Detox met voedingssupplementen en vasten Vrouw drink water uit bidon

Schoonmaken. Sommige mensen hebben er een ontzettende hekel aan en anderen kunnen er de hele dag mee bezig zijn. Een schoon huis geeft een rustig gevoel en een rustige geest. Vanuit troep is het lastig om nieuwe activiteiten en initiatieven te ontwikkelen. Iets wat leeg is, kan ergens mee worden gevuld. Iets wat vol is, is vol.

We worden doorlopend belast met ballast

Man met deodorantstickMan met deodorantstick

Met ons lichaam en onze geest is het niet anders. In de hectische maatschappij worden zowel onze geest als ons lichaam en geest doorlopend belast met stoffen in geestelijke of stoffelijke vorm. Denk daarbij aan geluiden, beelden, straling, geur, dampen, maar ook bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en zelfs metalen zoals aluminium vanuit deodorant en lood in vis.

Omdat ons lichaam hier dagelijks mee wordt verontreinigd, is er veel energie nodig om deze stoffen af te voeren. Indien deze stoffen niet kunnen worden afgevoerd, kan dit van invloed zijn op het interne communicatienetwerk van ons lichaam. Het is daarom van belang om onszelf regelmatig te reinigen van geestelijke en stoffelijke ballast.

"Reinigen is ook ‘doorspoelen’: drink tenminste 2 tot 3 liter vocht, bestaande uit water en/of kruidenthee zonder suiker"

Ondersteuning van de lever en de nieren

De lever is een belangrijk orgaan dat 24/7 is betrokken bij allerlei biochemische processen in ons lichaam. Als we ons lichaam willen reinigen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat onze lever sterk en gezond is. Er is een aantal kruiden en supplementen dat onze lever versterkt:

 • Detox Lever*
 • Mariadistel (Silybum marianum)*
 • Paardenbloem (Taraxacum officinale)*
 • Artisjok (Cynara scolymus)*

En ook de nieren kunnen worden ondersteund, voorafgaand aan een reinigingskuur:

 • Beredruif (Uva ursi)*
 • Echte guldenroede (Solidago virgaurea)*

"In een gereinigd lichaam kunnen de actieve stoffen uit de supplementen beter doen waarvoor ze zijn bedoeld"

De mensheid heeft een traditie van ‘reinigings- of vastenperiodes’

Wie op een positieve en opbouwende manier met voeding en voedingssupplementen aan de slag wil, doet er goed aan om voorafgaand een ‘grote schoonmaak’ van het lichaam te houden. Zo’n schoonmaak staat ook wel bekend onder het trendy woord ‘detoxen’. Door de eeuwen heen hebben mensen - meestal binnen een religieuze context - tenminste één keer per jaar een reinigings- of vastenperiode. Die valt meestal in het voor- of in het najaar.

Geestelijke reinigingGeestelijke reiniging

Binnen de islam kennen we het als ‘ramadan’, de vastenmaand die is genoemd naar de maand Ramadan. En binnen het katholicisme kennen we de veertig dagen durende vastenperiode die volgt op het carnaval. In een gereinigd lichaam kunnen de actieve stoffen uit de supplementen beter doen waarvoor ze zijn bedoeld. Maar hoe pakken we dit aan? Is het voldoende elke dag een vers glas selderijsap te drinken of moeten we het doelmatiger aanpakken. En hoe dan? Bij het reinigen of ‘detoxen’ kunnen we ons op twee zaken richten: de geest en het lichaam.

"Wie serieus gaat detoxen, doet er verstandig aan prikkels bewust te minimaliseren"

Detox van de geest: minder zintuiglijke prikkels

Mediterende vrouwMediterende vrouw

Met de komst van televisie, internet en als gevolg daarvan sociale mediaplatforms, wordt onze geest enorm geprikkeld. Ook de gewoonte om altijd geluid te horen door de hele dag door naar muziek te luisteren, vormt een constante prikkel voor onze zintuigen. Wie serieus aan de slag gaat met detoxen, doet er verstandig aan deze prikkels bewust te minimaliseren. Het is de bedoeling dat de hersenen en zintuigen gedurende een vooraf bepaalde periode zo min mogelijk worden geprikkeld:

 • Beperk het gebruik van internet en sociale media platforms
 • Minimaliseer het televisie kijken
 • Doe onderweg eens de ‘oortjes’ uit en probeer ook thuis uit hoe weldadig stilte kan zijn
 • Mediteer

"Groene klei neemt geweldig onzuiverheden op: inwendig én uitwendig"

Detox van het lichaam: klei en vasten

10 dagen groene klei

Het verdient aanbeveling om een detoxperiode vooraf te laten gaan door een tiendaagse periode waarbij elke dag een glas water met groene klei wordt gedronken. Gelijktijdig kunnen we dan beginnen met de bovenstaande kruiden en supplementen om de nieren en de lever te ondersteunen. Doe voor het groene kleiwater een dessertlepel groene klei in een glas water. Laat dit overnacht afgedekt voor een raam staan, roer het in de ochtend goed door en drink het glas in één keer leeg.

Groene kleiGroene klei

"Begin al voor de detox met het afbouwen van bepaalde voedingsmiddelen"

Groene smoothieGroene smoothie

10-daagse reinigingsperiode

 • 3 dagen ervoor geen dierlijke producten meer eten en de hoeveelheid verminderen.
 • Combineer de lichamelijke reiniging met de geestelijke reiniging.
 • De eigenlijke lichamelijke en geestelijke reiniging bestaat uit een vastenperiode van 7-10 dagen waarbij niets of heel weinig wordt gegeten, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. Als er al iets wordt gegeten, is dat bijvoorbeeld een klein bakje gekookte, bruine rijst (50 gram) met een paar stukjes gekookte groente zonder zout of kruiden. Over de gehele dag voldoende water en kruidenthee drinken.
 • Het is ook mogelijk de kleine hoeveelheid voedsel binnen de vastenperiode te vervangen door groene smoothie. Neem daar niet te veel van, maximaal 3/4 liter.
 • Verbreek de vastenperiode met een beetje fruit. In de 2 dagen na beëindiging van de periode langzaam de hoeveelheid voedsel weer opbouwen. Voorzichtig zijn met vet en dierlijke producten.

Tijdens het detoxen kan Detox Plus* goede ondersteuning bieden. U kunt ook overwegen daarnaast 1 tot 3 keer een hoge darmspoeling te doen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).