Heilzame blaadjes van Nederlandse bodem Heilzame blaadjes

Het groeit vaak langs de snelweg, tussen stoeptegels of in de tuin en het wordt door de meeste mensen niet erg gewaardeerd: onkruid. Maar eigenlijk is onkruid een onterecht scheldwoord voor deze planten, die vaak vol belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen zitten. Zonde om weg te gooien! We hebben 4 soorten voedzaam onkruid voor u op een rij gezet die gewoon bij u in de tuin of omgeving groeien.

Brandnetelblad

De brandnetel, oftewel Urtica dioica L., is misschien wel de bekendste en minst geliefde soort. Hij is te herkennen aan zijn brandharen die bij aanraking met de huid jeuk kunnen veroorzaken. Dit kan overigens met weegbree worden bestreden. Brandnetel is op plekken te vinden waar de bodem rijk is aan stikstof. Het is een belangrijke voedingsbron voor rupsen en vlinders maar ook voor mensen kan het verschillende voordelen bieden. Het bevat namelijk onder meer de vitamines A, B en K en de mineralen calcium, kalium, magnesium, fosfor, koper, zink en ijzer. Brandnetelblad kan worden ingezet voor:

Verse brandnetel verzamelen in mandjeVerse brandnetel verzamelen in mandje
 • Een gezonde huid*
 • Een goede vochtbalans*
 • Een verzachtende invloed op de luchtwegen*
 • Ondersteuning voor het hart en de bloedvaten*

Brandnetelblad kan worden genuttigd in de vorm van thee en soep. Het kan daarnaast op dezelfde manier als spinazie worden gebruikt. De makkelijkste manier om brandnetelblad in te nemen, is in de vorm van een brandnetelbladsupplement. Naast het blad kunnen overigens ook andere delen van de brandnetel worden gebruikt, zoals de wortel en de zaden.

"Weegbreeblad kan op de huid worden gewreven na aanraking met een brandnetel"

Weegbree

Grote WeegbreeGrote Weegbree

Weegbree, oftewel Plantago lanceolata L. is een plant die voornamelijk voorkomt in tuinen, tussen stoeptegels, in graslanden en langs wegen. De weegbree bezit lange bladeren die slijmstoffen, looistoffen, bitterstoffen, flavonoïden en kalium en zink bevatten. Weegbree is enorm veelzijdig en kan voor verschillende toepassingen worden ingezet. Het kan worden gebruikt voor:

 • Het behoud van soepele gewrichten*
 • Ondersteuning van het immuunsysteem*
 • Een verzachtende invloed op de keel*/span>
 • Een goede darmfunctie*
 • Ondersteuning van de lever*

Weegbree kan uitwendig op de huid worden gebruikt, zoals eerder genoemd bijvoorbeeld na in aanraking te zijn geweest met brandnetelharen. Ook kan het inwendig worden gebruikt in de vorm van thee, siroop, door de soep of salade. 

De bloemetjes van de WeegbreeDe bloemetjes van de Weegbree

Meidoornblad

Meidoornextract, oftewel Crataegus laevigata, is afkomstig van de tweestijlige meidoorn. Het is een struik die uiteindelijk uitgroeit tot een boom. Hij is te vinden in de kustduinen, in bosranden en langs rivieren. De meidoornbloemen, -bladeren en in mindere mate de meidoornbessen, bevatten stoffen als flavonoïden, procyanidines, vitamine C, tannines, glycosiden en antioxidanten. Meidoornblad kent de volgende voordelen:

De tere witte bloemetjes van de CrataegusDe tere witte bloemetjes van de Crataegus
 • Goed voor hart en bloedvaten*
 • Ondersteunt de nachtrust*
 • Natuurlijke rustgever*
 • Antioxidant*

Meidoornblad kan in salades en soep  worden verwerkt en de gedroogde bladeren kunnen als thee worden gedronken.

De rode besjes van de MeidoornDe rode besjes van de Meidoorn

Moederkruidblad

Moederkruid, oftewel Tanacetum parthenium, is een sterk aromatisch, meerjarig kruid met een gegroefde stengel. Moederkruid dankt z’n naam aan ondersteuning die de plant in vroegere tijden volgens de traditionele kruidenkunde bij zwangerschap bood. Moederkruid is afkomstig uit Zuidwest-Europa en werd oorspronkelijk als sierplant naar Amerika gebracht. In het wild wordt de plant aangetroffen op bodems waar de grond rijk is aan ammoniak, zoals op plaatsen waar dierlijke mest aanwezig is. Positieve kenmerken ervan zijn:

 • Verzachtende invloed op het hoofd*
 • Ondersteunt een normale menstruatie*
 • Voor behoud van een goede conditie van de bloedvaten*
 • Antioxidant*

Van moederkruidblad kan thee worden gemaakt.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

De bloemtjes van MoederkruidDe bloemtjes van Moederkruid

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over kruiden of heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.