Rozemarijn: aromatisch kruid voor lever en afweersysteem Vrouw knipt rozemarijn van de struik

Als kind was ik niet bepaald fan van rozemarijn. De intens kruidige smaak en geur zijn behoorlijk uitgesproken. Tegenwoordig is mijn liefde voor het kruid flink gegroeid. Niet alleen is rozemarijn een indrukwekkende smaakmaker op culinair gebied, ook op onze gezondheid heeft dit kruid een gunstige invloed. Een ijzersterke plant, gewoon te kweken in uw tuin of moestuin. Ontdek waarom dit kruid het waard is om te snoeien!

De geschiedenis van rozemarijn (Rosmarinus Officinalis)

Al van oudsher is rozemarijn een veelgebruikt kruid. Het komt zelfs voor in oude mythen en sprookjes. Wist u dat de bloemen van de rozemarijn een charmante blauw-paarse kleur hebben? Volgens de Spanjaarden liet Maria Magdalena haar jurk ooit op een rozemarijnstruik drogen waardoor de jurk deze mooie blauwe kleur kreeg. In Azië speelde rozemarijn een rol bij rituelen en begrafenissen. Men plaatste het kruid op graven om de doden te helpen hun wijsheden aan de levenden door te geven.

Hand met verse rozemarijnHand met verse rozemarijn

"Zeedauw’ refereert naar de voorkeurslocatie van de plant: langs de kliffen van de Middellandse zee"

De Egyptenaren gebruikte het als zuiverend middel, zoals bijvoorbeeld in wierook. Griekse studenten droegen rozemarijn in hun haar als steun tijdens het studeren. Het stond tevens symbool voor trouw en standvastigheid.

De benaming Rosmarinus Officinalis is afkomstig uit het Latijn. ‘Ros’ betekent ‘dauw’ en ‘marinus’ betekent ‘zee’. ‘Zeedauw’ refereert naar de voorkeurslocatie van de plant: langs de kliffen van de Middellandse zee. Daar vind rozemarijn ook z'n oorsprong. De struik kan wel 2 meter hoog worden.

Wat zit er in rozemarijn?

Er zit een aantal bijzondere stoffen in rozemarijn. Het bevat onder meer flavonoïden zoals diosmine en hesperoside. Ook zitten er verschillende bitterstoffen zoals tricyclische diterpeenlactonen, saponinen en alkaloïden. Hier dankt rozemarijn de bittere smaak aan.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rozemarijn?

Dankzij alle stoffen heeft rozemarijn een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen. Het helpt ons, ons vitaal te voelen*. Het ondersteunt het behoud van een goede spijsvertering*, ondersteunt de leverfunctie*. Het helpt ons immuunsysteem* en is tevens een antioxidant*.

"U kunt rozemarijn zelfs branden om uw huis energetisch te reinigen"

De keuken in met rozemarijn

Rozemarijn snoeienRozemarijn snoeien

Het is duidelijk, rozemarijn is het zéker waard om regelmatig in de keuken te gebruiken. Neem een aantal takjes en maak daar een heilzame thee van. Lekker met wat honing. Of bereid uw eigen siroop. U kunt het kruid zelfs branden om uw huis energetisch te reinigen of u kunt het gebruiken in een stoombad voor uw gezicht.

Capsules met rozemarijnextract

Wie liever kiest voor het gemak van capsules, kan terecht bij vitaminesperpost.nl. Het rozemarijnsupplement is verkrijgbaar met maar liefst 300 mg rozemarijnextract per capsule. De bioactieve stoffen van dit extract zijn rozemarijnzuur (1%), ursolzuur (1,5%) en carnosinezuur (6%). Met een extractgehalte van 10:1, kunnen we spreken van een kwalitatief goed rozemarijnextract.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Rozemarijnsiroop

RozemarijnsiroopRozemarijnsiroop

Deze eenvoudige rozemarijnsiroop is zo simpel als-ie klinkt. Met slechts 3 ingrediënten kunt u een smaakvolle siroop krijgen die perfect is voor het op smaak brengen van allerlei soorten gerechten, dranken, gebak en meer.

Ingrediënten

  • 2 kopjes suiker
  • 2 kopjes water
  • 6 á 8 takjes rozemarijn
  • eventueel een limoen in partjes gesneden

Bereidingswijze

  • Breng in een kleine soeppan het water aan de kook.
  • Voeg de suiker toe, zet het vuur laag en roer om de paar minuten.
  • Kook tot de suiker is opgelost en laat nog 2-3 minuten pruttelen.
  • Voeg in de laatste minuut van de kooktijd de takjes rozemarijn toe.
  • Haal van het vuur.
  • Schenk de siroop in een luchtdichte fles en voeg daar eventueel wat partjes limoen bij.
  • Voor een sterke smaak laat u de rozemarijn 1 uur weken. Voor een milde smaak verwijdert u de rozemarijn na 10 minuten.
  • Bewaar de siroop gekoeld.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over rozemarijn of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).