Waarom vitamine D met K combineren? Vrouw houdt capsule in haar hand

Bijna iedereen weet dat we voldoende calcium binnen moeten krijgen om onze botten sterk te houden. Wat veel mensen niet weten, is dat ook vitamine D en K een belangrijke rol spelen bij het instandhouden van normale botten. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen deze twee vitamines. Benieuwd hoe dat zit? In dit blog leggen we u uit waarom u vitamine D met vitamine K wilt combineren.

Wat zijn de vitamines D en K?

Vitamine D en K zijn vetoplosbare vitamines. Ze komen over het algemeen vooral voor in vetrijke voedingsmiddelen en worden ook het best opgenomen in combinatie met vet. Vitamine D wordt vaak de ‘zonnevitamine’ genoemd, omdat deze door onze huid wordt aangemaakt als deze wordt blootgesteld aan zonlicht. Als u op een zonnige zomerdag ongeveer 30 minuten op het strand bent, maakt u wel 20.000 IE (500 mcg) vitamine D aan.

Voeding rijk aan vitamine KVoeding rijk aan vitamine K

Op een bewolkte winterdag is dit slechts 40 IE (1 mcg). Vitamine D komt ook voor in onze voeding. Zo vinden we de vitamine in vette vis, vlees, eigeel, melk en bevatten ook paddenstoelen kleine hoeveelheden vitamine D.

Vitamine K of fylochinon is een wat minder bekende vitamine. Hij komt van nature voor in groene bladgroente, plantaardige oliën en fruit. Het gaat hierbij helaas om vitamine K1, een slecht opneembare vorm van deze vitamine. De goed opneembare vitamine K2 treffen we in gefermenteerde producten aan, zoals in Japanse nattō, kaas, yoghurt, karnemelk en kwark. Naast voeding kan het lichaam zelf ook kleine hoeveelheden vitamine K2 in de dikke darm vormen.

“Strikt genomen is vitamine D eigenlijk geen echte vitamine”

Wat is de rol van van vitamine D in het lichaam? 

Vitamine D is belangrijk voor sterke bottenVitamine D is belangrijk voor sterke botten

Vitamine D is essentieel voor onze gezondheid. Strikt genomen is vitamine D eigenlijk geen echte vitamine. Het is een in vet oplosbaar prohormoon dat ervoor zorgt dat we calcium en fosfor in het lichaam kunnen opnemen. Een van de belangrijkste functies van vitamine D is dan ook het bevorderen van de calciumopname en het handhaven van het calciumgehalte in ons bloed. Het heeft om die reden een belangrijke rol bij andere lichaamsprocessen. Vitamine D:

  • Draagt bij aan de instandhouding van normale botten
  • Draagt bij aan de normale opname/het normale gebruik van calcium en fosfor
  • Helpt bij het celdelingsproces
  • Helpt de normale werking van het immuunsysteem
  • Draagt bij aan de instandhouding van normale tanden
  • Helpt om de risico's van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte
  • Draagt bij aan een normale werking van de spieren

“Vitamine K is van belang voor de samenstelling van onze botten”

Wat is de rol van van vitamine K in het lichaam? 

Lange tijd werd gedacht dat vitamine K uitsluitend belangrijk was voor de bloedstolling. Naarmate andere vormen van vitamine K werden ontdekt, kwamen er ook andere functies aan het licht. Zo draagt vitamine K niet alleen bij aan een goed verloop van de bloedstolling, maar is het ook van belang voor de samenstelling van onze botten. Onderzoek laat zien dat deze vitamine ook over andere eigenschappen beschikt.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstollingVitamine K is belangrijk voor de bloedstolling

Het wordt door healthy aging experts zelfs wel eens de ‘verjongingsvitamine’ genoemd. Helaas mogen wij omwille van Europese wetgeving niet verder op de functies van vitamine K ingaan.

"De opslagcapaciteit van vitamine K is beperkt”

Vitamine D aanvullen? Zorg voor een goede vitamine K-status

Een teveel aan calcium kan op de vaatwand slaanEen teveel aan calcium kan op de vaatwand slaan

Suppleert u dagelijks meer dan 3000 IE (75 mcg) vitamine D3? Verschillende studies laten zien dat vitamine D-suppletie in combinatie met onvoldoende inname van vitamine K wel eens ongunstig kan zijn. Vitamine D stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine K-afhankelijke Gla-eiwitten. Deze eiwitten hebben vitamine K nodig om te zorgen dat het extra calcium op de juiste plekken terecht komt.

Bij onvoldoende vitamine K inname wordt calcium dus wel goed opgenomen, maar komt het niet in de botten terecht. In plaats daarvan kan een teveel aan calcium dan neerslaan in de vaatwand.

Slikt u een hoge dosering van vitamine D? Zorg dan dat u dagelijks vitamine K-rijke voeding op het menu zet. De opslagcapaciteit van vitamine K is namelijk beperkt, in tegenstelling tot de opslag van vitamine D. Om die reden is het belangrijk om elke dag genoeg van deze vitamine binnen te krijgen en kan het raadzaam zijn om vitamine K2 aan te vullen.

“Het combineren van vitamine D3 en K2 heeft een positieve invloed op de botmineraaldichtheid”

Vitamine K2 MK-7 uit nattō is superieur

Bent u van plan om uw vitamine K-status te verbeteren? Kies voor een vitamine K-supplement met MK-7 uit nattō. MK-7 (menaquinon-7) is een van de vele vormen van vitamine K2. Vitamine K2 MK-7 blijkt superieur ten opzichte van vitamine K1 en MK-4. Het wordt veel efficiënter opgenomen dan uit voedsel en de opname is tot wel tienmaal beter dan K1 uit plantaardige voeding.

Natto is een Japans gerecht van gefermenteerde sojaNatto is een Japans gerecht van gefermenteerde soja

Daarbij wordt MK-7 beter over de lichaamsweefsels verdeeld dan K1, dat zich na opname voornamelijk in de lever lijkt te concentreren. Tot slot heeft vitamine K2 MK-7 naast de beste opname ook de langste halfwaardetijd. Dit is een maatstaf om te zien hoelang een voedingsstof in het lichaam actief blijft. In tegenstelling tot vitamine K1, verdwijnt MK-7 pas na 72 uur uit het bloed.

"Vitamine D en K werken nauw samen om onze botten sterk te houden”

Vitamine D en K werken synergetisch 

We hebben u eerder verteld dat de vitamines D en K nauw samenwerken om onze botten sterk te houden. Dit wordt ook wel een ‘synergetische’ werking genoemd. Het begrip synergie beschrijft een proces waarbij het samengaan van twee stoffen meer oplevert dan elk van de stoffen afzonderlijk zou kunnen bereiken. Verschillende studies hebben aangetoond dat het combineren van vitamine D3 en K2 een positieve invloed heeft op de botmineraaldichtheid bij kinderen en volwassenen.

Daarnaast zorgt vitamine D voor een goede opname van calcium en fosfor uit onze voeding en zorgt vitamine K op zijn beurt dat het calcium op de juiste plekken terecht komt. Bij vitaminesperpost.nl combineren we daarom vitamine D3 en K2 in één supplement. Dit supplement bevat het goed opneembare MK-7 afkomstig uit nattō en een plantaardige vorm van vitamine D3.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over vitamine D en K of andere supplementen combinaties? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).