Sint-Janskruid: populair supplement voor een goede gemoedstoestand Sint-Janskruid: populair supplement voor een goede gemoedstoestand

Het is een tikkeltje wild uitziende struik vol met schattige, gele bloemetjes. De Hypericum Perforatum L. ofwel Sint-Janskruid mag er misschien gemiddeld uitzien, maar doet niet onder voor andere kruiden. Dit heeft te maken met de vele krachtige eigenschappen. Populair bij degenen die behoefte hebben aan een goede gemoedstoestand, doet dit plantje meer voor ons dan we denken.

"Sint Janskruid werd ingezet als beschermer tegen kwade geesten, door ‘m bijvoorbeeld op de daken te binden..."

Sint Janskruid bloemetjeGeschiedenis van Sint-Janskruid

Ver terug in de geschiedenis kunnen we al zien dat het plantje werd ingezet als heilzaam kruid. Het voert terug op de Azteken en de Middeleeuwen en de kruistochten die toen werden gevoerd. Het kruid werd vooral ingezet ten behoeve van de zwakkere mens. Ook in Europa was dit kruid al vroeg populair. Vele verhalen en legendes rondom Sint-Janskruid doen de ronde. Zo werd de plant gebruikt als beschermer tegen kwade geesten, door ‘m bijvoorbeeld op de daken te binden, of hij werd ingezet als beschermer tegen heksen en de duivel. Men droeg dan een bosje Sint-Janskruid om de nek. Dankzij deze tradities heeft het kruid een aantal opmerkelijke volksnamen gekregen, zoals onder meer du(i)velskruid, godeware, heksenkruid of jaagt-den-duivel.

De Sint-Jansstruik groeit door heel Europa en is ook te vinden in delen van Azië, Afrika, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Bloeiend van juli tot september is dit kruid gek op droge en zonnige plekjes. Zo kunnen de charmant goudgele bloempjes zich goed ontpoppen. Deze bloeiende zonnetjes, worden als tinctuur, thee, extract of olie gebruikt. Uit het blad worden tevens bruine verfstoffen verkregen. Een rode kleurstof ontstaat als de plant in olie of alcohol wordt gelegd.

De Latijnse naam van Sint-Janskruid is afgeleid uit het Grieks: 'Hypericum' betekent 'Hertshooi', wat weer kan worden ondergedeeld in de woorden 'hypo' dat 'onder' betekent en 'ereiko', dat 'heide' betekent. ‘Perforatum' betekent geperforeerd, en slaat op de blaadjes van het plantje. Wanneer deze tegen het licht worden aangehouden, lijkt het namelijk net of er allemaal kleine gaatjes in zitten. Dit zijn echter de kliertjes in het blad.

Vrouwenhand met bosje sint JanskruidWat zijn de voordelen van Sint-janskruid?

Een aantal eeuwen later zijn de oorspronkelijke tradities van dit kruid aardig in de vergetelheid geraakt. Het kruid wordt nu gebruikt omwille van zijn vele voordelen. Sint-janskruid is vandaag de dag populair bij degenen die behoefte hebben aan een goede gemoedstoestand* of ontspanning*. Bovendien bevordert dit kruid een gezonde slaap* en is het goed voor de galfunctie*. Het ondersteunt ook nog eens een gezonde spijsvertering*. Een aantal bijzondere inhoudsstoffen zijn looistoffen, rutine, vitamine A, B4 en vitamine C.

Vanuit de typologie gezien is Sint-Janskruid geschikt voor overenthousiaste mensen die snel op prikkels reageren. Dit kan zeer vermoeiend zijn voor het zenuwstelsel. Maar ook voor het tegenovergestelde type mens kan dit kruid uitkomst bieden.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Sint Janskruid supplementenSint-janskruid in supplementvorm kopen

Bij vitaminesperpost.nl kunt u een Sint-Janskruid supplement kopen. Onze capsules zijn extra sterk gedoseerd met maar liefst 300 mg Sint Janskruid extract. Het extract is gestandaardiseerd is op 0,3% (900 mcg) hypericine. 

"Pas op met zonlicht. Sint-Janskruid kan bij sommige mensen een reactie geven."

Kan ik veilig combineren met Sint-Janskruid?

Dit plantje mag er dan wel lief uitzien, het is wel even nodig om u goed in te lezen en voorzichtig te zijn als u besluit dit kruid te gebruiken. Sint-Janskruid kan namelijk interacties geven indien al door een arts bepaalde reguliere middelen zijn voorgeschreven. Let ook op met zonlicht. Sint-Janskruid kan bij sommige mensen een reactie geven. Gelukkig staan er altijd eventuele waarschuwingen bij kruiden met dit soort eigenschappen vermeld. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee! Als u zich enkel bij de kruidenkunde houdt, mag het plantje wél met meerdere kruidensupplementen worden gecombineerd om zo alle mooie gezondheidsbevorderende effecten nog beter tot hun recht te laten komen. Gouden combinaties zijn bijvoorbeeld met passiflora, citroenmelisse, ginkgo biloba, panax ginseng, valeriaan of moederkruid.

Ontspannende bloementheeRecept: ontspannende bloementhee 

Ingrediënten:

  • 1 el sint-Janskruid
  • 1 el kamille
  • 1 tl honing

Bereiding:

Voeg voor de thee 1 eetlepel sint- janskruid en 1 eetlepel kamille per kop heet water toe en laat dit tot 10 minuten trekken. Deze thee is lekker met eventueel wat honing.

Vragen?

Wilt u meer weten over Sint-Janskruid of andere supplementen ter ondersteuning van de gemoedstoestand?
Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).