa-wortel. Het bevat 95% curcuminoïden. Kurkuma-extract is gestandaardiseerd op de 3 belangrijkste curcuminoïden: curcumine, bisdemethoxycurcumine en demethoxycurcumine.

"Er zijn zes boswelliazuren bekend en daarvan is AKBA de krachtigste"

3. Boswellia

De Boswellia serrata is een boom uit de familie Burseraceae en groeit in Afrika en India. Sommige bomen uit deze familie vormen een geurige hars die als onderdeel van wierook wordt gebruikt. De biologisch actieve stoffen die een gunstige invloed op de gewrichten hebben*, zijn boswelliazuren. Er zijn zes boswelliazuren bekend. AKBA is de krachtigste. Dit boswelliazuur is bijvoorbeeld terug te vinden in Super Boswellia-capsules. Boswellia-capsules bevatten Boswellin®.

Dit garandeert een hoog gehalte van wel 70% aan boswelliazuren. Boswellia serrata-extract is 100% natuurlijk en goed oplosbaar in water.

"Duivelsklauw bevat harpagoside waarvan wordt aangenomen dat het goed is voor het behoud van gezond kraakbeen*"

4. Duivelsklauw

Duivelsklauw wordt ook wel Harpagophytum procumbens genoemd. Deze plant bevat harpagoside, waarvan wordt aangenomen dat het goed is voor het behoud van gezond kraakbeen*. Duivelsklauw is een plant die in de woestijnen van Zuid-Afrika groeit. Duivelsklauw kan voor de smering van de gewrichten worden gebruikt om deze soepel te houden na een dag met veel beweging of intensieve training.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen voor de gewrichten of andere vitamines en mineralen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn bereikbaar via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).