5 supplementen voor ondersteuning van de lever Artisjokken

De lever en de nieren zijn belangrijke organen in ons lichaam. Ze werken samenbij het verwerken, omzetten en verwijderen van (afval)stoffen.

Waar zitten de lever en nieren?

De lever is een groot, roodbruin orgaan en weegt bij een gemiddelde volwassene ongeveer 1-1,5 kilo. Het dikke gedeelte zit aan de rechterkant en loopt in een stompe punt uit in de linker bovenbuik. De galblaas zit onder de lever, samen met een gedeelte van de pancreas en de darmen. Deze organen werken samen bij de verwerking van voedsel. Dit wordt vervolgens omgezet in energie. De hoofdtaak van de lever is om het bloed uit het spijsverteringskanaal te filteren.

De leverDe lever

De lever verwijdert schadelijke stoffen en zet geneesmiddelen om. Tegelijkertijd geeft de galblaas gal af om vetstoffen te verwerken. Ook maakt de lever eiwitten aan die een rol spelen bij de bloedstolling.

De belangrijkste taken van de lever zijn:

  • Het onschadelijk maken, verwerken en/of verwijderen van afvalstoffen
  • Het omzetten, verwerken of opslaan van vet en suikers
  • Het produceren van functionele eiwitten

"De lever doet 1 à 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol"

Wat doet de lever met alcohol?

Nederland is een echt alcoholland en het drinken van alcohol is volledig sociaal geaccepteerd. Maar wat is eigenlijk het effect van het drinken van alcohol? Hoe lang blijft alcohol actief? De lever breekt ruim 95% van alle alcohol af. De overige 5% verlaat het lichaam via de urine, adem en zweet. De lever doet 1 à 1,5 uur over de afbraak van 1 standaardglas alcohol

Feiten over alcohol

Glas wijnGlas wijn
  • Alcohol komt via de maag in de bloedbaan
  • De lever doet gemiddeld 1,5 uur over de verwerking van een glas alcohol
  • Het effect op het bewustzijn komt door de aanwezigheid van alcohol in het bloed en de lichaamsweefsels
  • Alcohol kan in het bloed, in de urine en zelfs in de adem worden gevonden

"Gelukkig is de lever een orgaan dat zichzelf goed kan herstellen"

Hoe kunnen we de lever ontvetten?

Een stukje wandelen is gezondEen stukje wandelen is gezond

Een lever die minder goed functioneert, is meestal een lever die is omgeven door te veel orgaanvet (ook wel visceraal vet of buikvet genoemd). Een vervette lever verkleurt van roodbruin naar gelig. Er zijn twee oorzaken waardoor een vervette lever kan ontstaan. De eerste oorzaak is het drinken van teveel alcohol. De tweede oorzaak is het eten van teveel door de voedingsindustrie of snackbar bewerkt voedsel.

Een lever die te veel vet bevat, functioneert minder goed dan een schone, slanke lever. Gelukkig is het een orgaan dat zichzelf goed kan herstellen en dat goed reageert op aanpassingen in het voedingspatroon en leefstijl. Meer bewegen (elke avond na het eten een blokje om is ook beweging!) en een gezond voedingspatroon zorgen ervoor dat de lever weer slank en fit wordt.

"Het kan geen kwaad de lever minstens één keer per jaar te verwennen met ondersteunende stoffen"

Hoe kunnen we de lever herstellen?

Iedereen heeft wel eens een periode dat er te lang ‘verkeerd’ wordt gegeten: te veel, te vet en te zoet. Als er dan ook nog een flinke hoeveelheid alcohol aan wordt toegevoegd, heeft de lever het zwaar te verduren. Het kan daarom dan ook helemaal geen kwaad de lever minstens één keer per jaar te verwennen met ondersteunende stoffen en goed te kijken naar de voedingsstoffen waar onze lever blij van wordt.

Dat is natuurlijk geen nieuws. Ons hele lichaam vaart wel bij natuurlijke voeding. Daarmee wordt voeding bedoeld die niet door de voedingsindustrie is bewerkt. Biologische producten zijn het best omdat deze een minimale hoeveelheid chemische stoffen bevatten zodat de lever en de nieren niet opnieuw worden belast.

"Lees de productetiketten en zoek op internet wat ze betekenen"

Lees de etiketten

In bewerkt voedsel zitten veel stoffen die niet zo fijn zijn voor de lever. We willen immers zo min mogelijk zout, suiker, verzadigd vet en onnatuurlijke kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen binnen krijgen. Lees daarom de etiketten en zoek op internet wat ze betekenen.

Met welke voeding kunnen we de lever herstellen?

Verse groente

Probeer elke dag zoveel mogelijk (verse) groente en een paar stukken fruit te eten. Neem bijvoorbeeld een salade of soep mee als lunch. Dat vormt al een groot deel van de hoeveelheid gewenste groente.

Gedroogd fruit

Trek in snoep in de middag? Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten.

Verse citroenenVerse citroenen

Bittere groenten

Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groente als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.

Fruit

Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen.

Hoogwaardige vetstoffen

Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3. We vinden deze in ongebrande noten, in vette vis zoals ansjovis, sardientjes, zoute haring, makreel, paling en zalm en in koudgeperste, plantaardige oliën.

"Mariadistel wordt al heel lang gebruikt als natuurlijk middel om de leverreiniging mee te ondersteunen"

Voedingsstoffen om de lever te ondersteunen

Er is een aantal supplementen dat onze lever in de watten legt en dat ondersteuning biedt aan een van onze meest hardwerkende organen.

De vijf beste voedingsstoffen om de lever te ondersteunen:

1. Mariadistel. Mariadistel is een stekelige plant met dikke groen-witte bladeren. Als ze bloeit, komen er oud-roze bloemen aan. Later veranderen die bloemhoofdjes in pluizenbollen waarin  zaden zitten. Deze zaden bevatten silymarine. Dit is een krachtige antioxidant. Mariadistel wordt al heel lang gebruikt als natuurlijk middel om de leverreiniging mee te ondersteunen*.

MariadistelMariadistel

2. Kurkuma. Kurkuma of geelwortel biedt vele gezondheidsvoordelen. Een belangrijk voordeel is dat het bijdraagt aan de instandhouding van onze normale leverfunctie*.

3 In Detox Lever zit een mooie combinatie van plantaardige stoffen en aminozuren die een positieve invloed hebben op de lever*: mariadistel, L-acetyl Glutathion, N-acetyl-cysteine (NAC), druivenpit, paardenbloem, schisandra (fruit), kruiden/enzymenmix (artisjokblad, bietenextract, frambozenblad, pancreatine), L-carnitine, scuttelaria, zuurbes, kurkuma en L-methionine.

4. Paardenbloem. Paardenbloem is een bittere plant. Zowel de bloemen als de (liefst jonge) bladeren kunnen worden gegeten en in een stamppot of in een salade worden verwerkt. Paardenbloem heeft een positieve invloed op lever en galblaas*. 

5. Artisjok. Artisjok behoort ook tot de bittere groente. Het staat al van oudsher bekend om de leverondersteunende eigenschappen*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan supplementen waarmee u uw gezondheid kunt ondersteunen. Heeft een specifieke vraag over een product of wilt u hulp bij het maken van een keuze? Onze medewerkers zijn telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.