Amla: Indiase kruisbes vol antioxidanten en vitamine C Vrouw plukt amlabessen

De Indiase kruisbes wordt al eeuwen door de Indiërs gewaardeerd. Ook bij de hedendaagse wetenschappers is de amla niet onopgemerkt gebleven. Er zijn vele beschrijvingen van de amlaplant in botanische boeken. Daarnaast zijn er honderden wetenschappelijke onderzoeken gedaan en proefschriften geschreven over de inhoudsstoffen van deze plant.

Amlafruit: bron van vitamine C

Amlabessen en -sapDe plant heeft twee officiële wetenschappelijke namen: Emblica officinalis Gaertn. en Phyllanthus emblica Linn. Met name het gebruik van de bessen heeft een lange traditie binnen de Ayurvedische levenswijze. Bovendien geniet amla een speciaal privilege in de Indiase mythologie: de plant zou het eerste zijn dat in het universum is gemaakt. 

De meeste gezondheidsbevorderende stoffen lijken zich in de bessen te bevinden. Maar ook in andere delen van de plant vinden we mooie, ondersteunende stoffen. Niettemin is amla vooral beroemd om haar bessen: deze bevatten een bijzonder hoge concentratie natuurlijke vitamine C (ascorbinezuur). Extractie uit bladeren, wortels of bessen leveren verschillende inhoudsstoffen op. Maar over het algemeen is er consensus over de inhoudsstoffen die we in de amlabessen terug vinden. Ze bevatten grote hoeveelheden polyfenolen zoals galluszuur en ellaginezuur, verschillende tannines, mineralen, vitamines, aminozuren, oliën en flavonoïden zoals rutine en quercetine.

“Volgens de Indiase mythologie is amlafruit het eerste dat in het universum is gevormd”

Amlafruit wordt aan allerlei Aziatische gerechten toegevoegd

De groengele bessen vormen het belangrijkste onderdeel van de amlaplant. Ze worden als gezond voedingsmiddel gebruikt, culinair in verschillende Aziatische gerechten zoals jam, amla burfi (een soort Turks fruit), chutneys en curry's en als onderdeel van de ayurvedische kruidenkunde en levenswijze.

“De amlaplant is vooral beroemd om de bessen. Ze bevatten een uitzonderlijk hoge concentratie natuurlijke vitamine C”

4 Soorten supplementen op basis van amlafruit

Mede vanwege deze rijkdom aan inhoudsstoffen verkoopt vitaminesperpost.nl 4 supplementen die zijn gebaseerd op de Indiase kruisbes:

 • Amlabessen en amlapoederAmlapoeder
  Om dit poeder te verkrijgen, zijn de bessen uit natuurlijke teelt eerst tot sap geperst. Vervolgens wordt er poeder van gemaakt. Dit is een puur geconcentreerde en vrijwel onbewerkte variant die uitstekend in smoothies kan worden verwerkt of door de yoghurt kan worden geroerd.
 • Amla-capsules
  Wie geen zin heeft om amla fruitpoeder ergens in te verwerken, kan gebruik maken van onze capsules. In de capsules zit hetzelfde concentreerde amla-fruitpoeder.
 • Triphala Plus
  In onze Triphala-capsules vinden we naast een derde deel amlafruitpoeder ook een derde fruitpoeder van behada (Terminalia bellirica) en een derde harada (Terminalia chebula). De combinatie van deze drie soorten fruit vormt Triphala, een traditionele ayurvedische formule om de gezondheid mee te ondersteunen.
 • Super Amla
  Dit is een voedingssupplement met het gepatenteerde Saberry®-extract en wordt gemaakt door het gerenomeerde, ayurvedische bedrijf Sabinsa®. Het bevat fruitpoeder dat is gemaakt van duurzaam geteelde amlabessen en is gestandaardiseerd op tenminste 10% β-glucogalline. Hoewel amlafruit uitzonderlijk hoog percentage vitamine C bevat, laat onderzoek zien dat het relatief onbekende β-glucogalline wellicht een nog belangrijkere rol speelt als antioxidant. Het helpt daarmee bij de bescherming van onze lichaamscellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Samenvattend:
Amlafruit is een goed voedingssupplement om het afweersysteem en de vitaliteit mee te ondersteunen. Net zo als al onze supplementen is het geen vervanging, maar een toevoeging aan een gezond voedingspatroon met veel verse groente en fruit. Daarnaast is een actieve levensstijl van belang.

(Bron: Saberry)

Vragen of advies?

Naast voedingssupplementen op basis van amlafruit hebben we nog meer ayurvedische supplementen. Mocht u vragen hebben over onze supplementen of wilt u hulp bij het maken van een keuze, dan kunt u tijdens kantooruren op tel.nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) bellen met onze deskundige medewerkers of digitaal contact met ons opnemen.