Hormonen hebben een diepgaand effect op de geestelijke, lichamelijke en emotionele gezondheid. Hormonen spelen een rol bij allerlei processen in ons lichaam, waarbij de afgifte door de klieren als een goed-geoliede machine moet werken.
- Steeds meer hormonale onevenwichtigheden
- Supplementen met kruiden
- 7 natuurlijke manieren om uw hormonen in balans te brengen
Steeds meer hormonale onevenwichtigheden
Normaal gesproken, scheiden klieren een specifieke hoeveelheid van een hormoon af, dat op dat moment nodig is om bepaalde processen in het lichaam te laten plaatsvinden. Maar door onze moderne, vaak jachtige levensstijl, komen hormonale onevenwichtigheden steeds vaker voor. Ook is het zo dat de productie van sommige hormonen drastisch afneemt met het stijgen der jaren. Dat proces verloopt bij de één sneller dan bij de ander.
Supplementen met kruiden
Er bestaan supplementen met plantaardige stoffen die de hormonen kunnen ondersteunen. Ashwagandha is zo’n kruidensupplement, net als Mucuna pruriens en de Peruaanse maca. DIM Plus is ook een mooi supplement dat kan bijdragen aan de harmonisering van het hormoonstelsel.
7 natuurlijke manieren om uw hormonen in balans te brengen
Er zijn natuurlijk meer natuurlijke manieren om de hormonen in balans te brengen. Bijvoorbeeld door aanpassingen in het voedingspatroon en de levensstijl. We geven een paar voorbeelden.
1. Zorg voor voldoende eiwitten tijdens de maaltijd
Het eten van eiwitten is belangrijk. Een gezond en afwisselend voedingspatroon levert via eiwitten essentiële aminozuren. Deze dragen dagelijks bij aan het instandhouden van sterke botten en spieren en ze verzorgen de huid van binnenuit.
Ook hebben eiwitten invloed op de afgifte van hormonen die verantwoordelijk zijn voor de eetlust en daarmee op de voedselinname. Niet alleen zijn eiwitten te vinden in vlees en zuivel, ook komen ze voor in peulvruchten, granen en noten.
"Ghreline wekt de eetlust op en leptine zorgt voor verzadiging"
Ghreline en Leptine
Het eten van eiwitten verlaagt het niveau van het ‘hongerhormoon’ ghreline. Dit hormoon wekt dat de eetlust op en stimuleert de aanmaak van leptine. Leptine zorgt ervoor dat u zich op een bepaald moment verzadigd voelt. Streef naar minimaal 20-30 gram eiwit per maaltijd zodat u zich eerder verzadigd voelt.
2. Beweeg regelmatig
Lichaamsbeweging kan de hormonale gezondheid sterk beïnvloeden. Tijdens het sporten komen de ‘geluks- en beloningsstoffen’ endorfine, serotonine en dopamine vrij. Regelmatig bewegen, doet stress afnemen en draagt daardoor bij aan een evenwichtige en optimistische gemoedstoestand. Een extra voordeel biedt het als de beweging buiten in een natuuromgeving plaatsvindt.
3. Vermijd suiker en geraffineerde koolhydraten
Van suiker en geraffineerde koolhydraten die we terugvinden in door de industrie sterk bewerkte voedingsmiddelen, weten we inmiddels dat ze niet bijdragen aan een goede gezondheid.
Het vermijden of minimaliseren van deze voedingsmiddelen draagt bij aan aan het optimaliseren van de hormonen die bij onze vet- en energiestofwisseling betrokken zijn. Probeer daarom elke dag zo veel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen te eten.
"Adrenaline, het ‘vecht-of-vlucht’-hormoon, geeft het lichaam een golf van energie"
4. Leer omgaan met stressfactoren
Stress heeft een grote invloed op het hormoonstelsel. Twee belangrijke hormonen die door stress worden beïnvloed, zijn cortisol en adrenaline. Cortisol staat bekend als ‘het stresshormoon’ omdat deze stof het lichaam helpt om op de lange termijn met stress om te gaan. Adrenaline is het ‘vecht-of-vlucht’ hormoon dat het lichaam voorziet van een golf van energie om direct te kunnen reageren op acuut gevaar.
In het stenen tijdperk werd de productie van deze hormonen in gang gezet door de dreigende aanwezigheid van roofdieren. Vandaag de dag worden ze echter geactiveerd door de drukke, vaak overweldigende levensstijl van mensen. Vooral chronische stress leidt tot hoge cortisolspiegels. Verhoogde adrenalineniveaus kunnen invloed hebben op de bloeddruk en de hartslag.
Onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is de cortisolspiegel te verlagen door een boek te lezen, te mediteren, middels yoga en ontspanningsmassage en door naar rustgevende muziek te luisteren. Supplementen kunnen dit ondersteunen. Passiebloem, valeriaan en ashwagandha zijn natuurlijke rustgevers*.
"Koudgeperste, ongeraffineerde vetten zijn goed voor het gevoel van verzadiging"
5. Eet gezonde vetten
Het consumeren van koudgeperste, ongeraffineerde vetten is goed voor het gevoel van verzadiging. Maar wat misschien nog wel belangrijker is: vetten zijn leveranciers van energie. Belangrijke hormonen die in ons lichaam worden gemaakt zijn oestrogeen, progesteron, DHEA en testosteron. Deze hormonen worden aangemaakt op basis van cholesterol.
Het hormoon DHEA heeft invloed op diverse processen in het lichaam, zoals een normaal libido, de hersenfunctie, ons afweersysteem, maar ook op de vetverbranding. Niet alle soorten vetten zijn goed. Verzadigde, harde vetten, die veel worden gebruikt in de voedingsindustrie omdat ze de houdbaarheid vergroten en goedkoop zijn, zijn niet gezond.
Het is daarom belangrijk te kiezen voor koudgeperste, ongeraffineerde oliën. (Biologische) roomboter is een gezonder alternatief dan margarine, ongeraffineerde kokosolie is geschikt om in te bakken en te braden en vloeibare, plantaardige oliën zijn geschikt voor salades en om onverwarmd in gerechten te verwerken.
"Omega 3-vetzuren (uit bijvoorbeeld vette vis) ondersteunen de gemoedstoestand"
6. Eet een paar keer per week vette vis
Vette vis is veruit de beste bron van lange-keten omega 3-vetzuren. Deze vetzuren hebben een een gunstig effect op de hormonale gezondheid. Ze dragen namelijk bij aan verlaging van de stresshormonen cortisol en adrenaline en ondersteunen een goede gemoedstoestand. Bovendien hebben ze een goede invloed op het hart en de bloedvaten.
Als u niet van vis houdt en toch van omega 3-vetzuren wilt profiteren, kunt u kiezen voor een goed visoliesupplement zoals Ultra Omega 3. Voor veganisten hebben wij een Vegan Omega 3 alternatief op basis van algenolie.
"Zowel de hoeveelheid slaap als de kwaliteit van de slaap is belangrijk"
7. Zorg voor voldoende slaap
Een gezond slaappatroon heeft een gunstige invloed op verschillende hormonen zoals insuline, cortisol, leptine, ghreline en het groeihormoon. Zowel de hoeveelheid slaap als de kwaliteit van de slaap is belangrijk. Voor een goede nachtrust is het belangrijk een half uur voor het slapen niet meer naar een beeldscherm (televisie of Ipad) te kijken.
Een half uur lezen, maakt het hoofd rustig. In dit blog geven we u nog meer tips om beter te slapen.
Er zijn verschillende middelen die een gunstige invloed kunnen hebben op het slaappatroon* zoals passiebloem en valeriaan. Een warm kopje (amandel)melk met een paar dadels of een banaan vormt een natuurlijke bron van tryptofaan en is daardoor de ideale drank om voor het slapen te drinken.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Vragen of advies?
Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan natuurlijke voedingssupplementen. Heeft u een vraag of kunt u wel wat advies gebruiken bij het maken van een keuze? Onze medewerkers zijn tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via de contactpagina.