Collageen: het stofje dat ons lichaam bij elkaar houdt Vrouw die haar gezicht met haar handen bedekt

Wist u dat u zonder collageen niet kunt staan of bewegen? Collageen is een soort ‘lijm’ die alle losse structuren en weefsel waaruit het lichaam is opgebouwd bijeen houdt. Daarnaast wisselt collageen elektrische, chemische, mechanische en energetische boodschappen uit. Collageen is een interessant stofje om eens nader te bekijken.

Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen stof. Het is een eiwit en opgebouwd uit de aminozuren glycine, proline en arginine. Dit zijn semi-essentiële aminozuren. Semi-essentieel wil zeggen dat het lichaam ze normaal gesproken zelf kan aanmaken. Alleen onder bepaalde omstandigheden kan er een tekort ontstaan en worden ze essentieel.

“Collageen neemt van de totale hoeveelheid eiwit in ons lichaam maar liefst 35% in beslag”

Wat doet collageen?

De functies van collageenDe functies van collageen

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit collageen. Collageen neemt van de totale hoeveelheid eiwit in ons lichaam maar liefst 35% in beslag. Botten, pezen, haren, nagels en natuurlijk de huid bestaan uit collageen. Verder zorgt het eiwit ervoor dat het het bindweefsel bij elkaar houdt. Hierdoor blijven organen en weefsels op hun plek. Ons lichaam maakt zelf collageen aan. Voor de aanmaak van collageen is het van belang dat naast voldoende aminozuren ook genoeg vitamine C in het lichaam aanwezig is. 

Vitamine C draagt bij aan voldoende collageenvorming zodat de huid stevig blijft en botten en kraakbeen normaal kunnen werken.

“Vanaf eind twintig verliest de huid ongeveer 1% collageen per jaar”

Wat is de invloed van snelle suikers, sigaretten en zon op collageen?

Factoren van buitenaf hebben veel invloed op de kwaliteit van collageen in ons lichaam. Snelle suikers, sigaretten en zon maken collageen stuk. Hoe meer het collageen en elastine beschadigd raakt en/of wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt. Vanaf eind twintig verliest de huid ongeveer 1% collageen per jaar.

HuidverouderingHuidveroudering

Snelle suikers

Snelle suikers zijn suikers zonder meerwaarde voor ons lichaam. Deze suikers zijn onder meer te vinden in zoet beleg, tafelsuiker, koek, gebak en snoep. Als u veel rimpelvorming ervaart, is het goed om eens na te gaan of u teveel snelle suikers binnenkrijgt. Simpel gezegd, zetten deze suikers zich vast op het collageen en de elastine in de huid, waardoor deze verharden en beschadigen. Dit wordt glycatie genoemd.

Roken
Naast de inname van snelle suikers heeft ook roken invloed op het verlies van collageen- en elastinevezels. Verder zorgt roken zorgt ook voor een verlies van antioxidanten. Antioxidanten beschermen de huid juist tegen schade. Om deze redenen krijgen rokers vaak sneller diepere rimpels.

Zon
De zon zorgt voor een goed humeur en een zomers kleurtje. Een nadeel is dat blootstelling aan de zon nadelig is voor de huid. Zon breekt collageen af, waardoor de huid sneller veroudert.

“Snelle suikers, sigaretten en zon maken collageen stuk”

Zijn supplementen met collageen echt nodig?

Onze voorouders aten alle delen van een dier, van kop tot staart. Hierdoor kregen ze voldoende collageen binnen. Botten, beenmerg, huid en pezen zijn namelijk collageenrijk. Onder meer door negatieve berichtgeving over dierlijk vet eten we tegenwoordig vooral mager vlees. Ook de trend om vegetarisch of veganistisch te eten, heeft gevolgen voor de inname van aminozuren die nodig zijn voor collageenaanmaak. Daarom kan aanvulling van collageen een waardevolle toevoeging zijn.

Wat is Collageen Complex?

CollageensupplementenCollageensupplementen

In deze hectische tijden zullen weinig mensen de tijd vinden om iedere dag een zelfgemaakte bouillon te trekken. Gelukkig bestaan er supplementen die kunnen worden gebruikt om de collageenaanmaak in het lichaam een boost te geven. Collageen Complex is hier een voorbeeld van. De formule bevat gehydroliseerde collageen type II, hyaluronzuur, chondroïtine en vitamine C.

Naast ons Collageen Complex bieden wij ook Collageen type UD-II aan. Collageen type UD-II is ongedenatureerd collageen type 2  uit kippenkraakbeen. Deze vorm van collageen wordt goed door het lichaam opgenomen. Daarnaast bevat de formule Ester-C. Deze vitamine C is toegevoegd omdat-ie van belang is voor de vorming van collageen. Vitamine C ondersteunt het behoud van een normale huid en helpt de huid te verstevigen. De vitamine C in dit supplement draagt daarnaast bij aan collageenvorming in de botten en het kraakbeen.

Collageen Complex is niet geschikt voor vegetariërs. Als u vegetariër bent kunt u het beste kiezen voor Ovo-Vega collageen.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over collageensupplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).