Stoppen met alcohol: wat zijn de voordelen? Vrouw maakt een afwerend gebaar richting een glas wijn

Het nieuwe jaar is begonnen! Voor veel mensen staat januari in het teken van goede voornemens: meer sporten, meer sparen, iets nieuws leren of minder alcohol drinken. Dat laatste wordt steeds populairder. Jaarlijks doen miljoenen mensen mee aan Dry January, een uitdaging om een maand lang geen alcohol te drinken. Wat zijn de voordelen van stoppen met drinken?

Waarom drinken we alcohol?

Het drinken van alcohol gaat vaak gepaard met positieve gebeurtenissen. We drinken op een gezellig avondje met vrienden, op een verjaardag of na een lange dag werk. Als Nederlanders drinken we gemiddeld 112 dagen per jaar.

Dat was wel eens anders. Alcohol was lange tijd niet zo populair als nu. Het was duur en niet altijd verkrijgbaar. Dit veranderde in de Middeleeuwen.

Ouderwetse kelkOuderwetse kelk

Omdat het water op sommige plekken ondrinkbaar was, vormden alcoholische dranken een onmisbare bron van vocht en calorieën. Hier kreeg alcohol de naam aqua vitae, ‘levenswater’, toegediend. Het alcoholgehalte van deze dranken was laag, totdat de distilleertechniek via de Arabieren ons land bereikte. Door nieuwe productiemethoden werd alcohol goedkoper en toegankelijker voor gewone mensen. Tussen 1960 en 1990 werd alcohol steeds betaalbaarder en gebruikelijker als consumptiemiddel en genotmiddel. Hierdoor gingen meer mensen het drinken. Tegenwoordig drinkt bijna 80% van de Nederlandse bevolking wel eens alcohol.

“Per standaardglas alcohol heeft de lever anderhalf uur nodig om het  af te breken. Elk glas is anderhalf uur extra.” 

Wat doet alcohol in het lichaam? 

Dansende mensen op een feestjeDansende mensen op een feestje

Als u wel eens alcohol drinkt, heeft u waarschijnlijk enige ervaring met de effecten. U voelt de impact van alcohol op uw lichaam weliswaar meestal niet meteen, maar deze begint al zodra u de eerste slok neemt. Uw polsslag en ademhaling versnellen en u krijgt een warm gevoel. U voelt u losser en ontspannen, maar uw reactievermogen, evenwicht en inschattingsvermogen verminderen. Wie zei ook alweer dat alcohol slecht is voor het geheugen?

Dit komt doordat alcohol de overdracht van prikkels beïnvloedt. Alcohol verstoort de gevoelige balans tussen de verschillende neurotransmitters. Dit zijn de boodschapperstoffen in onze hersenen. Zo stimuleert alcohol de rustgevende neurotransmitter GABA en wordt de neurotransmitter glutamaat juist geremd. Als gevolg hiervan worden minder prikkels overgedragen en emoties van angst en vrees worden onderdrukt. Het brein probeert deze veranderingen in neurotransmitters te compenseren. Dit heeft gevolgen voor onze lichamelijke reacties en stemming.

Ondertussen moet het lichaam hard aan het werk om alcohol af te breken. Onze lever breekt met 90-95% het grootste gedeelte van alle alcohol in het lichaam af. De overige 5-10% verlaat ons lichaam via adem, urine en zweet. Per standaardglas alcohol heeft de lever anderhalf uur nodig om het af te breken en uit het lichaam te verwijderen. Ieder glas is anderhalf uur extra.

Weetje: 

Waarschijnlijk is alcohol ooit per toeval ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwamen.

Is rode wijn goed voor het hart? 

Lang werd gedacht dat matige consumptie van rode wijn het hart beschermt. De potentiële gezondheidsvoordelen van rode wijn werden toegeschreven aan polyfenolen zoals resveratrol. Polyfenolen komen echter ook voor in druivensap, cacao, groene thee en olijfolie. Als u uw hartgezondheid wilt ondersteunen, kunt u beter andere voedselkeuzes maken. De voordelen van alcohol wegen helaas niet op tegen de nadelen.

Man in wijngaard Man in wijngaard

“Door alcohol te laten staan, kunt u gemakkelijker afvallen. Dit draagt bij aan een gezond gewicht.” 

Wat zijn de voordelen van stoppen of minderen met alcohol? 

Behalve dat alcohol de kans op verschillende gezondheidsrisico’s verkleint, heeft het stoppen of minderen met alcohol ook andere voordelen voor lichaam en geest:

U valt makkelijker af

Alcohol bevat relatief veel calorieën. Zo bevat een biertje of een glas wijn ruim 100 calorieën. Omdat alcohol verder geen voedingsstoffen bevat, zorgt het niet voor verzadiging. Hierdoor blijft u naast het drinken evenveel eten of zelfs meer. Door alcohol te laten staan kunt u gemakkelijker afvallen, wat bijdraagt aan een gezond gewicht.

Zorgt voor een betere slaapkwaliteit

Er wordt vaak gedacht dat alcohol een goed slaapmutsje is. Als u ‘s avonds heeft gedronken, valt u immers sneller in slaap. Helaas gaat het ten koste van de kwaliteit van uw slaap. Het verstoort de slaapcyclus en vermindert de tijd van de REM-slaap, de fase waarin we dromen. Door met alcohol te stoppen, verbetert de algehele slaapkwaliteit, waardoor u uitgerust wakker wordt.

Meer energie

Een van de eerste dingen die u zult merken zodra u stopt of mindert met het drinken van alcohol is dat u meer energie heeft. Omdat u beter slaapt, komt u ‘s ochtends gemakkelijker uit bed en voelt u zich overdag veel fitter.

Beter algemeen welzijn

(Overmatig) alcohol drinken kan bijdragen aan angst, neerslachtigheid en stemmingswisselingen. Door te stoppen met drinken, ervaart u een verbeterde stemming en mentale helderheid.

Goed voor de huid

Alcohol beschadigt de levercellen. De lever en de huid zijn nauw verbonden met elkaar. Een aangetaste lever heeft dus diverse nadelige effecten op de huid zoals uitdroging en vroegtijdige veroudering. Door te stoppen met alcohol kunt u de vochtbalans van de huid herstellen en de algehele gezondheid van de huid verbeteren.

Betere weerstand

Alcohol heeft een aanzienlijke negatieve invloed op het immuunsysteem. Bij regelmatig drankgebruik is het lichaam minder goed beschermd tegen ongewenste indringers. Zodra u stopt met drinken, bent u beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

“Artisjok staat bekend als een uitstekende leverondersteuner”

Welke supplementen helpen de lever te ontgiften? 

Onze lever is een sterk orgaan dat zichzelf kan herstellen. Het kan echter een lange tijd duren voordat de lever weer helemaal ‘schoon’ is. Met de onderstaande tips kunt u de lever een handje helpen te ontgiften:

  • Bittere en kruisbloemige groente is goed voor de lever. Met name artisjok staat bekend als een uitstekende leverondersteuner. Een supplement met artisjokextract draagt bij aan de reinigende werking van de lever*. U vindt artisjok ook terug in onze Mariadistel Plus. Mariadistelextract is goed voor de lever* en wordt eveneens veel gebruikt om de lever- en galfunctie op natuurlijke wijze te ondersteunen*.
  • Chlorofyl is het groene pigment dat door planten, bladeren en algen wordt geproduceerd. Chlorofyl kan ondersteuning bieden bij de natuurlijk voorkomende ontgiftingsprocessen in ons lichaam. Supplementen op basis van algenextracten, zoals spirulina en chlorella vormen een goede bron van chlorofyl en dragen bij aan de reinigende werking van de lever*.
  • Detoxen na een periode van veel alcohol drinken, is geen overbodige luxe. Onze Detox Plus formule bevat maar liefst 10 verschillende ingrediënten die het lichaam een schone start kunnen geven.

“Stoppen met alcohol is één van de beste dingen die u voor uw gezondheid kunt doen” 

Hoe stop ik met alcohol?

Fitte vrouw steekt haar duimen op Fitte vrouw steekt haar duimen op

Hoewel januari voor velen een mooi moment is om een maand zonder alcohol door het leven te gaan, kunt u natuurlijk het hele jaar doorgaan. Online zijn tal van tips te vinden die u kunnen helpen om het stoppen van alcohol makkelijker te maken. Onthoud dat het doorbreken van een gewoonte tijd kost en u onthouden van alcohol op termijn makkelijker wordt. Stoppen met alcohol is één van de beste dingen die u voor uw gezondheid kunt doen. 

Bedenk wat de voordelen voor u zijn en stap het nieuwe jaar in met meer energie, betere slaap en een stralende huid!

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen die de reinigende werking van de lever ondersteunen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer + 31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).