Hyaluronzuur: Hét hydratatiewonder voor de huid Lachende vrouw kijkt in de spiegel

We willen allemaal een stralende huid. De beauty-industrie verleidt ons graag met producten vol fantastische ingrediënten zoals Q10 en hyaluronzuur. Q10 is inmiddels breed uitgemeten maar wat is hyaluronzuur nu eigenlijk? Is het echt het hydratatiewonder wat de fabrikanten ons beloven? Of komt schoonheid figuurlijk én letterlijk van binnenuit?

Wat is hyaluronzuur?

U ziet het tegenwoordig op praktisch iedere crème of serum staan: ‘met hyaluronzuur’. Het magische ingrediënt wordt aangeprezen vanwege haar vochtinbrengende eigenschappen. Maar wist u dat deze stof van nature in het lichaam aanwezig is? En niet alleen een uitwerking heeft op onze huid? Tijd om hyaluronzuur eens nader te bekijken.

Hyaluronzuur (ook wel hyaluronan of natriumhyaluronaat genoemd) is een kleverige, gladde substantie die ons lichaam van nature aanmaakt. We vinden hyaluronzuur terug in bindweefsel, epitheelweefsel en zenuwweefsel. Ongeveer 50% van het hyaluronzuur in ons lichaam bevindt zich in de huid. Bovendien vinden we de stof ook terug in synoviaal vocht (gewrichtsvloeistof). Hier fungeert het als een schokdemper ‘smeerolie’ voor de gewrichten.

Hyaluronzuur uit een flesjeHyaluronzuur uit een flesje

Het woord hyaluronzuur stamt af van het Griekse woord ‘hyalos’, wat glas betekent. De stof werd namelijk voor het eerst geïsoleerd uit het glasachtig vocht van een runderoog. Hyaluronzuur bevat een hoog gehalte aan uronzuur. Het woord is dus een samenstelling van de woorden ‘hyalos’ en ‘uronzuur’ (suikerzuur).

“Een kleine hoeveelheid hyaluronzuur kan maar liefst 6 liter water vasthouden”

Wat doet hyaluronzuur in het lichaam? 

Hyaluronzuur houdt vocht vastHyaluronzuur houdt vocht vast

Hyaluronzuur vervult verschillende functies in het lichaam. De belangrijkste functie van hyaluronzuur is het vasthouden van water. Wist u dat hyaluronzuur tot wel 1000 keer het eigen gewicht kan dragen? Een kleine hoeveelheid hyaluronzuur (1 gram) kan maar liefst 6 liter water vasthouden. De stof fungeert dus letterlijk als een vochtmagneet. Zodoende helpt hyaluronzuur de hydratatie van de huid en houdt het de normale elasticiteit en zachtheid van de huid in stand. 

Weetje: 

Hyaluronzuur werd voor het eerst in 1942 commercieel gebruikt toen Endre Balazs een patent aanvroeg om het als alternatief voor eiwit in bakkerijproducten in te zetten.

Lichaamseigen niveaus nemen af naarmate we ouder worden

Helaas voor ons neemt naarmate we ouder worden, de natuurlijke productie van hyaluronzuur sterk af, net als die van collageen. Zeker na ons veertigste levensjaar is deze afname van lichaamseigen niveaus merkbaar. De eerste lijntjes worden zichtbaar en de huid voelt droger aan en minder soepel. Ook onze gewrichten en kraakbeen boeten in op soepelheid. 

Vrouw met droge huidVrouw met droge huid

Waar hyaluronzuur voor hydratatie van de huid zorgt, is collageen juist belangrijk voor structuur en stevigheid. De afname van zowel hyaluronzuur als collageen is zodoende een belangrijke veroorzaker van vroegtijdige veroudering van de huid. Het is dan ook niet zo vreemd dat de beauty-industrie haar oog op deze ingrediënten heeft laten vallen. 

“De hydraterende stof vormt ook de basis voor cosmetische fillers” 

Hyaluronzuur is anti-aging

We vertelden u al eerder dat hyaluronzuur veelvuldig in huidverzorgingsproducten zoals crèmes en serums wordt gebruikt. De natuurlijke stof vormt ook de basis voor cosmetische fillers om bijvoorbeeld bepaalde plekken in het gezicht te verstevigen. Door de hydraterende eigenschappen van hyaluronzuur, vermindert het de zichtbare tekenen van het ouder worden, zoals rimpels en fijne lijntjes. Deze kampioen in hydrateren kunnen we zodoende ook als anti-aging of antiveroudering bestempelen.

Tip!

Combineer hyaluronzuur met een van onze collageensupplementen voor een optimale effectiviteit. 

De huid hydrateren: slikken of smeren? 

Hyaluronzuur capsulesHyaluronzuur capsules

Hyaluronzuur staat dus bekend als anti-ager. Hoewel de toevoeging van hyaluronzuur aan huidverzorgingsproducten wel degelijk iets uithaalt, kunnen we van buitenaf alleen specifieke plekken bereiken. Hier komen de supplementen met hyaluronzuur in beeld. Middels het slikken van supplementen, kan de stof van binnenuit haar werk doen en door het hele lichaam worden gebruikt. Japans onderzoek heeft bevestigd dat het vochtgehalte van de huid het beste van binnenuit kan worden aangepakt en goede resultaten oplevert. Bovendien blijft oraal ingenomen hyaluronzuur langer in het lichaam aanwezig dan een uitwendig product. 

Middels het slikken van supplementen, kan de stof van binnenuit haar werk doen en door het hele lichaam worden gebruikt. Japans onderzoek heeft bevestigd dat het vochtgehalte van de huid het beste van binnenuit kan worden aangepakt en goede resultaten oplevert. Bovendien blijft oraal ingenomen hyaluronzuur langer in het lichaam aanwezig dan een uitwendig product. 

Hyaluron: hoog of laag moleculair gewicht? 

Wellicht bent u inmiddels geprikkeld om een supplement met hyaluronzuur te overwegen. Maar welke vorm werkt voor u het beste? Het ene type hyaluronzuur is het andere niet. Dit heeft met het moleculair gewicht te maken. We leggen het even uit.

  • Hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht: Dit bevat ‘grotere’ moleculen die vooral de bovenste huidlaag bereiken. Het hydrateert de opperhuid maar dringt niet door tot op de diepere weefsels. Deze vorm van hyaluronzuur is met name geschikt voor gewrichten.
  • Hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht: Hierbij zijn de moleculen 40 keer kleiner gemaakt, waardoor deze tot op celniveau kunnen doordringen. Hierbij wordt de huideigen hyaluronzuurproductie ondersteunt en de huid van binnenuit gevoed. Hoe lager het moleculair gewicht, hoe beter de opneembaarheid.

“Vroeger werd hyaluronzuur uit hanenkammen gewonnen”

Is hyaluronzuur geschikt voor vegetariërs? 

Wist u dat hyaluronzuur ‘vroegâh’ uit hanenkammen werd gewonnen? De kam van een haan bevat namelijk enorme hoeveelheden van de stof. Gelukkig kunnen we deze tegenwoordig produceren zonder dat daar een dier aan te pas komt. Bijvoorbeeld middels bacteriële fermentatie. Zodoende is bijna alle hyaluronzuur tegenwoordig ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. 

HaanHaan

De hyaluronzuur-capsules van HAPLEX Plus®

Wilt u uw hyaluronzuurproductie ook een handje helpen? Kies dan voor onze hyaluronzuur-capsules met HAPLEX® Plus. HAPLEX® Plus is een uiterst zuiver, wetenschappelijk ondersteunde vorm van natriumhyaluronaat. Het ingrediënt wordt vervaardigd door Bloomage Freda, de grootste fabrikant van natriumhyaluronaat ter wereld, met meer dan 20 jaar ervaring in biologische fermentatie.

Wilt u de huid van binnenuit voeden? Ga dan voor onze Hyaluronzuur Plus. Aan deze formule is onder andere druivenpitextract toegevoegd. Druivenpitextract voedt en beschermt de huid* en draagt bij aan de bescherming tegen oxidatieve schade*.

Zoekt u een hyaluronzuursupplement met een hoge dosering en brede toepassing? Kies dan voor onze Hyaluronzuur 200 mg. Hyaluronzuur 200 mg helpt de hydratatie van de huid en helpt de zichtbare tekenen van het ouder worden te verminderen.

En onthoud: een mooie huid begint van binnenuit!

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over hyaluronzuur of andere supplementen voor de huid? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).