De veelzijdigheid van triphala Groepje lachende Indiërs

Wat krijgt u als u drie van de bekendste Indiase vruchten met elkaar combineert? En als het dan ook nog eens vruchten zijn die bijzonder krachtige en veelzijdige eigenschappen hebben? Vooral wanneer zij samen tot kruiden worden verwerkt. De Indiërs bestempelen deze combinatie als hét geheim voor een gelukkig leven. Maak kennis met triphala.

Wat is triphala?

Triphala en zijn verschillende componentenTriphala en zijn verschillende componenten

Toen ik tijdens een reis in India een bezoekje bracht aan een ayurvedisch specialist, was triphala een van de supplementen die ik aan het eind van het gesprek meekreeg. De snel sprekende vrouw vertelde me in een paar minuten tijd over de veelzijdigheid van deze kruidencombinatie. Ik leerde dat triphala al van oudsher door de Indiërs werd aangeprezen als een formule die ons kan ondersteunen in een gelukzalig, evenwichtig en gezond leven. Het is dan ook het populairste supplement dat wordt gebruikt in een typisch Indiaas huishouden.

Triphala en onze smaakbeleving

Wat is er dan zo bijzonder aan deze kruidenmix? Allereerst heeft triphala invloed op onze smaakbeleving. In de Ayurveda wordt het smaakgevoel van nature als goddelijk beschouwd. De smaak die wij bij het eten beleven, hangt samen met emoties. Als een gerecht ontzettend lekker is, kunnen we daar blij en voldaan van worden. In het Sanskriet is het woord voor smaak rasa. Dit is tevens het woord voor emotie of stemming.

Gelukkig met etenGelukkig met eten

In de westerse samenleving kennen wij 5 smaken, namelijk zoet, zuur, zout, bitter en umami. De Ayurveda kent er 6, namelijk zoet, zuur, bitter, zout, samentrekkend en scherp. Als we ons voedsel verteren, worden onze plasmacellen als eerste met deze smaken gevoed. Plasmacellen zijn cellen die in ons lichaam onder meer afweerstoffen maken.

Vanuit de Ayurveda gezien, is het voor een gezond en voedend plasma van belang dat het plasma volwaardig is. Volwaardig plasma bevat alle 6 smaken. Door een constante aanvoer van de smaken, houden we ons plasma gezond. Triphala bevat maar liefst 5 van de 6 smaken: zuur, scherp, bitter, samentrekkend en zoet en heeft in die zin een positieve invloed op smaakbeleving en het voeden van ons plasma. Het idee is dat de smaak die voor u het meest prominent in triphala aanwezig is, dit de smaak is die in uw plasma en dus ook in uw dieet ontbreekt. Met deze informatie kunt u voor een optimale balans uw maaltijden beter plannen en de juiste smaak in uw voedingspatroon opnemen.

''In de Ayurveda wordt het smaakgevoel van nature als goddelijk beschouwd''

 Wat doet triphala nog meer?

Triphala betekent ‘drie vruchten’ (in het Sanskriet, tri = drie en phala = fruit). De kruidencombinatie bestaat uit amalaki, bibhitaki en haritaki, oftewel amla, behada en harada. Samen zijn ze onder meer goed voor een natuurlijke stoelgang*, de lever*, de weerstand* en de luchtwegen* en ondersteunen het behoud van een normaal libido*. De kruiden versterken elkaar. Dankzij de hoge hoeveelheid fytonutriënten en krachtige antioxidanten, zoals galiczuur, ellaginezuur, chebulinezuur, vitamine C, flavonoïden en tannines, worden schadelijke stoffen snel afgebroken.


Amalaki (Emblica officinalis) 'n besje hoogst in vitamine C

Amalaki (Amla) of de Indiase kruisbes, is een van de oudste, eetbare vruchten die India kent. De Amlaboom is in heel India te vinden. De bessen hebben een nogal zure, scherpe smaak. Ze worden vaak in gerechten verwerkt omdat ze rauw eigenlijk niet echt lekker zijn. De bessen zijn bijzonder voedzaam en helpen de spijsvertering*. Ze bevatten enorm veel vitamine C, aminozuren en mineralen. Bovendien bevatten ze krachtige antioxidanten zoals fenolen (dit zijn varianten van polyfenolen), tannines, flavonoiden en curcuminoïden.

Bibhitaki (Terminalia belerica) en zijn ondersteunende eigenschappen

TriphalakruidenTriphalakruiden

De Bibhitaki is een grote loofboom die veel in Zuidoost-Azië voorkomt. De vrucht bevat eveneens tannines zoals ellaginezuur en galluszuur en bovendien polyfenolen. Dit zijn allemaal krachtige antioxidanten die eigenschappen hebben om het afweersysteem, de spijsvertering, de reinigende werking van de lever te ondersteunen en de cellen, weefsels en organen van uw lichaam te beschermen.

“Wist u dat Bibhitaka in het Sanskriet ‘onbevreesd’ betekent? De boom wordt door de hindoes van Noord-India vermeden. Zij weigeren om in de schaduw van de boom te zitten, omdat deze door demonen zou worden bewoond.”

Haritaki (Terminalia chebula) en de stoelgang

Een verhaal in oude Sanskriet-teksten zegt dat Indra, de Koning van de Hemel, een druppel nectar op aarde liet vallen. Waar deze het landde, kwam de Haritaki-boom tot leven. Haritaki is een grote, indrukwekkende boom die in het hele Midden-Oosten, India, China en Thailand groeit. De kleine, groene vrucht wordt veel in de kruidenkunde gebruikt. Haritaki staat hoog aangeschreven in de Ayurveda en wordt vaak de 'koning van de kruiden' genoemd. De vrucht bevat verschillende plantaardige stoffen zoals terpenen, polyfenolen, anthocyanen en flavonoïden. Deze hebben allemaal krachtige gezondheidsvoordelen. Uit onderzoek is eveneens gebleken dat deze ‘koning van de kruiden’ antioxidante eigenschappen heeft.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“Haritaki staat in de Ayurveda hoog aangeschreven en wordt vaak de 'koning van de kruiden' genoemd”

Triphala in supplementvorm

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn de gezondheidsvoordelen van de kruiden veelbelovend. Vooral de elkaar versterkende combinatie van de vruchtenpoeders maakt het een bijzonder supplement met een breed spectrum aan eigenschappen. Vitaminesperpost.nl verkoopt triphala in supplementvorm. De capsules bevatten maar liefst 400 mg aan 3 gelijke delen van amla, behada en harada. Ze zijn bovendien vegetarisch.

Triphala in supplementvormTriphala in supplementvorm

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over triphala of andere ayurvedische kruiden? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).