De lever en de nieren zijn belangrijke organen in ons lichaam die samenwerken bij het verwerken, omzetten en verwijderen van (afval)stoffen. De lever is een groot, roodbruin orgaan en weegt bij een gemiddelde volwassene ongeveer 1-1.5 kilo. Het dikke gedeelte zit aan de rechterkant en loopt in een stompe punt uit in de linker bovenbuik. LiverDe galblaas zit onder de lever, samen met een gedeelte van de pancreas en de darmen. Deze organen werken samen bij de verwerking van voedsel, waarna het wordt omgezet in energie. De hoofdtaak van de lever is om het bloed uit het spijsverteringskanaal te filteren. De lever verwijdert schadelijke stoffen en zet geneesmiddelen om. Tegelijkertijd geeft de galblaas gal af om vetstoffen te verwerken. Ook maakt de lever eiwitten aan die een rol spelen bij de bloedstolling. De belangrijkste taken van de lever zijn:

 

 1. Het onschadelijk maken, verwerken en/of verwijderen van afvalstoffen;

 2. Het omzetten, verwerken of opslaan van vet en suikers;

 3. Het produceren van functionele eiwitten.

 

Wat doet lever met alcohol?

Nederland is een echt alcohol land en het drinken van alcohol is volledig sociaal geaccepteerd. Maar wat is eigenlijk het effect van het drinken van alcohol en hoe lang blijft alcohol actief? De lever breekt ruim 95% van alle alcohol af en de overige 5 % verlaat het lichaam via de urine, adem en zweet. De lever doet 1 á 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol.

 

White wineFeiten over alcohol:

 • alcohol komt via de maag in de bloedbaan;
 • de lever doet gemiddeld anderhalf uur over de verwerking van een glas alcohol;
 • het effect op het bewustzijn komt door de aanwezigheid van alcohol in het bloed en de lichaamsweefsels;
 • alcohol kan worden gevonden in het bloed, in de urine en zelfs in de adem.

 

Hoe lever ontvetten?

Een lever die minder goed functioneert, is meestal een lever die omgeven is door te veel orgaanvet (ook wel visceraal- of buikvet genoemd). Een vervette lever verkleurt van roodbruin naar gelig. Er zijn twee oorzaken waardoor een vervette lever kan ontstaan; de eerste oorzaak is het drinken van teveel alcohol en de tweede oorzaak is het eten van te veel, door de voedingsindustrie of snackbar, bewerkt voedsel.

 

WandelenEen lever die te veel vet bevat, functioneert minder goed dan een schone, slanke lever. Gelukkig is het een orgaan dat zichzelf goed kan herstellen en dat goed reageert op aanpassingen in het voedingspatroon en leefstijl. Meer bewegen (elke avond na het eten een blokje om is ook beweging!) en een gezond voedingspatroon zorgen ervoor dat de lever weer slank en fit wordt.

 

Hoe lever herstellen?

Iedereen heeft wel eens een periode dat er te lang ‘verkeerd’ wordt gegeten; te veel, te vet en te zoet. Als er dan ook nog een flinke hoeveelheid alcohol aan wordt toegevoegd, heeft de lever het zwaar te verduren. Het kan daarom dan ook helemaal geen kwaad de lever minstens één keer per jaar te verwennen met ondersteunende stoffen en goed te kijken naar de voedingsstoffen waar onze lever blij van wordt.

 

Het is natuurlijk geen nieuws, maar alle aspecten van ons lichaam varen wel bij ‘natuurlijke voeding’. Daarmee wordt voeding bedoeld die niet is bewerkt door de voedingsindustrie. Biologische producten zijn het best omdat die een minimale hoeveelheid chemische stoffen bevat die de lever en de nieren anders opnieuw belasten.

 

Lees de etiketten

In bewerkt voedsel zitten veel stoffen die niet zo fijn zijn voor de lever. Te veel zout, suiker, verzadigd vet en onnatuurlijke kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen willen we zo min mogelijk binnen krijgen. Lees daarom de etiketten en zoek op internet op wat het is.

 

Lever herstellen voeding:

 • Verse groenten. Probeer op een dag zoveel mogelijk groenten binnen te krijgen (neem een salade mee als lunch, dat vormt al de helft van de hoeveelheid groenten) en een paar stukken fruit.

 

 • Snoep. Trek in snoep in de middag? Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten.

 

 • Bittere groenten. Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groenten als snijbiet, spinazie en rucola maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.

  Lemon

 

 • Fruit. Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever zijn grapefruit en citroenen.

 

 • Hoogwaardige vetstoffen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3. We vinden het in ongebrande noten, in vette vis zoals ansjovis, sardientjes, zoute haring, makreel, paling en zalm en in koudgeperste, plantaardige oliën.

 

Voedingsstoffen om de lever te ondersteunen

Er zijn een aantal supplementen die onze lever in de watten leggen en die ondersteuning bieden aan het versterken van één van onze meest hardwerkende organen.

 

De beste voedingsstoffen die in aanmerking komen als het gaat om het versterken van de lever zijn:
 

 1. Mariadistel. Mariadistel is een stekelige plant met dikke groen-witte bladeren. Als ze bloeit, komen er oud-roze bloemen aan en later veranderen die bloemhoofdjes in pluizenbollen waarin zwarte zaden zitten. Deze zwarte zaden bevatten silymarine, een krachtige antioxidant. Mariadistel wordt al heel lang gebruikt als natuurlijk middel om de leverreiniging te ondersteunen.

 2. Kurkuma. Kurkuma of geelwortel biedt vele gezondheidsvoordelen, maar een belangrijk voordeel is dat hij versterking biedt aan onze lever.

 3. In ‘Detox Lever’ zit een mooie combinatie van plantaardige stoffen en aminozuren die een gunstige werking hebben op de lever: mariadistel, L-glutahion, N-acetyl-cysteine (NAC), Druivenpit-extract, Paardebloem, Schisandra (fruit), Kruiden/enzymenmix (artisjok-blad, bietenextract, frambozenblad, pancreatine), L-carnitine, Scuttelaria, Zuurbes, Kurkuma en L-Methionine.

  Paardenbloem
 4. Paardenbloem. Paardebloem is een bittere plant. Zowel de bloemen als de (liefst jonge) bladeren kunnen worden gegeten en worden verwerkt in een stamppot of in een salade.

 5. Artisjok. Artisjok behoort ook tot de bittere groenten en staat al van oudsher bekend om de lever versterkende eigenschappen.