Verwarmende voeding en kruiden voor een gezonde herfst Vrouw met een verwarmende kop thee

Brrr, wat is het fris buiten! Bent u een echte koukleum, die het maar niet warm kan krijgen in de gure herfst? Niet zo vreemd want uw lichaam moet ineens een stuk harder werken om zichzelf warm te houden. Dit is dus hét moment om te beginnen met verwarmende voeding. Met de juiste voeding op het menu houdt u uzelf warm en kunt u de innerlijke kachel efficiënt opstoken.

Wat is verwarmende voeding?

LinzenschotelLinzenschotel

Eerst maar eens kijken wat we onder verwarmende voeding verstaan. Dit type voeding staat bekend om z’n kalmerende effect op het lichaam en het vermogen om u warm en energiek te houden. Verwarmende voeding bestaat uit voedingsmiddelen die het lichaam van binnenuit verwarmen. Dit kunnen warme gerechten zijn, maar het gaat vooral om ingrediënten die volgens de traditionele Chinese voedingsleer (TCM) en Ayurveda verwarmende eigenschappen hebben. 

Typische voorbeelden van verwarmende voeding zijn:

  • Gekookte of gestoomde groente
  • Peulvruchten zoals linzen en kikkererwten
  • Volle granen zoals haver en quinoa
  • Specerijen zoals kaneel, gember, peper, en komijn
  • Vetten zoals kokosolie en ghee

Deze voedingsmiddelen hebben niet alleen een hogere temperatuur bij het serveren, maar tegelijkertijd een thermogeen effect op het lichaam. Dit betekent dat ze het metabolisme ondersteunen en warmte genereren.

“De herfst is het seizoen van afkoeling”

Waarom juist in de herfst voor verwarmende voeding kiezen?

Als de blaadjes van de bomen vallen, weten we dat de herfst is aangebroken. De herfst is het seizoen van afkoeling, waarbij de temperaturen beginnen te dalen en de lucht droger wordt. In het koude najaar wordt ons bloed dikker en stroomt het langzamer. Dit kan van invloed zijn op uw energie, spijsvertering en algemene welzijn. In de herfst kan het lichaam dus wel wat meer warmte en energie gebruiken om te compenseren voor het koude weer buiten.

Gouden herfstbladerenGouden herfstbladeren

Verwarmend voedsel zorgt tijdens dit seizoen voor balans in uw lichaam. Warme, voedzame maaltijden kunnen helpen om uw immuunsysteem te versterken en uw lichaam voor te bereiden op de koudere wintermaanden. Bovendien kan het eten van verwarmende voeding helpen om uw spijsvertering soepel te laten verlopen.  

“In de Ayurveda wordt voor de herfst aangeraden om te kiezen voor warm, voedend en enigszins vettig voedsel”

Wat zegt de Ayurveda over verwarmende voeding?

Ayurvedisch personageAyurvedisch personage

In de traditionele ayurvedische gezondheidsleer wordt elk seizoen geassocieerd met een bepaalde dosha oftewel energie. De herfst staat bekend als het Vata-seizoen. Vata wordt gekenmerkt door eigenschappen zoals droogte, lichtheid, kilte en beweeglijkheid. Om deze eigenschappen in balans te brengen, wordt in de Ayurveda aangeraden om te kiezen voor warm, voedend en enigszins vettig voedsel. Verwarmend voedsel helpt om de droge en koude kenmerken van Vata in balans te brengen. 

Volgens de Ayurveda zorgt het eten van verwarmende voedingsmiddelen ervoor dat uw lichaam beter in evenwicht is, de spijsvertering sterk en uw energie op peil blijft.

Tip:

Volgens de Ayurveda kan water beter niet (ijs)koud worden gedronken, aangezien het dan onze agni of spijsverteringsvuren kan verzwakken. Het beste is daarom om warm of heet water te nemen.

Voordelen van warm voedsel

Dat warm voedsel in deze kille maanden voordelen oplevert, is niet zo vreemd. In de zomer, als het warm is, eten we immers graag verkoelende voedingsmiddelen zoals komkommer, fruit en salade. Logischerwijs reiken we bij koude omstandigheden meer uit naar warme gerechten. Verwarmende voeding heeft zoals gezegd sowieso verschillende voordelen, vooral tijdens de koudere maanden:

Handen in handschoenen boven radiatorHanden in handschoenen boven radiator
  • Versterkt het immuunsysteem: Warme, voedzame maaltijden geven ons lichaam kracht.
  • Helpt bij koude handen en voeten: Veel mensen hebben in de herfst en winter geregeld koude handen en voeten. Verwarmende voeding ondersteunt de bloedsomloop en kan helpen om u van binnenuit op te warmen.
  • Helpt de spijsvertering: Koud voedsel kan de spijsvertering vertragen, terwijl warme voedingsmiddelen de spijsverteringsvuren aanwakkeren en de spijsvertering ondersteunen. In de Ayurveda staan de spijsverteringsvuren bekend als ‘agni’.

“Warme gerechten kunnen de spijsvertering helpen”

Verwarmende voeding: goed voor de spijsvertering?

Hete Thaise soepHete Thaise soep

Deze vraag kunnen we volmondig met ‘ja’ beantwoorden. Verwarmende voeding is gunstig voor de stofwisseling. Dit geldt met name in koudere seizoenen. In de Ayurveda wordt gezegd dat uw spijsverteringsvuur het sterkst is als u deze ondersteunt met voedsel dat gemakkelijk verteerbaar is. Koude en rauwe voedingsmiddelen, zoals salades of koude smoothies, kunnen volgens deze gezondheidsleer de voedselvertering verzwakken.

Warme gerechten zoals soepen, stoofschotels en gekookte groente kunnen daarentegen de spijsvertering helpen. Verwarmende kruiden en specerijen, zoals gember en komijn, kunnen dit effect nog versterken.

“Een warm ontbijt helpt om de spijsvertering op gang te brengen”

Al eens aan een warm ontbijt gedacht?

Warm ontbijten? Dat klinkt behoorlijk on-Nederlands. Toch wordt in de Ayurveda aangeraden om in de herfst en winter ook in de ochtend te kiezen voor een warm ontbijt. Een warm ontbijt helpt om de spijsvertering op gang te brengen en uw lichaam van binnenuit op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan havermout met gebakken appel en warme kruiden zoals kaneel en kardemom, of een hartige rijst- of gierstpap met verwarmende specerijen. Dit helpt om uw energie gedurende de dag stabiel te houden.

Kommetje havermoutpap met verwarmende kruidenKommetje havermoutpap met verwarmende kruiden

 

(Ayurvedische) kruiden om warme voeding te ondersteunen

Ayurvedische kruiden en specerijen kunnen eveneens een grote rol spelen in het opwarmen van uw lichaam. We noemen enkele van de meest gebruikte verwarmende kruiden:

Gember: Gember is goed voor de een normale maag- en darmfunctie* en hart en bloedvaten*. Ook ondersteunt dit kruid het immuunsysteem*.

Kaneel: Dit verwarmende kruid draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel* en helpt de spijsvertering*. Heerlijk in een warme appeltaart!

Kurkuma: Dit populaire kruid is goed voor de galfunctie* en heeft een positieve invloed op de lever*. Bovendien helpt het eveneens de spijsvertering*.

(Zwarte) Komijn: Met name de zwarte variant, draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Het kruid is daarnaast een natuurlijke bron van gezonde omega-vetzuren.

Rozemarijn: Dit niet-ayurvedische doch mediterrane kruid geeft niet alleen een aromatische, warme smaak aan gerechten, het ondersteunt tevens het behoud van een gezonde spijsvertering*. Daarnaast ondersteunt het de leverfunctie* en helpt het immuunsysteem*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“Vitamine D is eveneens van groot belang”

Verwarmende kruiden en supplementen

Ayurvedische kruidenAyurvedische kruiden

Uiteraard kunt u bij ons voor diverse verwarmende (ayurvedische) kruiden terecht, maar dan in voedingssupplementen. Zo vindt u gemberextract in ons assortiment, evenals kaneelextract en uiteraard kurkuma-extract met een goede hoeveelheid Curcumin C3®-curcumines. Onze zwarte komijnolie is koudgeperst, koosjer en halal en bevat 900 mg zwarte komijnzaadolie. Uiteraard vindt u in onze webshop ook rozemarijnextract.

Daarnaast is vitamine D van groot belang. Tijdens de herfst zijn er immers minder zonuren, zodat u minder van de zogenoemde ‘zonnevitamine’ binnenkrijgt. Natuurlijk is vitamine C eveneens onmisbaar in deze gure tijden. U kunt bij ons ook terecht voor de niet-zure variant van deze vitamine: Ester-C®.

Ayurvedisch verwarmend gerecht

Verwarmende linzensoepVerwarmende linzensoep

Ingrediënten: (4 pers) 

  • 200 g rode linzen
  • 1 eetlepel ghee of kokosolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 stuk verse gember (2 cm), geraspt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 750 ml groentebouillon
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse koriander voor garnering

Bereiding:

1.  Spoel de linzen en zet ze apart.

2.  Verhit de ghee in een pan en voeg de ui, knoflook en gember toe. Bak tot de ui zacht is.

3.  Voeg de kurkuma, komijn en koriander toe en bak kort mee tot de kruiden beginnen te geuren.

4.  Voeg de linzen en bouillon toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen zacht zijn.

5.  Breng op smaak met zout en peper en serveer de soep met verse koriander.

Dit gerecht is niet alleen heerlijk verwarmend, maar ondersteunt tevens de spijsvertering en geeft uw lichaam de voedingsstoffen die het in de herfst nodig heeft. Verwarmende voeding is een geweldige manier om gezond en in balans te blijven tijdens de koudere maanden. Met de juiste ingrediënten en ayurvedische kruiden kunt u uzelf van binnenuit voeden en beschermen tegen de kou.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ayurvedische kruiden of andere supplementen voor de herfst? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).