De kracht van wild yam: ondersteuning bij de overgang Vrouw in overgang dept zweet van haar voorhoofd

In de wereld van natuurlijke remedies neemt wild yam een bijzondere plek in. Deze wortel, afkomstig van de wilde yamplant, staat bekend om zijn historische gebruik en wordt vaak geprezen vanwege de diverse gezondheidseigenschappen die eraan worden toegeschreven. In dit blog duiken we dieper in de geschiedenis van deze wortel en de speciale voordelen die wild yam voor vrouwen in de overgang in petto heeft.

Wat is wild yam?

De plant Dioscorea villosaDe plant Dioscorea villosa

Wild yam staat botanisch bekend als Dioscorea villosa. Het is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika, Mexico en Zuid-Amerika. De wortel van de wild yamplant staat centraal. Hoewel wild yam soms met de zoete aardappel wordt verward, behoort wild yam tot een ander geslacht en heeft een lange geschiedenis van gebruik als natuurlijk heilmiddel. De plant wordt wereldwijd geteeld. We kennen ongeveer achthonderd soorten, waarvan er tien van betekenis zijn als eetbaar gewas. 

Wild yam is in talloze landen een essentieel basisvoedsel. De wortelknol doet het ook goed in Nederland. Onder andere de Hortus Alkmaar verkoopt wild yamzaden. Het is een meerjarige klimplant met in de zomer kleine witte bloemen. Wild yam kan wel drie meter hoog worden. De bladeren hebben een hartvorm en uitgesproken nerven. De driehoekige kapselvruchten gaan na de rijpingsperiode open. De teelt van de wild yam vindt veelal op hoge terpen plaats. De wortelknollen groeien dan ook het best bij temperaturen tussen de 25 en 30° C. Na een droge periode van twee tot vier maanden zijn de wortels volgroeid en worden ze geoogst. De wortels kunnen in kleur variëren van wit, ivoor, geel tot paars.

“De naam Dioscorea villosa L. is een eerbetoon aan een Griekse arts”

Naamgeving wild yam

De naam ‘wild yam’ is afgeleid van het Afrikaanse woord ‘yamyam’. Dit betekent zoveel als ‘eten’. Qua smaak en uiterlijk lijkt de wild yam zoals gezegd dan ook op de zoete aardappel. De naam Dioscorea villosa L. dankt de plant aan de Zweedse natuuronderzoeker Carl von Linné (1707-1778), beter bekend als de beroemde Linnaeus. Hij eerde op deze manier de Griekse arts Pedanius Dioscorides (ca. 40-90 n.Chr.).

“De ondergrondse wortelknol wordt al 50.000 jaar door mensen geteeld en gegeten”

Geschiedenis van wild yam

De geschiedenis van wild yam als heilzaam kruid gaat dus ver terug in de tijd. Inheemse Amerikaanse stammen, zoals de Cherokee en de Iroquois, gebruikten wild yam al eeuwenlang voor verschillende doeleinden. Deze ondergrondse wortelknol wordt dan ook al 50.000 jaar door mensen geteeld en gegeten en is daarmee een van de oudste groentes ter wereld. Wild yam werd traditioneel toegepast voor de ondersteuning van de vrouwelijke reproductieve gezondheid. 

Een paarse wild yamEen paarse wild yam

De wortel werd populair onder vrouwen die op zoek waren naar natuurlijke oplossingen voor hormonale onevenwichtigheden en verschijnselen van de menopauze. Hier gaan we straks verder op in.

“Een intrigerende bioactieve inhoudsstof van wild yam is diosgenine”

Welke stoffen zitten in wild yam?

Wild yam in stukjesWild yam in stukjes

Wild yam bevat verschillende bioactieve stoffen die aan de basis liggen van zijn goede kenmerken voor de gezondheid. De belangrijkste component is diosgenine. Dit is een natuurlijke saponine die als een voorloper van synthetische progesteron wordt beschouwd. Dit verklaart het historische gebruik van wild yam bij vrouwen met overgangsverschijnselen. Daarnaast bevat wild yam diverse voedingsstoffen en verschillende vitamines en mineralen

Zo bevat 100 gram wilde yam wel 25,5% vitamine C. Ook treffen we vitamine B6 of pyridoxine in de wild yam aan, net zoals de vitamines B1, B5 en B11. Bovendien treffen we een fraai scala aan mineralen aan in de plant. Het meest vertegenwoordigd is koper, gevolgd door kalium, mangaan, fosfor, ijzer, zink en magnesium. Ook bevat de yam antioxidanten. Deze dragen bij aan de algehele gezondheid en het welzijn.

“Wild yam bevat ook veel vezels”

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van wild yam?

Wild yam staat bekend om zijn rol bij het ondersteunen van overgangsverschijnselen* zoals opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen. Wild yam bevat de stof diosgenine. Daarnaast bevat wild yam veel vezels. Deze geven snel een verzadigd gevoel, waardoor het lichaam minder snel om extra voedingsstoffen vraagt.

Vrouw van middelbare leeftijd met een opvlieger en een waaierVrouw van middelbare leeftijd met een opvlieger en een waaier

“Ons voedingssupplement is op 16% diosgenine is gestandaardiseerd”

Voedingssupplementen met wild yam

Wild yam, met zijn rijke geschiedenis en diverse gezondheidsvoordelen, blijft een intrigerend kruid in de wereld van natuurlijke heilkunde. Wild yam kan een waardevolle aanvulling zijn op het arsenaal van natuurlijke oplossingen. Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te overleggen voordat u nieuwe supplementen aan uw voeding toevoegt, maar de eeuwenlange traditie en het hedendaagse onderzoek suggereren dat wild yam een veelbelovende knol is ter ondersteuning van een gezond en evenwichtig leven.

U kunt uiteraard bij ons terecht voor een fijn voedingssupplement met wild yam. De capsules bevatten een extract dat op 16% diosgenine is gestandaardiseerd. Dit houdt in dat 1 capsule overeenkomt met 3000 mg van de wortel. U zou dit product kunnen combineren met bijvoorbeeld het vrouwentonicum Dong Quai. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende. 

“Yams kunnen ook worden gebakken, gekookt of gefrituurd”

Thee van gedroogde wilde yam

Stukjes gedroogde wild yam in vijzelStukjes gedroogde wild yam in vijzel

De wild yamwortel is geschikt om een eenvoudige thee van te maken. Gebruik 2 theelepels gedroogde wild yam en laat dit 10-15 minuten in 200 ml heet water koken. Geniet daarna met kleine slokjes van uw heerlijk kopje wild yamthee. Overigens kunnen yams ook prima worden gebakken, gekookt of gefrituurd. Ook zijn ze geschikt om te drogen en te vermalen tot meel.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over wild yam of andere supplementen die ondersteuning kunnen bieden bij overgangsverschijnselen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via onze contactpagina of via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).