De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel waar miljoenen vrouwen dagelijks op vertrouwen. Als we met de pil beginnen, vertelt niemand ons echter dat gebruik ervan ons lichaam op lange termijn van belangrijke voedingsstoffen berooft. Welke invloed heeft de pil op de opname van belangrijke vitamines en mineralen? In dit blog vindt u antwoorden én oplossingen.
- Hoe werkt de anticonceptiepil?
- Wat doet de pil nog meer met ons lichaam?
- We weten al lang dat de pil ons lichaam berooft van belangrijke vitamines
- Vitamine B2, B6 en B11 en B12
- Let op magnesium en zink
- Tips om belangrijke voedingsstoffen aan te vullen
Hoe werkt de anticonceptiepil?
De anticonceptiepil of ‘de pil’ behoort tot de belangrijkste uitvindingen van de twintigste eeuw. De Amerikaanse feminist Margaret Sanger geloofde dat vrouwen pas écht vrij zouden zijn als ze zelf de controle kregen over hun vruchtbaarheid. In samenwerking met Amerikaanse bioloog Gregory Pincus werd deze magische pil bedacht. De pil zoals we die vandaag kennen, werkt als volgt. Een anticonceptiemiddel bevat het hormoon oestrogeen en een progestativum. Een progestativum is een synthetische vorm van progestageen.
Een progestageen is een hormoon dat dezelfde eigenschappen vertoont als progesteron. Het is een vrouwelijk hormoon dat de baarmoeder voorbereidt op innesteling van de bevruchte eicel.
Door deze combinatiepil gedurende 21 dagen achtereenvolgens in te nemen, komt er geen eicel vrij. De pil maakt bovendien het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor de zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Ook de baarmoederwand wordt beïnvloedt, zodat het bevruchte eitje zich daar niet kan nestelen. Er zijn verschillende anticonceptiepillen beschikbaar met ieder een andere samenstelling van hormonen.
Weetje:
Het basisprincipe voor de pil werd mogelijk toen Russell Marker ontdekte dat generaties Mexicaanse vrouwen een bepaalde wilde yam - ook wel cabeza de negro - als anticonceptiemiddel aten. Uit deze yams werd progesteron geëxtraheerd, wat Pincus combineerde met oestrogeen om zo de eerste anticonceptiepil te formuleren.
Wat doet de pil nog meer met ons lichaam?
Wellicht denkt u dat de pil enkel invloed heeft op het vermogen om zwanger te worden. De realiteit is dat de pil van grote invloed op ons hormonale systeem en daarmee invloed uitoefent op bijna ieder orgaan en elke lichaamsfunctie! Enkele van deze veranderingen komen u misschien bekend voor:
- Gewichtstoename
- Gevoelige borsten
- Vermindert libido
- Verlaagde botdichtheid
- Insulinegevoeligheid neemt af (hallo energiedips!)
- Veranderingen in de samenstelling van de darmbacteriën en/of veranderingen in de zuurgraad van de darminhoud. Hierover later meer.
Er zijn uiteraard nog veel meer effecten van de pil op onze gezondheid bekend. Deze zullen we u besparen. We geven u graag praktische tips waar u direct mee aan de slag kunt.
“Het gebruik van de pil rooft het lichaam van vitamine C, B-vitamines en foliumzuur”
Geloof het of niet, al sinds de jaren ‘70 weten onderzoekers dat het gebruik van de pil het lichaam van essentiële voedingsstoffen als vitamine C, B-vitamines en foliumzuur berooft. Recent onderzoek laat zien dat het gebruik van de pil ook van invloed is op de opname van vitamine E en de mineralen magnesium, selenium en zink. Veel vrouwen worden hier niet van op de hoogte gesteld, waardoor tekorten op de loer liggen.
“Vitamine B6 is ook betrokken bij de vorming van neurotransmitters”
Alle B-vitamines, ook wel B-complex genoemd, spelen een belangrijke rol in het lichaam. Langdurig gebruik van de pil verandert de uitscheiding van stoffen door onze nieren. Hierdoor worden B-vitamines sneller uitgescheiden, waardoor we structureel te weinig binnenkrijgen.
Vitamine B6
Vitamine B6 is van belang voor de vorming van rode bloedcellen, draagt bij aan het normaal functioneren van ons immuunsysteem en onze hormonale activiteit. Vitamine B6 is ook betrokken bij de vorming van neurotransmitters.
Neurotransmitters zoals serotonine en GABA, hebben als taak om signalen vanuit zenuwcellen door te sturen naar onze spieren, klieren en andere zenuwen. Dit maakt dat vitamine B6 een belangrijke rol heeft in het functioneren van het zenuwstelsel en gunstig is voor een goede geestelijke balans. Lage gehaltes van vitamine B6 zijn derhalve niet bevorderlijk voor ons gemoed.
Vitamine B11 of folaat
Folaat, de actieve vorm van foliumzuur, staat bekend om zijn belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Deze wateroplosbare vitamine komt met name voor in bladgroente, peulvruchten en volkoren granen en is essentieel voor ons immuunsysteem, energieniveau en concentratievermogen. Vrouwen die de pil gebruiken, hebben een lager folaatgehalte omdat de absorptie door de pil wordt beïnvloed.
Vitamine B12
Vitamine B12 wordt wel eens de ‘dirigent’ van onze gezondheid genoemd. De vitamine is als co-factor of hulpstof nodig bij zo’n honderd dagelijkse functies in het lichaam. Vitamine B12 komt voor in dierlijke voeding en is onder meer goed voor het geheugen, de gemoedstoestand en het energieniveau. Zonder B12 kunnen we geen ijzer opnemen in de rode bloedcellen. Dagelijks voldoende van deze vitamine binnenkrijgen, is om die reden van essentieel belang. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, hebben een hogere behoefte aan vitamine B12. Aanvulling middels de voeding en een supplement is om die reden raadzaam.
“Bij gebruik van de pil heeft u zo’n 5-10 mg zink per dag extra nodig”
Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal in ons lichaam en is betrokken bij meer dan driehonderd biochemische processen. Het is onder meer nodig voor de vorming van botten en spieren en draagt bij aan de normale werking van ons zenuwstelsel. Het langdurig innemen van de pil zorgt voor een afname van het magnesiumgehalte in het bloed. Enkele voedingsmiddelen die uw magnesiuminname kunnen opkrikken, zijn groene bladgroente, pure chocolade, peulvruchten, noten en zaden.
Zink is een echte multitasker. Dit sporenelement is een belangrijke hulpstof voor veel functies van ons immuunsysteem. Zink is onmisbaar voor een goede gezondheid. Als vrouw is het niet geheel onbelangrijk om voldoende zink binnen te krijgen. Zo is het mineraal goed voor huid, haar en nagels en draagt het bij aan een normale hormoonhuishouding. Daarnaast draagt het bij aan een normale vruchtbaarheid en voortplanting.
De veranderingen die als gevolg van een verhoogd oestrogeen via het gebruik van de anticonceptiepil optreden, kunnen de hoeveelheid zink verminderen die in het bloed wordt vervoerd. Daarnaast neemt de hoeveelheid zink toe die door de lichaamsweefsels wordt gebruikt. Dit komt er op neer dat u bij gebruik van de pil zo’n 5-10 mg zink per dag extra nodig hebt.
“Magnesium wordt weleens het magical period mineral genoemd”
Tips om belangrijke voedingsstoffen aan te vullen
Nu u weet hoe onze voedingsbehoeftes door de pil worden beïnvloed, bent u vast op zoek naar tips om deze belangrijke vitamines en mineralen aan te vullen. We geven u de beste tips om uw lichaam in z'n behoeftes te voorzien:
- Eet gezond en gevarieerd! Eet dagelijks volop groente, fruit, peulvruchten, volkorenproducten, noten, zaden en pitten. Probeer daarnaast een aantal keer per week vlees en/of vis of een vervanger op het menu te zetten. Voldoende zink krijgt u binnen door oesters, vlees, zonnebloempitten, eieren en havermout te eten.
- Magnesium wordt weleens het magical period mineral genoemd. Dat is niet zo gek, immers zijn veel vrouwen gebaat bij wat extra magnesium rondom de menstruatie. Slik rondom de menstruatie een magnesium tauraat-supplement, bij voorkeur in combinatie met P-5-P, de veilige vorm van vitamine B6. Wedden dat u er fluitend doorheen gaat?
- Om dagelijks aan uw vitamine B12 behoefte te komen, is het raadzaam om een supplement in te zetten. In ons vitamine B12 Premium-supplement hebben we vitamine B12, foliumzuur en vitamine B6 (in de vorm van P-5-P) samengevoegd voor een goede opname van vitamine B12.
Bent u van dit verhaal geschrokken en overweegt u om te stoppen met de pil? Bedenk dan goed welke andere vorm van anticonceptie u zou willen gebruiken. Via de mooie voorlichtingsfolder van Ralph Moorman en Barbara Havenith komt u erachter welke methode het best bij u past.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over belangrijke voedingsstoffen voor vrouwen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).