Met groene koffie schoon en fris het nieuwe jaar in Inheemse vrouwen op een koffieplantage

We komen alweer in de buurt van feestmaand december. In deze donkere maand laten we doorgaans de teugels vieren. En dat is helemaal niet erg, want samen eten en drinken is belangrijk voor ons geestelijk welzijn. Om de fysieke schade te beperken, kunnen we gebruik maken van Groene Koffie Plus.  

Groene Koffie Plus bevat bij uitstek ingrediënten om schoon en fris het nieuwe jaar in te gaan. Naast een gestandaardiseerd extract van groene koffiebonen, bevat het tevens groene thee- en artisjokextract. Maar we gaan van start met groene koffie. Wat is dat nou eigenlijk, want koffie is toch donkerbruin? Laten we beginnen bij het begin.

Veel mensen hadden een Douwe Egberts handmolen aan de muur hangen, waarmee ze handmatig een portie koffie konden vermalen. Dat werd dan opgevangen in een glazen bakje en met kokend water uit de fluitketel opgegoten tot een smakelijk bakje 'Hollandse koffie'.

"De koffie werd vroeger handmatig in gietijzeren koffiebranders gebrand"

Oude gietijzeren koffiebranderOude gietijzeren koffiebrander

Nog verder terug in de tijd, eind 1800 begin 1900, verkregen de (rijkere) mensen eindelijk fornuizen waarop ze konden koken. In de periode daarvoor kookten de mensen nog op een vuur(haard)plaats in een hoek in de keuken. De fornuizen hadden ijzeren ringen die eruit konden worden gehaald en waarin pannen en ketels van verschillend formaat werden geplaatst. Men had ook zware gietijzeren koffiebranders, waarin de ongebrande koffie op het vuur met een hendel werd rondgedraaid.

Hierdoor werden de koffiebonen gelijkmatig gebrand. Dergelijke fornuizen waarin men de brander kon laten zakken als er een ring werd verwijderd, zijn overigens nog steeds in Frankrijk te vinden.

"Groene koffiebonen zijn de zaden van de koffiebes"

Wat is een koffieboon eigenlijk? 

Koffiebonen zijn de pitten of zaden van de koffiebes. Maar eigenlijk is het niet eens een bes maar een steenvruchtje. De bessen groeien aan struiken van het plantengeslacht Coffea. Er bestaan ongeveer 60 verschillende koffieplanten, maar alleen vruchtjes die aan de struiken van de Coffea Arabica en de Coffea Canephora groeien, zijn geschikt om koffie van te zetten. De bonen die afkomstig zijn van de Coffea Arabica zijn wat milder van smaak en bevatten ook minder cafeïne.

Koffiebessen aan de struikKoffiebessen aan de struik

De koffiebessen groeien in een rijtje aan een tak. Het best zijn de bessen die rijp zijn (rood), maar niet overrijp. Dit bepaalt mede de smaak van de koffieboon. Evenals de manier waarop het vruchtje van de schil en het vruchtvlees wordt ontdaan, zodat de kale pit (koffieboon) overblijft. Groene koffiebonen zijn de zaden van de koffiebes. En net zoals talrijke andere pitten en zaden bevatten ze veel heilzame stoffen. 

Waarom groene koffiebonen gebruiken?

Ongebrande koffiebonen bevatten wel 800 stoffen, waaronder veel antioxidanten en veel stoffen die nog niet zijn geïdentificeerd. De bekendste zijn cafeïne, chlorogeenzuur en polyfenolen. 

 • Groene koffiebonen ondersteunen de reinigende werking van de lever* en zijn goed voor de nierfunctie en de urinewegen*

"Groene, ongebrande bonen zijn zo hard dat ze koffiemolens op termijn kapot maken"

Waarom een supplement nemen met groene koffiebonen?

Ongebrande, groene bonen in juten zakOngebrande, groene bonen in juten zak

Veel antioxidante stoffen verdwijnen door verhitting en ongebrande bonen zijn zo hard dat ze koffiemolens op termijn kapot maken. Zelf groene bonen malen, is daarom niet echt een optie. Daarnaast is een groene koffie-extract altijd geconcentreerder dan het oorspronkelijke product. Groene koffiebonen bevatten goede stoffen. Cafeïne is onder de meesten van ons wel bekend, maar van chlorogeenzuur hebben minder mensen gehoord.

In Groene Koffie Plus zijn aan het gestandaardiseerde groene bonenextract nog twee andere heilzame stoffen toegevoegd: groene thee-extract (Camellia sinensis), gestandaardiseerd op maar liefst 98% polyfenolen en 50% EGCG (epigallocatechine-3-gallaat) en artisjokextract (Cynara scolymus), dat is gestandaardiseerd op tenminste 5% cynarines. Het is een ester van cafeïnezuur en komt ook voor in bijvoorbeeld artisjok, brandnetel, valeriaan en sint-janskruid. Allemaal heilzame planten met een oeroude reputatie.

Lepel met ongemalen en gemalen groene bonenLepel met ongemalen en gemalen groene bonen

In groene (natuurlijke en ongebrande) koffiebonen varieert het gehalte aan deze stof tussen 5-8%. Het extract in onze Groene Koffie Plus bevat tenminste 50% chlorogeenzuur.

Waarom Groene Koffie Plus kopen bij vitaminesperpost.nl?

 • Groene thee bevat veel antioxidanten en polyfenolen. Het is goed voor het behoud van een gezonde huid*, ondersteunt de spijsvertering* en heeft een gunstige invloed op ouderdomsverschijnselen*.
 • Ook artisjok is een antioxidant*. Het helpt de spijsvertering* en ondersteunt de reinigende werking van de lever*.

Met deze zorgvuldig samengestelde mix van hoogwaardige inhoudsstoffen is het mogelijk op een relaxte manier weer schoon en opgeruimd aan het nieuwe jaar te beginnen. Begin er na de kerstdagen mee en laat het doorlopen in het nieuwe jaar tot het zakje op is. Het is natuurlijk helemaal fantastisch om groene koffie te combineren met dagelijkse, groene smoothies en andere goede voornemens. Hieronder alvast ter inspiratie een groene smoothie voor het nieuwe jaar.

*Evaluatie gezondheidsclaims zijn lopende.

Groene smoothie 2023

Groene smoothie 2023Groene smoothie 2023

Ingrediënten:

 • 3 perssinaasappels
 • 2 vitamine C capsules
 • 1 capsule Chlorofyl Plus
 • 3 dadels (uit de Marokkaanse of Turkse winkel)
 • 2 dessertlepels hennepzaad
 • 1 theelepel ongeraffineerde, biologische kokosolie
 • 2 handen biologische spinazie
 • ½ avocado of 1 banaan
 • 2 selderijstengels
 • hand platte peterselie
 • Gefilterd- of mineraalwater

Bereiding:

 • Pers de sinaasappels uit en doe het sap met het vruchtvlees in de blender. 
 • Snij de bleekselderij in grove stukken.
 • Doe hier de vitamine C en de chlorofyl bij en de overige (gewassen) ingrediënten.  
 • Zet de blender eerst een halve minuut op halve snelheid en als alles klein is nog een halve minuut op hoge snelheid. 
 • Check de dikte van de smoothie. Als het te dik is, voeg dan alleen nog water toe tot de consistentie prettig is.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen. Wilt u hulp bij het maken van een keuze of heeft u andere vragen? U kunt onze deskundige medewerkers van maandag t/m vrijdag tijdens kantoortijden bereiken via nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of u kunt gebruik maken van ons contactformulier.