N-acetyl-cysteïne Plus verzacht uw luchtwegen Stralende, blije vrouw in de natuur

We hebben weer een tongbreker van formaat voor u: N-Acetyl-Cysteïne Plus, beter bekend onder de afkorting NAC. Deze parel voor de luchtwegen komt beslist niet uit de lucht vallen. Wat is NAC? En waar kunt u NAC mee combineren? In dit artikel ontdekt u hoe deze krachtpatser u helpt om vrijer te ademen.

Hoe werken onze luchtwegen?

U hoeft dit artikel echt niet in één adem uit te lezen maar constant naar adem snakken, is ook weer niet fijn. N-Acetyl-Cysteïne Plus ondersteunt u om op adem te komen en hierdoor goed voor uw luchtwegen* (Pelargonium sidoides). Onze luchtwegen zijn een complex systeem dat voor het transport van lucht van en naar de longen zorgt. Hierdoor kunnen wij ademen.

LuchtwegenLuchtwegen

Weetje:

De kleur van uw slijm kan een aanwijzing zijn voor de gezondheid van uw luchtwegen. Helder of lichtgeel slijm is meestal normaal. Groen of donkergeel slijm kan duiden op een te veel aan afvalstoffen. Deze afvalstoffen moeten door onze witte bloedcellen worden afgevoerd. Witte bloedcellen bevatten kleurstoffen. Noodgedwongen meer aanmaak van deze witte bloedcellen leidt dus tot meer afgifte van deze kleurstoffen en zo tot de verkleuring van het slijm in uw luchtwegen.

Wat is N-acetyl-cysteïne (NAC)?

Molecule van N-acetyl-L-cysteïne (NAC)Molecule van N-acetyl-L-cysteïne (NAC)

Sommigen springen een gat in de lucht van NAC. Dit semi-essentiële aminozuur wordt dan ook al jaren door veel gebruikers benut. NAC is een afgeleide vorm van het aminozuur L-cysteïne. Deze zwavelhoudende lichaamseigen stof maakt ons lichaam aan uit het aminozuur L-methionine. NAC is een stabiele vorm van L-cysteïne, gebonden aan een acetylgroep. De koppeling aan deze acetylgroep zorgt voor een goede opname en een hogere biologische beschikbaarheid, oftewel meer snelheid van absorptie in ons lichaam.

L-cysteïne is een aminozuur dat vooral in dierlijke producten aanwezig is. Daarom is inname ervan voor vegetariërs en veganisten bovengemiddeld belangrijk. NAC zelf komt niet in onze voeding voor en is zodoende enkel beschikbaar als voedingssupplement.

Weetje:

Actieve kool en N-acetyl-cysteïne werken elkaars opname tegen. NAC kan de effecten van actieve kool verminderen, terwijl actieve kool de opname van N-acetyl-cysteïne tot wel 40% vermindert.

N-acetyl-cysteïne (NAC) is een semi-essentieel aminozuur

Zoals we hierboven al vertelden, is NAC een semi-essentieel aminozuur. Meerdere aminozuren samen vormen de code voor een bepaald eiwit. Ons lichaam is voor een groot deel opgebouwd uit eiwitverbindingen. De bekende stof collageen is bijvoorbeeld ook een eiwitverbinding. Door te weinig eiwitten in te nemen, beschikt ons lichaam over onvoldoende bouwstenen. Er vindt hierdoor zodoende meer afbraak dan opbouw plaats.

Voedingsbronnen van aminozurenVoedingsbronnen van aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 22 aminozuren. Hiervan kan ons lichaam er 13 zelf aanmaken. Dit zijn de niet-essentiële aminozuren. Voor het binnenkrijgen van de 9 andere aminozuren, is ons lichaam afhankelijk van voeding en supplementen. Dit zijn essentiële aminozuren. Ook bestaan er semi-essentiële aminozuren. Deze groep valt onder de niet-essentiële aminozuren. Semi-essentieel houdt in dat ons lichaam deze aminozuren zelf kan aanmaken, maar dat er onder bepaalde omstandigheden niet voldoende van aanwezig is in ons lichaam. Hiertoe behoort dus N-acetyl-cysteïne (NAC).

Weetje:

Net zoals MSM levert NAC zwavel aan het lichaam. Dit is een essentieel element dat betrokken is bij de productie van aminozuren en eiwitten.

Waar is N-acetyl-cysteïne (NAC) goed voor?

Verkouden vrouwVerkouden vrouw

De eigenschappen van N-acetyl-cysteïne zijn beslist niet uit de lucht gegrepen. NAC heeft namelijk alles te maken met slijm. Slijm speelt een onmisbare rol bij het beschermen en gezond houden van onze luchtwegen. In sommige situaties kan de slijmproductie toenemen. Dit is een beschermende reactie van het lichaam om afvalstoffen af te voeren en zo de luchtwegen te helpen omgaan met externe factoren. Te veel slijm kan echter onprettig zijn.

N-Acetyl-Cysteïne Plus is vanwege de toevoeging van Andrographis Paniculata en Pelargonium sidoides goed voor uw luchtwegen*. Het kan u zo helpen om op een effectieve manier met het slijm in uw luchtwegen om te gaan. Hierdoor heeft het genoemde kruid in dit supplement een positieve invloed op uw immuunsysteem*.

Weetje:

N-acetyl-cysteïne (NAC) vindt u zowel als voedingssupplement als bij de apotheek op recept. Ook door artsen wordt N-acetyl-cysteïne (NAC) zodoende veelvuldig geadviseerd.

Wanneer N-acetyl-cysteïne (NAC) innemen?

Voor de inname van NAC hoeft u geen lange adem te hebben. N-acetyl-cysteïne kan immers direct op de nuchtere maag worden ingenomen. Het innemen van NAC op een lege maag of tussen de maaltijden door heeft als meerwaarde dat dit zwavelrijke aminozuur dan geen interactie heeft met de eiwitten (lees: aminozuren) uit onze voeding. Deze interactie is niet positief omdat de verschillende aminozuren dezelfde dragereiwitten delen. Dit leidt tot onderlinge opnameconcurrentie. Ook voor alle andere losse aminozuren is inname op de lege maag of tussen de maaltijden door zodoende verstandig.

Vrouw neemt supplementVrouw neemt supplement

Weetje:

Naast gezondheidsgerelateerde toepassingen wordt NAC ook veelvuldig ingezet bij cosmetische producten. Dit vanwege zijn huidverzorgende eigenschappen.

N-acetyl-cysteïne (NAC) en glutathion

Voeding die een bron van glutathion isVoeding die een bron van glutathion is

NAC wordt vaak in één adem met glutathion genoemd. NAC is immers de voorloperstof van glutathion. De essentiële verbinding glutathion is in al onze cellen, weefsels, lichaamsvloeistoffen en orgaansystemen aanwezig. Glutathion komt  in een hoge concentratie in bijna al onze lichaamscelle voor en behoort zodoende tot een van de belangrijkste stoffen in ons lichaam. Onze lever heeft voldoende glutathion nodig om zichzelf te beschermen. NAC levert het aminozuur L-cysteïne dat een cruciale rol speelt in de aanmaak van glutathion.

Weetje:

L-glutathion is een tripeptide (een klein eiwit) dat is opgebouwd uit de aminozuren L-glycine, L-cysteïne en glutaminezuur. NAC biedt een directe bron van het actieve bestanddeel L-cysteïne en levert hiermee de belangrijkste bouwsteen van glutathion.

Waarmee is N-acetyl-cysteïne (NAC) te combineren?

N-acetyl-cysteïne ademt geenszins de sfeer van een solospeler. Deze multifunctionele veganistische inhoudsstof combineert goed met:

 • Luchtwegen Plus
  Deze combinatie had u wellicht al verwacht. Naast N-Acetyl-Cysteïne Plus zijn er immers nog vele plantaardige stoffen goed voor de luchtwegen*, zoals koningskaars en adhatoda vasica. Deze en vele andere plantaardige stoffen hebben wij voor u samengebracht in ons combinatiesupplement Luchtwegen Plus.
 • Glutathion
  NAC maakt glutathion aan. De lichaamseigen stof glutathion gaat goed samen met de antioxidant vitamine C. Deze celbeschermende stof staat erom bekend dat het ons natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen helpt. Hierdoor draagt het bij aan de bescherming van onze lichaamscellen tegen oxidatieve schade.
 • Antioxidant Complex
  In ons Antoxidant Complex zitten nog vele andere antioxidanten* zoals bijvoorbeeld druivenpit die prima met NAC kunnen worden gecombineerd.
 • L-carnitine
  NAC werkt eveneens goed samen met het aminozuur L-carnitine. Het aminozuur L-carnitine is nauw verwant aan de B-vitamines. L-carnitine is van nature hoofdzakelijk aanwezig in rood vlees. Onze L-carnitinecapsules zijn echter natuuridentiek vervaardigd. Hierdoor zijn deze ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
 • Taurine
  Tot slot is er de effectieve combinatie N-acetyl-l-cysteïne en taurine. Het semi-essentiële aminozuur taurine kent vele elkaar aanvullende eigenschappen met NAC. Wetenschappers ontdekten taurine in de gal van een stier (‘taurus’ in het Latijns). Vandaar de naam ‘taurine’.

Weetje:

N-acetyl-L-cysteïne (NAC) heeft een smelttemperatuur van ongeveer 104 °C. Bij hogere temperaturen treden chemische reacties op die de samenstelling doen veranderen. Dit heeft invloed op de effectiviteit en veiligheid van dit aminozuur.

Welke supplementen met N-acetyl-cysteïne (NAC) kunt u bij vitaminesperpost.nl kopen?

Na zoveel informatie over N-acetyl-cysteïne begrijpen we dat u even op adem moet komen. Wij bieden u zowel pure capsules met N-acetyl-cysteïne aan als ons effectieve combinatiesupplement N-Acetyl-Cysteïne Plus. Beide supplementen zijn vegan. Laatstgenoemd supplement bevat zoals gezegd naast NAC onder meer ook de natuurlijke krachtpatsers pelargonium sidoides en andrographis paniculata. Deze kruidenextracten hebben een verzachtende invloed op uw luchtwegen* en helpen u zo om vrijer te ademen*. Door de inname van onze capsules heeft u geen last van de uitgesproken geur die vloeibare N-acetyl-cysteïne kent.

Blije, vrolijke vrouwBlije, vrolijke vrouw

Tot slot, een gezonde ademhaling is de essentie van vitaliteit. Koester uw luchtwegen als de bewakers van uw welzijn!

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over N-Acetyl-Cysteïne Plus of andere supplementen voor uw luchtwegen en weerstand? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).