Zo komt u optimistisch de herfst door Vrouw op een bankje in een park in de herfst

Als in de late herfst de laatste bladeren van de bomen vallen en de dagen korter en kouder worden, worden veel Nederlanders overvallen door een weemoedig gevoel. Jaarlijks krijgt bijna een half miljoen Nederlanders te maken met de zogeheten winterblues. Ze trekken zich vaker terug en voelen zich somber en neerslachtig. Hoe herkent u een herfstdip? En wat kunt u zelf doen? Met de volgende tips kunnen we u vast vrolijker stemmen.

Wat is een herfstdip?

Bewasemd raam met verdrietige smileyBewasemd raam met verdrietige smiley

Zodra de herfst zijn intrede doet, ligt er voor mensen die hier gevoelig voor zijn een herfstdip op de loer. Een herfstdip is te herkennen aan neerslachtige en prikkelbare gevoelens, veel behoefte aan slaap en minder actief en productief zijn. Bijna een half miljoen Nederlanders voelt zich tijdens de donkere Nederlandse winters minder vitaal dan in de zomer. Het gaat gepaard met moeilijk in slaap vallen, nergens zin in hebben en weinig of juist overmatig eten. Gelukkig is een herfstdip seizoensgebonden en verdwijnt vanzelf zodra de lente begint.

“Omdat het langer donker is, maakt ons brein te veel melatonine aan”

Hoe ontstaat een herfstdip?

Een belangrijke oorzaak van een herfstdip is een afname in het aantal zonuren. Omdat het overdag langer donker is, maakt de pijnappelklier in ons brein het hormoon melatonine te vroeg en te veel aan. Melatonine is een belangrijk hormoon om u ‘s avonds in slaap te laten vallen, maar werkt averechts als het in grote hoeveelheden wordt aangemaakt. Als melatonine in grote hoeveelheden in het lichaam aanwezig is - wat in de herfst en winter kan gebeuren - bereidt het lichaam zich voor om te gaan slapen. 

HerfstzonHerfstzon

Hierdoor heeft u de hele dag de behoefte om te slapen en voelt u zich vermoeid, neerslachtig en prikkelbaar. Iemand die zich somber en vermoeid voelt, is geneigd om meer tijd op de bank of in bed door te brengen, waardoor hij of zij nog minder zonlicht krijgt. En laat dat zonlicht nou zo essentieel zijn. 

“Vrouwen lijken gevoeliger voor een herfstdip dan mannen”

Wie is er gevoelig voor een herfstdip?

Vrouw in een herfstdipVrouw in een herfstdip

Vrouwen lijken gevoeliger voor een herfstdip dan mannen. Het gaat met name om vrouwen in hun vruchtbare periode, tussen de 13 en 55 jaar. Het aantal vrouwen dat met deze verschijnselen rondloopt, is maar liefst vier zo hoog als het aantal mannen. Waarom deze groep zoveel groter is, is onduidelijk. Ook wordt onderzoek gedaan of erfelijkheid een rol speelt bij een terugkerende herfstdip.

“Zet vaker voeding met tryptofaan op het menu”

Wat kunt u doen bij een herfstdip?

Het voorkomen van de winterblues is moeilijk, maar regelmatig naar buiten gaan en voldoende bewegen, kan een positieve bijdrage leveren. Het is belangrijk om gedurende de dag zoveel mogelijk daglicht op te nemen. Zo krijgt ons systeem een besef van dag/nachtritme. Begin de ochtend bijvoorbeeld met een wandeling. Door het natuurlijke licht wordt uw lichaam als het ware ‘geactiveerd’.

Voeding met tryptofaanVoeding met tryptofaan

Probeer ook een vast slaapritme voor uzelf te creëren, om zo uw biologische klok te ondersteunen. Moet u vanwege uw baan vroeg op? Doe dan ‘s ochtends wat extra lampen aan. Een daglichtlamp zorgt voor meer energie. 

Waarvan we ook weten dat het een positief effect heeft op uw mentaal welbevinden is een gezonde, gevarieerde voeding. Probeer dagelijks minimaal 250-400 gram groenten binnen te krijgen, het liefst seizoensgroenten. Zet daarnaast vaker voeding met tryptofaan op het menu. Tryptofaan is een aminozuur dat nodig is voor de aanmaak van het geluksstofje serotonine. U kunt de aanmaak van serotonine een handje helpen door vaker zonnebloempitten, avocado, peulvruchten, pompoenpitten, gedroogde pruimen, eieren, bananen en chocolade te eten. Gebruikt u liever een L-tryptofaan-supplement? Dan kunt u bij ons terecht voor L-tryptofaan in capsulevorm.

Wees tenslotte ook een beetje lief voor uzelf. Kruip ‘s avonds met een warme kop thee op de bank en steek wat kaarsjes aan. Verzorg uw lichaam goed door ernaar te luisteren en rust te nemen als u dit echt nodig heeft.

“Naast gezonde, gevarieerde voeding kan suppletie u een steuntje in de rug bieden”

6 Supplementen om de herfst mee door te komen

Naast dagelijkse beweging, natuurlijk licht en gezonde voeding, kan ook aanvullende suppletie u helpen om de herfst door te komen. De genoemde supplementen kunnen u net dat extra steuntje in de rug bieden.

Vitamine D

Omdat het aantal zonuren in het najaar minder is en ook de zonkracht afneemt, kan ons lichaam niet voldoende vitamine D in de huid aanmaken en omzetten. Om uw gezondheid op peil te houden, biedt een vitamine D-supplement een meerwaarde. Vitamine D is onder meer belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden, ondersteunt de weerstand en is goed voor de spieren. Vitamine D3 wordt goed opgenomen in combinatie met vitamine K2.

Omega 3

Omega 3 is afkomstig uit vette vissoorten zoals makreel of zalm. Eet u minder dan twee keer per week vette vis? Dan kunt u een supplement overwegen. De omega 3-visvetzuren EPA en DHA zijn belangrijk voor het gezichtsvermogen¹ en goed voor de hersenfunctie¹. 

¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

5-HTP

5-HTP is een natuurlijke stof die uit het extract van de Griffonia simplicifolia wordt gewonnen. 5-HTP is een omgezette vorm van het eerder genoemde aminozuur L-tryptofaan. Het is daarmee een voorloperstof van serotonine. Daarnaast is 5-HTP een voorloper van het hormoon melatonine. Om die reden kan deze stof gunstig zijn voor een goede geestelijke balans*.

Sint Janskruid

Sint Janskruid (Hypericum perforatum) heeft al eeuwenlang een goede reputatie binnen de klassieke, Europese kruidenleer. Het is een natuurlijk product van plantaardige oorsprong en is opbeurend. Sint Janskruid kan bij ups en downs* worden gebruikt en ondersteunt de nachtrust*.

Rhodiola

Rhodiola rosea is een kruid dat helpt weerstand te bieden bij stress. Ook helpt het bij ups en downs* en kan ons helpen om lekker te slapen*.

SaffraankrokussenSaffraankrokussen

Saffraan

Saffraan wordt ook wel eens ‘het rode goud’ genoemd en dat is niet voor niets. Saffraan is namelijk een veelzijdige plant die veelal wordt ingezet bij stress*. Het extract is gunstig voor een goede geestelijke balans* en kan ook worden gebruikt bij de maandelijkse ongemakken van de vrouw*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Troost- en tryptofaanrijke chocolademousse met frambozen

(Voor twee personen)

Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • 1 rijpe avocado
  • 4 eetlepels rauw cacaopoeder
  • 2 eetlepels plantaardige melk
  • 4 kleine of 2 grote, zachte dadels
  • optioneel: blikje of pakje dikke kokosroom
  • suiker en/of zoetstof (stevia)
  • handje frambozen

Bereidingstijd:

  • 24 uur voor het van tevoren koel zetten van de kokosroom.
  • Paar uur voor het opstijven van de chocolademousse. (U maakt deze het best in de ochtend).

Bereiding:

  • Zet het pakje of blikje dikke kokosroom de dag ervoor in de koelkast.
  • Mix de banaan met de avocado, de dadels, cacao en de plantaardige melk in de blender tot een egale massa.
  • Schep de mousse in een paar mooie glaasjes en dek af met een beetje plasicfolie tot in de avond.
  • Haal het pakje of blikje kokosroom uit de koeling en maak het voorzichtig open. Niet schudden!
  • Schep het dikke, romige kokosgedeelte eruit. Gooi het waterige vocht weg of verwerk het ergens anders in.
  • Klop deze dikke kokosroom met de garde en zoetstof naar smaak luchtig.
  • Schep een flinke klodder kokosroom op de mousse en garneer met frambozen.

 Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan natuurlijke voedingssupplementen. Wilt u hulp bij het maken van een keuze? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.