Ondersteun uw lever in de lente Fietsende vrouw

Een van grootste organen van ons lichaam is de lever. Met maar liefst 1,5 kilo is dit ons lichaamseigen, chemisch fabriekje. Terwijl wij genieten van alle lekkere dingen van het leven, zorgt de lever ervoor dat dit soepeltjes verloopt. Vanuit de Chinese kruidenkunde staat de lever centraal in de lente. Een grote voorjaarsschoonmaak en extra zorg voor dit orgaan is daarom in deze tijd perfect. Lees hoe u uw lever kunt ondersteunen!

Wat doet de lever in ons lichaam?

Twee handen beschermend om de leverTwee handen beschermend om de lever

De lever is een orgaan dat diverse belangrijke rollen vervult. In ons lichaam is het orgaan beveiligd door de onderste ribben van de borstkas, rechtsboven in de buikholte. Met een gewicht van wel 1,5 kilo en 20% van ons zuurstofverbruik is de lever op de huid na het meest actieve en op de hersenen na het meest veelzijdige orgaan. In tegenstelling tot onze andere organen kan onze lever zichzelf regenereren.

Nadat hij gedeeltelijk is verwijderd, is hij namelijk in staat om weer aan te groeien en uit te groeien tot een volledige lever. Dit chemische fabriekje reinigt ons bloed en filtert gif en afvalstoffen uit ons lichaam. Het reguleert de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten en is een opslagplaats van vitamines en ijzer. De lever scheidt gal af en houdt de glucose- en vetzurenspiegels op peil in het bloed.

“Met een gewicht van wel 1,5 kilo en 20% van ons zuurstofverbruik is de lever, op de huid na, het meest actieve en op de hersenen na het meest veelzijdige orgaan"

De Chinese orgaanklok. Wat uw organen u vertellen

Onze organen werken 24/7 door. Ze kunnen geen pauze nemen. Op bepaalde uren gedurende de dag en nacht werken onze organen extra hard. Ook zijn ze volgens de Chinese kruidenkunde gekoppeld aan een emotie. De tijd waarop u wakker wordt in de nacht, kan iets zeggen over zowel uw mentale als uw emotionele gezondheid. Men gebruikt hier de Chinese orgaanklok voor. De lever is tussen 01.00-03.00 uur het meest actief. Hier vindt dan het diepste herstel van uw lever plaats. Bent u nog wakker op dit tijdstip, dan wordt dit herstel verstoord en vertraagd. Wordt u wakker tussen of op deze tijdstippen, zegt men dat er sprake is van onverwerkte emoties.

Chinese orgaanklokChinese orgaanklok

Zo staat de lever voor woede en frustratie. Het spreekwoord ‘iets op de lever hebben’, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Omdat het niet in balans is, moet het orgaan hard aan het werk. Hier kunt u onrustig of zelfs wakker van worden. Tussen 13.00 en 15.00 uur is de lever overigens op zijn zwakst. U kunt de klok erop gelijk zetten!

Ondersteuning voor de lever met voeding, supplementen en leefstijl

Het is dus geen overbodige luxe om wat extra aandacht en ondersteuning aan de lever te geven. Er zijn verschillende supplementen die leverondersteunende functies hebben. Ook kunt u op uw voeding letten en uw leefstijl. Op deze manier kunnen we onze organen een handje helpen, versterken en reinigen.

Artisjok: gunstig effect op de reinigende werking van de lever*

Vrouw met artisjok in haar handenVrouw met artisjok in haar handen

Heeft u wel eens artisjok in de keuken gebruikt? Er zijn tal van lekkere recepten met artisjok. De artisjok is heerlijk in Italiaanse gerechten, of om gewoon gestoomd te eten met een yoghurt-knoflooksausje. Deze bloem is niet alleen een delicatesse, maar heeft ook leverondersteunende eigenschappen. Artisjok ondersteunt de reinigende werking van de lever* en draagt bij aan een normale spijsvertering* .

Chlorella: ondersteunt de lever- en galreiniging

Dit kleine algje is een ongelofelijke bron van voedingsstoffen. Chlorella bevat op vitamine D na alle vitamines, verschillende mineralen, vezels, essentiële aminozurenenzymen, eiwitten, chlorofyl en verschillende carotenoïden. Chlorella heeft de bijzondere eigenschap dat het zich aan zware metalen bindt, die op deze manier het lichaam veilig via de normale spijsvertering kunnen verlaten. Bovendien ondersteunt het de lever- en galreiniging*. U begrijpt dus dat dit algje een onmisbaar ingrediënt is voor uw grote voorjaarsschoonmaak!

“Het poeder van kurkuma is diepgeel en geeft veel kleur aan gerechten’'

Kurkuma: de gele wortel met diverse gezondheidsvoordelen

De geelwortel, kurkuma (Curcuma Longa) doet zijn Nederlandse naam eer aan. Kurkumapoeder is diepgeel en geeft veel kleur aan gerechten. Buiten dat het een bekende smaakmaker is in de keuken, heeft de wortel diverse gezondheidsvoordelen. Zo heeft hij een positieve invloed op de lever*, is goed voor de galblaas* en helpt de spijsvertering*. 

Mariadistel: ondersteunt de lever- en galfunctie*

Mariadistel is een vrij bekend kruid dat vaak ingezet wordt voor de lever. Er is veel onderzoek naar gedaan. Zo werd het kruid al in de achttiende eeuw als leverondersteunend kruid gebruikt! Mariadistel bevat silymarine. Silymarine is een krachtige antioxidant. Mariadistel heeft een positieve invloed op de lever* en ondersteunt diens reinigende werking*. Verder bevat mariadistel onder meer flavonoïden, saponinen en fytosterolen. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Voeding voor de lever vanuit de Chinese kruidenkunde 

Ingrediënten voor een leverdetoxIngrediënten voor een leverdetox

De lente is het seizoen voor bloei en groei. We kunnen dingen die we niet meer nodig hebben loslaten en ruimte maken voor nieuwe dingen die ons ‘voeden’. In de lente consumeren we veelal lichtere voedingsmiddelen en zuiveren we het lichaam van de overtollige vetten en zwaardere voedingsmiddelen die we in de winter tot ons namen. Er zijn tal van geschikte voedingsstoffen, seizoensfruit en -groente die de lever ondersteunen en helpen het lichaam te reinigen zodat we fit de lente in kunnen gaan. 

U kunt eens proberen om 2 weken lang een stop in te lassen of flink te minderen met producten zoals koffie, alcoholische dranken, cola, scherpe kruiden en specerijen. Laat ook vooral zoutrijke producten zoals gerookt vlees, zoutjes, kant-en-klare sauzen en soep en frituursnacks staan. Zo kunt u uw lever bewust een pauze geven.

‘’Eet volop leverondersteunende voeding zoals chlorofylrijke groenten, donkergroene bladgroente zoals spinazie, boerenkool, andijvie, pak choy en spruiten''

Leverondersteunende en -versterkende voedingsmiddelen

Eet volop leverondersteunende voeding zoals chlorofylrijke groente, donkergroene bladgroente zoals spinazie, boerenkool, andijvie, pak choy en spruiten. Gefermenteerde groenten zoals zuurkool en augurken en zure fruitsoorten zijn ook ondersteunend. Eet veel zure appels, aalbessen en ananas, sinaasappels, citroen (water), kiwi en rabarber en gebruik kruiden zoals basilicum, venkel, marjolein, rozemarijn, karwij, dille, laurier, peterselie, kurkuma, gember, zwarte peper, mierikswortel, munt, citroenmelisse en engelwortel.

Groene groenteGroene groente

Drink lekker veel thee gemaakt van hibiscus, melisseblad, rozenbottel en citroen. Dagelijks groene smoothies op basis van water, met veel groene bladgroente en bijvoorbeeld appel en gember doen het ook erg goed.

Meer tips die ondersteunend zijn voor de lever

Leverkruik

Om de werking van de lever te ondersteunen, kunt u een half uur per dag gaan liggen met een warme kruik op de plek van de lever. Door de warmte wordt de lever gestimuleerd. De beste tijd om dit te doen, is tussen 13.00 en 15.00 uur 's middags. Drink nadien goed water om de afvalstoffen af te voeren. 

Ayurvedische heetwaterkuur

Dit is de goedkoopste leverondersteuning die er is. U heeft namelijk alleen maar gekookt water en een thermoskan nodig. Het is de bedoeling dat u in de ochtend een liter water kookt en dit 20 minuten laat doorkoken. Schenk het kokende water in een thermoskan. Drink gedurende de dag kleine slokjes zo heet mogelijk water. Zorg ervoor dat u het water voor 13.00 uur heeft opgedronken. Dit doet u 5 dagen achtereen, dan 2 dagen niet. Houd dit 2 weken vol. Tijdens de kuur eet en drinkt u verder volgens u normale, gezonde voedingspatroon.

Mediteren

Mediteren stelt ons in staat ruimte te geven aan waar we normaal voor weglopen of wat we (onbewust) proberen te ontwijken of te onderdrukken. Neem een moment voor uzelf en ga met een rechte rug zitten. Plaats u handen op de plek van de lever. Adem een aantal keer diep in en uit richting lever. Volg daarna een aantal minuten uw ademhaling en ontspan hierin. U zult merken dat er gedachten of misschien wel gevoelens aan de oppervlakte komen. Houd de aandacht en focus bij de ademhaling en ontspanning. Zet eventueel een timer voor 5 of 10 minuten. 

Gebruik een leversupplement

Bij vitaminesperpost.nl bieden wij verschillende uitgebalanceerde formules voor de lever aan. Zo is er Detox Plus, Detox Lever en Leverformule Pro

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over leverondersteunende supplementen of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).