
Klinkt dit bekend? Na een dag computerwerk voelen uw ogen branderig en kurkdroog. Dan bent u niet de enige. Ongeveer 4 tot 10 procent van de mensen tussen de veertig en vijftig jaar heeft geregeld of altijd last van droge ogen. Bij 65-plussers komt het nog vaker voor. Wat zijn precies de oorzaken van droge ogen en belangrijker: wat kunt u ertegen doen? In dit artikel vindt u leefstijltips, voeding en supplementen die droge ogen kunnen verlichten.
- Wat zijn droge ogen?
- Wat is traanvocht?
- Hoe ontstaan droge ogen?
- Wat kunt u doen bij droge ogen?
- Welke specifieke vitamines zijn goed bij droge ogen?
- Welke voedingssupplementen verlichten droge ogen?
- Tips om geen droge ogen te krijgen
- Gezond recept voor de ogen
Wat zijn droge ogen?


Allereerst maar eens definiëren wat droge ogen precies zijn. Droge ogen is een veelvoorkomend verschijnsel waarbij de ogen onvoldoende tranen produceren of de kwaliteit van de tranen onvoldoende is. Als gevolg hiervan ontstaat irritatie, roodheid en een schurend en/of branderig gevoel in de ogen. Dit kan een flinke impact op het leven hebben. Droge ogen kunnen het dagelijks bestaan namelijk aanzienlijk beïnvloeden en het dragen van contactlenzen ongemakkelijk maken.
“Traanvocht is onontbeerlijk omdat het de ogen vochtig houdt”
Via de traanbuisjes naast de neus, in de hoekjes van de ogen, maken we tranen aan. Ook in de randen van het ooglid en in het slijmvlies bevinden zich kleine klieren die slijm en tranen maken. Deze combinatie noemen we traanvocht. Traanvocht is onontbeerlijk omdat het de ogen vochtig houdt. Elke keer dat we met onze ogen knipperen, vormt het traanvocht een laagje over de ogen. Dit laagje noemen we de traanfilm. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat het oog niet uitdroogt en beschermt de ogen tegen vuiltjes.


De traanfilm bestaat uit drie verschillende lagen:
- Een olieachtige bovenlaag die ervoor zorgt dat het traanvocht niet te snel verdampt
- Een waterachtige middenlaag die ervoor zorgt dat het oog schoon blijft. Tevens spoelt het vuil en stof van het oog af.
- Een slijmachtige onderlaag die faciliteert dat de waterachtige middenlaag zich over het oog kan verdelen en goed op het oog blijft zitten.
“De traanproductie neemt van nature af met de leeftijd”


De hamvraag is natuurlijk: hoe ontstaan droge ogen? Ze kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een van de meest voorkomende oorzaken is het stijgen der jaren. Dit komt doordat de traanproductie van nature met de leeftijd afneemt. Andere factoren zijn onder meer het langdurig gebruik van digitale schermen. Dit leidt tot minder knipperen en daardoor minder verspreiding van tranen over het oogoppervlak. Ook de overgang kan een rol spelen. Bij vrouwen in de menopauze neemt de traanproductie vaak af.
Dan zijn er ook nog omgevingsfactoren zoals droge lucht, wind en rook. In veel gebouwen staat bovendien de airco aan. Airco zoals in het vliegtuig en wind zijn evenmin bevorderlijk bij droge ogen. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen zoals antihistaminica en antidepressiva de traanproductie verminderen. En wat dacht u van het dragen van contactlenzen? Vooral zachte lenzen leveren droge ogen op. Tenslotte kunnen medische factoren zoals diabetes en schildklieraandoeningen bijdragen aan droge ogen.
“Voeding speelt een cruciale rol bij de gezondheid van de ogen”
Wat kunt u doen bij droge ogen?
Wat kunt u nu doen bij droge ogen? Om te beginnen, speelt voeding een cruciale rol bij de gezondheid van de ogen. Een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan bepaalde voedingsstoffen kan helpen bij het verminderen van de symptomen van droge ogen.
Voedingsmiddelen die veel omega 3-vetzuren zoals vette vis (zalm, makreel, sardines), lijnzaad en walnoten bevatten, kunnen de traanproductie verbeteren. Daarnaast zijn voedingsmiddelen met veel vitamine C, zoals citrusvruchten, paprika's en broccoli belangrijk voor de algemene gezondheid van de ogen. Ook vitamine E uit noten en zaden en het mineraal zink zijn essentieel voor het behoud van gezonde ogen. Zink is onder meer in vlees, schaaldieren en peulvruchten te vinden.


“Vitamine A is essentieel voor de productie van tranen”


Verschillende vitamines zijn specifiek gunstig voor de gezondheid van de ogen en kunnen helpen bij het verminderen van droge ogen. Zo is vitamine A essentieel voor de productie van tranen en het onderhouden van een gezond oogoppervlak. Te weinig vitamine A kan leiden tot een vermindering van de traanproductie en uiteindelijk tot droge ogen. Niet zo vreemd dus dat onze moeders vroeger zeiden: "Eet meer wortels, die zijn goed voor je ogen".
Wortels bevatten namelijk veel bèta-caroteen. Bèta-caroteen wordt in ons lichaam omgezet in provitamine A. Overigens bevat veel gekleurd voedsel zoals paprika’s, mais, kiwi’s, courgettes en rode druiven carotenoïden. Met de andere aanwezige antioxidanten zijn dit prima voedingsmiddelen om de ogen gezond te houden.
Vitamine D speelt eveneens een rol bij de gezondheid van de ogen. Een gebrek aan deze vitamine wordt met droge ogen in verband gebracht. Alle B-vitamines en met name vitamine B12 zijn belangrijk voor de zenuwgezondheid.
“Duindoornbesolie is hét supplement ter ondersteuning van de slijmvliezen”
Naast een gezond voedingspatroon kunnen bepaalde voedingssupplementen eveneens helpen bij het verlichten van droge ogen. Omega 3-supplementen zoals visolie, vooral die met EPA en DHA, zijn hierbij effectief gebleken. Vitamine D-supplementen kunnen eveneens helpen, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de blootstelling aan zonlicht beperkt is. En wat dacht u van duindoornbesolie? Duindoornbesolie is hét supplement ter ondersteuning van de slijmvliezen en meer specifiek bij een droge mond en/of ogen*.


Ook borageolie kan ondersteuning bieden. En wat dacht u van ons supplement Oog Complex? Het bevat vitamine B2 en zink, maar ook oogvriendelijke stoffen uit de goudsbloem zoals luteïne en zeaxanthine, bètacaroteen, dat een voorloper is van vitamine A, citrus bioflavonoïden en blauwe besextract. Tot slot kunnen supplementen met hyaluronzuur helpen. Hyaluronzuur staat bekend om zijn vochtinbrengende eigenschappen*. U kunt bij ons terecht voor Hyaluronzuur 200 mg en Hyaluronzuur Plus. Hyaluronzuur Plus bevat naast 100 mg hyaluronzuur ook nog alfa-liponzuur, hydroxyproline en druivenpitextract.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
“De 20-20-20 regel kan helpen”
Tips om geen droge ogen te krijgen
Naast voeding en supplementen zijn er verschillende andere maatregelen die u kunt nemen om droge ogen te voorkomen of te verlichten. Hier zijn enkele tips:
Beperk schermtijd: probeer uw schermtijd te verminderen en neem regelmatig pauzes om de ogen te laten rusten. De 20-20-20 regel kan hierbij helpen: kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden naar iets op 20 meter afstand.
Knipper bewust: als u achter een scherm werkt, probeer dan bewust vaker te knipperen om de tranen gelijkmatig over uw ogen te verspreiden.
Gebruik een luchtbevochtiger: droge lucht kan bijdragen aan droge ogen. Een luchtbevochtiger in huis of op kantoor kan de luchtvochtigheid verhogen en zo uw ogen vochtig houden.
Bescherm uw ogen: draag een zonnebril om uw ogen te beschermen tegen wind, stof en uv-straling. Dit kan helpen om de natuurlijke tranen te behouden en irritatie te verminderen.
Vermijd rook en andere irriterende stoffen: rook en andere verontreinigende stoffen kunnen de ogen irriteren en bijdragen aan droge ogen. Vermijd rokerige omgevingen en probeer blootstelling aan chemische dampen te beperken.


Hydrateer voldoende: Voldoende water drinken, is belangrijk voor de algehele gezondheid en helpt ook bij het handhaven van een goede vochtbalans in de ogen.
Gebruik oogdruppels: kunsttranen in de vorm van druppels, gel of zalf zonder conserveringsmiddelen kunnen helpen om uw ogen vochtig te houden. Deze zijn vooral handig als u in een droge omgeving werkt.
Raadpleeg een arts: Als u ondanks deze maatregelen nog steeds last hebt van droge ogen, is het verstandig om een oogarts te raadplegen. Zij kunnen helpen de onderliggende oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling voor te schrijven.
Gezond recept voor de ogen
Het aanpakken van droge ogen begint natuurlijk bij uzelf en wat u zoal consumeert. Bijgaand een heerlijk recept voor 2 personen dat bol staat van de goede stoffen voor de ogen.


(Bron: visrecepten.nl)
Ingrediënten:
- 300 g zalmfilet
- 300 g broccoliroosjes
- 1 teentje knoflook
- 5 el olijfolie
- 1 tl geraspte citroenschil
- 25 g boter
- 3 el ongezouten cashewnoten
- 1 el citroensap
- Peper en zout
Bereiden:
- Snijd de zalmfilet in blokjes van 5 cm.
- Kook ondertussen de broccoli in 5-6 minuten in water met zout beetgaar, giet af en laat uitlekken.
- Verhit de olie in een wok of diepe braadpan tot deze begint te dampen.
- Voeg de stukjes zalm met de knoflook en de geraspte citroenschil toe en roerbak ze voorzichtig omscheppend 3 minuten.
- Voeg de broccoli en de boter aan de zalm toe en bak ze 1 minuut voorzichtig omscheppend mee.
- Breng op smaak met zout en peper (naar smaak) en het citroensap.
- Verdeel de zalm met de broccoli over twee borden en bestrooi met de cashewnoten.
- Serveer direct. Lekker met aardappelpuree.
Concluderend kunnen we stellen dat droge ogen natuurlijk vervelend en ongemakkelijk kunnen zijn. Met de juiste voeding, supplementen en gewoontes kunnen de symptomen echter aanzienlijk worden verminderd. Door aandacht te besteden aan uw dieet, voldoende te knipperen en uw omgeving aan te passen, kunt u uw ooggezondheid verbeteren en droge ogen voorkomen.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over voeding of supplementen voor (droge) ogen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).
Bron:
https://www.umcg.nl/-/droge-ogen