Hoe overleeft u de menopauze? Vrouw ligt lekker in de zon te genieten

Omtrent het begrip menopauze hangt nog steeds een taboe. Dat is best vreemd, want elke vrouw en zelfs elke man krijgt er in haar of zijn leven op de een of de andere manier mee te maken. Mannen ook? Inderdaad. Waar vrouwen te maken krijgen met opvliegers en stemmingswisselingen, neemt bij mannen het mannelijk hormoon testosteron af. Hierdoor kunnen ook bij hen stemmingswisselingen de kop opsteken. Zijn er voedingssupplementen voor haar en voor hem die de menopauze draaglijker kunnen maken?

Wat gebeurt er in de menopauze?

Menopauze, ook wel overgang genoemd, of ‘penopauze’ als het mannen betreft, is een speciale levensfase, die vaak met vele veranderingen gepaard gaat. Dit kan zich bij vrouwen uiten in opvliegers of moeite hebben met de regulering van de lichaamstemperatuur, maar ook in meer gewichtstoename of een wisselende gemoedstoestand. Bij elke vrouw dient de menopauze zich anders aan. De één merkt er veel van, de ander fietst er fluitend doorheen. Datzelfde geldt voor mannen.

“Gemiddeld komen vrouwen rond hun 47ste in de menopauze”

Hoe lang duurt de menopauze?

Twee vrouwen in een hangmatTwee vrouwen in een hangmat

Rond hun vijftigste komen de meeste vrouwen in de overgang. De menopauze is echter niet helemaal leeftijdsgebonden en verschilt per persoon. Bij de ene vrouw doet de overgang z’n intrede vanaf het 45ste levensjaar, bij de ander begint het pas tien jaar later. Gemiddeld komen vrouwen rond hun 47ste in de menopauze. In totaal kan de overgang vijf tot tien jaar duren. Dan heeft u als vrouw overigens wel echt iets om naar uit te kijken. 

Vrouwen produceren na de menopauze meer van het mannelijke hormoon testosteron. Velen voelen zich daarna ineens sterker en meer in balans dan ooit tevoren. Bij mannen daalt het testosterongehalte juist na hun veertigste levensjaar. Hierdoor kunnen mannen tussen de veertig en zeventig een vorm van overgangsverschijnselen ervaren. 

“De juiste vetten kunnen wonderen verrichten”

Welke voeding in de menopauze?

LijnzaadLijnzaad

Uw voeding heeft veel invloed op de intensiteit en frequentie van opvliegers. Het is daarom de moeite waard om te letten op wat u eet en drinkt. In veel gevallen kan bepaalde voeding helpen om die vervelende overgangsverschijnselen aan te pakken. Zo is het een goed idee om tijdens de menopauze veel vette vis en lijnzaad te consumeren, zodat u voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Laat daarentegen sterk bewerkte voeding en toegevoegde suikers zoveel mogelijk staan. 

Kruisbloemige groentenKruisbloemige groenten

Ook de juiste vetten kunnen wonderen verrichten: ongebrande noten, avocado olijfolie, kokosolie, roomboter en pompoenpitten. Sommige groentesoorten bevatten de stof DIM (Diindolylmethaan). Diindolylmethaan is een voedingsstof van plantaardige oorsprong die voornamelijk voorkomt in kruisbloemige groente, waaronder de koolsoorten vallen. Groente met DIM is onder meer broccoli, bloemkool, boerenkool, radijsjes, spruitjes en rucola.

Tempeh: gemaakt van gefermenteerde sojabonenTempeh: gemaakt van gefermenteerde sojabonen

Voeding met fyto-oestrogenen kunnen helpen bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers. Deze plantaardige hormonen komen onder meer voor in: sojaproducten zoals tempé, noten en zaden, peulvruchten, tuinkers en graansoorten zoals tarwe, haver, gerst en rogge. Ook rode klaver en hop zijn rijke bronnen van iso-flavonen.

“Vitamine D is een prima aanvulling op de voeding”

5 Tips voor de menopauze

1. Vermijd kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen kunnen een negatieve invloed hebben op uw hormoonbalans en brengen uw stofwisseling in de war. Probeer daarom stoffen als aspartaam (E951), cyclamaat (E952), saccarine (E954), acesulfaam-K (E950), thaumatine (E957) en sucralose (E955) te vermijden. Op langere termijn kunnen deze juist voor gewichtstoename zorgen. Het is daarom verstandig om geen light producten te nuttigen en zoveel mogelijk voeding met veel suiker te laten staan.

2. Neem liever een kopje thee dan koffie
Neem tijdens de menopauze liever een kopje thee dan koffie of alcohol. De stoffen (zoals cafeïne) in koffie en alcohol kunnen verschijnselen als opvliegers, zweten en een hoge bloeddruk versterken. In kruidenthee zit uiteraard minder cafeïne, waardoor deze de voorkeur heeft.

3. Vitamines en mineralen tijdens de menopauze
Zoals bekend, daalt het oestrogeengehalte van vrouwen tijdens en na de menopauze. Oestrogeen is een belangrijk hormoon die bij vrouwen voor de vernieuwing van het bot zorgt. Als vrouw bent u na de menopauze extra gevoelig voor botverlies. Een supplement met vitamine D is een dan een prima aanvulling op uw voeding. Daarnaast zijn calcium en magnesium uw goede vriend. Calcium helpt het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose¹. Magnesium is belangrijk voor de botten en ondersteunt een normale werking van de spieren. Magnesium zit onder meer in volkorenbrood, spinazie en banaan. In ons Calcium Magnesium Premium-supplement hebben we de mineralen samengevoegd. Tot slot ondersteunt vitamine A een gezonde huid en de slijmvliezen. Vitamine A komt veel voor in lever, maar ook in vis, melk, melkproducten en boter.

4. Neem de trap in plaats van de lift
Stramme gewrichten zijn een typisch teken dat u minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen aanmaakt. Neem vanaf nu dus echt altijd de trap in plaats van de lift en probeer in de middagpauze een wandeling te maken. Hierdoor gaat u niet alleen overgewicht tegen maar houdt u uw botten tegelijkertijd sterk.

5. Eet minder koolhydraten
Omdat onze spieren in omvang afnemen naarmate we ouder worden, hebben we boven ons vijftigste minder eten (lees: energie) nodig. Door net wat minder producten met koolhydraten te eten, hoeft u minder te verbranden en blijft u makkelijker op gewicht. Zorg ervoor dat u bij iedere maaltijd een portie eiwitten binnenkrijgt. Hierdoor ondersteunt u uw spiermassa en blijft u bovendien langer verzadigd. 

“De bloem van de rode klaver bevat een grote hoeveelheid isoflavonen”

Voedingssupplementen tijdens de menopauze

Sommige voedingssupplementen zijn speciaal geschikt voor vrouwen tijdens de menopauze. We zetten er enkele voor u op een rij:

Hopextract: Hop staat al sinds oudsher bekend als natuurlijke rustgever*. Het extract ondersteunt tevens bij overgangsverschijnselen*.

Maca Sterk: Maca wordt onder meer ingezet bij ongemakken rondom de menstruatie en overgang*. Ook ondersteunt maca het libido bij zowel mannen als vrouwen*.

Rode klaver: De bloem van de rode klaver bevat een grote hoeveelheid isoflavonen. Deze isoflavonen kunnen ondersteunend werken bij prikkelbare gevoelens en opvliegers tijdens de overgang*.

Salvia officinalis (echte salie): Salvia is niet alleen verzachtend voor de keel*, maar biedt eveneens steun aan vrouwen in de menopauze*.

Sint-janskruid: Sint-Janskruid heeft al eeuwenlang een goede reputatie als ondersteuner van een goede geestelijk balans*. Het kan worden gebruikt bij ups en downs*.

Vitex agnus castus: Dit kruid staat ook bekend als monnikspeper. Het biedt ondersteuning bij overgangsverschijnselen* en is gunstig voor een goede geestelijke balans*.

Overgang Plus: Overgang Plus is een unieke formule om de vrouw tijdens en na de menopauze te ondersteunen*. De formule bevat 8 verschillende kruiden, waaronder rode klaver, vitex agnus castus, dong quai en zilverkaars.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

¹ Deze claim geldt voor levensmidddelen die ten minste 400 mg calcium per portie bevatten. De claim geldt voor vrouwen vanaf 50 jaar. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van tenminste 1200 mg calcium uit alle bronnen. 

Vragen of advies?

Bij vitaminesperpost.nl treft u nog meer producten aan die kunnen helpen bij overgangsverschijnselen, bijvoorbeeld Overgang Plus en Vrouw in Evenwicht. Vindt u het moeilijk om zelf een keuze te maken? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).