Het is nog niet eens zo heel erg lang geleden dat knoflook ‘verdura non grata’ was in onze Nederlandse eetcultuur. Knoflook past niet goed in het traditionele eetpatroon van aardappelen, vlees, jus en gekookte groenten. Het past daarentegen geweldig bij alle andere gerechten van niet-Nederlandse oorsprong. Naast het culinaire belang van knoflook in de keuken, heeft het ook verschillende kwaliteiten die de gezondheid ondersteunen.

 

  • De beschermende werking van knoflook
  • Knoflook kan schadelijke bacteriën in de grond bestrijden
  • Allicine is de bioactieve stof van knoflook
  • Vier supplementen met knoflook in de hoofdrol

 

De beschermende werking van knoflook

De beschermende werking van knoflook zien we terug in vampierenfilms, waarin mensen zich tegen de bloedzuigers beschermen door middel van een ketting van teentjes knoflook. Knoflook heeft echter ook in het lichaam een beschermende werking:

 

  • Het is goed voor de luchtwegen*
  • Het is goed voor hart-, bloedvaten en de bloedsomloop*
  • Het ondersteunt de darmflora*
  • Het stimuleert het afweersysteem*
  • Het is een krachtige antioxidant*


*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

Knoflook kan schadelijke bacteriën in de grond bestrijden

Knoflook (Allium sativum) is een lid van de familie der uien/lookachtigen. Hij vormt in de aarde een knol. Deze kan in sommige gevallen uit wel twintig tenen bestaan. In Nederland eten we meestal knoflook die in Spanje of China wordt geteeld. Er zijn echter veel verschillende soorten, met - voor de fijnproever - subtiele verschillen in smaak.

 

Sumeriërs (2600-2100 v. C) gebruikten knoflook al als voedingsmiddel
en om hun gezondheid mee te ondersteunen

 
Het kruid (knoflook is een kruid, geen groente) wordt al heel lang door de mens gebruikt. Zo is bekend dat de Sumeriërs (2600-2100 v. C) het al als voeding gebruikten en om de gezondheid te ondersteunen. En toen in 1922 in Egypte het graf van de farao Toetanchamon (1334 tot 1325 v. C) werd geopend, werden daarin goed bewaarde teentjes knoflook gevonden. Louis Pasteur staat vooral bekend van zijn methode om voedingsmiddelen te ‘pasteuriseren’ en daarmee langer houdbaar te maken. Hij ontdekte dat knoflook schadelijke bacteriën kan bestrijden.

 

Allicine is de bioactieve stof van knoflook

Knoflook bevat verschillende vitamines en mineralen, maar de bioactieve stof is allicine. Als verse knoflook wordt gehakt of geplet, zet alliinase het enzym alliine om in allicine. Dit is een zwavelverbinding die knoflook de kenmerkende geur en smaak geeft. Allicine werd in 1944 voor het eerst door de scheikundige Chester J. Cavallito en zijn team geïsoleerd. Het is niet alleen een beschermende stof voor de knoflookplant zelf. Ook in ons lichaam vervult het diverse functies. Vanwege de veelzijdigheid van knoflook als lichaamsondersteunende stof heeft vitaminesperpost.nl een aantal mooie voedingssupplementen in de webwinkel.

 

Vier supplementen met knoflook in de hoofdrol

Knoflook Plus
GarlicKnoflook Plus is een extract uit de Allium sativum. Voor dit voedingssupplement wordt de knoflook eerst 18 maanden gerijpt. Vervolgens wordt de knoflook door middel van een speciaal procedé gezuiverd en ontgeurd met behoud van de kostbare inhoudsstoffen. Knoflook is rijk aan natuurlijk voorkomende zwavelverbindingen, aminozuren en mineralen. Twee softgels staan gelijk aan een hele teen knoflook.

GarlicAllicine
Allicine komt alleen vrij bij het pletten of snijden van verse knoflook. Bij het verwarmen of koken van knoflook verdwijnt deze stof. De knoflook in dit voedingssupplement is uiteraard niet verhit. Het supplement is gestandaardiseerd op 3% allicine. Allicine is van zichzelf een instabiele stof, maar wordt in ons lichaam omgezet in meer dan honderd actieve stoffen.

Zwarte Knoflook
Black GarlicZwarte knoflook is gewone knoflook die een speciale behandeling heeft ondergaan. De knoflook wordt ruim een maand in een relatief vochtige omgeving op 60° C gefermenteerd. Hierdoor ontstaat een donkere, bijna zwarte kleur en een zoete smaak. Zwarte Knoflook bevat de stof S-allylcysteïne. Dit is een organische verbinding die van nature voorkomt. S-allylcysteïne is een afgeleide van het aminozuur cysteïne en heeft een beschermende en antioxidante functie.

MeidoornKnoflook Meidoorn
De meidoorn boom (Crataegus laevigata) bloeit in de lente met talloze witte bloemetjes. Hieruit ontstaan later harde, rode besjes die voor mensen niet smakelijk zijn, maar wel voor vogels. De meidoorn is net als knoflook goed voor het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop. Van dit supplement heeft u dus dubbel plezier.

Heeft u behoefte aan meer informatie over knoflooksupplement of aan iemand die met u meedenkt? Aarzel niet en neem contact met ons op via tel. 075-612 12 47. Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.