Groene thee voor de vetverbranding, onzin of niet? Groene thee voor de vetverbranding, onzin of niet?

De laatste jaren is groene thee razend populair geworden. De thee zou positieve effecten op de gezondheid hebben en een middel zijn om vet te verbranden. Groene thee kan niet alleen warm en koud worden gedronken. U kunt de thee ook in poedervorm innemen. Groene thee extract is tevens verkrijgbaar als supplement. Maar wat is groene thee eigenlijk en wat is het verschil met andere theesoorten? Is groene thee echt zo gezond? En werkt het echt als vetverbrander? In dit blog worden al deze vragen beantwoord.

 

Wat is thee?

Thee is een warme drank die van de gedroogde bladeren van de plant Camellia Sinensis wordt gemaakt. Na water is thee de populairste drank ter wereld. Er zijn verschillende soorten thee, geproduceerd met behulp van verschillende verwerkingsmethoden. De bekendste theesoorten zijn:

  • Zwarte thee
  • Groene thee
  • Witte thee 
  • Kruidenthee
Uitschenken van groene theeUitschenken van groene thee

Wat is het verschil tussen de diverse theesoorten?

Uitschenken van groene theeUitschenken van groene thee

Het verschil tussen de theesoorten zit 'm in de mate waarin de theebladeren zijn geoxideerd. Oxideren wil zeggen dat bepaalde stoffen in de theebladeren met zuurstof reageren. Hierdoor ontstaat een chemische reactie in de cellen van de theebladeren. Dit leidt ertoe dat de bladeren bruin kleuren. Zwarte thee wordt gemaakt van bladeren die volledig zijn geoxideerd, waardoor een donkere thee ontstaat. Groene thee wordt gemaakt van theebladeren die juist minimaal zijn geoxideerd. Hierdoor blijven de bladeren groen. Witte thee komt van de jongste, vrijwel onbewerkte, witte knoppen van de Camellia Sinensis en kruidenthee bestaat uit gedroogd fruit en/of gedroogde kruiden. Kruidenthee bevat meestal geen theebladeren.

Geschiedenis van groene thee

Theebladeren werden 5000 jaar geleden al in China gebruikt om op te kauwen. Later werden de groene theebladeren met gekookt water als thee gedronken. In de 16e en 17e eeuw maakte Europa kennis met groene thee. Vanaf 1980 doen wetenschappers onderzoek naar het belang van groene thee voor de gezondheid. De positieve invloed van groene thee wordt sindsdien steeds meer erkend. Hierdoor is de theesoort ook in Nederland steeds populairder geworden.

Is groene thee gezond?

Omdat oxidatie bij groene thee wordt tegengegaan, blijven de polyfenolen in de bladeren intact. Dit zijn antioxidanten die de belangrijkste stoffen in groene thee vormen. De belangrijkste polyfenolen in groene thee zijn tannines, catechines en epigallocatechinegallaat, oftewel EGCG. In hooggedoseerde groene thee supplementen wordt dan ook getracht deze gunstige stoffen in zo hoog mogelijke concentraties voor te laten komen. Of groene thee nu echt gezond is, wordt nog steeds onderzocht. Wat we in ieder geval weten, is dat antioxidanten onze lichaamscellen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Uit onderzoek is tevens gebleken dat groene thee gunstig is voor:

De vetverbranding. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom groene thee in Nederland de laatste jaren populair is geworden. Groene thee staat erom bekend dat het de vetverbranding in het lichaam helpt, waardoor groene thee kan helpen op gewicht te blijven*. Om deze reden wordt groene thee extract bijvoorbeeld ook toegevoegd aan afslanksupplementen. Bovendien bevat een kopje groene thee van 125 milliliter gemiddeld 30 milligram cafeïne, wat meer energie geeft, de alertheid bevordert en daarnaast goed is voor het concentratievermogen*.

Uitschenken van groene theeUitschenken van groene thee

De bloedsuikerspiegel. Uit onderzoek is gebleken dat groene thee de bloedsuikerspiegel in balans kan helpen houden*.

Het hart. De thee is goed voor het hart en de bloedvaten en kan bijdragen aan een verantwoord cholesterolgehalte*.

De ogen. De catechines in groene thee zijn goed voor het gezichtsvermogen en ondersteunen de conditie van de ogen*.

De spijsvertering. Groene thee ondersteunt de spijsvertering omdat het een goede darmflora bevordert en goed is voor de darmfunctie*.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA

Hoeveel groene thee per dag?

Uitschenken van groene theeUitschenken van groene thee

Hoeveel groene thee u per dag moet drinken om bovengenoemde gezondheidsvoordelen te verkrijgen, is niet bekend. De meeste onderzoeken zijn gebaseerd op drie tot vijf koppen per dag. Geadviseerd wordt om het water, nadat het gekookt is, af te laten koelen tot 80 graden en dan pas de groene thee toe te voegen. Als het water warmer is, verbrandt de groene thee namelijk, waardoor een bittere smaak ontstaat. U kunt de groene thee het beste 2 tot 4 minuten laten trekken voordat u 'm opdrinkt. Hoeveel groene thee supplementen u per dag kunt nemen, is afhankelijk van de dosering en staat vermeld bij het doseringsadvies van het product.

Vragen? 

Vitaminesperpost.nl verkoopt een groot assortiment aan natuurlijke voedingssupplementen waarmee u een normaal gewicht kunt ondersteunen. Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij het maken van de voor u juiste keuze, dan kunt u ons tijdens kantooruren bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). U kunt ons natuurlijk ook contacteren via onze contactpagina.