Terminalia arjuna: hartversterkende ‘meidoorn van de Ayurveda’ De Terminalia Arjuna

De Ayurveda kent uiteenlopende kostgangers. Een van de belangrijkste uit deze 2000 jaar oude Indiase gezondheidsleer is Terminalia arjuna. Deze bijzondere boom draagt ook wel de naam ‘meidoorn van de Ayurveda’. Niet zo vreemd want het hart neemt in de Ayurveda een bijzondere plaats in. En laat Terminalia arjuna nu net als de meidoorn een perfecte ondersteuning voor dit orgaan zijn.

Wat is Terminalia arjuna? 

Terminalia arjuna, wie kent ‘m niet? Begrijpelijk dat u nog nooit van deze boom heeft gehoord. Toch is-ie de moeite waard. Zeker als u wel enige algemene (hart)versterking kunt gebruiken.

Om te beginnen, is de Terminalia arjuna een inheemse boomsoort in India en Sri Lanka. Inmiddels is hij echter op veel plekken als sierplant en bermboom in de tropen aangeplant. Omdat alleen in Afrika de aanplant wordt geregistreerd, is de werkelijke verspreiding onbekend.

De Terminalia arjunaDe Terminalia arjuna

De boom komt vandaag de dag dus hoogstwaarschijnlijk  in meer landen voor dan waar we weet van hebben. Hij kan in ieder geval ruim 25 meter hoog worden, dus u loopt er wellicht niet zomaar omheen - mocht u in de (sub)tropen verkeren. Wat onze gezondheid betreft, willen we vooral de zilvergrijze bast. Deze  bevat stoffen die in India al duizenden jaren bekend staan om hun voordelen voor lijf en leden. Het geslacht Terminalia kent overigens ongeveer 200 soorten. Op het tropische vasteland van Afrika komen ongeveer 30 soorten van nature voor, waarvan in Madagaskar ongeveer 35. Verschillende varianten zijn tegenwoordig in tropisch Afrika geïntroduceerd, waaronder, inderdaad, de Terminalia arjuna. De variant die wij in de spotlight zetten.

In India wordt de Terminalia arjuna al jaren op grote schaal voor de productie van de schors aangeplant. Met het oog op de toekomst worden hierbij steeds meer duurzame manieren gebruikt voor het oogsten van de bast. 

“Terminalia arjuna speelt ook een prominente rol in de Unani-heilkunde”

Terminalia arjuna: belangrijke plant in de Ayurveda

Vruchtjes van de Terminalia ArjunaVruchtjes van de Terminalia Arjuna

Terminalia arjuna staat in India sowieso in hoog aanzien. We meldden het immers al: dit is een belangrijke plant in de Ayurveda. Hij speelt echter ook een prominente rol in de Unani-heilkunde. Unani wordt ook wel de Grieks-Arabische gezondheidsleer genoemd. Deze werd in de twaalfde eeuw geïntroduceerd en is vooral beïnvloed door de al geldende ayurvedische leer. De Ayurveda is inmiddels al vele jaren door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend als officiële gezondsheidsleer.

“De Arjunaboom staat symbool voor sterkte, kracht en moed” 

Hoe komt Terminalia arjuna aan z’n naam?

De naamgeving van de Terminalia arjuna berust op een bijzonder verhaal. Arjuna is een van de vijf Pandava-broers. Zij zijn de helden van het wereldberoemde Indiase epos de Mahabharata. Arjuna is zoon van de god Indra. Hij staat erom bekend omdat hij geweldig kan boogschieten. Bovendien verwerft hij faam vanwege de magische wapens die hij van de god Shiva wint. Zijn aarzeling voor de beslissende slag tegen zijn familie wordt de aanleiding voor zijn vriend en wagenmenner, de geïncarneerde god Krishna, om een toespraak te houden over dharma, oftewel de juiste wijze van menselijk handelen. Die specifieke verzen staan gezamenlijk bekend als de Bhagavadgita.

Arjuna is zoon van de god IndraArjuna is zoon van de god Indra

Omdat Arjuna de hoeder van zijn familie was, is de naam voor de boom met beschermende eigenschappen niet zo vergezocht. In de Ayurveda wordt Terminalia arjuna namelijk gezien als beschermer van het hart. De Arjunaboom staat dan ook symbool voor sterkte, kracht en moed.

“Terminalia arjuna is een boom die zoute en alkalische gronden terug kan winnen” 

Waar wordt Terminalia arjuna voor gebruikt?

Het hout van de Terminalia arjunaHet hout van de Terminalia arjuna

De Terminalia arjuna is een veelzijdige boom. Zo vormt hij in India een belangrijke bron van het grijsbruine hout met donkere strepen. Het is hard en zwaar. Het arjuna-hout wordt voor de constructie van karren en boten, landbouwwerktuigen, palen en mijnsteunen ingezet, om maar enkele praktische toepassingen te noemen. In Afrika zijn er weinig gedocumenteerde toepassingen van de daar inheemse Terminalia arjuna.

Wel weten we dat op Mauritius om gezondheidsbevorderende redenen een afkooksel van de bladeren wordt genomen. Daarnaast is het een boom die zoute en alkalische gronden terug kan winnen en is hij uitstekend geschikt voor het stabiliseren van zandduinen. Hoezo sterkte, kracht en moed?

“Uit de schors werden bovendien onder meer de triterpenoïden als ursolinezuur en arjunolzuur geïsoleerd” 

Waarom is de schors van Terminalia arjuna zo populair?

De vraag naar de stengelschors van Terminalia arjuna is zowel in India als elders de afgelopen tien jaar snel gegroeid. Natuurlijk komt dit niet uit de lucht vallen. De schors bevat namelijk talloze interessante stoffen voor onze gezondheid. Zo vinden we tannines we in de schors, bladeren en vruchten. Tannines zijn natuurlijke bijzondere verbindingen die celbeschermend werken in plant en mens. Uit de schors werden bovendien onder meer de triterpenoïden als ursolinezuur en arjunolzuur geïsoleerd.

De schors van de Terminalia arjunaDe schors van de Terminalia arjuna

En wat dacht u van polyfenolen als catechine en ellaginezuur, CoQ10 en diverse flavonoïden, saponinen en glycosiden? Duizelt het u van al die namen? We leggen ze even uit.

Polyfenolen zijn antioxidanten die de strijd aanbinden met vrije radicalen. Flavonoïden is een verzamelnaam voor krachtige antioxidanten. We treffen ze van nature aan in heilzame planten en groente, kruiden, granen, peulvruchten, fruit, noten en rode wijn. Saponinen (ook wel: zeepstoffen) zijn stoffen die planten beschermen tegen indringers van buitenaf. Daarnaast treffen we de mineralen magnesium, zink, calcium en koper in de Terminalia arjuna aan. Het is dus op vele fronten een nuttige plant voor onze gezondheid. 

Inmiddels wordt Terminalia arjuna trouwens reeds in 1002 wetenschappelijke onderzoeken als heilzaam kruid genoemd. Als het louter over het hart gaat, blijven er 63 over. De specifieke werkstoffen die in dit verband worden genoemd, zijn arjunone en arjulone.

Terminalia arjuna: ‘meidoorn van de Ayurveda’

De meidoornDe meidoorn

Inhoudsstoffen in planten en organische materialen werken over het algemeen beter samen dan los van elkaar. Zo weten we dat sommige vitamines, kruiden en mineralen superblij van elkaar worden, zoals bijvoorbeeld de flavonoïde quercetine met het mineraal zink en de vitamines D en K. Dit geldt ook voor Terminalia arjuna. Deze plant kan volgens de ayurvedische leer namelijk goed samen met guggulu (Commiphora mukul), Gotu kola (Centella asiatica) of triphala (de bekendste Indiase kruidenformule) worden gebruikt.

In deze gezondheidsleer wordt de Arjunaboom ook wel ‘meidoorn van de Ayurveda’ genoemd. Niet zo verwonderlijk, want de meidoorn (Crataegus monogyna) deelt inhoudsstoffen met de Arjunaboom. Deze stoffen hebben een gunstige werking op de gezondheid van de bloedvaten* en het hart*. Terminalia arjuna kan echter meer! De bast biedt namelijk eveneens ondersteuning voor de leverfunctie*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Waarom Terminalia arjuna van vitaminesperpost.nl?

Vitaminesperpost.nl vindt kwaliteit en duurzaamheid belangrijk. Daarom bent u bij ons verzekerd van hoge kwaliteit Terminalia arjuna-bast in ons supplementen. Onze leverancier Sabinsa is al meer dan twintig jaar een toonaangevend bedrijf dat is gespecialiseerd in ayurvedische kruiden. Het bedrijf maakt gebruik van strenge protocollen bij het telen van deze plant en het genereren van het  bastextract. Sabinsa is onze poortwachter naar de authenticiteit en herkomst van de grondstof voor ons Terminalia arjuna-supplement. 

De capsules die u bij ons kunt kopen, zijn gestandaardiseerd op 0,5% arjunolisch zuur. Dit is de belangrijkste werkzame stof. Arjunolisch zuur is een veilige stof die geen interacties heeft met bekende door een arts voorgeschreven middelen voor hart, bloeddruk en cholesterol. Ons supplement is geschikt voor vegetariërs en volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Terminalia Arjuna of heeft u een vraag over onze andere ayurvedische supplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).