Voedingssupplementen voor vrouwen van alle leeftijden Drie generaties vrouwen

Met het veranderen en ouder worden van ons lichaam verandert ook onze behoefte aan de vitamines en mineralen waar we ons goed bij voelen. Natuurlijk hebben we gedurende ons hele leven behoefte aan evenwichtige voeding. Omdat onze gezondheid, leefstijl en voeding echter door de jaren heen veranderen, heeft dat invloed op eventuele supplementen die we erbij nemen. Bijgaand enkele handreikingen voor elke leeftijdscategorie.

Twintigers

TwintigerTwintiger

Twintigers zitten over het algemeen nog strak in hun vel en hun lichaam is nog in opperste gezondheid. Toch is het ook voor deze leeftijdscategorie goed om op hun vitamine-inname te letten. Gebruikt u bijvoorbeeld de anticonceptiepil? Dan zou u er een multivitamine bij kunnen slikken. Sommige varianten van de pil remmen namelijk de opname van onder meer zink, selenium, bèta-caroteen, co-enzym Q10, magnesium en de vitamines B, C en E.

In dit blog vertellen we u meer over de invloed van de pil op de opname van voedingsstoffen. Bovendien kan anticonceptie de uitscheiding van deze stoffen via de urine bespoedigen, waardoor een verhoogde behoefte ontstaat. U kunt tevens overwegen om extra ijzer te nemen. Tijdens uw menstruatie verliest u immers veel bloed. Meestal kan het lichaam dit bolwerken maar het is niet altijd voldoende. IJzer ondersteunt namelijk de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Deze verzorgen het transport van zuurstof door het lichaam. Sport u veel? Dan kan een magnesiumsupplement  handig zijn. Dit mineraal draagt bij aan een normale werking van de spieren, spierontspanning en helpt bij de opbouw van eiwitten in het lichaam.

“Omdat ons lichaam zelf geen foliumzuur aanmaakt, moeten we het uit voeding of supplementen halen”

Dertigers

Ook dertigers zijn over het algemeen vrij gezond. Zowel mentaal als fysiek functioneren ze meestal nog optimaal, hoewel stress en energiegebrek kunnen opduiken bij de combinatie werk en kinderen. Daarom zouden dertigers eveneens baat kunnen hebben bij een ijzer- of magnesiumsupplement. Vitex agnus castus, oftewel monnikspeper, biedt ondersteuning bij ongemakken rond de menstruatie* en is opbeurend bij een minder vrolijk en opgewekt gevoel*.

Zwangere vrouwZwangere vrouw

Natuurlijk staat folaat foliumzuur met stip bovenaan voor vrouwen die zwanger willen worden. Dit draagt immers bij tot de weefselvorming tijdens de zwangerschap. Bovendien ondersteunt folaat het immuunsysteem, het energieniveau en het concentratievermogen.

Omdat ons lichaam zelf geen foliumzuur aanmaakt, moeten we het uit voeding of supplementen halen. Het wordt daarom aan vrouwen met een kinderwens aangeraden bij te slikken vanaf de eerste poging tot zwanger worden tot de twaalfde week van de zwangerschap. Wie niet zwanger wil worden, maar onzorgvuldig met haar anticonceptie omgaat, zou ook kunnen overwegen om foliumzuur te gebruiken. Dit om ervoor te zorgen dat u, wanneer u toch ongepland zwanger wordt, voldoende foliumzuur in uw lichaam heeft.

Heeft u al kleine kinderen? Omdat deze vaak verkouden zijn, kunt u dan zelf ook vast wat extra weerstand gebruiken, bijvoorbeeld vitamine A, C, D en E en de mineralen zink, selenium en ijzer. Deze zijn via een multivitamine makkelijk dagelijks in te nemen.

“Het lichaam van veertigers zit in een overgangsfase”

Veertigers

Veertigers hebben het vaak druk, druk, druk. Met werk, scheiding, opgroeiende pubers, hobby’s en een sociaal leven. Tegelijkertijd zit het lichaam in een overgangsfase. Voor vrouwen loert natuurlijk de overgang om de hoek. Ervaart u veel stress? Bij stress raakt de behoefte aan vitamine C verhoogd. Daarnaast zijn er nog enkele andere supplementen die u kunt overwegen. Zo is er selenium. Dit is een belangrijk mineraal en antioxidant en speelt een rol bij verschillende processen in ons lichaam. Het ondersteunt de schildklier en is goed voor haar en nagels. Ook is het goed voor de vruchtbaarheid van de man en voor ons aller afweersysteem. Steeds meer rimpels en een droge huid? Een supplement met hyaluronzuur en collageen kan dan uitkomst bieden. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die van nature voorkomt in verschillende weefsels en die de huid van binnenuit hydrateert. 

“De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om vanaf uw vijftigste levensjaar vitamine D bij te slikken”

Vijftigers

VijftigerVijftiger

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in de menopauze komen, is rond hun vijftigste. Dit gaat gepaard met een daling van het oestrogeengehalte. Bovendien is het belangrijk om ons lichaam te ondersteunen met de goede stoffen. De stof lycopeen is zo'n stof. De stof zit van nature in tomaten. Wonderlijk genoeg treffen we meer lycopeen aan in gekookte of gebakken tomaten dan in rauwe tomaten.

In dit kader is ook astaxanthine interessant, maar ook het minder bekende pterostilbeen, dat net zulke mooie eigenschappen heeft als bijvoorbeeld resveratrol. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert in ieder geval om vanaf uw vijftigste levensjaar vitamine D bij te slikken. U kunt deze vitamine in kleine hoeveelheden uit voeding halen, maar dit is meestal niet voldoende. Naarmate we ouder worden, is onze huid bovendien minder goed in staat om vitamine D uit de zon op te nemen. Een combinatie van calcium en vitamine D is een prima manier om het verlies van botmineralen te ondersteunen. Ook draagt het bij aan sterke tanden.

“Vitamine B12 geeft meer energie”

Zestigers

In de tien jaar na het zestigste levensjaar kunnen allerlei lichaamsfuncties langzaamaan trager worden. Uw trek en smaak nemen bovendien boven uw zestigste af, waardoor het soms lastig is om de benodigde voedingsstoffen uit uw voeding te halen. Ook kan het lichaam op deze leeftijd moeite krijgen om vitamine B12 op te nemen. Het kan daarom soms nuttig zijn om multivitamines voor vijftigplussers of een vitamine B12 bij te slikken. Vitamine B12 ondersteunt het energieniveau en de natuurlijke afweer van het lichaam.

ZestigerZestiger

Zeventig en ouder

ZeventigerZeventiger

De meeste mensen merken dat hun eetlust en smaak- en reukvermogen afnemen na het zeventigste levensjaar. In dat geval is een multivitaminesupplement een zinvolle aanvulling om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Vitamine D en vitamine B12 blijven ook voor deze leeftijdscategorie belangrijk, maar ook voldoende zink (een paar capsules per week) en magnesium is aan te raden. Bovendien heeft het een positieve invloed op de goede werking van het zenuwstelsel en het energieniveau.

Omdat B12 alleen in voeding van dierlijke oorsprong wordt gevonden, wordt een supplement zeker aangeraden voor vegetariërs en veganisten. Naarmate we ouder worden maken we bovendien minder spijsverteringsenzymen aan. Om deze aan te vullen kunt u naast een gezond eetpatroon, een van onze enzymencomplexen gebruiken. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen die belangrijk zijn voor uw leeftijdscategorie?  Aarzel niet en neem contact op met onze medewerkers of tijdens kantooruren telefonisch via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.