De rol van vitamine D voor ons afweersysteem Vrouw in het zonlicht

Ons afweersysteem is een geavanceerd systeem binnen ons eigen lichaam dat ons helpt gezond te blijven. Het draagt op een actieve manier bij aan de verdediging tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Verse, onbewerkte voeding en een gezonde leefstijl helpen om ons afweersysteem sterk te houden, maar ook bepaalde plantaardige stoffen en sommige vitamines, zoals bijvoorbeeld vitamine D. Maar wat is precies de rol van vitamine D voor ons afweersysteem?

Dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij het behoud van sterke botten, is inmiddels wel bekend. Maar ook de invloed van vitamine D op het immuunsysteem is de afgelopen jaren duidelijker geworden, omdat daar veel onderzoek naar is en wordt gedaan.

"Melanine zorgt ervoor dat vitamine D minder goed wordt aangemaakt"

Vitamine D uit zonlicht, voeding en supplementen

Donkere huidWe kunnen vitamine D binnenkrijgen door het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Met name vette vis zoals bijvoorbeeld haring, makreel en zalm en in mindere mate vlees en eieren bevatten vitamine D. Blootstelling aan (ultraviolet) zonlicht is eveneens een manier. Omdat vitamine D door de huid wordt aangemaakt, wordt de aanmaak beïnvloed door de plek waar we wonen. Is er veel of weinig zon? In Nederland is de zon van oktober tot en met maart te zwak om de aanmaak van vitamine D aan te zetten.

Daarnaast hangt de aanmaak van deze vitamine samen met het gebruik van zonnebrandmiddelen en de natuurlijke pigmentatie van de huid. Zonnebrandmiddelen beschermen wel tegen het verbranden van de huid, maar remmen tevens de aanmaak van vitamine D. Een donkere huid maakt door de aanwezigheid van melanine minder vitamine D aan dan een lichte huid. Melanine beschermt de huid van nature tegen ultraviolet licht, maar zorgt er tevens voor dat vitamine D minder goed wordt aangemaakt. De vitamine D die in het lichaam wordt aangemaakt of uit voeding wordt verkregen, is nog niet actief. Pas na omzetting in de lever en vervolgens in de nieren verandert het in een actieve vorm (calcitriol).

"Vitamine D helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen"

Vitamine D werkt samen met witte bloedcellen

Vitamine D-molecuulOns bloed bestaat onder meer uit rode en witte bloedcellen. De rode bloedcellen zijn bij het transport van zuurstof naar alle cellen van ons lichaam betrokken en de witte bloedcellen zijn betrokken bij ons afweersysteem. Witte bloedcellen zijn actief bij het onschadelijk maken van ongewenste indringers: ze vernietigen en ruimen op. Op deze witte bloedcellen blijken zich tevens vitamine D-receptoren  te bevinden. Een receptor is een ‘aanhaaksysteem’ voor een molecuul. Er zijn talloze receptoren geïdentificeerd. Op een receptor kan alleen een specifiek molecuul aanhaken. Het is net als een sleutel: het moet precies passen.

“Vitamine D helpt om het immuunsysteem in balans te houden”

Het afweersysteem in balans

EvenwichtDe rol die vitamine D bij het gezond houden van het immuunsysteem speelt, is complex omdat het immuunsysteem perfect in evenwicht moet zijn. Het lijkt het erop dat vitamine D helpt om het immuunsysteem in balans te houden. Dit is te vergelijken met  een turner die op een evenwichtsbalk loopt.

Welke vitamine D3-supplementen voor het immuunsysteem?

Nu we een beetje snappen hoe belangrijk vitamine D is voor ons afweersysteem, is het wellicht fijn te weten dat vitaminesperpost.nl verschillende supplementen verkoopt om uw vitamine D-status elke dag op peil te houden. Het is haast niet mogelijk voldoende vitamine D3 uit voeding te halen en zeker in de wintermaanden komen we in Nederland simpelweg zonlicht tekort. Zowel de vitamine D3-supplementen op basis van gezuiverde lanoline, als de plantaardige vitamine D3-supplementen die zijn gemaakt op basis van korstmos of algen, zijn gegarandeerd van superieure kwaliteit.

Vitamine D helpt het afweersysteem met de ‘bewapening’

De Engelse krant The Telegraph meldde al in 2010 dat ‘vitamine D het afweersysteem activeert en bewapent’. In het artikel staat dat onderzoekers menen dat vitamine D een sleutelrol speelt bij de stimulering van het immuunsysteem. In onderzoek is namelijk ‘in vitro’ (in een reageerbuis) gekeken naar de werking van menselijke afweercellen. Men ontdekte dat vitamine D deel uitmaakt van een complex proces waarbij de afweercellen worden 'geprimed' en op die manier helpen bij het bestrijden van schadelijke invloeden van buitenaf. 

“We kunnen vitamine D zien als een van de eerste natuurlijke antioxidanten”

Fytoplankton

Vitamine D: een stokoude ‘hormoonvitamine’

Vitamine D wordt ook wel ‘hormoonvitamine’ genoemd. Als vitamine D3 in de lever en de nieren is geactiveerd, wordt het als hormoon (calcitriol) via de bloedsomloop naar alle weefsels vervoerd. Binnen de biologie staat vitamine D bekend vanwege de rol die het speelt bij het intomen van de gevolgen die stress heeft op de cellen en de immunologische reactie die daarop volgt. Vitamine D heeft het vermogen om stress en energieverbruik in de cellen te remmen. De vitamine werkt daarbij samen met onze interne energiefabriekjes zoals mitochondriën en ‘bruin vetweefsel’.

"Vitamine D is een fascinerend en aantrekkelijk molecuul"

Vitamine D lijkt op de antioxidant zoals we die wel in planten zien

Vitamine D is een fascinerend en aantrekkelijk molecuul dat zich al jaren mag verheugen op de ongebreidelde aandacht van wetenschappers. Het vermogen om op geavanceerde wijze invloed uit te oefenen op ons immuunsysteem (ook wel ‘immunomodulerend vermogen’ genoemd) lijkt op de activiteiten zoals we die kunnen waarnemen bij plantaardige stoffen zoals bijvoorbeeld flavonoïden, polyfenolen en antioxidanten.

Vitamine D als prehistorisch overlevingsmolecuul

Mitochondriën in een celVitamine D is een oeroud molecuul dat al bij het ontstaan van het leven op deze planeet van de partij was. Het begon 750 miljoen jaar geleden bij fytoplankton en breidde zich uit naar zoogdieren en mensen. We kunnen vitamine D dan ook zien als een van de eerste natuurlijke antioxidanten uit niet-plantaardig voedsel. Evolutionair zal dit eraan hebben bijgedragen dat onze lichaamscellen ‘opdracht kregen’ om het zelf aan te maken. De oude cellulaire reactie op stress (het overlevingsmechanisme van de mens) kan verklaren waarom juist vitamine D in verband wordt gebracht met ons afweersysteem.

"Vitamine D hielp de prehistorische mens lang geleden al met overleven"

Daarnaast bestaat een intrigerende samenwerking met het mineraal calcium. Ook calcium lijkt een interessante rol te spelen als het gaat om het opruimen en afvoeren van schadelijke stoffen binnen de cel. We kunnen vitamine D beschouwen als een stokoude hormoonvitamine die de prehistorische mens heel lang geleden al hielp bij het overleven in de destijds gevaarlijke wereld vol wilde dieren. Een taak van levensbelang die deze vitamine ook vandaag de dag nog lang niet is vergeten.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een breed scala aan natuurlijke voedingssupplementen. We verkopen zowel vitamines als mineralen, maar ook allerlei plantaardige stoffen en extracten. Wilt u meer informatie of advies? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75 612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.