Avondje drinken? Zo bereidt u zich voor! Proosten met een glas champagne

Een groot deel van de Nederlanders is niet vies van een alcoholisch drankje. Een glühweintje hier, een likeurtje daar. Voor u het weet, heeft u iets te veel alcoholische versnaperingen achterover geslagen en moet u de volgende ochtend op de blaren zitten. Wat kunt u doen om ‘the day after’ wat draaglijker te maken? En hoe kunt u uw lever een handje helpen?

Wat is alcohol?

Alcohol is een van 's werelds favoriete bedwelmende middelen. In Nederland drinkt 8 op de 10 volwassenen wel eens alcohol. Maar wat is alcohol eigenlijk? Wat wij alcohol noemen, is eigenlijk ethanol of ethylalcohol. Het is het hoofdbestanddeel van een breed scala aan sociale drankjes. De stof is helder, kleurloos en smaakloos en lost goed op in water. Het wordt gemakkelijk in het bloed opgenomen en snel door het lichaam verspreid. Alcohol is een neuroactieve stof die onze perceptie en onze stemming kan veranderen.

Het ethanolmolecuulHet ethanolmolecuul

De stof is behoorlijk rijk aan energie. Een gram alcohol (een glas wijn bevat 10 gram) levert 7 calorieën op. In vergelijking met andere bronnen van calorieën (koolhydraten, eiwitten en vezels) heeft alcohol een uniek metabool patroon. Veelvuldig gebruik van alcohol maakt namelijk niet altijd dik, de ‘lege’ calorieën in alcohol leveren namelijk wel energie maar hebben geen voedingswaarde. Als alcohol nog de enige voedingsbron is en er geen vast voedsel meer wordt gegeten, worden mensen op den duur erg mager.

"Alcohol onderdrukt ons centrale zenuwstelsel”

Wat is het effect van alcohol op ons lichaam?

Blije vrouw danst in de woonkamerBlije vrouw danst in de woonkamer

Als u wel eens alcohol drinkt, heeft u waarschijnlijk enige ervaring met de effecten. U voelt de impact van alcohol op uw lichaam weliswaar meestal niet meteen maar deze begint al zodra u de eerste slok neemt. Na slechts één drankje kunt u zich losser voelen en ervaart u minder remming. Dit komt omdat alcohol een dempende werking op ons centrale zenuwstelsel heeft. Het vertraagt de snelheid waarmee onze cellen onderling communiceren en onderdrukt daarmee emoties van angst en vrees. Hello Dutch courage!

Helaas zijn de effecten van alcohol niet alleen maar dolle pret. Uw polsslag en ademhaling versnellen, uw smaak, reuk- en gezichtsvermogen gaan achteruit en ook uw eetlust neemt toe. Na enkele uren treden ook effecten van uitdroging op, afhankelijk van wat u drinkt en of u tussendoor water drinkt.

“Bij de afbraak van alcohol ontstaat aceetaldehyde dat schadelijker is dan alcohol zelf”

De lever en de afbraak van alcohol

De lever speelt een belangrijke rol in het afbreken van verschillende afvalstoffen en dus ook bij de afbraak van alcohol. Onze lever breekt met 90-95% het grootste gedeelte van alle alcohol in het lichaam af. De overige 5-10% verlaat ons lichaam via de adem, urine en zweet. Per standaardglas alcohol heeft de lever 1,5 uur nodig om het af te breken en uit het lichaam te verwijderen. Ieder glas is 1,5 uur extra.

De leverDe lever

Dat betekent dat een hoeveelheid van meer dan 6 drankjes, genuttigd tussen 00:00 en 03:00 uur, bij het opstaan om 08:00 uur nog niet geheel uit het lichaam verdwenen is. Hoe lang dit precies duurt, verschilt per persoon. Bij de afbraak van alcohol ontstaat een stof die schadelijker is dan alcohol zelf: aceetaldehyde.

Deze toxische stof tast onze levercellen aan en kan op lange termijn voor vervetting zorgen. Een lever die teveel vet bevat, functioneert minder goed. Gelukkig kan dit orgaan zichzelf herstellen en kunt u met kleine leefstijlaanpassingen al verschil maken. Verderop in dit blog vertellen we u hoe u uw lever kunt ondersteunen ten tijde van toxische belasting.

"Onze spijsvertering heeft veel vocht nodig om goed te kunnen werken”

Alcohol en de spijsvertering

Vrouw met buikpijnVrouw met buikpijn

Wist u dat alcohol ook invloed heeft op onze spijsvertering? We vertellen u hoe dat zit. Onze spijsvertering heeft veel vocht nodig om goed te kunnen werken. Alcohol zorgt ervoor dat we meer vocht verliezen, omdat we vaker plassen of meer transpireren. In zijn reis door het lichaam komt alcohol direct in aanraking met onze spijsverteringsorganenen. De vurige werking van alcohol heeft een negatieve invloed op ons maagslijmvlies. Een slecht functionerend maagvlies kan uiteenlopende gevolgen hebben. Eén daarvan is een verminderde opname van vitamines en mineralen.

“Na het drinken van alcohol moet het lichaam extra hard werken om de onderdrukking van prikkels te compenseren”

Alcohol berooft ons lichaam van vitamines en mineralen

Als u stevig drinkt, kan dit de opname van belangrijke vitamines en mineralen verhinderen.

Vitamine B-complex

Met name de B-vitamines zijn bijzonder gevoelig voor alcoholgebruik. B-complex omvat de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12. Met name de opname van vitamine B1 (thiamine) in het lichaam wordt geremd. Daarnaast vindt een verhoogde uitscheiding van deze vitamine plaats via de urine. Om die reden krijgen stevige drinkers vaak vitamine B1 voorgeschreven.

Neurotransmitters Neurotransmitters

Vitamine C

Ook van vitamine C is bekend dat deze bij overmatig drinken minder goed wordt opgenomen en sneller wordt uitgescheiden. Het lichaam verbruikt ook meer vitamine C omdat het met man en macht probeert om de schadelijke afbraakproducten van alcohol het lichaam uit te werken.

Magnesium

Alcohol is van directe invloed op de neurotransmitters in onze hersenen. Neurotransmitters zijn ‘boodschapperstofjes’ die signalen vanuit zenuwcellen doorsturen naar onze spieren, klieren en andere zenuwen. Voorbeelden van neurotransmitters zijn: adrenaline, dopamine, serotonine, oxytocine, GABA en glutamaat.

Zoals we u eerder vertelden, heeft alcohol een dempende werking op ons zenuwstelsel. Na het drinken van alcohol moet het lichaam dus extra hard werken om de onderdrukking van alle prikkels te compenseren. Dit gaat ten koste van de hoeveelheid magnesium in ons lichaam.

"Neem ‘the day after’ voldoende rust”

Een avondje drinken: zo bereidt u zich voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook met een avondje drinken. Natuurlijk is géén alcohol drinken de gezondste optie, maar als u toch besluit om een glaasje (of meer) alcohol te nuttigen, kunt u hier rekening mee houden:

Zorg voor een volle maag

Voordat u aan uw feestelijke avond begint, kunt u het best zorgen voor een stevige bodem. Het voedsel in uw maag zorgt er namelijk voor dat de alcohol langzamer en gelijkmatiger in uw bloed wordt opgenomen. Zo raakt u minder snel onder invloed en keldert uw bloedsuikerspiegel niet zo snel.

Drink tussendoor voldoende water 

Door een rondje alcohol af te wisselen met een rondje water drinkt u automatisch minder alcohol en houdt u uw vochtbalans op peil. Hierdoor blijft u de volgende ochtend een hoop ellende gespaard. 

Probeer voldoende slaapuren te maken 

Op een avondje drinken, schiet voldoende slaap er vaak bij in. Voldoende slaap en ontspanning zijn echter essentieel zijn om lichamelijk te herstellen. Probeer 7 tot 9 uur te slapen en neem ‘the day after’ voldoende rust. 

Neem na een avondje drinken wat extra magnesium, B-complex en vitamine C in 

Toch iets te diep in het glaasje gekeken? Vul uw vitamine C, B-vitamines en magnesium aan. Behalve gezond en gevarieerd eten met volop verse groente en fruit kunt u deze essentiële voedingsstoffen ook middels een supplement binnenkrijgen.

Gebruik een kurkuma supplement

Kurkuma is een van de meest gewaardeerde kruiden ter wereld. En niet geheel zonder reden. Uit de gemalen wortel van de Curcuma longa worden curcuminoïden gewonnen. Curcuminoïden zijn krachtige stoffen die goed zijn voor de galfunctie* en een positieve invloed hebben op onze lever*. Curcumine wordt niet goed door ons lichaam opgenomen.

KurkumaKurkuma

Om profijt te hebben van dit heilzame kruid kunt u daarom het best voor een supplement kiezen waar BioPerine ofwel zwartepeperextract aan toegevoegd is.

Ondersteun uw lever met Dihydromyricetine

Zoals we we u eerder in dit blog vertelden, neemt met name onze lever de zware taak op om alcohol in ons lichaam af te breken. U kunt uw lever een handje helpen door het te ondersteunen met onze Dihydromyricetine. Dihydromyricetine (DHM) is een organische verbinding die ook wel Ampelopsin wordt genoemd. Ons dihydromyricetine-supplement bevat het plantaardige extract van mariadistel (Silybum marianum). Van deze plant is bekend is dat deze de reinigende werking van de lever ondersteunt*. Neem 30 minuten voorafgaand aan een avondje drinken 1 capsule in. 

Innovatieve formule voor een normale leverfunctie

Onze Leverformule Pro is een innovatieve formule speciaal om de normale leverfunctie in stand te houden. Het supplement bevat extract van twee leverminnende planten: de mariadistel en de artisjok. Van deze twee planten is bekend dat ze goed zijn voor de lever en de galfunctie*. Naast deze plantenextracten zijn aan de formule nog twee stoffen toegevoegd: 250 mg TUDCA en 250 mg N-Acetyl-Cysteine (NAC). Deze twee stoffen in de Lever Formule Pro vormen een mooie aanvulling op de plantaardige extracten.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende. 

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de invloed van alcohol op onze vitamine -en mineralenhuishouding? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).