Wat is collageen in uw supplement? Frisse, stralende vrouw

Zit er collageen in uw supplement? Dan is het handig om te weten wat collageen is. Collageen is een vezelig eiwit. Het vormt eenderde van al het eiwit dat in het menselijk lichaam voorkomt. We vinden het in spieren en pezen, in de botten, in het tandvlees en in de tanden. Het is een lijmachtige substantie die de cellen bij elkaar houdt. Collageen supplementen dragen bij aan sterkte en structuur. In de weefsels wordt het collageen tot lange, dunne vezels gevormd. Deze fungeren als ondersteunende structuren en verankeren cellen aan elkaar. Ze geven de huid kracht en elasticiteit.

Welke soorten collageen zit er in supplementen?

Er zijn minstens 16 verschillende soorten collageen, maar 80 tot 90% behoort tot de typen 1, 2 en 3. Deze verschillende soorten hebben in het lichaam allemaal een verschillende structuur en en functie. Het collageen in de menselijk lichaam is sterk en flexibel en bijvoorbeeld de vezels van type 1 collageen zijn enorm rekbaar. Deze vezels zijn zelfs sterker dan staal.

Endogeen collageen is natuurlijk collageen dat in het lichaam wordt aangemaakt. Exogeen collageen komt uit een externe bron, zoals voeding of voedingssupplementen.

Exogeen collageen wordt onder meer gebruikt voor medische en cosmetische doeleinden, zoals het herstel van lichaamsweefsels. Sommige soorten collageen vormen een beschermend omhulsel voor gevoelige organen, zoals bijvoorbeeld de nieren.

"Collageen kan worden hergebruikt. Het kan worden afgebroken, omgezet en opnieuw in het lichaam worden opgenomen."

Hoe wordt collageen aangemaakt?

Collageen wordt door verschillende cellen uitgescheiden, maar voornamelijk door bindweefselcellen. Collageen kan worden hergebruikt. Het kan worden afgebroken, omgezet en opnieuw in het lichaam worden opgenomen. Vitamine C is een belangrijke co-factor voor de aanmaak van collageen. Daarnaast zijn chondroïtine, glucosamine en hyaluronzuur bekende stoffen die het collageen ondersteunen.

Zijn collageen supplementen goed voor de huid?

In de lederhuid, of de middelste laag van de huid, helpt collageen een fibreus netwerk van cellen te vormen, fibroblasten genaamd. Hierop kunnen nieuwe cellen groeien. Collageen voedingssupplementen kunnen ook een rol spelen bij het vervangen en herstellen van dode huidcellen.

"Als we ouder worden, wordt er in het lichaam steeds minder collageen gevormd. Dat maakt het gebruik van collageen supplementen interessant."

Waarom zou u een collageensupplement gebruiken?

Rimpels in de huidRimpels in de huid

Als we ouder worden, wordt er in het lichaam steeds minder collageen gevormd. Dat maakt het gebruik van collageensupplementen interessant. De structuur van de huid verandert. Er ontstaan rimpels en het (gewrichts)kraakbeen wordt minder sterk en soepel. Vanaf het zestigste levensjaar neemt de productie van collageen in het lichaam af. Dit is een volstrekt natuurlijk proces. 

Welk types collageen zijn er?

Van de verschillende soorten collageen bestaat 90% uit type 1. Dit type komt voornamelijk voor in de huid, botten, bindweefsel, pezen, bloedvaten en kraakbeen. Type 2 komt het meest voor in de tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en in de luchtpijp.

Collageen, waar zit het in?

We kunnen collageen alleen uit dierlijke en niet uit plantaardige producten halen. Sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten echter voedingsstoffen die de vorming van collageen in ons lichaam ondersteunen:

Proline: in eiwitten, vlees, kaas, soja en kool

Anthocyaninen (antioxidanten): in bramen, bessen, kersen en frambozen

Vitamine C: in sinaasappels, aardbeien, paprika's en broccoli

Koper: in schaaldieren, noten en rood vlees

Vitamine A: komt voor in dierlijke voedingsmiddelen en in plantaardig voedsel als bèta-caroteen

Bosvruchten

 Wat zijn de beste collageensupplementen?

 • Collageen type UD-II
 • Collageen Complex
 • Viscollageen Plus
 • Ovo-vega collageen 
 • Collageen Type 2 Poeder

Collageen Type UD-2

In een zakje zitten 60 capsules. De samenstelling is als volgt:

 • 160 mg T2NDC® Collageen 
 • 300 mg MSM (Methylsulfonylmethaan)
 • 200 mgCalcium ascorbaat (Ester-C)

Collageen Complex

In een zakje zitten 60 capsules. De samenstelling is als volgt:

 • 1000 mg BioCell Collagen® (gepatenteerd extract van kippenkraakbeen)
 • 600 mg gehydrolyseerd collageen type II
 • Chondroïtine sulfaat
 • 100 mg hyaluronzuur

Collageen Complex is een speciale formule met BioCell®. Dit is een gepatenteerde vorm van collageen-hydrolysaat. 

Wat is BioCell collageen?

BioCell collageen is een gepatenteerde samenstelling van natuurlijk voorkomend, gehydrolyseerd collageen type II, chondroïtinesulfaat en hyaluronzuur in een goed opneembare vorm. BioCell Collageen is gehydrolyseerd. Hydrolyse is een chemische reactie waarbij een stof door een reactie met water in één of meer stoffen wordt gesplitst. De ontstane stoffen bestaan dan uit kleine moleculen die gemakkelijk in het bloed en de weefsels kunnen worden opgenomen.

Viscollageen Plus

In een zakje zitten 60 capsules. De samenstelling is als volgt:

 • 400 mg viscollageen (Naticol®)
 • 70 mg hyaluronzuur (HAPLEX®Plus)
 • 70 mg vitamine C (Ester-C®)

Wat is Naticol® collageen?

Naticol® wordt gemaakt van de huid en schubben van vissen die anders zouden worden weggegooid. Het is een zuiver en geconcentreerd type I collageen. Deze stof zorgt voor essentiële voedingsstoffen en is goed opneembaar. Door het lage moleculaire gewicht draagt Naticol® bij aan de wederopbouw van het collageennetwerk. Naticol® bevat meer dan 16% essentiële aminozuren en ongeveer 50% glycine, proline en hydroxyproline. Dit zijn aminozuren die betrokken zijn bij de vorming van collageen type 1.

Ovo-Vega collageen

In een zakje zitten 60 vegetarische capsules. De samenstelling is als volgt:

 • Eierschaalmembraan (Ovomet®)
  - bevat 300 mg ongedenatureerd type I, V en X collageen
 • 1500 mg MSM  (OptiMSM®) 
 • 150 mg Vitamine C (Ester-C®)

Speciaal met hoogwaardige vitamine C:
- draagt bij aan de vorming van collageen
- ondersteunt de botten en botaanmaak
- helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit
- heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

Collageen Type 2 Poeder

In een zakje zit 75 gram poeder. De samenstelling is als volgt:

Collageen Type 2 poeder. Levert per gram:
-250 mg Chondroïtine
- 200 mg Glucosamine
- 100 mg Hyaluronzuur

Waar wordt collageen van gemaakt?

Collageen komt alleen in dierlijke en niet in plantaardige producten voor. We vinden het vooral in het vlees en bindweefsel van zoogdieren. Collageen Complex en Collageen type 2 worden gemaakt uit kippenkraakbeen. Viscollageen Plus wordt gemaakt uit de huid en schubben van vissen.

"(Te) veel zon, suiker en roken is niet goed voor ons collageen"

Waar wordt collageen door beschadigd?

Suiker is slecht voor ons collageenSuiker is slecht voor ons collageen

Het gebruik van (veel) suiker. Een voedingspatroon waarin veel suiker zit, verhoogt het proces van ‘glycatie’. Hierbij hechten bloedsuikers zich aan eiwitten en vormen nieuwe moleculen die AGE's worden genoemd. AGE's beschadigen nabijgelegen eiwitten en maken het collageen droog, broos en zwak.

Roken. Chemicaliën in tabaksrook beschadigen zowel het collageen als de elastine in de huid. Nicotine vernauwt de bloedvaten in de buitenste lagen van de huid. Daardoor vermindert de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof.

Zonlicht. Ultraviolette stralen in zonlicht zorgen ervoor dat collageen sneller afbreekt.

Overige feiten

 • Collageen komt voor in het hele lichaam, maar vooral in de huid, botten en in bindweefsels.
 • Sommige collagene vezels zijn sterker dan staal.
 • De productie van collageen neemt af met de leeftijd en door roken en blootstelling aan uv-licht. Bij het ouder worden, is het gebruik van een collageen supplement dus een overweging waard.
 • Cosmetische producten die claimen het collageengehalte te verhogen, zullen dit waarschijnlijk niet doen. Dit komt omdat collageenmoleculen te groot zijn om door de huid te worden opgenomen.

Vragen of advies?

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten collageen die wij verkopen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief)  of via onze contactpagina.