Mariadistel: antioxidant voor de lever Mariadistel: antioxidant voor de lever

Als sierplant wordt mariadistel niet enorm gewaardeerd maar in de volkskruidenkunde neemt de plant een belangrijke plek in. Mariadistel bevat namelijk de bijzondere stof silymarine, die bekendstaat als antioxidant voor de lever.

 

Wat is mariadistel?

Veld met mariadistelMariadistel staat ook wel onder de namen Silybum marianum en milk thistle bekend. De eenjarige statige distel uit de Composietenfamilie (Asteraceae) kan tot anderhalve meter hoog worden en heeft een groenglanzend blad met een witte tekening. Omdat het een eenjarige plant is, moet hij elk jaar opnieuw worden gezaaid. Oorspronkelijk komt Mariadistel uit Zuid-Europa. In 1879 brachten de kolonisten de plant echter naar Noord-Amerika.

“Aan deze legende dankt de plant dus zijn naam”

Waarom zit de naam Maria in mariadistel?

Het woord mariadistel spreekt tot de verbeelding. Waarom zit de naam Maria er bijvoorbeeld in? Hierover doet een middeleeuws verhaal de ronde. De witte aderen en vlekken die op de bladeren staan getekend, zouden een afdruk zijn van de gemorste druppels melk van de heilige maagd Maria die langs de bladeren naar beneden druipt. Daarom treffen we Maria ook aan in de Latijnse benaming: marianum. Aan deze legende dankt de plant dus zijn naam.

“De belangrijkste stof is silymarine”

Wat zit er in mariadistel?

MariadistelMariadistel zit boordevol fijne stoffen. U kunt onder meer denken aan flavonen, etherische olie, bitterstoffen en slijmstoffen, tyramine, histamine, fumaarzuur, vette olie en albumine. De belangrijkste stof is echter silymarine. Dit is een krachtige antioxidant*. Silymarine stimuleert de lever bij het natuurlijke ontgiftingsproces en ondersteunt op die manier de leverfunctie*. De stof bevindt zich alleen in de zaden, dus zonder de pluisjes. Silymarine is ook weer een verzamelnaam voor silydianine, silycristine en silybine. In de silymarine in mariadistel treffen we vooral silybine aan. Silymarine is in staat om diverse minder goede stoffen te neutraliseren. In China en Japan wordt de mariadistel overigens niet zoveel gebruikt als het in het westen. In die regio geeft men de voorkeur aan gember, zoethout en geelwortel (kurkuma) ter ondersteuning van de leverfunctie.

“De bladeren werden als spinazie bereid”

Mariadsitel in de keukenMariadistel in de keuken

In authentieke Engelse tuinen werd mariadistel als moesplant gezaaid om als voeding te fungeren. Het is namelijk ook een veelzijdige culinaire plant. Van bijna alle delen van de plant kon men iets smakelijks maken. Zo zijn de jonge uitlopers geschikt om te weken en daarna te koken. Ze werden vervolgens als asperges gegeten. Ook werd in het vroege voorjaar een salade van de jonge blaadjes gemaakt of men bereidde de bladeren als spinazie. De wortels moeten een nacht weken om de bitterheid te verwijderen. Daarna kunnen ze worden gekookt en als schorseneren worden gegeven. De bloemen worden net als artisjokken gekookt en gegeten. Tenslotte werden de zaden gedroogd en geroosterd. Vervolgens dienden ze als goedkope vervanger voor koffie.

“Net als mariadistel is artisjok goed voor de lever”

Mariadistel als voedingssupplement

U kunt bij vitaminesperpost.nl terecht voor het supplement Mariadistel Plus. We hebben artisjok extract aan de capsules toegevoegd. Artisjok (Cynara scolymus L.) is een plant uit het gebied rond de Middellandse Zee. De bladeren van de gesloten bloemknoppen zijn een delicatesse en worden als groente gegeten. Deze bladeren bevatten veel antioxidanten. Net als mariadistel is artisjok goed voor de lever. Bovendien bevordert het de spijsvertering. De capsules zijn vegetarisch en volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. In ons blog ‘5 voedingsstoffen voor het versterken van de lever’ kunt u meer lezen over supplementen die de lever ondersteunen.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Contact of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op tel. +31(0)75-612 1247 (lokaal tarief).