
Ons afweersysteem is een geavanceerd systeem binnen ons eigen lichaam, dat ons helpt gezond te blijven. Het draagt op een actieve manier bij aan de verdediging tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Verse, onbewerkte voeding en een gezonde leefstijl helpen om ons afweersysteem sterk te houden, maar ook bepaalde plantaardige stoffen en sommige vitamines, zoals bijvoorbeeld vitamine D. Maar wat is precies de rol van vitamine D bij ons afweersysteem?
- Vitamine D uit zonlicht, voeding en supplementen
- Vitamine D werkt samen met witte bloedcellen
- Het afweersysteem in balans
- Welke vitamine D3 supplementen voor het immuunsysteem?
- Vitamine D helpt het afweersysteem met de ‘bewapening’
- Vitamine D: een heel oude ‘hormoon-vitamine’
- Vitamine D lijkt ook op de antioxidant zoals we die wel in planten zien
- Vitamine D als prehistorisch ‘overlevingsmolecuul’
- Meer informatie over vitamine D en vitamine D supplementen
Dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij het behoud van sterke botten, is inmiddels wel bekend, Maar ook de invloed van vitamine D op het immuunsysteem is de afgelopen jaren duidelijker geworden, omdat daar veel onderzoek naar is en wordt gedaan.
Melanine beschermt de huid van nature tegen UV licht,
maar zorgt er tevens voor dat vitamine D minder goed wordt aangemaakt.
Vitamine D uit zonlicht, voeding en supplementen
Vitamine D helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen
Vitamine D ondersteunt de afweer van het lichaam
Vitamine D werkt samen met witte bloedcellen
“Vitamine D helpt om het immuunsysteem in balans te houden (homeostase),
net als een turner die op een evenwichtsbalk loopt.”
Het afweersysteem in balans
Welke vitamine D3 supplementen voor het immuunsysteem?
Nu we een beetje snappen hoe belangrijk vitamine D is voor ons afweersysteem, is het wellicht fijn te weten dat Vitaminesperpost.nl verschillende supplementen verkoopt om uw vitamine D status elke dag opnieuw goed op peil te houden. Het is haast niet mogelijk voldoende vitamine D3 uit voeding te halen en zeker in de wintermaanden komen we in Nederland simpelweg zonlicht tekort. In dit overzicht kunt u alle vitamine D supplementen vinden. Zowel de vitamine D3 supplementen op basis van gezuiverde lanoline, als de plantaardige vitamine D3 supplementen die zijn gemaakt op basis van korstmos of algen, zijn gegarandeerd van superieure kwaliteit.
Vitamine D helpt het afweersysteem met de ‘bewapening’
De Engelse krant The Telegraph meldde all in 2010 dat ‘vitamine D het afweersysteem activeert en bewapent’. In het artikel staat dat onderzoekers menen dat vitamine D een sleutelrol speelt bij de stimulering van het immuunsysteem. In onderzoek is namelijk ‘in vitro’ (in een reageerbuis) gekeken naar de werking van menselijke afweercellen. Men ontdekte dat vitamine D deel uitmaakt van een complex proces waarbij de afweercellen worden 'geprimed' en op die manier helpen bij het bestrijden van schadelijke invloeden van buitenaf.
“We kunnen vitamine D zien als één van de eerste
natuurlijke antioxidanten uit niet-plantaardig voedsel.”
Vitamine D: een heel oude ‘hormoon-vitamine’
Vitamine D is een oeroud molecuul dat al bij het ontstaan van het leven op deze planeet van de partij was. Het begon 750 miljoen jaar geleden bij fytoplankton en breidde zich uit naar zoogdieren en mensen. We kunnen vitamine D dan ook zien als een van de eerste natuurlijke antioxidanten uit niet-plantaardig voedsel. Evolutionair zal dit eraan hebben bijgedragen dat onze lichaamscellen ‘opdracht kregen’ om het zelf aan te maken. De oude cellulaire reactie op stress (het overlevingsmechanisme van de mens) kan verklaren waarom juist vitamine D in verband wordt gebracht met ons afweersysteem.
“Vitamine D is een fascinerend en aantrekkelijk molecuul
dat zich al jaren mag verheugen
op de ongebreidelde aandacht van wetenschappers…”
Vitamine D lijkt ook op de antioxidant zoals we die wel in planten zien
Vitamine D is een fascinerend en aantrekkelijk molecuul dat zich al jaren mag verheugen op de ongebreidelde aandacht van wetenschappers. Het vermogen om op geavanceerde wijze invloed uit te oefenen op ons immuunsysteem (ook wel ‘immunomodulerend vermogen’ genoemd) lijkt op de activiteiten zoals we die kunnen waarnemen bij plantaardige stoffen zoals bijvoorbeeld flavonoïden, polyfenolen en antioxidanten.
Vitamine D als prehistorisch overlevingsmolecuul
“Vitamine D hielp de prehistorische mens lang geleden al met overleven.
Een taak van levensbelang die onze vitamine,
ook vandaag de dag, nog lang niet is vergeten…”
Daarnaast bestaat een intrigerende samenwerking met het mineraal calcium. Ook calcium lijkt een interessante rol te spelen als het gaat om het opruimen en afvoeren van schadelijke stoffen binnen de cel. We kunnen vitamine D beschouwen als een stokoude hormoon-vitamine die de prehistorische mens heel lang geleden al hielp bij het overleven in de destijds gevaarlijke wereld vol wilde dieren. Een taak van levensbelang die deze vitamine ook vandaag de dag, nog lang niet is vergeten.
Meer informatie over vitamine D en vitamine D supplementen
Wilt u nog meer informatie over vitamine D? We hebben een paar blogs gewijd aan dit intrigerende onderwerp:
Contact met Vitaminesperpost.nl?
Vitaminesperpost heeft een breed scala aan natuurlijke voedingssupplementen.
We verkopen zowel vitamines als mineralen, maar ook allerlei plantaardige stoffen en extracten.
Wilt u meer informatie of advies?
U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31(0)75 612 12 47 of via ons contactformulier.