De kracht van kruisbloemigen Vrouw met een stronk broccoli

Heerlijk, die zomer, met al die verse, lekkere en gezonde groente. Begint u ook al te watertanden bij het zien van de gevulde rekken bij de groenteboer of in de supermarkt? Dit seizoen is ook de tijd voor kruisbloemige groente als broccoli en bloemkool. In de winter is boerenkool een goed voorbeeld. Wat is de kracht van kruisbloemigen?

Wat zijn kruisbloemige groenten?

Schaal met verschillende kruisbloemige groentenSchaal met verschillende kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten zijn groenten uit de Brassicaceae-familie. Hieronder vallen bloemkool, broccoli, waterkers, spruitjes, boerenkool en soortgelijke bladgroenten. Kruisbloemigen zitten boordevol macro- en micronutriënten. Zo zijn ze een belangrijke bron van vezels, calcium, ijzer, enzymen, vitamine A en vitamine C. Wat deze groentes echter echt bijzonder maakt, zijn de in ruime getale aanwezige glucosinolaten. Dit zijn in water oplosbare verbindingen.

De plant gebruikt deze als verdedigingsmiddel tegen planteneters en als natuurlijke pesticide. Deze glucosinolaten zijn tevens verantwoordelijk voor de scherpe, bittere smaak van kruisbloemigen. Vooral broccoli bevat veel glucosinolaten en wordt daarom geregeld ‘supergroente’ genoemd. Kruisbloemige groenten komen overigens natuurlijk niet zomaar aan hun naam: als u deze groente doorsnijdt, ziet u een blad/stam/knop in de vorm van een kruis. Kruisbloemige groente bevat bovendien de stof Diindolylmethaan oftewel DIM. DIM is een voedingsstof van plantaardige oorsprong die vooral in kruisbloemigen voorkomt.

“Sulforafaan is een stevige antioxidant”

Kruisbloemigen in de keuken

De meeste groente moet zo snel mogelijk na het snijden worden bereid omdat anders belangrijke stoffen verloren gaan. Dit geldt pertinent niet voor kruisbloemigen. Als u de plant snijdt, kauwt of in de blender mixt, komen de zo belangrijke glucosinaten vrij. Hieruit vormen zich indolen. Dit zijn stoffen met een sterke beschermende werking. Het is dan ook aan te raden om broccoli, boerenkool en andere koolsoorten al één of twee dagen van tevoren te snijden.

Gesneden bloemkoolGesneden bloemkool

We treffen sulforafaan vooral aan in broccoli en dan met name in de broccolikiem. Sulforafaan is een stevige antioxidant. En belangrijk: gooi de stronkjes niet weg. Deze zijn juist een belangrijke bron van voedingsstoffen. Schil en snijd ze en verwerk ze in uw gerecht. Met een rauw stukje broccoli door uw sap of smoothie heeft u in no time een supergezonde start van de dag. Op deze manier wordt een enzymatische reactie uitgelokt. Hierbij vormen glucosinolaten en het vrijgekomen enzym mysrosinase in combinatie met elkaar en water isothiocyanaten. Sulforafaan is zo’n isothiocyanaat.

“Bitter in de mond, maakt het hart gezond"

Bitter is gezond

‘Bitter in de mond, maakt het hart gezond’. Al sinds jaar en dag groeien we op met deze wetenschap uit een ver verleden. We consumeren desalniettemin vooral voeding met zoete en zoute smaken en heel weinig bitter. Broccoli, boerenkool, spruitjes, bloemkool en andere kruisbloemige groenten bevatten echter veel bitterstoffen. De bittere smaak is afkomstig van bovengenoemde glucosinolaten. Zij leveren de scherpe, bittere smaak van kruisbloemigen. Bitter voedsel zorgt voor minder trek. Bovendien zijn ook bitterstoffen antioxidanten die beschermen tegen vrije radicalen.

“Verse boerenkool bevat een hoog gehalte aan antioxidanten”

Kruisbloemigen als voedingssupplement

Boerenkool (Brassica oleracea acephala) is een oude groentesoort die oorspronkelijk aan de Mediterranée werd aangetroffen. Het is een typische wintergroente. Als alle planten hun jonge bladeren hebben verloren, is de verse boerenkool nog groen. Verse boerenkool bevat een hoog gehalte aan antioxidanten, waaronder, daar is-ie weer, sulforafaan. Boerenkool is ook als 100% puur boerenkoolpoeder verkrijgbaar. Lekker in een smoothie. Broccoli-extract (Brassica oleracea) is verkrijgbaar in hooggedoseerde capsules. Ook de bijzondere stof DIM, die zich vooral in kruisbloemigen bevindt, is in capsulevorm aan te schaffen. Elk van onze DIM Plus-capsules bevat 125 mg Diindolylmethaan en 125 mg broccoli-extract, met 0,5% van de krachtige antioxidant sulforafaan.

Eenvoudige broccolisoep

Eenvoudinge broccolisoepEenvoudinge broccolisoep

Ingrediënten 4 personen:

  • 50 gram boter
  • 1 grote ui, 1
  • liter bouillon
  • 500 gram broccoli
  • 1 dl room
  • versgemalen peper en evt. zout

Voorbereiding
Snipper de ui fijn. Was de broccoli en snijdt deze in roosjes. 

Bereidingswijze
Fruit de ui in de boter. Voeg de bouillon en broccoli toe en laat deze 5 min zachtjes koken. Doe dit alles in de keukenmachine, blender of staafmixer, maal het fijn en giet het weer terug in een pan. Voeg nu de room, versgemalen peper en eventueel zout toe. Roer dit alles goed door.

Serveren
Bewaar enkele broccoliroosjes en gebruik deze als garnering voor de soep.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen met kruisbloemigen of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks te bereiken tijdens kantooruren via ons contactformulier of telefonisch op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).