Wat is oxidatieve stress en wat zijn vrije radicalen? Vrije radicalen reageren gemakkelijk op andere moleculen

Een gezondheidsclaim die tegenwoordig op veel voedingsmiddelen en voedingssupplementen staat vermeld is: ‘Draagt bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress’, bijvoorbeeld in relatie tot vitamine C. Maar wat is oxidatieve stress eigenlijk? En wat hebben vrije radicalen hiermee te maken? In dit artikel vertellen we u alles over de gezondheidseigenschappen van oxidatieve stress en vrije radicalen en hoe u de negatieve effecten hiervan kunt neutraliseren.

“Vrije radicalen reageren gemakkelijk op andere moleculen”

Wat zijn vrije radicalen? 

‘Vrije radicalen'. De term klinkt als een rebelse protestbeweging uit de jaren tachtig, maar dit is het zeker niet. Vrije radicalen zijn zuurstofbevattende, kleine, reactieve moleculen met een oneven nummer van elektronen. Een vrije radicaal bevat een elektron dat geen deel uitmaakt van een paar. Het is daarom een 'ongepaard elektron'. Dit oneven getal stelt de vrije radicalen ertoe in staat gemakkelijk te reageren op andere moleculen.

Een reguliere molecuul versus een vrije radicaalEen reguliere molecuul versus een vrije radicaal

“Vorming van vrije radicalen is een essentieel en onmisbaar proces in het lichaam”

Wat is de functie van vrije radicalen?

De aanmaak van vrije radicalen is een lichaamseigen proces dat in beginsel heel nuttig is. Het ruimt kwaadwillende micro-organismen in het lichaam op, waardoor indringers zoals slechte bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Ook ruimen vrije radicalen na het sporten beschadigde eiwitten in de spieren op. Vrije radicalenvorming is zodoende een essentieel en onmisbaar proces in het lichaam.

“Ook fanatiek sporten zorgt voor overmatige aanmaak van vrije radicalen”

Waar zitten veel vrije radicalen in?

Overdadige aanmaak van vrije radicalen ontstaat door alcohol, roken, medicijngebruik, straling, langdurige lichamelijke of psychische stress, overmatig zonlicht, luchtvervuiling en overgewicht. Ook fanatiek sporten leidt tot een overdadige aanmaak van vrije radicalen.

Wat gebeurt er als er te veel vrije radicalen worden aangemaakt?

Overdaad vrije radicalen tast celkernen aanOverdaad vrije radicalen tast celkernen aan

Het gaat mis als het lichaam te veel vrije radicalen aanmaakt. Overdaad schaadt. De overdadige aanmaak van vrije radicalen tast celkernen van lichaamscellen aan, waardoor deze beschadigd raken en uiteindelijk afsterven. Dit leidt tot celbeschadigingen, oftewel oxidatieve stress.

“Oxidatieve stress is een biologisch proces dat cellen afbreekt binnen het lichaam”

Wat is oxidatieve stress? 

Oxidatie in het lichaam is een lichaamseigen proces. Oxideren betekent: ‘zich met zuurstof verbinden’. Dit oxidatieproces gebeurt middels zuurstofmoleculen, ofwel vrije radicalen dus. Als het lichaam te veel vrije radicalen aanmaakt, spreken we van oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een biologisch proces dat cellen binnen het lichaam afbreekt. Deze celbeschadigingen leiden onder meer tot rimpels, spierscheurtjes en haaruitval, oftewel het verouderingsproces.

Het proces van oxidatieve stressHet proces van oxidatieve stress

“Antioxidanten nemen de negatieve eigenschappen van de overdadige aanmaak van zuurstofmoleculen weg”

Wat te doen aan oxidatieve stress? 

De werking van antioxidantenDe werking van antioxidanten

De schadelijkheid van de overdaad aan vrije radicalen kan worden tegengegaan door inname van voldoende antioxidanten. Antioxidanten zijn moleculen die een elektron aan een vrije radicaal kunnen doneren zonder daardoor instabiel te worden. Hierdoor stabiliseert de vrije radicaal en is deze niet langer schadelijk. Antioxidanten nemen zo dus de negatieve eigenschappen van de overdadige aanmaak van zuurstofmoleculen weg. Ze vertragen het oxidatieproces.

“Antioxidanten zijn vrije radicalenvangers, bijvoorbeeld in vitamine C”

Wat is de functie van antioxidanten?

Antioxidanten, zoals in vitamine C, zijn dus vrije radicalenvangers. Ze helpen te beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht en ondersteunen zo het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen. Ook dragen antioxidanten, zoals in vitamine C, bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade en helpen zo de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Tot slot helpen antioxidanten zoals in vitamine C de bescherming van gezonde cellen en weefsels.

“Bewerkte producten met toegevoegde antioxidanten als E-nummer, zijn geen bron om (extra) antioxidanten binnen te krijgen!”

Waar zitten antioxidanten in?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn onder meer rauwe cacao, ongebrande noten, volkorengranen, peulvruchten, olijfolie, zeevruchten en gevogelte. Ook groente en fruit zijn rijk aan antioxidanten. Goede fruitbronnen zijn druiven, gedroogde pruimen, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien en frambozen. Ideale groentebronnen zijn boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, aubergine en rode uien.

Voeding met antioxidantenVoeding met antioxidanten

Let op: antioxidanten worden ook toegevoegd als E-nummer aan bewerkte producten. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat vetten ranzig worden en om het bruin kleuren van producten met vruchten erin, tegen te gaan. Deze bewerkte producten met toegevoegde antioxidanten als E-nummer, zijn geen bron om (extra) antioxidanten binnen te krijgen!

“Zink, koper, mangaan en selenium zijn bekende antioxidanten uit mineralen”

Welke supplementen zijn antioxidanten?

Veel verschillende stoffen hebben antioxiderende eigenschappen. Bekende vitamines en mineralen met een antioxiderende werking zijn de vitamines B2 (riboflavine), C en E. Bij de mineralen zijn zink, koper, mangaan en selenium bekende antioxidanten. Naast vitamines en mineralen zijn ook veel plantaardige stoffen een antioxidant*. Hieronder een variëteit aan plantaardige antioxidanten* in ons assortiment:

● Boldo

Boldo staat bekend om zijn positieve invloed op de lever* en de galfunctie*. Daarnaast helpt het de spijsvertering*. Ook ondersteunt Boldo het immuunsysteem*.

● Olijfbladextract

Olijfbladextract is goed voor hart- en bloedvaten*, ondersteunt het afweersysteem*, heeft een verzachtende invloed op de luchtwegen* en is goed voor een evenwichtige darmflora*.

● Druivenpitextract

Druivenpitextract bevat veel OPC, een krachtige antioxidant*. Druivenpitextract is ook goed voor het hart*, de bloedvaten* en de doorbloeding* en zorgt voor behoud van een gezonde huid*. Ons druivenpitextract bevat minimaal 90% polyfenolen.

● Resveratrol

Resveratrol is goed voor het hart en de bloedvaten* en helpt gezonde cellen en weefsels te behouden*.

● Tulsi

Tulsi, heilig basilicum of holy basil, is een kruid uit de Ayurveda. Tulsi-extract kan worden ingezet voor het behoud van een gezonde vitaliteit*. Het biedt tevens ondersteuning in spannende tijden en bij stress*. Ook draagt het bij aan gezonde luchtwegen*.

● Vlierbes Complex

Vlierbesextract wordt al eeuwenlang gebruikt om het immuunsysteem te ondersteunen*. Ook heeft de vlierbes een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Het vlierbesextract van vitaminesperpost.nl is hoog gestandaardiseerd op 30% polyfenolen. 

● Dong Quai Extract

Dong quai is in de Chinese kruidenkunde een van de meest gebruikte kruiden. Het kruid wordt al jaren gebruikt ter ondersteuning voor de vrouw in balans*. Ook is het voor soepele gewrichten* en goed voor de nierfunctie* en de urinewegen*.

● Maretak
Maretak ondersteunt de hartfunctie*. Ook houdt Maretak een normale cholesterolspiegel in stand*. Door de antioxidatieve werking* ondersteunt maretak ook het immuunsysteem*.

● Ashwagandha Extract

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de Ayurveda. Ashwagandha is een kruid dat een positieve invloed op zowel lichaam als geest heeft. Ashwagandha is gunstig voor een goede geestelijke balans* en is rustgevend*.

“Ons Antioxidanten Complex bevat 5 plantaardige antioxidanten"

Hoe krijg ik meer antioxidanten binnen?

Antioxidanten in capsuleAntioxidanten in capsule

Naast inname van antioxidanten uit voeding en losse supplementen, heeft vitaminesperpost.nl ook een antioxidanten complex. Antioxidanten Complex bevat 5 plantaardige antioxidanten: granaatappelextract, druivenpitextract, pijnboomextract, resveratrol en ginkgo biloba. Naast de antioxidatieve eigenschappen die dus vrije radicalen vangen, zijn het druivenpit- en pijnboomextract in dit supplement goed voor hart- en bloedvaten* en goed voor de doorbloeding*.

Dit effectieve combinatiesupplement is ideaal voor mensen die in de druk en hectiek van vandaag de dag, een ondersteuning wensen om voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

“Combineer meerdere fruitpoeders in een heerlijke smoothie met wat vers fruit en u heeft een ware 'antioxidantenbom'”

Antioxidantenbom’ van fruit- en superfoodpoeders

Geen capsules slikken en toch extra antioxidanten binnenkrijgen? Dan raden wij aan om onze fruit- en superfoodpoeders te kopen. U kunt deze antioxidante poeders mengen met water of yoghurt. U treft bij ons fruitpoeders van wilde vruchten, zoals wilde lingonbes, wilde zwarte bes, wilde framboos, wilde blauwe bosbes, en wilde veenbessen of cranberry's. Combineer meerdere fruitpoeders in een heerlijke smoothie met wat vers fruit en u heeft een ware 'antioxidantenbom'.

Smoothie met antioxidantenSmoothie met antioxidanten

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over vrije radicalen, oxidatieve stress of antioxidanten? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).