Superfoods en andere schatten uit het Amazonewoud De Amazone

Moeder Aarde bezit schatten van onschatbare waarde. Het Amazonewoud is er daar één van. Een woud dat de thuisbasis is van een van de rijkste biodiversiteiten ter wereld. Niet alleen voor planten maar ook voor dieren, micro-organismen en schimmels. In dit blog belichten we een aantal superfoods die het Amazonewoud voortbrengt en verschillende natuurlijke supplementen die daar uit voort zijn gekomen.

Feiten over het Amazonewoud

De fauna van de AmazoneDe fauna van de Amazone

Er valt genoeg over het Amazonewoud te vertellen. Weet u dat dit bijzondere gebied het hoogst aantal diersoorten ter wereld herbergt? Bovendien is het Amazonegebied de grootste jungle ter wereld. Het woud is maar liefst 6,7 miljoen km2! De rivieren bevatten 20% van het totaal aan water op de wereld, om nog maar niet te spreken over de verscheidenheid aan heilzame planten die het woud ons biedt. Ook belangrijk is dat het ons voorziet van maar liefst eenvijfde deel van de zuurstof op onze planeet.

Dit kan alleen worden geleverd als het woud intact blijft. We vernietigen momenteel jaarlijks ongeveer zo’n 20.000 km2 regenwoud. Dit is bijna net zo groot als de oppervlakte van Nederland. Omgerekend is dat elk uur 2,3 km2! Last but not least: ongeveer 80% van ons voedsel vindt zijn oorsprong in het Amazonewoud. Bijvoorbeeld koffie, chocolade, rijst, tomaten, aardappels, bananen, zwarte peper en graan.

“Superfoods zijn voedingsmiddelen met een bijzonder hoge voedingswaarde”

Superfoods uit de Amazone

Laten we nog wat dieper ingaan op de voeding die de Amazone ons geeft. U heeft vast wel eens van de term 'superfoods’ gehoord. Wellicht vindt u het een hippe term, maar deze voedingsmiddelen heten niet voor niets zo. Het zijn namelijk voedingsmiddelen met een bijzonder hoge voedingswaarde. Dit betekent dat ze een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen en heel weinig calorieën bevatten. Ze bevatten onder meer mineralen, vitamines en antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen worden gevormd door schadelijke invloeden van buitenaf. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling dat u zich stort op enkel superfoods. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon is minstens zo belangrijk in een gezond en evenwichtig bestaan. Laten we eens kijken naar een aantal Amazoneschatten.

Açai: verrassende vitaminebommen

De açai bes komt van de açai palmboom. Deze staat bij de inheemse bevolking bekend als de ‘boom des levens’. En terecht! Dit besje is de krachtigste bes ter wereld. Brazilianen eten de vrucht regelmatig en beweren dat deze een aantal helende eigenschappen heeft. De bes wordt al van oudsher voor vele doeleinden ingezet. De bes bederft wel snel, namelijk al binnen 24 uur. Om deze reden is het van groot belang dat het vruchtje direct wordt verwerkt. Zo blijven alle voedingsstoffen optimaal behouden.

De acaiboomDe acaiboom

Het besje is rijk aan bijna alle aminozuren, antioxidanten, de vitamines A, B, C en E, de mineralen calcium, magnesium, zink, omega 3-vetzuren en vezels. De açai moet een wereldreis afleggen om bij ons te belanden. Deze stoffen blijven daarom het best bewaard wanneer het product direct wordt gevriesdroogd en tot açaisupplement of -poeder wordt verwerkt.

"De camu camubes is net zo zuur als azijn"

Camu camu: de voordelen van een vreselijk zure vrucht

U zou het niet verwachten, maar de vrucht met het hoogste vitamine C-gehalte ter wereld, is een klein besje genaamd camu camu. De bes bevat dertig keer meer vitamine C dan een sinaasappel en is ook nog eens rijk aan vitamine B3, ijzer, fosfor, kalium, aminozuren, anthocyanen, bètacaroteen, lycopeen en polyfenolen. Bent u een fan van zuur? Dan is dit bij uitstek het beste superfood voor u. De camu camubes is namelijk net zo zuur als azijn. U kunt natuurlijk ook camu camusupplementen kopen. Zo krijgt u toch alle voedingsstoffen binnen zónder de zure smaak.

Guarana: de vrucht voor verminderd hongergevoel en meer energie

GuaranabessenGuaranabessen

Guarana is eeuwen geleden ontdekt door de inheemse stammen uit het Amazonegebied. Guarana is een klimplant uit de familie Sapindaceae, afkomstig uit de Amazone. De plant is vooral bekend om zijn fruit, dat ongeveer zo groot is als een koffiebes. Elke vrucht bevat één zaadje dat circa driemaal zoveel cafeïne bevat als een koffieboon. Guarana is verder rijk aan antioxidanten zoals cafeïne, theobromine, tannines, saponinen en catechines.

Omdat guarana veel cafeïne bevat, helpt het fris en alert te blijven*, is het goed voor het geheugen* en helpt het bij vermoeidheid. Guarana wordt eveneens gebruikt om de vetstofwisseling te ondersteunen*. Mocht u niet van koffie houden maar toch een opkikker willen hebben, dan kunt u dus altijd een guaranasupplement nemen.

Muira puama: prettig potentiehout voor man en vrouw

Letterlijk vertaald betekent muira puama ‘potentiehout’. U kunt dus misschien wel raden waar deze schors voor wordt ingezet. De muira puama is een plant met witte bloemen. De wortel en schors zijn de delen die worden gebruikt. Muira puama is goed voor het libido van man en vrouw*, inzetbaar bij wisselende stemmingen tijdens overgang* en een antioxidant*.

Graviola: uniek in voedingsstoffen

Diep in het Amazonewoud groeit een boom die door inheemse stammen al langer wordt gewaardeerd. Niet alleen omwille van het heerlijke en voedzame fruit die de boom geeft, maar ook vanwege de heilzame eigenschappen van de vrucht. De Annona Muricata, ook wel bekend als graviola, is een kleine boom die grote eetbare vruchten produceert genaamd ‘guanabana’ of ‘zuurzak’. De zaden van de vrucht en ook de bladeren, de schors en de wortels van de boom worden al eeuwenlang door inheemse culturen gebruikt. De vrucht is geliefd en wordt vaak op lokale markten gevonden en in restaurants geserveerd. Graviola is populair en wordt als superfood bestempeld. De vrucht is rijk aan fytochemicaliën en antioxidanten zoals vitamine C en bevat tevens verschillende B-vitamines, waaronder B12. Dit is uniek omdat het hier om een plantaardige bron gaat. Bovendien bevat graviola ijzer, zink, fosfor, magnesium en calcium.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over superfoods of andere supplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).