Camu camu: een kleine opslagplaats van vitamine C Hand met camu camubes

Moeder Natuur heeft kennelijk het Amazonegebied uitgekozen om al haar superfoods in op te slaan. Veel uitzonderlijke voedselbronnen komen hier vandaan. Eén daarvan is de camu camubes. Dit is een rood-paarse bes die bijna uit elkaar knapt van vitamine C. In dit blog worden de geheimen van deze bes onthuld.

Wat zijn camu camubessen?

Verse camu camubessenVerse camu camubessen

Camu camu (Myrciaria dubia) is een struikachtige boom die langs de waterkant wordt gevonden. De struik wordt zo’n 2-3 meter hoog. De camu camustruik groeit in het westelijk Amazonegebied. De bessen hebben een diameter van 10-12 millimeter. De huid is glad en de tint varieert van rood tot donkerpaars. Deze kleur is het gevolg van grote concentraties anthocyanen in de huid. Anthocyanen zijn natuurlijke kleurstoffen. Het vruchtvlees is geel en heeft een vlezige, zachte structuur. Meestal bevat de bes twee zaden. De camu camustruik geeft ongeveer 9000 tot 12000 kg fruit per hectare. De oogst is meestal eens in de twee jaar tussen november en maart. De lokale bevolking gaat met kano’s langs de struiken om de vruchten te plukken.

Hoe komt camu camu aan zijn naam?

Zoals net is beschreven, groeit de camu camuplant in waterrijk gebied. De rijpe bessen die in het water vallen, zijn een ideale voedselbron voor de vissen. Waarschijnlijk komt de naam camu camu ook hier vandaan. Het is namelijk het geluid dat de vissen maken als ze de bessen van het water plukken.

Waarom is camu camu een superfood?

In 1957 werd de camu camu bes voor het eerst op voedingswaarde geanalyseerd. Hieruit kwam naar voren dat de vrucht van alle plantaardige bronnen de rijkste bron is van vitamine C. De hoeveelheid vitamine C die camu camu bevat, is 2 gram (2000 mg) per 100 gram. Ter vergelijking: een kiwi bevat per 100 gram maar 79 mg vitamine C. Camu camu bevat dus maar liefst 25 keer zoveel. De camu camubes steekt op dit gebied met kop en schouders boven andere fruitsoorten uit en is daarmee een echte superfood. De bes bevat naast vitamine C ook andere vitamines en mineralen, zoals vitamine B3, ijzer, fosfor, kalium, fytochemicaliën (onder meer anthocyanen, bètacaroteen, lycopeen, polyfenolen) en aminozuren.

“Camu camubessen zijn extreem zuur"

Camu camu als supplement

De camu camubes is niet lekker om uit het vuistje te eten. De bessen zijn namelijk extreem zuur. Het hoge gehalte aan vitamine C ligt ten grondslag aan deze zure smaak. Een andere naam voor vitamine C is ascorbinezuur. De zuurgraad of pH van deze stof is 2,3. Dat is net zo zuur als azijn. Door de bes met zoet te verwerken, kan-ie wel worden gegeten. De lokale bevolking gebruikt het pulp van de bes. Dit wordt met een natuurlijk zoet sap vermengd. Ook wordt het in ijs, jam en yoghurt verwerkt. Camu camu wordt in het Westen alleen in supplementen gebruikt. 

Camu camupoederCamu camupoeder

Na het oogsten worden de vruchten gewassen, geschild en geperst. De persing wordt in een droger geplaatst. De gedroogde camu camu wordt vervolgens tot poeder vermalen. Omdat de vruchten direct na de oogst worden verwerkt, blijft de voedingswaarde optimaal behouden.

Vitaminesperpost.nl heeft de volgende supplementen in het assortiment:

 • Camu camupoeder en Camu camu-capsules
  Camu camupoeder en camu camu-capsules zijn supplementen die alleen de voedingsstoffen bevatten die van nature in de camu camubes voorkomen.
 • Camu camu Sterk capsules
  De
  Camu Camu Sterk capsules bevatten extra vitamine C. Dit hebben wij toegevoegd om voor een goede ondersteuning van de inhoudsstoffen te zorgen. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem, is belangrijk voor de bloedvaten, helpt bij vermoeidheid en ondersteunt de energiestofwisseling. Bovendien draagt vitamine C bij aan de opname van plantaardig ijzer. Dit is met name gunstig voor vegetariërs en veganisten. Plantaardig ijzer heeft namelijk vitamine C nodig om te kunnen worden opgenomen.

Ananassmoothie met camu camu

Smoothie met ananas en camu camupoederSmoothie met ananas en camu camupoeder

Ingrediënten:

 • 150 g verse ananas
 • 1 theelepel camu camu poeder
 • 1/2 banaan
 • 200 ml naturel yoghurt

Bereiden:

 • Snijd de schil van de ananas en snijd hem in stukjes.
 • Schil de banaan en snijd hem in stukjes.
 • Doe het fruit in een blender.
 • Giet de yoghurt bij het fruit.
 • Strooi het camu camupoeder erover.
 • Mix tot een gladde smoothie.

(Bron: mathem.se)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over camu camu of ander superfruit? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).