Tips voor een gezond vrouwenhart Vrolijke vrouwen

De meeste mensen dragen hun moeders een warm hart toe. Toch is het goed om ook eens letterlijk naar het vrouwenhart te kijken. Het vrouwenhart heeft aandacht nodig om haar gezond te houden. In dit blog staat het vrouwenhart centraal.

Het vrouwenhart

'Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus', dat is algemeen bekend. Toch worden veel diagnoses en behandelingen op basis van onderzoek bij mannen bepaald. Zo ook met het hart. In de documentaire De Slag om het Vrouwenhart onderzocht Hella de Jonge wat de gevolgen hiervan zijn voor de gezondheid van vrouwen en het vrouwenhart. Om het hart goed te beschermen, is het belangrijk om een gezonde leefstijl volgen. Op deze manier blijft het hele lichaam in goede conditie.

“Voorkomen is beter dan genezen. Volg een gezonde leefstijl om het hart in goede conditie te houden”

Tips voor een fit en gezond vrouwenhart

Fietsende vrouwFietsende vrouw

Met gezonde voeding en voldoende beweging kunt u uw hart en bloedvaten in goede conditie houden. Bekijk onderstaande tips.

Blijf in beweging

Bewegen is niet alleen goed om hart en bloedvaten gezond te houden. Het heeft ook een positief effect op uw slaappatroon. Beweging zorgt ervoor dat u beter kunt slapen. 

Ook voelt u zich na het bewegen fitter en energieker. De beweegnorm voor volwassen is 2,5 uur (150 minuten) per week matig intensief te bewegen (zoals wandelen en fietsen). Doe daarbij minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten bij (zwemmen, hardlopen, traplopen). In 2018 heeft gemiddeld 47% van de volwassenen aan de beweegnorm voldaan.

Neem voldoende goede vetten
Verzadigd vet of slechte vetten krijgen wij genoeg binnen. Goede vetten of onverzadigde vetten daarentegen minder, terwijl deze vetsoorten in een gezonde leefstijl passen. Onverzadigde vetzuren zijn belangrijk voor ons lichaam. Deze vetten verlagen het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) waardoor de bloedvaten schoon en soepel blijven. Voedingsmiddelen met veel onverzadigde vetzuren zijn:

  • vette vis (zalm, makreel, forel, haring)
  • ongezouten noten (bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, amandelen)
  • olie (bijvoorbeeld olijf-, maïs-, saffloerolie)
  • avocado

Eet ruim groente en fruit met verschillende kleuren
De richtlijn is 250 g groente en 2 porties fruit. Helaas wordt deze richtlijn nog steeds niet gehaald. Gemiddeld eten Nederlanders 131 g groente en 113 g fruit (ca. 1 portie). Kies voor groente en fruit met verschillende kleuren. Op deze manier krijgt u alle goede voedingsstoffen binnen. Groente en fruit bevatten namelijk veel antioxidanten en bioactieve stoffen, met name de felgekleurde groente als tomaat, paprika en broccoli en fruit zoals aardbeien, mango's en watermeloen. Deze stoffen hebben een positief effect op het immuunsysteem en op onze bloedvaten.

"Niet-fermenteerbare vezels hebben een gunstig effect op het cholesterol"

Eet kleurrijke, verse voedingEet kleurrijke, verse voeding

Eet voldoende vezels
Voedingsvezels kunnen het cholesterol verlagen. Er bestaan twee soorten vezels. Als eerste kennen we fermenteerbare of oplosbare vezels. Deze worden in de dikke darm afgebroken. Daarnaast zijn er niet-fermenteerbare of onoplosbare vezels. Deze vezels worden niet in de dikke darm afgebroken. De niet-fermenteerbare vezels hebben een gunstig effect op het cholesterol. 

Ze nemen namelijk het cholesterol uit voeding op en voeren dit af via de ontlasting. Hierdoor daalt het cholesterolgehalte. U kunt hierbij denken aan volkorenproducten (volkorenbrood, volkoren pasta), havermout en peulvruchten. Toch krijgen wij gemiddeld te weinig vezels binnen. De richtlijn is 30-40 g vezels per dag. Gemiddeld krijgen we 20 g vezels per dag binnen.

"In Nederland krijgen we dagelijks meer dan 6 g zout binnen, terwijl de helft meer dan voldoende is"

Vervang zout door kruiden en specerijen
Teveel zout kan tot een hoge bloeddruk leiden. In Nederland krijgen we dagelijks meer dan 6 g zout binnen, terwijl de helft meer dan voldoende is. Tijdens het bereiden van de warme maaltijden wordt het meeste zout toegevoegd. Veel mensen hebben het idee dat het eten smakeloos wordt als er geen zout wordt gebruikt. Door het zout door kruiden te vervangen, wordt het eten juist smaakvoller. Sommige kruiden hebben een gunstig effect op onze gezondheid. Kruiden en specerijen bevatten krachtige antioxidanten. Antioxidanten beschermen onze lichaamscellen tegen schadelijke stoffen. Voorbeelden van specerijen zijn:

  • Kurkuma (geelwortel of koenjit) bevat curcumine
  • Kaneel bevat polyfenolen
  • Knoflook zit boordevol allicine. Onderzoek heeft aangetoond dat deze stof een gunstige invloed heeft op ons bloed.
Ontspannen kopje thee drinkenOntspannen kopje thee drinken

Zorg voor voldoende ontspanning
Als u stress ervaart, is het belangrijk aandacht te schenken aan ontspanning en te kijken of en hoe de stress kan worden verminderd. Bij stress komen in eerste instantie adrenaline en noradrenaline vrij. Deze hormonen zorgen voor een verhoogde hartslag en bloeddruk. Kunt u vervolgens niet ontspannen dan komt het hormoon cortisol vrij. Cortisol zorgt ervoor dat vetopslag rond de buik toeneemt, onder meer door een grotere behoefte aan comfort food.

Door te ontspannen, worden de hormonen weer in balans gebracht. U kunt dit bijvoorbeeld doen door te mediteren, yoga of een rustige activiteit in de natuur.

Als u bovenstaande tips volgt, dan bent u goed bezig om uw hart gezond te houden. Toch is er nog een addertje onder het gras. De menopauze heeft ook invloed op de gezondheid van het vrouwenhart. Hoe zit dit?

De invloed van de menopauze op het vrouwenhart

Vrouwen zitten hormonaal ingewikkeld in elkaar. De pieken en dalen in de hormoonspiegels kunnen voor wisselende stemmingen zorgen. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Bepaalde hormonen, zoals oestrogeen, zorgen ervoor dat het hart en bloedvaten in goede conditie blijven. In de menopauze verdwijnt dit beschermende effect. Dit komt doordat het gehalte aan oestrogenen daalt. Bent u 50 jaar of ouder, dan is het raadzaam jaarlijks een APK voor uw lichaam te laten doen.

“Oestrogenen beschermen het vrouwenhart”

Supplementen voor ondersteuning gezonde hart en bloedvaten

Zwarte knoflookZwarte knoflook

Gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning zorgen ervoor dat het hart en bloedvaten gezond blijven. Toch kan het zijn dat er meer ondersteuning aan voedingsstoffen nodig is. Vitaminesperpost.nl heeft een uitgebreid assortiment aan supplementen die het hart en bloedvaten ondersteunen. Hieronder een klein overzicht:

Zwarte knoflook
Zwarte knoflook ontstaat door knoflook te laten gisten. De knoflook krijgt hierdoor een donkere, bijna zwarte kleur en een zoete smaak. De bekende geur is nauwelijks meer waar te nemen. De gefermenteerde knoflook bevat onder meer de S-allycysteïne. Dit stofje ondersteunt de normale bloeddruk* en is goed voor hart en bloedvaten*.

Plantensterolen
Plantensterolen zijn goed voor het cholesterol. Plantensterolen lijken op cholesterolmoleculen. Ze concurreren met die moleculen om vanuit het darmstelsel in het bloed te worden opgenomen. Hierdoor wordt er minder cholesterol en minder gal vanuit het darmkanaal in het lichaam opgenomen. Plantensterolen kunnen het cholesterol met maximaal 10% binnen een periode van drie weken verlagen. Dit gunstige effect wordt bereikt als ze in een optimale hoeveelheid (1,5-3 gram) worden ingenomen én als ze onderdeel zijn van een voedingspatroon dat weinig verzadigd vet bevat.

Ultra Omega 3
Ultra Omega 3 bevat een natuurlijk visolieconcentraat met een uitgebalanceerde hoeveelheid EPA (400 mg) en DHA (300 mg). Deze omega 3-vetzuren zijn goed voor het hart. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA per dag.

Rode gist rijst
Het Rode gist rijst-extract bevat 2,99 mg monacoline K per capsules. Daarmee kan op een natuurlijke manier een normaal cholesterolgehalte in het bloed in stand worden gehouden. Als u cholesterolverlagende medicijnen gebruikt, is het raadzaam om eerst een deskundige te raadplegen.

Kurkuma Plus 
Kurkuma Plus extract bevat een hoge dosering pure curcumine , namelijk 285 mg per capsule. Curcumine is een krachtig antioxidant* en goed voor het hart en bloedvaten*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ons assortiment voor hart en bloedvaten? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).