Wat is collageen in uw supplement? Frisse, stralende vrouw

Zit er collageen in uw supplement? Dan is het handig om te weten wat collageen is. Collageen is een vezelig eiwit. Het vormt eenderde van al het eiwit dat in het menselijk lichaam voorkomt. We vinden het in spieren en pezen, in de botten, in het tandvlees en in de tanden. Het is een lijmachtige substantie die de cellen bij elkaar houdt. Collageen draagt bij aan sterkte en structuur. In de weefsels wordt het collageen tot lange, dunne vezels gevormd. Deze fungeren als ondersteunende structuren en verankeren cellen aan elkaar. Ze geven de huid kracht en elasticiteit.

Hoe wordt collageen aangemaakt?

Collageen wordt door verschillende cellen uitgescheiden, maar voornamelijk door bindweefselcellen. Collageen kan worden hergebruikt. Het kan worden afgebroken, omgezet en opnieuw in het lichaam worden opgenomen. Vitamine C is een belangrijke co-factor voor de aanmaak van collageen. Daarnaast zijn chondroïtine, glucosamine en hyaluronzuur bekende stoffen die de aanmaak van collageen ondersteunen.

"De vezels van type I collageen zijn ernom rekbaar. Bovendien zijn deze vezels zelfs sterker dan staal."

Welke soorten collageen zit er in supplementen?

Er zijn minstens 16 verschillende soorten collageen, maar 80 tot 90% behoort tot de typen 1, 2 en 3. Deze verschillende soorten hebben in het lichaam allemaal een verschillende structuur en functie. Type 1 collageen komt voornamelijk voor in de huid, botten, bindweefsel, pezen, bloedvaten en kraakbeen. Type 2 komt het meest voor in de tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en in de luchtpijp.

Endogeen collageen is natuurlijk collageen dat in het lichaam wordt aangemaakt.

Exogeen collageen komt uit een externe bron, zoals voeding of collageensupplementen. Exogeen collageen wordt onder meer gebruikt voor medische en cosmetische doeleinden, zoals het herstel van lichaamsweefsels. Sommige soorten collageen vormen een beschermend omhulsel voor gevoelige organen, zoals bijvoorbeeld de nieren.

Zijn collageensupplementen goed voor de huid?

In de lederhuid, of de middelste laag van de huid, helpt collageen een fibreus netwerk van cellen te vormen, fibroblasten genaamd. Hierop kunnen nieuwe cellen groeien. Collageenvoedingssupplementen kunnen ook een rol spelen bij de ondersteuing van het vervangen en herstellen van dode huidcellen. Zodoende kunnen collageensupplementen helpen om de stevigheid en elasticiteit van de huid te behouden. 

"(Te) veel zon, suiker en roken zijn niet goed voor ons collageen"

Waar wordt collageen door beschadigd?

Suiker. Een voedingspatroon waarin veel suiker zit, verhoogt het proces van ‘glycatie’. Hierbij hechten bloedsuikers zich aan eiwitten en vormen nieuwe moleculen die AGE's worden genoemd. AGE's beschadigen nabijgelegen eiwitten en maken het collageen droog, broos en zwak.

Suiker is slecht voor ons collageenSuiker is slecht voor ons collageen

Roken. Chemicaliën in tabaksrook beschadigen zowel het collageen als de elastine in de huid. Nicotine vernauwt de bloedvaten in de buitenste lagen van de huid. Daardoor vermindert de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof.

Zonlicht. Ultraviolette stralen in zonlicht zorgen ervoor dat collageen sneller afbreekt.

"Vanaf ons 25e levensjaar wordt er in het lichaam steeds minder collageen gevormd"

Waarom zou u een collageensupplement gebruiken?

Rimpels in de huidRimpels in de huid

Los gezien van de bovengenoemde omgevingsfactoren wordt vanaf ons 25e levensjaar steeds minder collageen in het lichaam aangemaakt. De structuur van de huid verandert. Er ontstaan rimpels en het kraakbeen wordt minder sterk en soepel. Vanaf het zestigste levensjaar neemt de aanmaak van collageen in het lichaam verder af. Dit is een volstrekt natuurlijk proces. Aanvulling van collageen middels supplementen kan dan uitkomst bieden. 

"We kunnen collageen alleen uit dierlijke en niet uit plantaardige producten halen"

Collageen, waar zit het in?

We kunnen collageen alleen uit dierlijke en niet uit plantaardige producten halen. Sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten echter voedingsstoffen die de vorming van collageen in ons lichaam ondersteunen:

 • Proline: in eiwitten, vlees, kaas, soja en kool
 • Antocyanen: in bramen, bessen, kersen en frambozen
 • Vitamine C: in sinaasappels, aardbeien, paprika's en broccoli
 • Koper: in schaaldieren, noten en rood vlees
 • Vitamine A: komt voor in dierlijke voedingsmiddelen en in plantaardig voedsel als bèta-caroteen

Waar wordt collageen van gemaakt?

Collageen komt alleen in dierlijke en niet in plantaardige producten voor. We vinden het vooral in het vlees en bindweefsel van zoogdieren, maar ook in vis. Collageen Complex en Collageen type 2 worden gemaakt uit kippenkraakbeen. Viscollageen Plus wordt gemaakt uit de huid en schubben van vissen. Super Collageen Type 1 wordt gewonnen uit kalkoen en Ovo-Vega Collageen wordt gewonnen uit eierschaalmembraan. De laatste is de enige vorm van collageen die geschikt is voor vegetariërs.

Wat zijn de beste collageensupplementen?

 • Collageen type UD-II
 • Collageen Complex
 • Viscollageen Plus
 • Ovo-vega collageen 
 • Super Collageen Type 1

Wat is collageen type UD-II?

Collageen Type UD-II bevat ongedenatureerd type II collageen. Het collageen in dit supplement wordt uit puur kippenkraakbeen van Europese oorsprong gewonnen. De unieke extractiemethode vindt plaats in een koele omgeving, zonder enzymatisch proces.

KippenKippen

Hierdoor behoudt het collageen zijn bioactieve vorm en heeft u er minder van nodig. Aan de formule is MSM (Methylsulfonylmethaan) en Ester-C® (vitamine C) toegevoegd. 

Wat is Collageen Complex?

Collageen Complex bevat BioCell® collageen. Dit is een gepatenteerde samenstelling van natuurlijk voorkomend, gehydrolyseerd collageen type II, chondroïtinesulfaat en hyaluronzuur in een goed opneembare vorm. Ons Collageen Complex met BioCell® collageen is gehydrolyseerd. Hydrolyse is een chemische reactie waarbij een stof door een reactie met water in één of meer stoffen wordt gesplitst. De ontstane stoffen bestaan dan uit kleine moleculen die gemakkelijk in het bloed en de weefsels kunnen worden opgenomen. Naast het type II collageen bevat ons Collageen Complex hyaluronzuur, chrondroïtine en vitamine C.

VissenhuidVissenhuid

Onze Viscollageen Plus bevat het gepatenteerde collageen Naticol®. Dit wordt gemaakt van de huid en schubben van vissen die anders zouden worden weggegooid. Het is een zuiver en geconcentreerd type I collageen. Deze stof zorgt voor essentiële voedingsstoffen en is goed opneembaar. Door het lage moleculaire gewicht ondersteunt Naticol® de heropbouw van het collageennetwerk. Naticol® bevat meer dan 16% essentiële aminozuren en ongeveer 50% glycine, proline en hydroxyproline.

Wat is Viscollageen Plus?

In tegenstelling tot de eerdergenoemde vormen van collageen, bevat Ovo-Vega Collageen Ovomet®, dat wordt gewonnen uit eierschaalmembranen. Dat maakt het geschikt voor vegetariërs die wel eieren in hun voedingspatroon toestaan. Ovomet® wordt namelijk gewonnen uit het vliesje dat aan de binnenkant van een kippenei zit. Collageen uit eierschaalmembraan is onder meer rijk aan collageen type I in de krachtige, ongedenatureerde vorm.

EierschilmembranenEierschilmembranen
KalkoenenKalkoenen

Ons Super Collageen Type 1 bevat een gepatenteerde en exclusieve vorm van ongedenatureerd type I collageen: T1NDC-PT®. Het wordt gewonnen uit kalkoenhuid van Nederlandse bodem . De unieke extractiemethode vindt plaats in een koele omgeving, zonder enzymatisch proces. Hierdoor behoudt het collageen zijn bioactieve vorm. Dit resulteert in een ongedenatureerde vorm van collageen die krachtiger en effectiever is dan gehydrolyseerde collageensupplementen. Ook aan dit supplement is Ester-C® toegevoegd.

Dit zijn aminozuren die bij de vorming van collageen type 1 zijn betrokken. Vis Collageen Plus bevat naast Naticol® ook vitamine C en hyaluronzuur. Hyaluronzuur is van belang voor een goede hydratatie van de huid.

Wat is Ovo-Vega collageen?

Omdat het een echt natuurproduct is bevat het ook collageen van het type V en X, elastine, hyaluronzuur, glucosamine, chondroïtine en keratine.

Wat is Super Collageen Type 1?

Aan al onze collageensupplementen is vitamine C toegevoegd en dat is niet zonder reden. Vitamine C speelt namelijk een rol bij de aanmaak en de opbouw van kraakbeen. Bovendien is vitamine C van belang voor de vorming van collageen, dat ook belangrijk is voor de botten.

"Collageen kan worden hergebruikt. Het kan worden afgebroken, omgezet en opnieuw in het lichaam worden opgenomen"

Overige feiten

 • Collageen komt in het hele lichaam voor, maar vooral in de huid, botten en in bindweefsels.
 • Sommige collagene vezels zijn sterker dan staal.
 • Collageen kan worden hergebruikt. Het kan worden afgebroken, omgezet en opnieuw in het lichaam worden opgenomen.
 • Cosmetische producten die claimen het collageengehalte te verhogen, zullen dit waarschijnlijk niet doen. Dit komt omdat collageenmoleculen te groot zijn om door de huid te worden opgenomen.

Vragen of advies?

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten collageen die wij verkopen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.