Iedereen is wel een keer per ongeluk langs een schijnbaar ongevaarlijke plant gelopen, om vervolgens een prikkelende, stekelige pijn te voelen. De kans is groot dat u toen tegen de alomtegenwoordige brandnetel (Urtica dioica) aanliep. Hoewel de brandnetel vanwege zijn stekelige karakter door velen wordt verguisd, is het eigenlijk een ontzettend nuttige, vaste plant. Brandnetel kan voor veel verschillende toepassingen worden ingezet.
- Wat is brandnetel?
- Waarom prikt de brandnetel?
- Hoe is brandnetel te gebruiken?
- 6 Voordelen van brandnetel
Wat is brandnetel?
Brandnetel of Urtica dioica is een meerjarige, bloeiende plant die al eeuwenlang wordt gebruikt. De reputatie voert terug tot het oude Griekenland. We vinden de brandnetel tegenwoordig overal ter wereld, maar de oorsprong ligt in de koudere regio's van Europa en Azië. De plant kan twee tot vier meter hoog worden en bloeit van juni tot september. Brandnetel groeit het beste in stikstofrijke grond, heeft hartvormige bladeren en vormt gele of roze bloemen.
De brandnetel geniet het meeste bekendheid vanwege de reactie die optreedt wanneer de huid in contact komt met de fijne brandharen (ook bekend als trichomen) op de bladeren en stengels. Daarnaast biedt de brandnetel ook een aantal gezondheidsvoordelen. Veel brandnetelproducten worden gemaakt van de stengel en de bladeren, maar ook de wortels hebben interessante eigenschappen.
"Als onze huid tegen een brandnetel aankomt, breken de fragiele uiteinden van de brandharen af"
Brandnetel bevat een aantal stoffen, zoals mierenzuur en histamine, waarvan sommige irriterend kunnen zijn. Deze stoffen veroorzaken de prikkelende irritatie van de huid. Ze zijn te vinden aan de basis van de fijne haartjes op de brandnetel, de zogenoemde brandharen.
Als onze huid tegen een brandnetel aankomt, breken de fragiele uiteinden van de brandharen af. Het overblijvende stukje haar ontpopt zich dan als een kleine naald die het mierenzuur en de histamine aan de huid afgeeft.
Als reactie hierop ontstaat pijn, roodheid, zwelling, jeuk en gevoelloosheid. In de buurt van de brandnetel groeien altijd een paar plantjes die helpen om dat gevoel weer snel weg te krijgen. Insmeren met hondsdraf (een klein plantje met paarse bloemetjes) of met het sap van smalle weegbree helpt. Dat doet de irritatie snel verdwijnen.
Naast mierenzuur en histamine bevat brandnetel de vitamines A, B, C en K. Ook bevat het bitterstoffen. Dit zijn stoffen die de lever ondersteunen. Verder is brandnetel rijk aan mineralen zoals calcium, kalium (voor de vochthuishouding), magnesium, koper, silicium en ijzer. Het bevat ook veel chlorofyl. Door het ijzer en de chlorofyl, weten we dat brandnetel goed is voor het bloed.
"Brandnetelblad levert een bijdrage aan het gezond houden van de huid*"
Het populairste gebruik is om van de bladeren brandnetelthee te trekken. Niet alleen hebben brandnetelbladeren een reinigende werking waardoor het een bijdrage aan het gezond houden van de huid* maar brandnetelthee is ook nog eens erg lekker. Vooral als er nog een schijfje citroen of een paar plakjes gember aan wordt toegevoegd. Brandnetel wordt ook in supplementen aangeboden. In supplementen worden brandnetelbladextract, brandnetelwortelextract en brandnetelzaad gebruikt. Zo kunt u van de voordelen van de brandnetel profiteren.
"Brandnetelblad is een ruimhartige bron van silicium of kiezelzuur"
6 Voordelen van brandnetel
1. Brandnetelwortel is goed voor de prostaat*
Uit een onderzoek uit 2013 is naar voren gekomen dat brandnetelwortel een goede invloed heeft op de prostaat. Voor het behoud van een goede prostaatfunctie kan een brandnetelwortelsupplement worden gecombineerd met een supplement op basis van zaagpalmextract.
2. Brandnetelblad voor soepele gewrichten*
Brandnetelblad kan ondersteuning bieden aan het bewegingsapparaat. De inhoudsstoffen dragen bij aan soepele gewrichten en sterke botten. In dit geval kan brandnetelblad worden gecombineerd met een vitamine D3-K2 supplement om de botten sterk te houden.
3. Brandnetelblad is goed voor haar, nagels en huid*
Brandnetelblad is een ruimhartige bron van silicium of kiezelzuur. Dit is een sporenelement dat goed is voor het behoud van gezonde haren, nagels en huid.
4. Brandnetelblad is goed voor het geheugen*
Uit wetenschappelijke onderzoeken komt naar voren dat silicium ook een belangrijke rol kan spelen bij het instandhouden van een normale geheugenfunctie bij ouderen.
5. Brandnetelblad is goed voor het hart en de bloedvaten*
Brandnetelblad bevat ijzer en draagt daardoor bij aan een doelmatig zuurstoftransport*. Ook bevat de plant veel chlorofyl. Dat is de groene stof die de plant zijn groene kleur geeft. Het is de plantaardige equivalent van hemoglobine, de stof die in ons bloed is betrokken bij het zuurstoftransport via de rode bloedplaatjes.
6. Brandnetelzaadolie ondersteunt het afweersysteem*
Als de brandnetel heeft gebloeid, vormen zich in de zomer trosjes brandnetelzaad. Dit zaad is erg proteïnerijk en kan worden geperst om daaruit brandnetelzaadolie te winnen. Deze olie wordt koud geperst en bevat naast olie ook andere nuttige plantaardige stoffen. Brandnetelzaadolie ondersteunt het afweersysteem en is geschikt om om op de huid te smeren. De olie ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.
Kortom, hoewel de brandnetel ondergewaardeerd is omdat hij overal voorkomt en bovendien op een nare manier irritatie veroorzaakt, is het wellicht tijd dat we er met een andere blik naar gaan kijken en de brandnetel de waardering geven die hij eigenlijk verdient.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over brandnetels of andere heilzame kruiden. Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of middels het contactformulier.
Bronnen:
Inhoudstoffen: Plantaardigheden
Goed voor de prostaat: National Center for Biotechnology Information (NCBI)
Gezonde hersen en geheugenfunctie bij ouderen (NCBI)