Dong Quai: hét tonicum voor de vrouw Dong quai-wortel

Steken vrouwen fysiologisch anders dan mannen in elkaar? Jazeker! De laatste jaren neemt dit besef snel toe. Hieruit voortvloeiend, staan ook bepaalde typische ‘mannenkruiden’ en typische ‘vrouwenkruiden’ steeds meer in de belangstelling. Dong quai is hier een goed voorbeeld van. Want zoals zwarte ginseng in het Oosten als ‘mannentonicum’ wordt beschouwd, geldt dong quai als hét tonicum voor de vrouw.

Wat is dong quai of Chinese engelwortel?

De wortels van de Angelica sinensisDe wortels van de Angelica sinensis

Dong wat? Dong quai (Angelica sinensis of Chinese engelwortel) is een wortel die al sinds jaar en dag in de traditionele Chinese kruidenkunde een prominente plek inneemt als versterkend kruid. De plant komt oorspronkelijk uit China, Korea en Japan en doet er twee jaar over te rijpen. We treffen hem vooral aan op waterrijke grond. Hij kan tussen de één en anderhalve meter hoog worden. De wortels zijn pas na drie jaar geschikt voor gebruik.

De Chinese naam ‘dang gui’ betekent ‘behoort terug te keren’. Dit hangt samen met een oud gebruik, waarbij dang gui een teken van een verliefde vrouw is die wacht op de terugkeer van haar man na een lange afwezigheid. Dong quai is een geurige plant met trosjes kleine witte bloemen. Botanisch behoort het kruid tot dezelfde familie als wortelen en selderij.

“Uniek aan de plant is de aanwezigheid van vitamine B12”

Dong quai: plantaardige bron van vitamine B12

De Chinese engelwortel barst zowat uit elkaar van de voedingsstoffen. Zo zijn in dong quai fytonutriënten, flavonoïden en polyfenolen in grote getale aanwezig. Uniek aan de plant is de aanwezigheid van vitamine B12. Deze vitamine komt over het algemeen alleen voor in vlees. Dong quai heeft echter nog meer in z’n mars. Zo bevat de engelwortel de vitamines C, B1, B3, B5, biotine, foliumzuur, choline en vitamine E. Ook aan mineralen geen gebrek. In dong quai treffen we vrijwel de hele reeks aan: chroom, calcium, aluminium, magnesium, mangaan, koper, kobalt, ijzer, selenium, fosfor, silicium, zink, natrium en tin. Tel daar de goede vetzuren arachidonzuur, linolzuur, palmitinezuur, myristinezuur, oleïnezuur en stearinezuur bij op en u weet dat u met dong quai gebeiteld zit. De belangrijkste chemische component van dong quai is echter ligustide. De capsules met dong quai-extract die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten minimaal 1% lingustide.

Dong quai in volle bloeiDong quai in volle bloei

Dong quai wordt ook wel vrouwenginseng genoemd

Buiten de benamingen dong quai, dang gui, Angelica sinensis en Chinese engelwortel, wordt de plant geregeld ook als ‘vrouwenginseng’ betiteld. Dit komt omdat dong quai een breed spectrum van toepassingen voor de vrouw bezit. Zo helpt engelwortel het lichaam weerstand te bieden aan lichamelijke en geestelijke stress*. Engelwortel biedt derhalve ondersteuning aan de vrouwelijke balans*. Daarnaast is dong quai inzetbaar voor soepele gewrichten*, goed voor de nierfunctie en de urinewegen* en een antioxidant*.

Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen die ontstaan door zonlicht, luchtvervuiling, intensief sporten, roken en alcohol. Wij mogen vanwege Europese wetgeving niet meer over dong quai zeggen, maar als u even op internet zoekt, treft u veel uitgebreide informatie over dit bijzondere kruid aan.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“Dong quai is meer dan een versterkend kruid voor vrouwen”

Koken met dong quai

Wie eenmaal het aroma de dong quai-wortel heeft geroken, vergeet dit deze nooit meer. Dong quai is sowieso meer dan een versterkend kruid voor vrouwen. Het is ook prima in de keuken te gebruiken. In China wordt het vanwege de lichtzoete, pittige smaak geregeld in gerechten verwerkt. U kunt hierbij denken aan dong quai duck, een gerecht waarbij een combi van stukken eend, gember, kaneel, dong quai in rijstwijn wordt gekookt. Dong quai wordt meestal in soepen of stoofschotels verwerkt. Voor de bereiding wordt de keiharde wortel in flinterdunne schijfjes gesneden. Omdat de wortel zo hard is, wordt engelwortel in Aziatische supermarkten meestal al gesneden aangeboden. Uiteraard kunt u in deze gespecialiseerde winkels ook terecht voor dong quai thee.

Dong quai kruidige kippensoep

Dong quai kruidige kippensoepDong quai kruidige kippensoep

(Bronbelachan2.blogspot.com)

Ingrediënten:

 • 2 kippenbouten
 • 2-3 schijfjes gesneden dong quai
 • 10 stukjes gedroogde Polygatum multiflorum (salomonszegel)
 • 10 rode dadels (jujube)
 • 1,5 el goji bessen
 • 6 gedroogde longan
 • 1 l water
 • zout

Bereiden:

 • Breng het water in een pan aan de kook.
 • Was al de kruiden onder de kraan en laat ze uitlekken.
 • Voeg de kippenbouten en de andere ingrediënten toe als het water kookt.
 • Breng het water opnieuw aan de kook.
 • Laat 3 tot 4 uur pruttelen.
 • Proeven en eventueel zout toevoegen.
 •  Serveer warm.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over dong quai of andere kruidensupplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via onze contactpagina of via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).