7 natuurlijke supplementen voor gezonde luchtwegen Vrij ademend stel

Gezond kunnen ademen, is essentieel. De ademhaling zorgt voor onze levensenergie en speelt een belangrijke rol in ons bestaan. De lucht die we inademen, bevat echter ook stof, uitlaatgassen, pollen, stuifmeel en ziektekiemen. Gezonde luchtwegen reinigen zichzelf, maar soms kunnen ze wel een steuntje in de rug gebruiken om optimaal te blijven functioneren.

Hoe werken de longen?

De longen zitten bovenin de borstkas. Bij inademing gaat de lucht door de neus of mond en via de luchtpijp naar de longen. De longen zijn uit takken van steeds kleinere luchtwegen opgebouwd die eindigen met kleine bosjes van weefsels. Deze weefsels, die op druiventrossen lijken, laten zuurstof door van de longen naar het bloed. Het bloed brengt de zuurstof naar alle cellen van ons lichaam. Wij hebben zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Het is dus belangrijk om uw longen gezond te houden.

Vrouw neemt diepe ademteugVrouw neemt diepe ademteug

7 natuurlijke supplementen die uw luchtwegen ondersteunen

Gezonde longen zijn belangrijk om gezond en fit te blijven. Onderstaande supplementen hebben een ondersteunende werking op de longen:

1. Andrographis paniculata (Kalmegh): een bitter plantje met veelzijdige functie.
De Indiase gentiaan (Andrographis paniculata) is een bittere plant met een veelzijdige functie. De plant bevat stoffen die ons lichaam kunnen ondersteunen.
Dit kruid heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen* én is goed voor het hart en de bloedvaten*. Bovendien ondersteunt de plant het immuunsysteem*, draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie* en is goed voor de spijsvertering*. De Andropraphis paniculata van vitaminesperpost.nl bevat per capsule 10% van de actieve stof andrographolide.

2. Driekleurig viooltje: de eetbare superbloem
Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) komt algemeen voor in Europa. Het staat van oudsher bekend om zijn positieve invloed op het menselijk lichaam. Zo heeft deze eetbare superbloem een verzachtende invloed op de luchtwegen* en beschermt ze door de slijmstoffen, flavonoïden en polyfenolen die het bevat. Daarnaast ondersteunt het viooltje de spijsvertering* en voedt en beschermt het de huid*.

3. Salie, een kruid met goede eigenschappen
Salie (Salvia officinalis) staat bekend als een geurige smaakgever aan gerechten. U kunt van salie bijvoorbeeld een heerlijke thee trekken, eventueel met een beetje honing. Salie staat goed bekend als een kruid dat ondersteuning aan het afweersysteem biedt* en een verzachtend invloed heeft op de keel*.

4. Guduchi, ter ondersteuning van uw afweersysteem
Guduchi (Tinospora cordifolia) is een plant die van oorsprong afkomstig is uit India, Myanmar en Sri Lanka. Dit kruid wordt in de Ayurveda een ‘goddelijk kruid’ genoemd. Met name het blad, de wortel en de stengel worden gebruikt om het afweersysteem te ondersteunen*. Guduchi is tevens goed bij stress*, draagt bij aan de instandhouding van de normale leverfunctie* en is goed voor de luchtwegen *. Bovendien draagt het bij aan het behoud van een gezonde huid*.

5. Tijm, een veelzijdig kruid
Tijm (Thymus vulgaris L.) is meer dan een smaakmaker in de keuken. De oude Grieken en Romeinen gebruikten echte tijm om vrijer te ademen. Vandaag de dag wordt tijm vanwege de verzachtende invloed op de luchtwegen* nog steeds aan drop en siropen toegevoegd. Tijm dankt zijn aromatische geur aan de etherische oliën die het kruid bevat. Onze tijm-capsules bevatten maar liefst 500 mg puur tijmextract met minimaal 0,2% thymol. Dit is de actieve stof die verantwoordelijk is voor het positieve effect op onze gezondheid, zoals het vrijer te kunnen ademen*. Het helpt bovendien de spijsvertering*.

6. Kamille, verzachtend kruid
De oude Egyptenaren waardeerden kamille reeds en maakten er etherische olie van. De plant zit dan ook boordevol goede stoffen voor de gezondheid. Zo bevat kamille diverse antioxidanten. Bijzonder aan kamille is de bioactieve flavonoïde apigenine. Kamille ondersteunt het immuunsysteem* en heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Bovendien is het een natuurlijke rustgever* en helpt om lekker te slapen*. Ook helpt het de spijsvertering*.

7. Luchtwegen Plus, een krachtige formule voor gezonde luchtwegen

Luchtwegen Plus is een formule dat meerdere plantenextracten bevat die de luchtwegen ondersteunen. Deze zorgvuldig samengestelde formule bevat 10 plantenextracten: scutellaria, Andrographis paniculata, koningskaars, Super Boswellia, forskolinextract, Adhatoda vasica, tijm, Pelargonium sidoides, zwarte komijnzaadextract en BioPerine®. Dit zwarte peperextract zorgt ervoor dat plantaardige stoffen optimaal door het lichaam worden opgenomen. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

5 tips om uw longen gezond te houden

Naast supplementen kunt u ook op andere simpele manieren uw longen gezond houden.

Tip 1: Beweeg iedere dag
Beweeg iedere dag minstens 30 minuten. Bewegen verbetert de conditie en maakt de longen sterk. U hoeft echt niet iedere dag in de sportschool te staan. Hardlopen, tuinieren, voorjaarsschoonmaak, wandelen, fietsen en de trap nemen tellen ook mee.

Koppel gaat samen hardlopenKoppel gaat samen hardlopen

Tip 2: Roken? Liever niet
Een inkoppertje, maar toch. Roken brengt onherstelbare schade toe aan de longen. Ook door meeroken gaan de longen flink achteruit. Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Kijk voor meer informatie op www.rokeninfo.nl.

Tip 3: Zorg voor frisse lucht
Zorg voor voldoende frisse lucht binnenshuis. Zet iedere dag minstens 30 minuten de ramen helemaal open, zodat het huis goed doorlucht. Door de ventilatieroosters open te zetten of een raam op een kier te zetten, lucht uw huis 24 uur per dag door. Dit is gunstig voor de longen.

Tip 4: Let op smog
In Nederland verschijnt smog vooral bij warm zomerweer. Smog kan de slijmvliezen en longen irriteren. Dit kan zorgen voor benauwdheid, hoesten en een droge keel. Ga op zo’n moment niet midden op de dag buiten sporten of andere inspannende buitenactiviteiten doen. Probeer zoveel mogelijk van uw activiteiten ‘s ochtends voor 11 uur of later in de avond te plannen.

Tip 5: Eet gezond
Last but not least: Eet gezond! Uit onderzoek blijkt dat een Mediterraans eetpatroon met veel groente, fruit, volkoren granen, (vette) vis en groene thee uw longfunctie aanzienlijk kan verbeteren. Kies regelmatig groente uit de familie van de kruisbloemigen, zoals broccoli, bloemkool, witte kool, radijs, rucola, waterkers en spruitjes. Deze groenten bevatten sulforafaan. Stoom of roerbakgroente slechts 5 minuten, dan blijven de stoffen behouden.

Vrouw eet een saladeVrouw eet een salade

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over luchtwegen of andere inhoudsstoffen van onze supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn bereikbaar via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).